Sta mi ima da se prepiremo jel nesto propalo ili napredovalo,zvanicma statistika za broj novoregistrovanih novih elektricnih automobila u Nemackoj je:
- maj-jun 2022 - 176.084 komada
- :maj-jun 2023 - 167.256 komada
Jeste manji ali ne drasticno (5.3% u dosadasnjem toku godine) i iskljucivo zbog ekonomskih razloga a ne odustajanja od tehnologije EV, naime u Nemackoj postoji inflacija, recesija i doslo je do poprilicnog broja bankrota kompanija u toku ove godine, odnosno Svaba sto bi rekao Sumadinac sa rajca "prdnuo u chabar" (sta bi mi dali da je nama tako lose kao Svabama). Pri tome su neke marke kao pomenuti VW mi Mercedes (a BMW recimo nije) doziveli pad prodaje kako EV tako i benzinskih automobila ali su neki proizvodjaci Tesla, Hyundai i Kia doziveli poprilican rast u odnosu na isti period u 2022. Jednostavno kupci prepoznaju da su ovi proizvodjaci EV trenutno ispred VW-ja ili MB.
Inace kad prosecan srpski vozac pocne da prica o mororima bez elektronike, bez kompjutera pitam se da li mu je palo na pamet da zivimo u 2023 i da se kompjuteri/elektronika u automobilima ugradjuju vec brat-bratu 50 godina i da je zadnji automobil na evropskom tlu koji se proizvodio bez elektronike neprevazidjeni yugo 45/55. U 2023 je sasvim normanlno ako vec svugde koristimo racunare, da racunari budu ugradjeni u automobil radi boljeg i ekonomicnijeg rada motora, radi stabilnosti/bezbednosti i danas najvaznije stvari na svetu, konekcije sa mrezama (uostalom i dok kucate ovde ste na nekjoj mrezi).
A za sve ljubitelje "cistog" automobila, samo mehanika i tajrad, postoje klubovi oldtajmera, nabacvite jedan takav, reparirate ga i vozate leti po izlozbama ili po drumovima na Kopaoniku. No kao sto rekoh, ako niste vozili corveti ili mustanga v8 od 5000ccm ( o ferarijima ili lamborghinijima sa v12 da ni ne sanjamo) nemate pravi dozivljaj sta je brutalna mehanika. Ali sem cene takvog oldtajmera za prosecnog srpskog ( i vecinu evropskih vozaca) je i potrosnja goriva, pa ako imate masinu koja trosi 30-40 lit na 100km dok dodajete gas vrlo brzo cete osiromasiti. Poenta je da svet sa tehnologijom ide napred, usavrasavaju se korak po korak, nacini transporta, jedan od malo vecih koraka je masovna promene energenata koji pokrecu vozila.
I za ilustraciju, ljubitelji konja su mnogo zagrizeniji ljubitelji od vecine nas prosecnih ljubitelja necega drugoga, obozavaju konje, obozavaju tradiciju, kako u mom rodnom Sremu tako i ovde u Americi. No, ne pada im na pamet da se odreknu automobila iz tog razloga, automobil je vecini potreban zbog svakodnevnih stvari pa moj Sremac koji na imanju drzi stalu sa 2-3 cilasa pre vozi neku Jettu ili Civica nego sto ce uzeti yuga ili bubu.