Volkswagen smanjuje obim proizvodnje električnih automobila

Ne zelim da me roboti i kompjuteri voze, cela poenta voznje je da covek sam oseti masinu nesto poput vodjenja ljubavi.
U Tesli te ne vozi robot ili komijiluter kao sto ti kazes sem ako to ne prepustis aplikaciji pa mozes da odremas dok te automobil vozi, doduse to moze samo u zemljana gde je 5G mreza razvijena a Srbistan ne spada tu.

Ali u Tesli mozes da iskljucis sve automatske opcije pa da ti pritisnes gas do daske i bukvalni da ti zakuca doope u sediste sa ubrzanjem koje imaju samo superautomobili tipa lamborghinija ili ferarija, stravican osecaj za 2-3 puta manje para.

--Link ---Srbistan brate, pazi kad na krstarici postoji clanak o nazivu Srbistan , postoje i geografske mape gde prijateljski Iran tako zove Srbiju.

Ali ovo je vise zbog toga koliko su pojedini (haha, samo pojedini) ljudi iz Srbije zaostali u odnosu na svet, negde su na nivou Kirgistana, Turkmenistana, Avganistana...
Dobro,da se manemo coravog posla i sprdnje o Srbiji.Po meni je ta prica o elektricnim automobilima jedna velika prevara i zabluda.Prvo od drzava i prizvodjaca a drugo se tice kupaca.Ti automobili imaju bateriju a ona ume da izda kad se dobro optereti,osetljiva je na vruce i hladno,na veliku potrosnju i naravno kao i sve ima rok trajanja.Proces proizvodnje zahteva devastaciju prirodne sredine zbog otvaranja rudnika i iskopavanja pa prerade.Na kraju te baterije treba negde i deponovati kada im istekne rok.I nesto treba spaliti da se napravi struja za iste jer potencijal obnovljivih izvora energije jednostavno nije dovoljan.

I to si naucio na golfu 2 diesel? Pa onda si imao sex samo sa babama sine. Dakle, ako nisi vozio v8 sa 5000ccm ti nemas pojma sta je sex ili voznja.
Kakva golf 2 dizel o cemu pricas ti?
Ti ne kapiras poentu da danasnja vozila nemaju taj pravi osecaj voznje kao nekada i da uopste nije poenta ni o V8 ili V12 motorima, a nemaju zbog toga zato sto je sve preuzela elektronika, nisam vozio V8 ali sam vozio starije R6 masine i znam o cemu pricam.

U Tesli te ne vozi robot ili komijiluter kao sto ti kazes sem ako to ne prepustis aplikaciji pa mozes da odremas dok te automobil vozi, doduse to moze samo u zemljana gde je 5G mreza razvijena a Srbistan ne spada tu.

Ali u Tesli mozes da iskljucis sve automatske opcije pa da ti pritisnes gas do daske i bukvalni da ti zakuca doope u sediste sa ubrzanjem koje imaju samo superautomobili tipa lamborghinija ili ferarija, stravican osecaj za 2-3 puta manje para.
Znam zato kod Tesle malo pa malo otpadne spojler :mrgreen: kvalitet na nivou.

Dobro,da se manemo coravog posla i sprdnje o Srbiji.Po meni je ta prica o elektricnim automobilima jedna velika prevara i zabluda.Prvo od drzava i prizvodjaca a drugo se tice kupaca.Ti automobili imaju bateriju a ona ume da izda kad se dobro optereti,osetljiva je na vruce i hladno,na veliku potrosnju i naravno kao i sve ima rok trajanja.Proces proizvodnje zahteva devastaciju prirodne sredine zbog otvaranja rudnika i iskopavanja pa prerade.Na kraju te baterije treba negde i deponovati kada im istekne rok.I nesto treba spaliti da se napravi struja za iste jer potencijal obnovljivih izvora energije jednostavno nije dovoljan.
Koliko bese tona nafte treba da se potrosi da bi se napravila jedna jedina baterija za auto?

Znam zato kod Tesle malo pa malo otpadne spojler :mrgreen: kvalitet na nivou.
Radis u servisu Tesle pa znas? Sine, ti Teslu nisi video u zivotu, da se ne lazemo.

LISTa ---Odes na ovu stranicu i tu ti je najveca americka baza kvarova po markama automobila, Tesla jeste losa 242 problema na 100 automobila, ali ne tako losa u odnosu na VW i Mercedes (216 i 242 problema). No vecina Teslinih kvarova je softwerske i elektricne priride a ne mehanicke.

Uzgred, koreanci i japanci razvaljuju u odnosu na nemce.

Kakva golf 2 dizel o cemu pricas ti?
Ti ne kapiras poentu da danasnja vozila nemaju taj pravi osecaj voznje kao nekada i da uopste nije poenta ni o V8 ili V12 motorima, a nemaju zbog toga zato sto je sve preuzela elektronika, nisam vozio V8 ali sam vozio starije R6 masine i znam o cemu pricam.
Pa posto nisi vozio corvetu ili mustang v8 sa 5000ccm nemas pojma sta je sex.

Koliko bese tona nafte treba da se potrosi da bi se napravila jedna jedina baterija za auto?
150? Daj ne lupajte o necemu o cemu nemate pojma.

Vi ste na Balkanu otkrili svetsku zaveru proizvodjaca i vlada a to niko drugi za sad ne zna, cak ni braca Kinezi koji su se udruzili sa zapadnim proizvodjacima i vladama da za.y.ebu vas Balkance. Slusate li vi sebe ponekad dok govorite takve gluposti?

Uostalom ako si tolika sirotinja da sebi ne mozes da priustis cokoladni kolac s.ra.ces da je cokolada losa za zdravlje i glupost koju ti namece vlada...

Sta mi ima da se prepiremo jel nesto propalo ili napredovalo,zvanicma statistika za broj novoregistrovanih novih elektricnih automobila u Nemackoj je:
- maj-jun 2022 - 176.084 komada
- :maj-jun 2023 - 167.256 komada
Jeste manji ali ne drasticno (5.3% u dosadasnjem toku godine) i iskljucivo zbog ekonomskih razloga a ne odustajanja od tehnologije EV, naime u Nemackoj postoji inflacija, recesija i doslo je do poprilicnog broja bankrota kompanija u toku ove godine, odnosno Svaba sto bi rekao Sumadinac sa rajca "prdnuo u chabar" (sta bi mi dali da je nama tako lose kao Svabama). Pri tome su neke marke kao pomenuti VW mi Mercedes (a BMW recimo nije) doziveli pad prodaje kako EV tako i benzinskih automobila ali su neki proizvodjaci Tesla, Hyundai i Kia doziveli poprilican rast u odnosu na isti period u 2022. Jednostavno kupci prepoznaju da su ovi proizvodjaci EV trenutno ispred VW-ja ili MB.

Inace kad prosecan srpski vozac pocne da prica o mororima bez elektronike, bez kompjutera pitam se da li mu je palo na pamet da zivimo u 2023 i da se kompjuteri/elektronika u automobilima ugradjuju vec brat-bratu 50 godina i da je zadnji automobil na evropskom tlu koji se proizvodio bez elektronike neprevazidjeni yugo 45/55. U 2023 je sasvim normanlno ako vec svugde koristimo racunare, da racunari budu ugradjeni u automobil radi boljeg i ekonomicnijeg rada motora, radi stabilnosti/bezbednosti i danas najvaznije stvari na svetu, konekcije sa mrezama (uostalom i dok kucate ovde ste na nekjoj mrezi).

A za sve ljubitelje "cistog" automobila, samo mehanika i tajrad, postoje klubovi oldtajmera, nabacvite jedan takav, reparirate ga i vozate leti po izlozbama ili po drumovima na Kopaoniku. No kao sto rekoh, ako niste vozili corveti ili mustanga v8 od 5000ccm ( o ferarijima ili lamborghinijima sa v12 da ni ne sanjamo) nemate pravi dozivljaj sta je brutalna mehanika. Ali sem cene takvog oldtajmera za prosecnog srpskog ( i vecinu evropskih vozaca) je i potrosnja goriva, pa ako imate masinu koja trosi 30-40 lit na 100km dok dodajete gas vrlo brzo cete osiromasiti. Poenta je da svet sa tehnologijom ide napred, usavrasavaju se korak po korak, nacini transporta, jedan od malo vecih koraka je masovna promene energenata koji pokrecu vozila.

I za ilustraciju, ljubitelji konja su mnogo zagrizeniji ljubitelji od vecine nas prosecnih ljubitelja necega drugoga, obozavaju konje, obozavaju tradiciju, kako u mom rodnom Sremu tako i ovde u Americi. No, ne pada im na pamet da se odreknu automobila iz tog razloga, automobil je vecini potreban zbog svakodnevnih stvari pa moj Sremac koji na imanju drzi stalu sa 2-3 cilasa pre vozi neku Jettu ili Civica nego sto ce uzeti yuga ili bubu.

150? Daj ne lupajte o necemu o cemu nemate pojma.

Vi ste na Balkanu otkrili svetsku zaveru proizvodjaca i vlada a to niko drugi za sad ne zna, cak ni braca Kinezi koji su se udruzili sa zapadnim proizvodjacima i vladama da za.y.ebu vas Balkance. Slusate li vi sebe ponekad dok govorite takve gluposti?

Uostalom ako si tolika sirotinja da sebi ne mozes da priustis cokoladni kolac s.ra.ces da je cokolada losa za zdravlje i glupost koju ti namece vlada...
Isto i ''potrosacko drustvo'' - tu glupost najvise spominju oni sto nemaju para. Princip kiselog grozdja. ;)

Isto i ''potrosacko drustvo'' - tu glupost najvise spominju oni sto nemaju para. Princip kiselog grozdja. ;)
Ja sam samo figurativno to napisao. Naravno da je elektricno vozilo i ziteljima zapadnih zemalja skupo, za vrednost EV u nekoj donjoj srednjoj klasi ( recimo Tesla 3, VW ID4, Hyundai Kona..) mozete kupiti klasicno vozilo u visoj klasi, te su sistemi subvencija odlicna stva ali opet ne presudna pri nabavci takvih automobila. No, ima i tog "kiselog grozdja" ( ma Maldivi su sranje bolji je Halkidiki, ne bi nikad voleo da zivim na Dedinju, samo budala vozi BMW...), desava se nesto krupno u industriji a ti ne mozes sebi da priustis to..

Inace kad prosecan srpski vozac pocne da prica o mororima bez elektronike, bez kompjutera pitam se da li mu je palo na pamet da zivimo u 2023 i da se kompjuteri/elektronika u automobilima ugradjuju vec brat-bratu 50 godina i da je zadnji automobil na evropskom tlu koji se proizvodio bez elektronike neprevazidjeni yugo 45/55. U 2023 je sasvim normanlno ako vec svugde koristimo racunare, da racunari budu ugradjeni u automobil radi boljeg i ekonomicnijeg rada motora, radi stabilnosti/bezbednosti i danas najvaznije stvari na svetu, konekcije sa mrezama (uostalom i dok kucate ovde ste na nekjoj mrezi).
Moj auto ima elektroniku ali nista preterano, ko prica o Yugu, sta me briga za mrezu i internet to mi u autu ne treba, hocu da sednem upalim i da vozim i nista drugo me ne zanima, to je ono sto razlikuje prave ljubitelje automobila i gedzetlije i to je ono u cemu se najvise razlikujemo i to je ono u cemu nikada necete moci da nas razumete.

Moj auto ima elektroniku ali nista preterano, ko prica o Yugu, sta me briga za mrezu i internet to mi u autu ne treba, hocu da sednem upalim i da vozim i nista drugo me ne zanima, to je ono sto razlikuje prave ljubitelje automobila i gedzetlije i to je ono u cemu se najvise razlikujemo i to je ono u cemu nikada necete moci da nas razumete.
Sinko, ja sam bio kao ti pre 35+ godina ( imam vozacku evo ove godine vec 40 godina) ali te svakodnevna voznja kroz gradsku voznju nauci da cenis pomoc savremene tehnologije. Pa tako danas ne bih vozio automobil sa manuelnim menjacem u koloni (bamper to bamper) ni za kakve pare, cak ljude koji voze kola sa takvim menjacem u takvim uslovima smatram za apsolutne budale, isto tako bez funkcije "traffic" u navigaciji ne sedam vise u auto jer ustedim po 15-20min u jednom pravcu izbegavajuci zakrcene autoputeve, da ne kazem o odlasku na nepoznatu lokaciju za mene - navigacija te odvede na prag a da ne stajes sa strane i gledas u papirnu mapu, zatim kontrola promene trake, kontrola susednih vozila i gomila drugih sitnica koje ti olaksavaju voznju.
*- sve ovo ima smisla ako zivis u nekoj vecoj sredini a ne u nekoj balkanskoj selendri u kojoj imas 10-tak ulica

A za napomenu, vozio sam svasta, od zastave 750 (na njoj sam naucio da vozim i polagao voznju daleke '83), Lade Nive 1.7 , yuga 55, Alfa Romea 33 TS 1.6, Golfa 3 1.9D, Golfa-4 2.8, Hyundai Sonate 2.0, Forda Mustanga V8 '76, Acure MDX 3.7, Tesle 3 DM..,

Tvrdnja je tačna za Nemačku i taj deo sam preneo, a Teslu nikako ne smatram za kvalitetan auto i nisam jedini.
Tvrdnja nije tacna ni za Nemacku, broj prodatih Tesli u januaru 2022 je 420 kom a godinu kasnije 4100, najprodavaniji brend EV u Nemackoj.

Molim komentar dugomira koji ili treba da dokaze da nisam u pravu ili da se izvini zbog lazne tvrdnje, da se pospe sa pepelom i da kaze da bi rado vozio Teslu da ima para da je priusti. Za sad koliko znam u Novom Sadu je vozi samo Boskic Mladji.

Nema sanse da je zbog elektro , nego je fabrika lose formirala ponudu , preskupa je, a kinezi lome, ne cekaju....
Niste u toku , sad se prodaju elektro sertifikovane gume....stigla mi reklama na komp...znaci gume za elektro osecaj i uzitak....

Tako da nema sanse da je potrosac udaljen od elektro pogona ni na koji nacin...bilo da je obican elektro ili hibrid, za koje se ja zalazem...
Samo je pitanje ko ce da pokupi kajmak....mercedes uliva strahopostovanje, vise nego tesla...

A dizelasa nemacke proizvodnje koji se odaziva na ime golf 2, jelte, ne treba puniti icime, on ide sam od sebe.

Ekologija, obnovljivi izvori energije, ti pojmovi jos ne pristizu u Srbistan? Zato vam se naziv drzave i zavrsava na "stan"...
Радије бих да ми држава завршава на „...стан” него на „...чка”.

Back