Volkswagen smanjuje obim proizvodnje električnih automobila

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
231.542
Volkswagen privremeno suspenduje treću smenu za proizvodnju modela ID.4 i ID.7 u fabrici u Emdenu. Prema onome što navode u radničkom savetu, pad potražnje za električnim vozilima vrši pritisak na one koji odlučuju o obimu proizvodnje.

Prema radničkom savetu, Volkswagen privremeno smanjuje proizvodnju električnih automobila u svojoj fabrici u Emdenu zbog slabljenja prodaje. U naredne dve nedelje do godišnjeg odmora, treća smena u proizvodnji kompaktnog SUV-a ID.4 i prvih modela električne limuzine ID.7 biće suspendovana, rekao je na zahtev šef radničkog saveta Manfred Vulf i potvrdio izveštaj Nordwest-Zeitunga. Portparolka VW-a u Emdenu rekla je za novine: „Uvereni smo da će se korišćenje fabrike ponovo povećati sa lansiranjem ID.7 na tržište krajem godine.

Ministar ekonomije Olaf Lis ocenio je odluku kao „razumljivu“; ali takođe vidi znak upozorenja za industriju. „Broj registracija „električara“ je i dalje visok, ali ono što nas brine je trenutni pad potražnje – ne samo kod Volkswagena, već i kod svih proizvođača“, rekao je Lis. Veoma smanjeno finansiranje je ogroman izazov. Lis je govorio u korist razgovora o novim podsticajima za kupovinu – kao što je smanjeni PDV.
https://autorepublika.com/2023/06/29/volkswagen-smanjuje-obim-proizvodnje-elektricnih-automobila/

Znači interesovanje za električna vozila se generalno smanjuje, ne samo za ona koja proizvodi VW. Ministar neće da kaže, ali po meni su glavni razlozi poskupljenje cena punjenja što je dovelo do istih troškova kao i za obične automobile, kao i saznanje da je stalno čekanje na punjačima žešća smaračina zbog čega sad već nisu retki oni koji su se sa električnih automobila vratili na klasične.

Znači interesovanje za električna vozila se generalno smanjuje, ne samo za ona koja proizvodi VW. Ministar neće da kaže, ali po meni su glavni razlozi poskupljenje cena punjenja što je dovelo do istih troškova kao i za obične automobile, kao i saznanje da je stalno čekanje na punjačima žešća smaračina zbog čega sad već nisu retki oni koji su se sa električnih automobila vratili na klasične.
Ta tvrdnja nije istinita jer je Tesla u prvom kvartalu 2023 eksplodirao u odnosu na 2022, prosle godine je u prvom kvartalu prodao 310 hiljada a 2023 cak 422 hiljade automobila. Znaci kupci cene kvalitet i ultramoderne stvari kao i statusne simbole, Tesla je znatno unapredio kvalitet izradjenih vozila (sad limarija ne skripi, vrata nemaju vise lufta, farbanje karoserije je na vrhunskom nivou, materijali koji se ugradju u kabinu su su kvalitetniji), sto se tehnologije tice tu su bar 5-10 godina u prednosti na VW i ostale proizvodjace a software je nesto sto Svabe i Japanci nikada nece moci da proizvedu na nivou Tesle, imaju i redovne update software-a. Plus imaju veci domet sa jednim punjenjem od drugih proizvodjaca ( sotwersko dostignuce)... a kao slag na tortu, danas je statusni simbol voziti Teslu s, 3, x, y a ne tamo neki VW za isto novca. Ukratko, Musk je pomeo konkurenciju.

Dakle, posto sam sedeo i vozio ID4 i X a u 3-ci sam se samo vozio mogu reci da je Tesla i poprilicno uzbudljiviji automobil od VW-a pa ako neko treba da da 60-130k $ pre ce dati za Teslu zbog svega pobrojanog.

Ta tvrdnja nije istinita jer je Tesla u prvom kvartalu 2023 eksplodirao u odnosu na 2022, prosle godine je u prvom kvartalu prodao 310 hiljada a 2023 cak 422 hiljade automobila. Znaci kupci cene kvalitet i ultramoderne stvari kao i statusne simbole, Tesla je znatno unapredio kvalitet izradjenih vozila (sad limarija ne skripi, vrata nemaju vise lufta, farbanje karoserije je na vrhunskom nivou, materijali koji se ugradju u kabinu su su kvalitetniji), sto se tehnologije tice tu su bar 5-10 godina u prednosti na VW i ostale proizvodjace a software je nesto sto Svabe i Japanci nikada nece moci da proizvedu na nivou Tesle, imaju i redovne update software-a. Plus imaju veci domet sa jednim punjenjem od drugih proizvodjaca ( sotwersko dostignuce)... a kao slag na tortu, danas je statusni simbol voziti Teslu s, 3, x, y a ne tamo neki VW za isto novca. Ukratko, Musk je pomeo konkurenciju.

Dakle, posto sam sedeo i vozio ID4 i X a u 3-ci sam se samo vozio mogu reci da je Tesla i poprilicno uzbudljiviji automobil od VW-a pa ako neko treba da da 60-130k $ pre ce dati za Teslu zbog svega pobrojanog.
Tvrdnja je tačna za Nemačku i taj deo sam preneo, a Teslu nikako ne smatram za kvalitetan auto i nisam jedini.

A dizelasa nemacke proizvodnje koji se odaziva na ime golf 2, jelte, ne treba puniti icime, on ide sam od sebe.

Ekologija, obnovljivi izvori energije, ti pojmovi jos ne pristizu u Srbistan? Zato vam se naziv drzave i zavrsava na "stan"...
Pogledaj ti mapu sveta i spisak drzava pa vidi kako nam se zove drzava i za svaki slucaj poseti neku ustanovu.

Godine 1970 VW "buba" prodavao se za cca 5000 DM uz prosečnu platu od cca 1500 DM i to je bilo
najčešče prodavano i upotrebljeno vozilo u Nemačkoj i Austriji. Ko može da očekuje da če danas ljudi
sa prosečnom platom od 2100 Eur kupovati vozila za 30.000 Eur
https://www.jobted.at/gehalt
Da teško u Dojčlandu a zamisli u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj ili Slovačkoj???

Prvo moras da sednes i vozis EV da bi progledao. Tehnologija u asistenciji pri voznji a sa fizicke strane ubrzanje o kom mozes da sanjas u klasicnom automobilu. Dakle sedi u jednu Teslu 3 pa posle toga sedni u golfa 7 diesel pa ce ti se otvoriti oci.
Sve to zavisi od niza faktora, za što upotrebljavaš vozilo, di stanuješ, tj možeš li se priključiti na vlastitu struju, da li si dobio poticaje prilikom kupovine i its. Običnoj raji je još uvijek povoljnije uzeti nekog malog potrošača i voziti ga xx godina. Električno vozilo platiš mnogo skuplje i onda sigurno nakon 10 godina promjeniš baterije. Treba to još podesiti za raju mada mislim da će raja zapravo ići pješke i biciklima

Prvo moras da sednes i vozis EV da bi progledao. Tehnologija u asistenciji pri voznji a sa fizicke strane ubrzanje o kom mozes da sanjas u klasicnom automobilu. Dakle sedi u jednu Teslu 3 pa posle toga sedni u golfa 7 diesel pa ce ti se otvoriti oci.
Ne zelim da me roboti i kompjuteri voze, cela poenta voznje je da covek sam oseti masinu nesto poput vodjenja ljubavi.

Godine 1970 VW "buba" prodavao se za cca 5000 DM uz prosečnu platu od cca 1500 DM i to je bilo
najčešče prodavano i upotrebljeno vozilo u Nemačkoj i Austriji. Ko može da očekuje da če danas ljudi
sa prosečnom platom od 2100 Eur kupovati vozila za 30.000 Eur
https://www.jobted.at/gehalt
Tih 5000 DM je kao danas minimum 20 000 evra ako ne i vise.

Pogledaj ti mapu sveta i spisak drzava pa vidi kako nam se zove drzava i za svaki slucaj poseti neku ustanovu.
--Link ---Srbistan brate, pazi kad na krstarici postoji clanak o nazivu Srbistan , postoje i geografske mape gde prijateljski Iran tako zove Srbiju.

Ali ovo je vise zbog toga koliko su pojedini (haha, samo pojedini) ljudi iz Srbije zaostali u odnosu na svet, negde su na nivou Kirgistana, Turkmenistana, Avganistana...

Back