Βοžja Pravoslavna Crkva - Mesto, Uloga i Značaj

maleni:
Ulaskom u svoju crkvu prestanje njegova licna odgovornost - spasen je kroz crkvu (a ne po veri); ima razno razne posrednike izmedju sebe i Boga - pocev od Marije pa do najsitnijih svetaca, umesto samo i jedino Hrista; ima ikone koje mu predstavljaju Boga, koji se inace ne moze predstaviti...

Ово су твоје лажи, црно на белом. Јер, ништа од тога није истина када је реч о Православним. А знаш, да ти верујеш у то што верујеш, и не пљујеш по Цркви, нико ти ни речи не би рекао. Овако... ти си нешто сасвим друго. :wink:
 
spqr:
maleni, o kakvom to simbolu vere ti pricas?? sta je to papa odobrio??

Sedam vaseljenskih sabora koji su odrzani koji su se bavili pitanjima vaznim za veru, protv jeresi, i na kojima je konacno utvrdjen i simbol vere odnosno ili drugacije "Ja verujem ... " nije mogao biti usvojen bez blagoslova rimskog biskupa ili pape, posto je crkva u to vreme bila jedinstvena. Tek u 11 veku doslo je do potpunog razmimilazenja ove dve crkve, a sve do tada nijedna velika crkvena odluka na istoku nije imala valjanost bez mislenja i blagoslova pape.

Ovo je najednostavnije objasnje bez ulazenje u sire i konkretnije cinjenice.

Za bolje informacije nadji, kao sto sam vec preporucio ovde na forumu, ako mozes knjigu "Sedam stubova mudrosti", obicno je prodaju na nekom od standova ili prodavnica SPC i videces o cemu pricam.
 
Mala lekcija o crkvi i ritualima.
Svrha svake verske zajednice je da pojedinac ima podršku grupe koja radi na istom cilju, a to je bogospoznaja. Sam čovek uvek zaluta na tom putu, zaboravi se i ima lične smetnje. Zato su mu potrebni drugi da ga ispravljaju. Kolektivno usmerena energija je jača. Međutim, smisao ovakvog grupnog rada je davno zaboravljen i pervertovan pa je gotovo svaka verska zajednica našla smisao u samoj sebi tj. postala je sekta. Tako je i hrišćanska crkva već odavno postala društveno-politička institucija koja blage veze nema sa duhovnošću.
Isti smisao podsećanja i usmerenja pojedinca imaju i rituali, simboli, odeća. Oni svojom simbolikom čuvaju određene informacije i usmeravaju pažnju na pravi cilj, jer čovekov um uvek luta. Ali, ovakav smisao simbola i rituala je davno zaboravljen pa se sve to pretvorilo u magijašenje. To je najvidljivije u pravoslavnoj crkvi. Ona svo težište ima u ritualizmu i idolopoklonstvu, a zamajava se pričama kako je to samo sredstvo nečeg višeg. Slična je i katolička crkva, ali ona pored rituala ima i propovedi, tj. stimuliše i razmišljanje kod vernika, pa je otuda u katoličkim zemljama kultura življenja malo bolja nego u pravoslavnim. Kod protestanata je ritualizam potpuno odbačen i sve je svedeno na mentalno razumvanje, pa je zato civilizacijski život najnapredniji u protestantskim državama. Svaki protestant mora da bude bar pismen da bi učestvovao u verskom životu, dok pravoslavac može da bude i nepismen. Zato su oni i najnepismeniji. To pravoslavnoj crkvi i odgovara. Ona je oduvek i sprečavala opismenjavanje naroda.

Osim svega ovoga, religije imaju dva svoja dela: ezoterični i egzoterični, tj. tajni i svetovni.
Sve kritike ovde iznete odnose se na spoljašnji, svetovni deo. U tom delu su 99% vernika i svi oni veruju u Boga kao u Deda Mraza.
Isus je bio Učitelj, tako su ga i zvali: Ravi. Danas je on demon koga prizivaju magijskim ritualima da ih spase. Zato što se oslanjaju na to da će on da ih spase, tj. da su već spaseni samim tim što su u crkvi, slobodno čine sva zla.
 
Kacuncica:
Maleni, moj si covek. Zaista lepo pricas.
Imam jedno pitanje - zasto covek koji je pripadnik/vernik... Βοžje Pravoslavne Crkve ima potrebu da napada, bude besan i ogorcen i time postigne samo brzi odlazak odavde, zar nas Gospod upravo u tome ne podrzava, zar se o tome ne uci u Bozijoj Pravoslavnoj Crkvi ?!...
Mislim da Maleni kao i mnogi poput njega se ne mogu smatrati protestantima ili vec cime samo zato sto mozda ne idu u crkvu. I ja kao i gomila divnih i dobrodusnih ljudi smatram da je crkva postala apsolutna institucija i vrlo mi je sve to jadno i zalosno, mada naravno izuzetaka ima i svaka im cast.
Ja jesam "vernik" i verujem u Gospoda ali pri tom mi se crkva cini jadnom i retko odlazim. Mislim da ne gresim ...
Imam prijatelja koji je u traganju za sobom i Gospodom u sebi, a iz razloga neslaganja Biblije i Crkve uspeo da dodje do Patrijarha Pavla i provede u razgovoru sa njim oko dva sata. Kraj njihovog razgovora je za opste zgrazavanje. Posto mu je taj moj prijatelj stalno kao "dokaze" Bozijeg citao delove iz Zaveta, Pavle mu na kraju razgovora rece: Slusaj mladicu, nemoj ti bas mnogo da citas tu knjigu i da se oslanjas na nju... ???!!!
A STA SADA ...
Ja jesam "vernik" i verujem u Gospoda ali pri tom mi se crkva cini jadnom i retko odlazim
Kako mozes da kritikujes i omalovazavas nesto sto ne poznajes. Budi i crkvi, idi redovno na liturgije, bdenja, sluzbe na kojima se citaju akatisti, narocito ti preporucujem Pokajni Akatist Sv, Andreju Kritskom na pocetku posta..idi na predavanja koja organizuje crkva...pa onda pricaj...Ovako samo gresis dusu (iako kazes da si dobrodusna), mozda i jesi, ali ti svakako zlo sapuce na levo uvo, a ti to ne primecujes. Ako je Njegova Svetost preporucio tvom prijatelju da manje cita Bibliju (samo ako je ?)onda je to vazilo za tvog prijatelja u tom momentu. Vi govorite o Njegovoj Svetosti pred kojim svi duhovnici raznih religija padaju pred njegove noge i najbolje bi bilo da Ga ne pominjete, ako vec nemate postovanja. Duhovni rast nije sala i covek prolazi kroz etape ili stepenice ili tzv.lestvicu (Sv. Jovan Lestvicnik-procitajte to)i svako je svoja posebna prica koja trazi pazljivo duhovno rukovodjenje. I ono sto vazi za jednoga ne vazi za drugoga.Ono sto je za jednog lek, za drugog je otrov..Ako se taj prijatelj vec drznuo da diskutuje sa nasim Patrijarhom o Jevandjelju (Njegova Svetost zna Jevandjelje napamet i stalno ga citira)onda verovatno ima probleme sa -gordoscu i bolje bi bilo da poslusa sve sto mu je Njegova Svetost rekla.
I molim vise postovanja prema nasem Patrijarhu i nasoj crkvi. Ne pridruzujte se coporu koji u poslednje vreme neumorno laje i ujeda. Ali samo to i moze.. Hvala na paznji i neka Gospod sve nas vodi ispravnim putem !
 
Nikodim Ljutic:
Anonymous:
MaranAta:
Хехехе... интересантно је да јеретици Протестанти прихватају канон Светог Писма које је Божја Православна Црква донела, али... забога, како да прихвате и Божју Цркву. То је онај дечији принцип - волим те, не волим те. :wink:

i mene zaista interesuje, na osnovu cega sve pseudohriscanske sekte prihvataju nesto sto je neko pre njih ustanovio, a te iste ne priznaju kada se radi o njihovoj Crkvi? prosto mi to nema veze s pamecu.

Још интересантније је то да они, који себе именују доносиоцима канона Светог Писма, сматрају да су неки делови тог истог Светог Писма, лажни. Друге делове, које не сматрају лажним, не поштују ни у траговима, као да су лажни.
- Одкуд сада присвајање заслуга за нешто што није како треба?
- Да ли ту спада и "лажно" Откривење Јована Богослова?
- Како је то Божја Православна Црква донела канон, а рецимо сестринска Католичка Црква није, кад је у то време то била једна црква?
- Је ли то Црква која је наследила апостоле, који рекоше: ГАЛ 1:6 "Чудим се да се тако одмах одвраћате на друго јеванђеље од онога који вас позва благодаћу Христовом."
.

OTK.14,6 I videh drugoga andjela koji leti posred neba, koji imaše večno jevandjelje da blagovesti onima koji žive na zemlji i svakome plemenu i rodu i jeziku i narodu.

Kao da večno Jevandjelje apostoli već nisu blagovestili, i kao da se nije proširilo po celoj zemlji, svim jezicima, plemenima, narodima?

1. PETROVA 1,12 Njima (STAROZAVETNIM PROROCIMA) se otkri da ne sebi, nego vama služahu u onom što vam se sad javi preko onih koji vam propovediše Jevandjelje Duhom Svetim poslanim s neba, u što andjeli žele zaviriti.

GALATIMA 1,8 Ali ako i mi, ili andjeo s neba [OTK. 14,6] javi vam jevandjelje drukčije nego sto vam javismo, anatema da bude!

Ako je propoved Jevandjelja uslov spasenja koje apostoli javiše i koje primismo i u koje poverovasmo, i evo posle 19 vekova držimo to jevandjelje Gospoda našega, kako možemo verovati lažnom otkrovenju 14,6 da "večno jevandjelje" tek treba da bude predato ljudima od nekog andjela, a čak i andjeli žele zaviriti u Jevandjelje Gospodnje predato ljudima preko apostola i propovedano Duhom Svetim?
 
Bar citiraj cele recenice.... - Је ли то Црква која је наследила апостоле, који рекоше: ГАЛ 1:6 "Чудим се да се тако одмах одвраћате на друго јеванђеље од онога који вас позва благодаћу Христовом."... а прогласише предање важнијом. Направише разлику, у важности, између Речи Божје и предања (људског), али у корист овог другог.

Ako jedan deo Pisma nazoves laznim, tada svako, po svom nahodjenju, moze nazvati bilo koji drugi deo takodje laznim... i onda ode Pismo...
 
Говориш о предању људском ? Па чије је предање суботарске СЕКТЕ ако знамо да га је измислила еплептичарка - гуру Ватова ? Хоћеш рећи да су фантазије њеног епилептичног ума од Бога ? Знаш ли ти да се предвиђања пророка морају остварити иначе су ЛАЖНИ пророци. А сад ми реци да ли се иједно њено пророчанство о повратку Христа остварило ? 8)
 
Знам у ја да пишем велииииким словима.

А да ли ће то да направи мој текст вреднијим ? Тешко. Него, нека епилептичара, и они су Божја деца, али ако неки епилептичар продаје своје нападе као Божје поруке, и на основу тога се обогати и живи на великим имањима све са послугом, онда је то већ криминал. 8)
 
MaranAta:
Знам у ја да пишем велииииким словима.

А да ли ће то да направи мој текст вреднијим ? Тешко. Него, нека епилептичара, и они су Божја деца, али ако неки епилептичар продаје своје нападе као Божје поруке, и на основу тога се обогати и живи на великим имањима све са послугом, онда је то већ криминал. 8)

Tеби је много важније да ли је неко био болестан... а болесних је много, било и биће... мада се ово што ти упорно пишеш, а ја не реагујем, ни мало не слаже са истином... епилепсија није душевна болест, ако си на то циљао... епилептичари су потпуно душевно здрави људи... Елен Вајт није боловала од епилепсије, а све и да јесте, то је уопште не би омело да руком напише преко 100.000 страница текста који је сав посвећен, супротно твојој тврдњи, Христу... упоран си да њу што више окаљаш, не би ли тако све Адвентисте сврстао међу лудаке или већ шта... међутим, никако ниси читао оно што ти пишем... Адвентисти на првом месту читају Библију и верују у сва њена откривења, док списе Елен Вајт не морају уопште да читају, нити их на то било која доктрина или човек приморава... ми смо слободни људи и држимо се Божје Речи, веровао ти то или не... ја, рецимо, се и не сећам када сам било шта прочитао из њених списа... пре више година, можда... тиме не одбацујем откривења која је она имала... једноставно мени је довољна Библија... но ти се стално хваташ "епилептичарке", а библијску књигу називаш лажним и Јована Богослова лажним пророком... то није важно, али је зато важно да ли је неко, ко је цео живот посветио Христу, имао епилепсију... најблаже речено... јадно... али свака твоја реч иде на твоју душу... мени и другим Адвентистима не... на нормална питања не одговараш, али замераш свима који теби не одговоре... имам осећај да разговарам са неким небеским бићем, који само по својој вољи одговара коме хоће, осуди кога хоће, извређа кога хоће, онда напише још које хехехе, упс,ха, јавља се под неколико имена, па још даје подршку сам себи под другим 'ником', вероватно да би и он имао подршку од неког, макар то био и он сам, а ми сви остали би требали да будемо мањи од маковог зрна да га не бисмо раздражили... јер он зна све и све нас држи у шаци, а сам не поштује ни Јеванђелисту Јована, називајући га лажовом, ни његово "Откривење" ....
 
Nikodim Ljutic:
Bar citiraj cele recenice.... - Је ли то Црква која је наследила апостоле, који рекоше: ГАЛ 1:6 "Чудим се да се тако одмах одвраћате на друго јеванђеље од онога који вас позва благодаћу Христовом."... а прогласише предање важнијом. Направише разлику, у важности, између Речи Божје и предања (људског), али у корист овог другог.

Ako jedan deo Pisma nazoves laznim, tada svako, po svom nahodjenju, moze nazvati bilo koji drugi deo takodje laznim... i onda ode Pismo...

Moj najdobronamerniji savet tebi je da proveris bar okvirno datiranje pojednih spisa NZ-a. i onda neces dolaziti u takve kontradiktornosti, imputirajuci drugima fals. Elem, apostol je govorio o Jevandjelju, a da ono u Pismu (inace to je bio naziv za SZ) NIJE NI POSTOJALAO, JER SU CETVORICA APOSTOLA NAPISALA GA POSLE MUCENICKE SMRTI APOSTOLA PAVLA, OD DRUGE TRECINE 1.VEKA. Dakle, Jevandjelje je javljano usmenim putem, PREDAVALO SE OD USTA DO USTA (najljudskije) MEDJU BRACOM, TAKO DA JE I ONO DEO PREDANJA BILO, BAR DOK NIJE POSTALO DEO PISMA, U RANOJ CRKVI.

VIDI: http://www.verujem.org/sveti_oci/stajebilo.html
Šta je bilo prvo: crkva ili novi zavet
 
Nikodim Ljutic:
... али свака твоја реч иде на твоју душу... мени и другим Адвентистима не... на нормална питања не одговараш, али замераш свима који теби не одговоре... имам осећај да разговарам са неким небеским бићем, који само по својој вољи одговара коме хоће, осуди кога хоће, извређа кога хоће, онда напише још које хехехе, упс,ха, јавља се под неколико имена, па још даје подршку сам себи под другим 'ником', вероватно да би и он имао подршку од неког, макар то био и он сам, а ми сви остали би требали да будемо мањи од маковог зрна да га не бисмо раздражили... јер он зна све и све нас држи у шаци, а сам не поштује ни Јеванђелисту Јована, називајући га лажовом, ни његово "Откривење" ....
NIKODIME NEMOJ DA SI LAZNI SVEDOK, JA SAM GOST, A KOLIKO SE SECAM, MARAN ATA JE MOZDA SAMO JEDNOM SLUCAJNO POSTIRAO KAO GOST, PA JE ODMAH NAPOMENUO DA JE TAJ POST NJEGOV. DAKLE, MODERATOR TE VRLO LAKO MOZE RAZUVERITI U TVOM LAZNOM SVEDOCENJU, JER SE JA I ON JAVLJAMO SA RAZLICITIH KONTINENATA CAK (PROVAJDERI SU DOKAZ).
TO STO LAZES DA JA JEVANDJELISTU NAZIVAM LAZOVOM, TO IDE I TE KAKO NA TVOJU DUSU.
 
Anonymous:
Nikodim Ljutic:
Bar citiraj cele recenice.... - Је ли то Црква која је наследила апостоле, који рекоше: ГАЛ 1:6 "Чудим се да се тако одмах одвраћате на друго јеванђеље од онога који вас позва благодаћу Христовом."... а прогласише предање важнијом. Направише разлику, у важности, између Речи Божје и предања (људског), али у корист овог другог.

Ako jedan deo Pisma nazoves laznim, tada svako, po svom nahodjenju, moze nazvati bilo koji drugi deo takodje laznim... i onda ode Pismo...

Moj najdobronamerniji savet tebi je da proveris bar okvirno datiranje pojednih spisa NZ-a. i onda neces dolaziti u takve kontradiktornosti, imputirajuci drugima fals. Elem, apostol je govorio o Jevandjelju, a da ono u Pismu (inace to je bio naziv za SZ) NIJE NI POSTOJALAO, JER SU CETVORICA APOSTOLA NAPISALA GA POSLE MUCENICKE SMRTI APOSTOLA PAVLA, OD DRUGE TRECINE 1.VEKA. Dakle, Jevandjelje je javljano usmenim putem, PREDAVALO SE OD USTA DO USTA (najljudskije) MEDJU BRACOM, TAKO DA JE I ONO DEO PREDANJA BILO, BAR DOK NIJE POSTALO DEO PISMA, U RANOJ CRKVI.

VIDI: http://www.verujem.org/sveti_oci/*.html
Šta je bilo prvo: crkva ili novi zavet


Када год да је написано, Јеванђеље је у Светом Писму, Божјем, а предање је увек људско... проблем је у томе што се то код вас супроти једно другом, а тада предање има предност, а то је људско... нећу да читам те ствари... само библијске стихове цитирај... о томе може...
 
Anonymous:
Nikodim Ljutic:
... али свака твоја реч иде на твоју душу... мени и другим Адвентистима не... на нормална питања не одговараш, али замераш свима који теби не одговоре... имам осећај да разговарам са неким небеским бићем, који само по својој вољи одговара коме хоће, осуди кога хоће, извређа кога хоће, онда напише још које хехехе, упс,ха, јавља се под неколико имена, па још даје подршку сам себи под другим 'ником', вероватно да би и он имао подршку од неког, макар то био и он сам, а ми сви остали би требали да будемо мањи од маковог зрна да га не бисмо раздражили... јер он зна све и све нас држи у шаци, а сам не поштује ни Јеванђелисту Јована, називајући га лажовом, ни његово "Откривење" ....
NIKODIME NEMOJ DA SI LAZNI SVEDOK, JA SAM GOST, A KOLIKO SE SECAM, MARAN ATA JE MOZDA SAMO JEDNOM SLUCAJNO POSTIRAO KAO GOST, PA JE ODMAH NAPOMENUO DA JE TAJ POST NJEGOV. DAKLE, MODERATOR TE VRLO LAKO MOZE RAZUVERITI U TVOM LAZNOM SVEDOCENJU, JER SE JA I ON JAVLJAMO SA RAZLICITIH KONTINENATA CAK (PROVAJDERI SU DOKAZ).
TO STO LAZES DA JA JEVANDJELISTU NAZIVAM LAZOVOM, TO IDE I TE KAKO NA TVOJU DUSU.

Извињавам се ако сам погрешио, али онда мора да сте браћа близанци... али и даље сумњам...
Јован Богослов је написао Јеванђеље... или можда није... само тада је ваљао... а после...
 
OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...

* LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
* LUKA 20,44 David, dakle, njega naziva Gospodom, pa kako mu je sin?




* MATEJ 12,43 ~ LUKA 11,24 A kad nečisti duh [OTK. 1,10; 4,2] izidje iz čoveka ide kroz bezvodna mesta [OTK. 21,1] tražeći pokoja i ne nadje ga (vidi AVAKUM 2,5)
* 12,44 Onda reče: da se vratim u dom svoj otkuda sam izišao i došavši nadje prazan, pometen i ukrašen. [OTK. 4,3; 21,19]
* 12,45 Tada otide i uzme sa sobom sedam drugih duhova gorih od sebe [OTK.1,4 i 20; 2; 3; 4,5; 5,6; 8,6...] i ušavši žive onde i bude potonje gore čoveku onome od prvoga. Tako će biti i ovome rodu zlome.

Inače, 7 očiju ne mogu biti 7 duhova kako tvrdi lažno otkrivenje 5,6, izopačujući svetog proroka Zahariju, jer su na kamenu koji Gospod teše (3,9), pa kad postane kamen merački (4,10), ...




OTK. 3,21 Onome koji pobedi daću da sedi sa mnom na prestolu mome, kao i ja što pobedih i sedoh sa ocem mojim na prestolu njegovom.

* MATEJ 20,23 ... ALI SESTI MENI S DESNE I S LEVE STRANE, NIJE MOJE DA DAM, NEGO KOJIMA JE PRIPREMIO OTAC MOJ.
* MARKO 10,40 ALI DA SEDNETE S DESNE STRANE MENI I S LEVE, NIJE MOJE DA DAM, NEGO ĆE SE DATI KOJIMA JE PRIPREMLJENO.





2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.
OVA POSLANICA JASNO REFERIŠE O DOKAZANIM APOSTOLIMA KOJI SU BILI SVEDOCI SLAVE GOSPODNJE, SLAVE BOŽIJE NA GORI (MATEJ 17,2..., MARKO 9,3..., LUKA 9,29...), A NA DRUGOJ STRANI, KAO KONTRAST, RASKRINKAVA IZMIŠLJENE BAJKE (BASNE) PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA 5,12...:dostojno je jagnje zaklano, da primi silu i bogatstvo i premudrost i čast i slavu i blagoslov.
 
Не могу да верујем да си толико упоран... негирати Билијску књигу једног од апостола, омиљеног Христовог ученика??????????? и при том друге називати јеретицима и ко зна како још... нећу о томе да разговарам уопште.... о томе можеш само у оквирима твоје Апостолске, Свете, Божје... па тамо не признај шта хоћеш... мислиш ви сте као донели канон па можете... ОТК 22:18 Јер свједочим свакоме који чује ријечи пророштва књиге ове; ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у књизи овој; 19 И ако ко одузме од ријечи књиге пророштва овога, Бог ће одузети његов дијел од књиге живота, и од града светога, и од онога што је написано у књизи овој.
 
http://members.tripod.com/~Eumenes/Radovi/Otkrivenje/Pitanje.html :

Onaj Jovan koji je napisao Otkrivenje i koji se u njemu direktno imenom predstavlja četiri puta (Otk. 1,1.4.9; 22,8) je zapravo bio "prezviter" Jovan, verovatno pisac Druge i Treće poslanice Jovanove, apostolski otac različit od Hristovog učenika.*23
Episkop aleksandrijski potkrepljuje ovu svoju tezu navodeći da "se u Jefesu, po kazivanju, nalaze dve grobnice, pa kazuju i za jednu i za drugu da je Jovanova".*24
Prema tome, Dionisije zaključuje da je na jednom mestu je bio sahranjen veliki apostol, a na drugom prezviter, autor Otkrivenja i možda Druge i Treće Jovanove poslanice.
*23 v. 2 Jn. 1; 3 Jn. 1
*24 Hist. eccl. 7,25,16
 

Back
Top