Volite li voce

Koja voca vam je omiljena

• Ukupno glasova
    16
Kod nas su pravili uglavnom komovicu koju su zvali lozom, a manje šljivovicu. Komovica je bila više na cjeni. Većina je imala vinograde a oni koji nisu su kupovali grožđe, uglavnom svi su pravili vino. Komovica se obavezno pravila nakon vina.
Komovica se pravi od đubreta a šljivovica je rols rojs rakija.

Komovica se pravi od đubreta a šljivovica je rols rojs rakija.
Pa nije baš tako, šljiva daje kvalitetniju rakiju od komine ali opet zavisi, i šljivovica ima krš. Da bi dobio kvalitetnu šljivovicu treba da se odradi sve u fulu - od toga kakvo voće stavljaš u bure da fermentiše jer mora da bude zrelo i zdravo, odvajanje koštice, temperatura fermentacije, pa onda destilacija...
A pio sam kvalitetnu komovicu koja je odležala u drvenom buretu par godina, jako je prijatna za piće. Komovica ima u sebi nešto lekovito što nemaju druge rakije, kod mene u kraju se, osim za obloge koristi za lečenje probavnih problema, ujutru se popije jedna ili pre jela.

Pa nije baš tako, šljiva daje kvalitetniju rakiju od komine ali opet zavisi, i šljivovica ima krš. Da bi dobio kvalitetnu šljivovicu treba da se odradi sve u fulu - od toga kakvo voće stavljaš u bure da fermentiše jer mora da bude zrelo i zdravo, odvajanje koštice, temperatura fermentacije, pa onda destilacija...
A pio sam kvalitetnu komovicu koja je odležala u drvenom buretu par godina, jako je prijatna za piće. Komovica ima u sebi nešto lekovito što nemaju druge rakije, kod mene u kraju se, osim za obloge koristi za lečenje probavnih problema, ujutru se popije jedna ili pre jela.
Naravno uvek naša bagra dodaje šećer :)

Pio sam nase rakije od brlje do onih od po sto evra,ali ova komovica koju pravi moj deda za sopstvene potrebe ,nema premca,cak su se u inostranstvu odusevljavali mirisom i ukusom

Plave banane nikad nisam probao a znam da postoje

Negde sam procitao da ima preko 2000 vrsta banana.
Mi vecinom znamo samo za zute (koje se beru zelene, a kad se pokvare su braon) zato sto se one najlakse transportuju (ne kvare se brzo)
Posle njih bilo je braon banana (u Kanadi su mogle da se kupe zbog populacije sa kariba), ali one se ni ne mogu da se jedu sveze nego se peku kao krompirici. Na kribima koliko se secam nema krompira i paprike (da rastu).
A ove ostale (osim plavih), ne znam ni koje su.

Voće mi je najčešći doručak.

Jabuka mi je voćka broj 1 ali dugo nisam našla lepu ukusnu jabuku pa ih retko jedem u poslednje vreme.

Nas narod je vecinom gastronomski nepismen i ne zna da vrsi kombinaciju hrane.Gastronomsko znanje i kultura ne sastoji se u tome sta jedes vec sta mijesas dok jedes i da li znas da mijesas

Ti npr volis jabuku i to je super ali vecina nasih ljudi kada jede jabuku ili bilo koje voce nece to jesti sa hljebom,nego ce to da mijesa sa bjelancevinama tipa sir,kajmak itd sto je gastronomski nepismeno i plus super nezdravo

Kada si vidjela naseg covjeka da ujutru napravi sebi vocni sendvic

2 zdrave namirnice koliko god da su zdrave ako su pogresno kombinovane nezdravije su od najgoreg gaziranog pica

Sir se uvijek jede sam,solo bez mijesanja sa bilo kojom drugom hranom,zato je I jak i jede se malo,jer se on gustira vise nije za sitost

Back