Vožnja je stvar prošlosti – lični asistent je budućnost

Markoni11

Poznat
Poruka
8.566
Moj dom, moje radno mesto, moj automobil: umreženost pretvara automobile u treći čovekov životni prostor, pored njegovog doma i kancelarije.

Vožnja-1

Bosch svojim novim demo vozilom pokazuje šta to tačno znači i kako će izgledati vožnja automobila u budućnosti – intuitivno upravljanje, uvek je online, povezan sa svojom okolinom i sam se kreće. „Povezanost automobila sa njegovom okolinom i internetom je ključni izazov buduće mobilnosti“, izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Autonomne i umrežene funkcije u vozilu ne samo da čine putovanje bezbednijim i udobnijim već pretvaraju automobil i u ličnog asistenta. „Na ovaj način, umreženost postaje lično iskustvo i daje ljudima vreme za druge stvari, čak i tokom vožnje svog automobila“ rekao je Hohejzel.

Demo vozilo takođe prikazuje kako automobili postaju treći čovekov životni prostor zahvaljujući autonomnosti i umreženosti. Prema studiji kompanije Bosch „Efekat umreženog automobila u 2025. godini“, autonomna vožnja bi mogla da omogući vozačima bolje iskorišćenje do 100 sati godišnje. Kada automobil detektuje da je autonomna vožnja moguća i kada vozač dopusti, automobil preuzima kontrolu nad vozilom – jednostavno i glatko. Pošto je demo vozilo aktivan deo interneta stvari (IoT), vozači mogu preneti svoj digitalni deo života u svoj automobil, kao na primer da pošalju mejl kolegi sa posla ili da razgovaraju preko kamere sa prijateljem. Sve je ovo moguće u vreme koje Vam uštedi autonomna vožnja. Fleksibilni koncepti ekrana dolaze do izražaja u ovom slučaju. Vozači mogu jednostavnim pokretima, poput magije menjati prikaze mejlova, ćaskanja, video snimaka, kao i funkcija autonomnosti i umreženosti.

Izvor: automobili.rs
 
Asistent u automobilu prati vaše raspoloženje i pomaže vam da se bolje osećate dok vozite

Na gornjem delu centralne konzole nalazi se posebno "kristalno" kućište u kome se projektuje hologramski prikaz asistenta ili asistentkinje...


Bestune E1, virtuelna asistentkijnja


Kabina automobila je opremljena kamerama koje snimaju mimiku vozača, na osnovu čega asistent može da, u zavisnosti od raspoloženja vozača, npr. predloži promenu muzika ili neki dugi parametar unutar vozila.

Inače, Bestune E1 je opremljen i drugim pametnim sistemima, pa tako ovaj SUV, odmah po ulasku vozača u auto, skenira njegovo lice i automatski mu prilagođava postavke unutar vozila.

Kineski proizvođač automobila FAW izazvao je veliko interesovanje svojim novim modelom Bestune E1, ali ne samim automobilom koliko jedim delom njegove opreme koji je privukao posebnu pažnju.

Ovaj električni SUV se ne bi mnogo razlikovao od velikog broja sličnih modela koje u poslednje vreme kineska auto-industrija izbacuje na domaće i inostrano tržište, da nije jednog zanimljivog detalja njegovog infotejnment sistema.


Reč je o ličnom asistentu, koji ovde ima poseban "dodatak". A da bi komunikacija vozača sa asistentom bila uverljivija, FAW je odlučio da asistenta "dovede" u kabinu.

Zato se na gornjem delu centralne konzole automobila nalazi se posebno "kristalno" kućište u kome se projektuje hologramski prikaz asistenta. Vozač može da bira izgled holograma, odnosno da izabere jednog o nekoliko ponuđenih figurica asistenta.
Inače, Bestune E1 je opremljen i drugim pametnim sistemima, pa tako ovaj SUV, odmah po ulasku vozača u auto, skenira njegovo lice i automatski mu prilagođava postavke unutar vozila.

Što se ostalih karakteristika ovog vozila tiče, reč je o klasičnom, nešto luksuznijem, SUV-u dužine 4.639, širine 1.888 i visine 1.640 milimetara, teškom 1.810 kilograma.

Pokreće ga elektromotor sa 190 konjskih snaga i 320Nm obrtnog momenta, a napajaju baterije kapaciteta 61kWh. Bestune E1 ima autonomiju od 450 kilometara sa jednim punjenjem baterija i postiže masimalnu brzinu od 170 km/h.

Prodaja počinje u septembru, a očekivana početna cena je 30.000 evra.

(Telegraf.rs)
 
На крају неће ни бити важно какав погон има ауто (доминираће електрични погон), него ће аутомобили да буду компјутери са точковима, вратима и шофершајбнама.
Возиће аутоматски, поштујући ограничење брзине. Чак мислим да ни семафори неће бити нешто посебно потребни пошто ће систем управљања саобраћајем препознавати где треба да пусти више или мање.
 
Kakav asistent , jesi procitao presudu EU za elektroniku u automobiliu.
Vozac je KRIV ako napravi udes usled toga sto je skrenuo paznju to jest OBRATIO paznju na displej ili dodirnuo tuch - pomerio - pritisnuo - bilo koje dugme u automobilu u toku voznje ,pa makar to bila rucica za brisac.
Gde može da se vidi ta presuda?
 
Udesa će svakako biti, ništa nije savršeno. Već sada imaš na netu slike i video snimke gomile sudara koji su nastali zato što su ljudi previše verovali elektronici.
Решиће се то, само више сензора поставити на путеве и знаке, а ако су сва возила на нету и повезана могу прилагодити вожњу да нема стајања на раскрсницама.
 

Back
Top