Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja slusam klasiku poslednjih 4-5 godina, jer od tad imam lepu zbirku ploca i CD-ova. Na zalost, nemam vremena za nju bas uvek, pa se stvarno slusanje svede na jednom nedeljno ili u dve nedelje.
Za klasiku mi treba potpuna koncentracija, opustenost- prosto, treba mi vreme samo za nju.

Cupavka:
Ja slusam klasiku poslednjih 4-5 godina, jer od tad imam lepu zbirku ploca i CD-ova. Na zalost, nemam vremena za nju bas uvek, pa se stvarno slusanje svede na jednom nedeljno ili u dve nedelje.
Za klasiku mi treba potpuna koncentracija, opustenost- prosto, treba mi vreme samo za nju.
I ja imam lepu kolekciju diskova klasicne muzike. Trenutno nemam vremena bilo sta da slusam, ali od klasike najvise volim Sopena, Korsakova, Rahmanjinova, Cajkovskog, Glazunova,...
Profesorka je u pravu! Ne mogu ljudi ni da vole neku muziku ako je ne razumeju, a da bi je razumeli mora da im se priblizi, na neki nacin. Bas iz tog razloga mnogi ne vole klasiku i dzez.

Ja slusham bash dosta klasiku u poslednje vreme....
Pochevshi sa Piazzolom ....bash sam vecheras bila da slusham Vojvodjanske simfonichare svirali su u sinagogi u NS,bili su ok.Svirali su od
B.Smetane "VLTAVA",od Chajkovskog Koncert za klavir i orkestar br.1 b-moll opus 23 i od A.Dvorak Simfonija br.5 F-dur opus 76....Vltavu bash nisu neshto posebno odsvirali..
Shta ti najvishe slushash od klasike? :razz:

antonin dvorak je mnogo opasan lik...skoro sam skinuo sa neta ``slavonic dances``prvo sam chuo kad sam igrao civilizaciju i rekao sam sebi``ovo moram da imam``sve su mu odlichne ali evo nekih koje inache obozavam
Op.46 no.2 in E minor - Allegretto scherzando
Op.46 no.7 in C minor - Allegro assai ova je jedna od boljih
Op.72 no.2 in E minor - Allegretto grazioso...a ovo je jednostavno genijalno,prepuno emocija,ne preterano virtuozno shto ga chini laksim za slusanje
Op.72 no.4 in D-flat major - Allegretto grazioso
Op.46 no.6 in D major - Allegretto scherzando...ova me vodi u neku trecu dimenziju...fantastichno...
a inace gotivim kompozitore koji su komponovali za gitaru...znachi tu je genijalni lobos,pa tarrega,eduardo,sor...bah je pisao odlichne svite i sonate za gitaru

Inache imam neku kolekciju CD-ova "THE MILLENNIUM CLASSICAL MASTERS"
to je zbirka od 20 cd-ova.Imaju razlichiti kompozitori iz razlichitih stvaralachkih epoha.Super su svi cd-ovi imaju svi ovi kompozitori:
Tchaikovsky,Chopin,Ravel,Mozart,Grieg,Debussy,Bach(naravno on je najpoznatiji predstavnik barokne muzike),Wagner,Strauss,Sibelius,Mussorgsky,Beethoven,Bizet,Schubert,Mendelssohn,
DVORAK,Prokofiev,Vivaldi,Handel i Brahms... 8-) Nije loshe ha?? :lol:

Konacno prava tema. Bravo. Ja ne samo da sam ljubitelj klasike, vec istinski razumem tu muziku.
Sta da kazem, svi pravci donose nesto svoje, slusajte je sto vise. Jedno je sigurno: klasicna muzika zaista oplemenjuje ljudski duh. Ali bitno je da se slusa sa razumevanjem i koncetracijom.......
Betovenov nacin komponovanja se podudara sa mojim shvatanjem muzike. Ali nemojte samo slusati, kada je Betoven u pitanju, favorizovane simfonije, vec i manja dela, pogotovo sonate, koje su bez premca: Moonlight, Patetique, Tempest....
Dalje, Mocart je poznat po svojoj lakoci komponovanja, zaista njemu je bilo potrebno jako malo vremena da napise delo.......
Postoji prica da je prosjak naisao i zamolio Mocarta za nesto novca, a on shvatio da kod sebe nema novcanik,i da je potom izvadio parce papira i olovku i za manje od nekoliko minuta ispisao note. Potom je prosjaku dao gotovo "delo" koje bi ovaj odneo muz. izdavacu, koje bi isto odmah otkupio.
Naravno za svakog ko pocinje klasicnu muziku da slusa najtoplije preporucujem da slusa Vivaldija i njegova legendarna "Cetiri godisnja doba".
Naravno tu su i kasniji kompozitori koji su donosili uvek nesto novo: Subert, Sopen, Mendelson, Cajkovski, Vagner, Straus.......
Dakle klasicari, drzite se. Ne napustajte klasiku nikada. Takodje, ko je god razmisljao da slusa malo Mocarta, Baha, Hajdna ili koga vec drugog, neka to odmah ucini i odbaci glupe predrasude sa ovih podneblja...... Ave Maria..

Potpuno se slazem sa tobom Iron,ej kada sam doshla na forum nisam mogla da verujem koliko plitkoumnih ljudi ima da ne kazem seljaka....I kada sam nashla ovu temu prosto me obuzela neka milina i bilo mi drago shto sam nashla osobe koje slushaju dobru muziku...... ;) :-D

BEETHOVEN O SEBI

"Ja cu voditi kormilo sudbine cvrstom rukom i necu dopustiti da zla kob posve podjarmi moje snage.

"Nauka i umjetnost uzdizu vrijednost covjeka."

"Pravi umjetnik nikad nije ohol. On naslucuje bolje od drugih da je tesko gotovo nemoguce doci do gornje granice umjetnickih ostvarenja. Ja smatram najvecom ljudskom vrlinom onu koja cini covjeka boljim. Gdje nadjem dbre ljude nasao sam svoju domovinu."

"Od djetinjstva bila mi je najveca radost i sreca raditi za dobro drugih."

"Radije napisem 10 000 nota nego jedno jedino slovo."

ahahaha....dobio sam asturiusa da sviram....yeeeeeeeee.....i imam prelepi sonatni oblik od torrobe....yeeeeeee....a od sledece nedelje pochinjem da sviram u gitarskom sextetu :-D :-D yeeeeeeeee......e ljudi by the way....jel neko nekad slushao brahmsove kompozicije koje je komponovao posle majchine smrti....uuuhhhh ako niste raspitajte se,emocije koje je ulozhio u komponovanje su extremno jake tako da su i sama dela,stvarno exxxxtremno fantastichna :-D :-D ......

ovih dana Chopin, koncert za klavir u f-mol, opere Wagnera... veliki san mog zivota da idem jednom u Bayreuth i da saslusam Nürnberger Meistersinger ili bilosta od Der Ring der Niebelungen-a... i naravno Bach. sa horom smo pevali motetu Gib Dich zufrieden und sei stille... grlo mi skoro puklo od opterecenja, pevala sam alt, i u dobrim momentima smo zvucili kao lep violoncelo, bilo je predivno...
neko od vas mozda vec bio na koncert orguljasa Varnus Xavér-a?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back