Ne znam tacno sta ocekujes ali mogu da napisem ono sto znam.
Nicea je stvorila Sopenhaurova filozofija. Nice kada filozofira zapravo parafrazira i to koga drugog do .Sopenhauera.
Ona poznata podela na tri perioda Niceovog razvitka mozes baciti u smece.Postoji samo jedan period.. a vrhunac tog perioda jeste verovala ili ne Niceovo prvo delo..."Rodjenje tragedije" koje je napisao inspirisan otkrovenjima Sopenhaurove filozofiije i njoj u slavu. To je pisano u periodu pre nego sto je zaradio sifilis i pre nego sto je njegova misao pocela da se muti . Ali pustimo to i krenimo konkretno.
Nicevoa volja za moc je isto ono sto i Sopenhaurova volja.
Evo ti citat iz Volje za moc... gde Nice pise upravo o tome:
Je ли „воља за моћ" једна врста „воље" или je истоветна с појмом „воље"? Значи ли она исто што и желети? или заповедати} Je ли то она „воља" о којој Шопенхауер мисли да je „суштина ствари"?
Moj став гласи: да je воља досадање психологије једно неоправдано уоп-штавање, да такве воље уопште нема, да се, место да се она схвати као развитак једне одређене воље у много обликаЈ..карактер воље просто збрисао тиме што се из ње издвојио њен садржај и циљ: - то je случај у највећој мери код Шопенхауе-ра: оно што он „вољом" зове, то je само празна реч. Још мање се ту ради о „вољи за животом": јер je живот просто појединачност воље за моћ; - потпуно je про-извољно тврдити да све тежи за тим да пређе у овај облик воље за моћ.
Posto jednostavno ne mogu da prihvatim da Nice nije uspeo da razume pojam volje.... ovo mogu samo da uzmem kao njegov pokusaj filozofskog odrastanja ili da se kako tako odvoji od svog ucitelja.
Volja po Sopenhaueru nije "prazna rec" Evo dok pisem ovo prazna rec secam se upravo na nesto sto je on pisao:
Ali reč volja, koja nam - poput čarobne reči - treba da otvori najdublju suštinu svake stvari u prirodi, ni u kom slučaju ne označava nepoznatu veličinu, već nešto što je u potpunosti neposredno saznato i toliko poznato, da mi znamo i razumemo šta je volja mnogo bolje no što je to slučaj s nečim drugim, ma šta bilo posredi.
Sopenhauer Svet kao volja i predstava1.. 22
Dakle. Ono sto Nice zove "volja za moc" isto je ono sto Sopenhauer zove volja za zivot a oboje su ispoljenja onoga svojevrsnoga a sto nalazimo u samosvesti.
To nije "stvar po sebi". To je samo najbliza objektivacija iste u nasem opazanju..u nasoj svesti.
To sto nalazimo u samosvesti i zovemo "volja" nesto je SVOJEVRSNO ...nasa jedina veza sa transcendencijom..to je ono Sopenhaurovo čudo (pogledaj moju temu " Volja -Otrkrovenje jednog cuda)
VOLJA - Otkrovenje jednog čuda
Onde gde prestaje podela cak i na subjekat i objekat, prestaje i mogucnost analize i dodeljivanja atrubuta tome... na nacin hoce moc ..hoce zivot...hoce ovo ..hoce ono.
To nije saznanje...to je svojevrsni neposredni dozivljaj volje.
Volja za moc i volja za zivot samo su, da tako kazem, oblici toga svojevrsnog sto nalazimo u samosvesti a sto opet zovemo "volja".