- Poruka
- 9.128
Sta cu ja ... na granici izmedju bg i sumadijeDa
purkača ili migavci ali u Stigu, u Bg pašaluku dženerika
kazivalo se i dzenerika takodje zato pitam.
pekle se neke rakije od toga, ali koliko znam ne bas za pice.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sta cu ja ... na granici izmedju bg i sumadijeDa
purkača ili migavci ali u Stigu, u Bg pašaluku dženerika
Graničar, što bi se reklo.Sta cu ja ... na granici izmedju bg i sumadije
Da, žuto je, okruglo i manje od normalne šljive.Sljiva dzenarika? (ako je to to (zuta) - to se zvalo purkaca)
Granicar ha ha ha ha da. Mada sam ja zapravo sam pocetak sumadije... to kad nisam u Beogradu, jelte.Graničar, što bi se reklo.
Da, peku rakiju od njih i nije tako ukusna, a nema od čega je ne peku.
I grožđe ima dosta šećera.Posle urme i lubenice imaju najvise secera,zato ih je dobro jesti i sa hljebom,jer zitarica ponistava secer u smislu da ga smanuje i stabilizuje,samo nema svako tu naviku
Dženerike/ringlovi imaju čudan slatko-kiseli ukus. Oba ukusa se osjete istovremeno.Da, žuto je, okruglo i manje od normalne šljive.
Kod jednog čiče koji je imao razne vrste voćaka (najviše trešanja) je to bilo i mi klinci iz kraja smo se gađali sa tim a nismo to jeli, zvali smo to ringlovima. Trešnje smo mu redovno krali, njih smo naravno jeli. Pa nas je čiča zato više puta jurio vilama.
ja prvih 10 godina nisam silazio sa oraha, osim kad sazru tresnjeDa, žuto je, okruglo i manje od normalne šljive.
Kod jednog čiče koji je imao razne vrste voćaka (najviše trešanja) je to bilo i mi klinci iz kraja smo se gađali sa tim a nismo to jeli, zvali smo to ringlovima. Trešnje smo mu redovno krali, njih smo naravno jeli. Pa nas je čiča zato više puta jurio vilama.
ja ih ponekad berem i jedem sveze kad sazru - volim kiselo. Imam jednu malu, ne treba mi ali neka je Drvo je tvrdo ubi boze.Dženerike/ringlovi imaju čudan slatko-kiseli ukus. Oba ukusa se osjete istovremeno.
pa se pravi ta lepa lozaI grožđe ima dosta šećera.
bolje ne pitaj od čega sve možeOd cega ce da se pece rakija ako pojedemo svo voce?
Volim voće, ali ne jedem ga često.
Favoriti su mi: banana, mandarina (klementina), breskva, urma, jagoda.
Višnje i maline više volim u kolačima i tortama, nego sveže.
Jabuke i smokve (sveže) ne volim.
Suve smokve obožavam, kao i suvo grožđe , suve šljive i suve kajsije.
Prava loza bi trebala biti od čitavog grožđa. Međutim u mom kraju to niko nije radio iz razloga što su od grožđa prvo pravili vino, a onda od ostataka od grožđa nakon pravljenja vina (to su zvali trop) su pekli rakiju. To je zapravo komovica, ali su je zvali loza.pa se pravi ta lepa loza
oce to povracanje od lose rakije
Prava loza bi trebala biti od čitavog grožđa. Međutim u mom kraju to niko nije radio iz razloga što su od grožđa prvo pravili vino, a onda od ostataka od grožđa nakon pravljenja vina (to su zvali trop) su pekli rakiju. To je zapravo komovica, ali su je zvali loza.
Koje voce najvise volite
Kod nas su pravili uglavnom komovicu koju su zvali lozom, a manje šljivovicu. Komovica je bila više na cjeni. Većina je imala vinograde a oni koji nisu su kupovali grožđe, uglavnom svi su pravili vino. Komovica se obavezno pravila nakon vina.nije se ni komovica pila, bila je ono kad imas temperaturu kao dete pa te namazu komovicom od glave do pete, pa se samo od mirisa i isparenja napijes, i onda ti se spava, a padne ti i temperatura.
inace nemam pojma od cega se pravi lozovaca ili ti grappa po italijanski.
znaci ja tu rakiju od purkace i tu komovicu zovem medicinske rakije
Kod nas su pravili uglavnom komovicu koju su zvali lozom, a manje šljivovicu. Komovica je bila više na cjeni. Većina je imala vinograde a oni koji nisu su kupovali grožđe, uglavnom svi su pravili vino. Komovica se obavezno pravila nakon vina.
nista se ne baca, kad iscedis grozdje za vino i dalje ti preostane ta komina koja itakako ima jos secera.Kod nas su pravili uglavnom komovicu koju su zvali lozom, a manje šljivovicu. Komovica je bila više na cjeni. Većina je imala vinograde a oni koji nisu su kupovali grožđe, uglavnom svi su pravili vino. Komovica se obavezno pravila nakon vina.
Vidi ima smisla. Vino je vrv uvek bolja varijanta od grozdja nego rakija.
Nijagara je poznat vinogradarski kraj, ima vrlo interesantnih vina. Prave i ona 'dizajnerska' Ali ima nesto interesatno sto oni zovu 'ice wine' (cekaju da se grozdje smrzne da izbaci visak vode. Dobije se veci procenat secera i onda ga beru.. Onda prave vino od toga to 'ledeno vino'. I vrlo je lepo vino, ali ja sam se uvek pitao kakva bi bila lozovaca od tog grozdja?
Hibridi jbg prsvljeni da izgledaju dobro i ništa više. I njih sad moraš kao lud da prskaš jer prave i hibridne bube.Svo voće. Ali samo stare sorte, nove su bezukusne. Breskva Red heaven, kruška Viljamovka, šljiva Požegača, groždje Hamburg muskat, itd...