Vozni park Patrijaršije - sablazan bližnjima, osionost ili realna potreba?

gost 336946

Elita
Poruka
23.437
"Ako hoćeš savršen da budeš, idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom". (Mt 19,21)

U kontekstu Hristovih riječi, koliko je problematičan luksuzan vozni park Patrijaršije SPC? (vidi slike u prilogu)

Episkopi koji su zavjetovani na siromaštvo voze se u novim bijesnim automobilima. Nije li to licemjerno? Iako su ta vozila kupljena legalno, od pošteno zarađenog novca :lol: , zar je hrišćanski sablažnjavati bližnje svoje koji, kada vide takav raskoš, mogu da otpadnu od crkve i vjere?

Matej 18,8-9:
"Ako li te ruka tvoja ili noga tvoja sablažnjava, odseci je i baci od sebe: bolje ti je ući u život hrom ili kljast, nego li s dve ruke i dve noge da te bace u oganj večni. I ako te oko tvoje sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe: bolje ti je s jednim okom u život ući, nego s dva oka da te bace u pakao ognjeni".

Prilozi

• 96269d4066da6f8343a5ce199ab74356.jpeg.jpg
    96269d4066da6f8343a5ce199ab74356.jpeg.jpg
    144,3 KB · Pregleda: 140
  • automobili-crkva.jpg
    automobili-crkva.jpg
    61,5 KB · Pregleda: 140
"Ako hoćeš savršen da budeš, idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom". (Mt 19,21)

U kontekstu Hristovih riječi, koliko je problematičan luksuzan vozni park Patrijaršije SPC? (vidi slike u prilogu)

Episkopi koji su zavjetovani na siromaštvo voze se u novim bijesnim automobilima. Nije li to licemjerno? Iako su ta vozila kupljena legalno, od pošteno zarađenog novca :lol: , zar je hrišćanski sablažnjavati bližnje svoje koji, kada vide takav raskoš, mogu da otpadnu od crkve i vjere?

Matej 18,8-9:
"Ako li te ruka tvoja ili noga tvoja sablažnjava, odseci je i baci od sebe: bolje ti je ući u život hrom ili kljast, nego li s dve ruke i dve noge da te bace u oganj večni. I ako te oko tvoje sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe: bolje ti je s jednim okom u život ući, nego s dva oka da te bace u pakao ognjeni".
Da bi se nesto vise reklo morali bismo vozni park sa prilozenih slika videti izbliza.
Mene vise brine parking.
Ocerase li ovi decu ili su svoj parking pretvorili u igraliste za vikend?

Matej 18,8-9:
Mislim da se svako spasava za sebe. To sto neki monasi koriste luskuzna vozila, ne govori mi o bilo cemu sem da
da ti ljudi nisu iskreni u svom Hriscanstvu. Ali to je njihova licna stvar, uopste mi ne bi bio problem da me priceste :P

Matej 18,8-9:
Zato je jedan vladika dosao sa Zastavom 128 kada je posetio crkvu ,a mene pitao gde se nalazi tacno.

Mislim da se svako spasava za sebe. To sto neki monasi koriste luskuzna vozila, ne govori mi o bilo cemu sem da
da ti ljudi nisu iskreni u svom Hriscanstvu. Ali to je njihova licna stvar, uopste mi ne bi bio problem da me priceste :P
Bas tako ,Hristos je za takve rekao slusajte njihove ali ne idite njihovim putem jer po plodovima cete ih poznati.

-Ako li Sveštenik propoveda koji minut duže?
Kažu da mnogo davi..

-Ako li propoveda kraće?
Žurio se.

-Ako li lepo peva?
Nije on za Popa,bolje da je otišao u narodnjake.

-Ako li ne peva lepo?
Nije trebao da postane Pop.

-Ako li posećuje parohijane?
Nikada ga nema, ko zna gde sve ide.

-Ako li ne posećuje parohijane?
Sedi samo kući.

-Ako li nema dece?
Ne shvata one što imaju decu.

-Ako li ima decu?
Neka prvo nauči svoju decu.

-Ako li popadija radi?
Potegao je da se obogati, mnogo ga interesuje novac.

-Ako li popadija ne radi?
Oboje se natovarili Crkvi da ih izdržava.

-Ako li ga interesuju nacionalni problemi?
Mnogo se bavi politikom.

-Ako li se ne bavi politikom?
Onda je komunista.

-Ako li Crkvi priloži novčani prilog?
Ima otkuda, zar mu malo svet daje.

-Ako li zahteva da se Crkva ukrašava?
Veliki je rasipnik.

-Ako li ne ukrašava Crkvu?
Ne interesuje ga izgled Crkve,gledaj kako mu Crkva izgleda.

-Ako li ima dobar auto?
Tera Pop modu jer ima odakle.

-Ako li nema auto?
Izigrava siromaha.

-Ako li glasnije služi?
Mnogo se dere.

-Ako li tiše služi'?
Ne možemo da ga čujemo.

-I da je vrlo dobar Sveštenik?
Ipak bolji je onaj iz susedne parohije.

-I da im kojim slučajem dođe onaj(bolji)iz susedne parohije?
E,naš je bio bolji.

-Ako li je mlad?
Nema iskustva.

-Ako li je star?
On je za penziju.

-Ako li se lepo ponaša?
On je ljigavac.

-Ako li stvari otvoreno iznese?
Mnogo je grub.

-Ako li sa nekom ženskom poduže priča?
E tu već ima nešto.

-A kada umre?
E Bog neka mu dušu oprosti,takvog Popa kao što je naš bio, više nikada nećemo da imamo
Народу никада удовољити.

Poredjenja su ti loša. Ovo sa luksuznim automobilima je suprotno zavjetima koje polažu monasi. Očigledno bahaćenje od narodnih para.
Коментари су ти лоши.
То нису њихови аутомобили јер су они монаси. То су службени, тј. аутомобили Цркве.
Да тих аутомобила нема, неко би нашао нешто друго да коментарише.

Nisam nikad cuo da je SPC bilo sta donirala humanitarno [osim molitvi] :neutral:
Да си хтео да сазнаш, могао си да чујеш.

Stvarno? Evo kod nas u CG redovno doniraju skupe medicinske aparate i ambulantna kola bolnicama. Imaju i narodnu kuhinju.
Lepo.....daj mi izvor tih informacija iliti dokaz :)
Imamo i mi u Beogradu jednu crkvenu narodnu kuhinju koju naravno doniraju ljudi dobre volje a ne SPC.

Да си хтео да сазнаш, могао си да чујеш.
Da, zelim da cujem ali nemam sta ?
Pored molitvi cuo sam i da pozivaju narod da pomogne bolesnima, poplavljenima i sl. ali konkretno od njihovih para nema ni "p" :(

Коментари су ти лоши.
То нису њихови аутомобили јер су они монаси. То су службени, тј. аутомобили Цркве.
Да тих аутомобила нема, неко би нашао нешто друго да коментарише.
.
Znam da ne pripadaju lično nekom episkopu ali se velikodostojnici voze u njima. Misliš da takvo bahaćenje ne djeluje sablažnjivo na običan narod?

Znam da ne pripadaju lično nekom episkopu ali se velikodostojnici voze u njima. Misliš da takvo bahaćenje ne djeluje sablažnjivo na običan narod?
Мислим да народ превише чита новине, а у новинама се и не може прочитати нешто лепо о СПЦ. Моје лично искуство је да поједини људи који 0 (и словима нула) пута годишње дођу у цркву имају увек неке замерке на свештенике. Стога, огромна већина људи који се буни на епископске аутомобиле је то прочитала у новинама и верује свему здраво за готово.
А и новине, као да немају о чему другом да пишу. А имају, него новинама фали идеја па рециклирају старе ствари.

Da, zelim da cujem ali nemam sta ?
Pored molitvi cuo sam i da pozivaju narod da pomogne bolesnima, poplavljenima i sl. ali konkretno od njihovih para nema ni "p" :(
Пастирско - саветодавни центар, бесплатна помоћ психолога већ 25 година само са личном картом. Мислиш да то неког интересује ? 10 година народних кухиња у Београду. Ретко ког новинара ће интересовати то, јер медији не желе да објављују такве приче.
И онај новинар који би желео то да објави, уредник не жели такве текстове.

Мислим да народ превише чита новине, а у новинама се и не може прочитати нешто лепо о СПЦ. Моје лично искуство је да поједини људи који 0 (и словима нула) пута годишње дођу у цркву имају увек неке замерке на свештенике. Стога, огромна већина људи који се буни на епископске аутомобиле је то прочитала у новинама и верује свему здраво за готово.
А и новине, као да немају о чему другом да пишу. А имају, него новинама фали идеја па рециклирају старе ствари.

Пастирско - саветодавни центар, бесплатна помоћ психолога већ 25 година само са личном картом. Мислиш да то неког интересује ? 10 година народних кухиња у Београду. Ретко ког новинара ће интересовати то, јер медији не желе да објављују такве приче.
Ovo o luksuznim autima su sve činjenice u koje se svako može uvjeriti.

Back