Volite li voce

Koja voca vam je omiljena

• Ukupno glasova
    16
Sva voca su zdrava ali ako bi birali najzdravije to su onda ona koja organizmu daju najvise nutrijenata i americki nutricionisti takodje i ljekari su utvrdili da najzdravija voca su

Kivi,kupina,borovnica,avokado,ribizla i jagoda a da sva druga voca su nivo ispod po nutrijentima

A kod povrca je utvrdjeno na osnovu tablice vrijednosti da su sargarepa,brokoli,kelj,slatki krompir,celer i svo drugo zeleno povrce najzdraviji a sva ostala povrca su nivo ispod

Sargarepa najvise daje vitamina A ubjedljivo,dok npr Jagoda daje vise vitamina C nego narandza ili mandarina

Sljiva dzenarika? (ako je to to (zuta) - to se zvalo purkaca)
Da, žuto je, okruglo i manje od normalne šljive.
Kod jednog čiče koji je imao razne vrste voćaka (najviše trešanja) je to bilo i mi klinci iz kraja smo se gađali sa tim a nismo to jeli, zvali smo to ringlovima. Trešnje smo mu redovno krali, njih smo naravno jeli. Pa nas je čiča zato više puta jurio vilama. :)

Poslednja izmena:
Graničar, što bi se reklo. :lol:

Da, peku rakiju od njih i nije tako ukusna, a nema od čega je ne peku.
Granicar ha ha ha ha da. Mada sam ja zapravo sam pocetak sumadije... to kad nisam u Beogradu, jelte. :)

Da to za rakiju se secam, koristili su je za dezinfekciju, za rane itd. Vrv si u pravu da nije lepa, barem ne onako kako su lepe ove druge rakije, ono sliljva, kruska, dunja...

Ja se sprdao kad sam bio na karibima da cu da pecem originalnu srpsku bananovacu (i to od tih plavih banana - sta tu oni meni beli rum..), i sta? jedno 10 godina kasnije neko to uzeo za ozbiljno (u preku t.j. negde u vojvodini) i poceo da pece bananovacu, cak sam i probao. Zanimljiva je. Najludja prica - lik ode na kvantas, i skuplja one banane koje niko nece da jede (kad pocnu da se kvare), daju mu za DZ samo da ne moraju da ih se oslobadjaju - pa on kaze turi u plasticno bure dok ne uvri, pa pece od toga.

Tu ide gas....

Od cega ce da se pece rakija ako pojedemo svo voce?

Kod jednog čiče koji je imao razne vrste voćaka (najviše trešanja) je to bilo i mi klinci iz kraja smo se gađali sa tim a nismo to jeli, zvali smo to ringlovima. Trešnje smo mu redovno krali, njih smo naravno jeli. Pa nas je čiča zato više puta jurio vilama. :)
Dženerike/ringlovi imaju čudan slatko-kiseli ukus. Oba ukusa se osjete istovremeno.

ja prvih 10 godina nisam silazio sa oraha, osim kad sazru tresnje :hahaha:

Od cega ce da se pece rakija ako pojedemo svo voce?
bolje ne pitaj od čega sve može 😬

Polish_20240721_001137270~2.jpg

Volim voće, ali ne jedem ga često.
Favoriti su mi: banana, mandarina (klementina), breskva, urma, jagoda.
Višnje i maline više volim u kolačima i tortama, nego sveže.
Jabuke i smokve (sveže) ne volim.
Suve smokve obožavam, kao i suvo grožđe , suve šljive i suve kajsije.

nekad sam imao dosta visanja, ni jedna nije preostala. Mislim da vole hladniju klimu.

Visnje nisu bas za jelo direkt mada sam i njih jeo kad se beru (mora da se proveri :) pa jos malo :) da se proveri)

visnja je super za pitu, visnjevacu i naravno neprevazidjeni sok od visnje na rastvaranje za leto.

Prava loza bi trebala biti od čitavog grožđa. Međutim u mom kraju to niko nije radio iz razloga što su od grožđa prvo pravili vino, a onda od ostataka od grožđa nakon pravljenja vina (to su zvali trop) su pekli rakiju. To je zapravo komovica, ali su je zvali loza.

nije se ni komovica pila, bila je ono kad imas temperaturu kao dete pa te namazu komovicom od glave do pete, pa se samo od mirisa i isparenja napijes, i onda ti se spava, a padne ti i temperatura.

inace nemam pojma od cega se pravi lozovaca ili ti grappa po italijanski.

znaci ja tu rakiju od purkace i tu komovicu zovem medicinske rakije :)

nije se ni komovica pila, bila je ono kad imas temperaturu kao dete pa te namazu komovicom od glave do pete, pa se samo od mirisa i isparenja napijes, i onda ti se spava, a padne ti i temperatura.

inace nemam pojma od cega se pravi lozovaca ili ti grappa po italijanski.

znaci ja tu rakiju od purkace i tu komovicu zovem medicinske rakije :)
Kod nas su pravili uglavnom komovicu koju su zvali lozom, a manje šljivovicu. Komovica je bila više na cjeni. Većina je imala vinograde a oni koji nisu su kupovali grožđe, uglavnom svi su pravili vino. Komovica se obavezno pravila nakon vina.

Kod nas su pravili uglavnom komovicu koju su zvali lozom, a manje šljivovicu. Komovica je bila više na cjeni. Većina je imala vinograde a oni koji nisu su kupovali grožđe, uglavnom svi su pravili vino. Komovica se obavezno pravila nakon vina.

Vidi ima smisla. Vino je vrv uvek bolja varijanta od grozdja nego rakija.

Nijagara je poznat vinogradarski kraj, ima vrlo interesantnih vina. Prave i ona 'dizajnerska' Ali ima nesto interesatno sto oni zovu 'ice wine' (cekaju da se grozdje smrzne da izbaci visak vode. Dobije se veci procenat secera i onda ga beru.. Onda prave vino od toga to 'ledeno vino'. I vrlo je lepo vino, ali ja sam se uvek pitao kakva bi bila lozovaca od tog grozdja?

Poslednja izmena:
nista se ne baca, kad iscedis grozdje za vino i dalje ti preostane ta komina koja itakako ima jos secera.

Vidi ima smisla. Vino je vrv uvek bolja varijanta od grozdja nego rakija.

Nijagara je poznat vinogradarski kraj, ima vrlo interesantnih vina. Prave i ona 'dizajnerska' Ali ima nesto interesatno sto oni zovu 'ice wine' (cekaju da se grozdje smrzne da izbaci visak vode. Dobije se veci procenat secera i onda ga beru.. Onda prave vino od toga to 'ledeno vino'. I vrlo je lepo vino, ali ja sam se uvek pitao kakva bi bila lozovaca od tog grozdja?

Ledovinoloza tako neki naziv ili Vinoledoloza

Back