Volite li Kruševac?

Dok sam studirala,najlepse devojke na faksu su bile Carapanke...Ludele smo od njih...
A onda se ispostavilo da su super za druzenje...Temperamentne,i prosto neobjasnjivo harizmaticne...I uvek sam se pitala,kako to da je najveci broj poznatih glumaca,i mlade i starije generacije,bas iz Krusevca...Ima neceg u tom gradu...:think:...

2ptujyb-2.gif

cao obozavam crkvu Lazaricu,tamo sam se krstila,dobijala svake god.za Vrbicu zvoncice,detinjstvo provela pentrajuci se sa bratom po zidinama,nebrojano puta obilazila muzej(obozavam vuka),i jos mi se nije desilo da odem u KS.a da ne odem tamo,KS.,je prelep grad ali nazalost pretvorio se u leglo kriminala i narkomanije,i jako je malo dobrih ljudi,nekad je postojalo neko postovanje znalo se ko je ko i odakle, ne verujem da toga vise ima,al tu sam rodjena i kakav god da je moj je grad i ja ga volim,poz.

I ove godine bi "VIDOVDAN"

PLAKAT09w.jpg

ŠTA SE SVE DESILO NA VIDOVDAN...

28.jun

1098. Krstaši prvog krstaškog pohoda pobedili Turke u bici kod Antiohije i time otvorili put za Jerusalim.

1389. Kosovski boj

1874. Umro Ilija Garašanin, pisac Načertanija

1914. Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda

1919. Potpisan Versajski mirovni ugovor kojim je zavrsen I svetski rat

1921. Donet Vidovdanski ustav Kraljevine SHS kojim je ona proglašena ustavnom, parlamentarnom i naslednom monarhijom sa porodicom Kardjordjević.

1948. Informbiro isključio KPJ iz svojih redova - raskid Jugoslavije sa zemljama komunistickog bloka

1950. Pušten u promet Auto-put "bratstva i jedinstva " koji povezuje Beograd i Zagreb

1960. Osnovan univerzitet u Novom Sadu

1989. Na 600-godisnjici Kosovske bitke na Gazimestanu, Slobodan Milošević je pred oko milion ljudi započeo svoj uspon na srpskoj politickoj sceni.

1992. Vidovdanski sabor-najveći protesti opozicije protiv Slobodana Miloševića u organizaciji Deposa.

2001. Milošević izručen medjunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, kao prvi predsednik jedne države koji je predat sudu.

Istorija....koja se PAMTI......

Svaki narod ima jedan dan u istoriji koji smatra važnijim od svih ostalih. Za Srbe, najvažniji datum u njihovoj istoriji je 15. (28.) juni, poznat kao Vidovdan. Toga dana, 1389. godine, pre šest stotina godina, sukobile su se srpska i turska vojska na Kosovu polju. I srpski vladar knez Lazar i turski sultan Murat su poginuli u boju. Osim toga, veliki broj srpskih vojskovodja i ogroman broj srpskih ratnika su izgubili svoje živote. Iako, prema istrijskim dokumentima, ni Srbi ni Turci nisu dobili bitku, Srbija je bila toliko iscrpljena i oslabljena da nije mogla više da se odupire Turcima i naslednici kneza Lazara su priznali tursku vlast, posle čega je otpočelo petvekovno ropstvo Srba pod Turcima. Dugo i mučeničko ropstvo je izmenilo tok srpske istorije i zaustavilo kulturni napredak Srba koji je bio toliko očevidan za vreme vladavine dinastije Nemanjića.

Back