Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Klasicna muzika je u Srbiji mnogo lose prezentovana.

nekvalifikovani i nemotivisani profesori, zastareo sistem rada, loši uslovi i organizacija, sveopšta politizacija umetnosti i svega ostalog, umesto kultivacije ako je kultura izraz za smisleni sadržaj ljudskog života.

Ja prosto ne mogu da razumem da se narodu ne svidja klasicna muzika!?

prosto rečeno, s jedne strane stoji ideja koju je formulisao šenberg, da, ako je umetnost, onda nije za mase, a s druge strane uslovi koje sam pomenuo iznad, a koji čine da i pojedinci sa istančanim senzibilitetom ne budu u mogućnosti da od varnica talenta naprave plamen. mislim da neću mnogo pogrešiti ako se ne ograničim samo na muziku hic et nunc, već na umetnost u srbiji uopšte.

Apsolutno tacno i tome treba dodati da je u Srbiji popularno biti glup i omalovazavati svaki kvalitet. Uzdizanje gluposti i prostote je glavni cilj u zivotu vecine nasih ljudi. Jeste da malo skrecem sa teme, ali na racun ove gluposti koju spominjem, sad sam cula da se u gimnazijama u cetvrtoj godini radi istorija do Drugog svetskog rata, posto su sazeli gradivo zbog gripa. Zamislite gimnazijalce koji nisu ucili Drugi svetski rat! A muzika? Muzicko je oduvek bilo predmet koji sluzi da vadi prosek a ne da se nesto nauci. O cemu mi uopste pricamo? Ako je sad situacija po pitanju kulture i sa tim u vezi klasicne muzike losa, sta mislite kakva ce biti kad stasaju buduce generacije tupadzija koji odrastaju na Velikom Bratu, Farmi i Grandu? Da li ce oni pre da se uhvate za knjigu ili za Skandal i Svet?

Ako cemo posteno, ljubav prema klasici nije nesto sto se da nauciti u skoli, ali ucenje odbojnosti prema istoj nasim profesorima ide od ruke.
Kod nas je stvorena slika da je klasika "ona dosadna muzika za bake i deke", i uopste danas imate problem i sa akademski obrazovanim ljudima da ih ubedite da klasiku slusate zato sto volite a ne da biste ispali kulturni. Klasicnoj muzici u Srbiji treba jaka kampanja popularizacije, ali nema ko da je izvede.
Kod nas je moda sve :( Kladim se da bi ljudi slusali bilo sta sto im se dovoljno agresivno predstavi kao "in" i "kul". A dokle god su Seka i Ceca u centru paznje, deca ce imati na koga da se ugledaju....

Klasicnoj muzici u Srbiji treba jaka kampanja popularizacije, ali nema ko da je izvede.

niti to iskreno, ikog interesuje, sem nekolicine.
'kampanja popularizacije' ali ne samo u vidu reklame, već u vidu transformacije sredstava, ne radi približavanja masama (to bi značilo simplifikacija, a samim tim i redukcija), već približavanja dobu u kome živimo (u smislu tehnologije i elektronike). razlog zbog kojeg je nastao skandal oko eliminacije pogorelića na šopenovom konkursu u varšavi 1980 bio je slične prirode. pogorelić je govorio o njegovom načinu sviranja kao o pokušaju približavanja šopenove muzike našem dobu, jer su se promenili uslovi (moderni klavir, moderne koncertne dvorane), što će reći da treba promeniti sredstva da bi ta muzika opstala i da se ne bi ugušila u anahronosti. zbog toga je pogorelić tako velik, jer, da parafraziram goulda, interpretacija nema smisla ako pristup nije nov. kod pogorelića je on i potpuno uverljiv, nakon slušanja čini se kao jedini ispravan. jedini mogući. ipak posle eliminacije u polufinalnoj rundi, badura-škoda je (uz svo poštovanje) nakon toga, priklonjen tradicionaloj školi, odgovorio argumentima tipa kako listovski fortisimo nije istog intenziteta kao šopenovski itd itd. približiti vagnerovu operu našem dobu značilo bi neverovatne scenske efekte. kao one u metropolitenu i još nekoliko puta toliko. prsten nibelunga traje jako dugo, danima praktično. to nije lako za slušanje ni profesionalnim muzičarima. pa sve neka bude in i kul. i vatromet i laserska svetla; i tehno remiks, nemam ništa protiv. ali sve to, ne da bi mladi bili obrazovani, već da im se pruži ono što je zapravo cilj svake umetnosti, taj estetski doživljaj, mali trzaj u kičmi, kako bi rekao nabokov. to je nešto što se ne da naučiti, ali nešto za šta se ne može znati da li postoji, dok se ne isproba.
kod nas tako nešto neće biti potrebno sigurno još najmanje tri geološka razdoblja, pošto smo imali i imaćemo 'prečih stvari'. drugima treba umetnost, ovde niko ne misli da je traži.
to je još uvek posledica naše zaostalosti. možemo se pohvaliti prvim tramvajem iz poslednje decenije 19.veka, ali prvi orkestar u srbiji, šlezingerov vojni orkestar nastaje u vreme kada betoven već ima orkestar a tre!

ali dobro. svakodnevne jadikovke, a nigde muzike.

komponovane 1793. godine, hajdnove varijacije na temu koja se sastoji iz dva odseka (molski i durski), sadrže samo dve varijacije ornamentalnog tipa sa ogromnom kodom, napisane su ubrzo nakon smrti marianne von genzinger, hajdnove prijateljice koja živela u beču sa kojom često dopisivao i koja je za razliku od hajdnove žene imala afiniteta prema njegovoj muzici i muzici uopšte.

Poslednja izmena:
nekvalifikovani i nemotivisani profesori, zastareo sistem rada, loši uslovi i organizacija, sveopšta politizacija umetnosti i svega ostalog, umesto kultivacije ako je kultura izraz za smisleni sadržaj ljudskog života.

prosto rečeno, s jedne strane stoji ideja koju je formulisao šenberg, da, ako je umetnost, onda nije za mase, a s druge strane uslovi koje sam pomenuo iznad, a koji čine da i pojedinci sa istančanim senzibilitetom ne budu u mogućnosti da od varnica talenta naprave plamen. mislim da neću mnogo pogrešiti ako se ne ograničim samo na muziku hic et nunc, već na umetnost u srbiji uopšte.

Ako se uopšte može govoriti o umetnosti u Srbiji. Na koncerte klasične muzike u manjim gradovima (koji su naravno veoma retki) dodje toliko malo ljudi da je one koji su došli sramota zbog toga, pa tako neki veoma dobri muzičari sviraju u polu-praznoj sali!
A što se tiče uslova rada i svega gore navedenog, to je tačno. Šta će nekom u Srbiji muzičke škole, za to nema ko da daje pare za renoviranje i kako već kažeš motivaciju...Tako da i ako te nešto zanima moraš sam da "juriš" i da dosadjuješ.
A ta kampanja popularizacije je bila u vidu "Nacionalne koncertne sezone", gde su naši poznati umetnici i profesori sa fakulteta držali koncerte u dosta gradova Srbije. I tako je u svakom gradu imao po jedan koncert sedmično. Ali naravno, zbog budžeta Srbije, koji je ukinuo i tu minimalnu sumu koja je plaćana, i to je propalo.

Poslednja izmena:
Ako se uopšte može govoriti o umetnosti u Srbiji. Na koncerte klasične muzike u manjim gradovima (koji su naravno veoma retki) dodje toliko malo ljudi da je one koji su došli bude sramota zbog toga, pa tako neki veoma dobri muzičari sviraju u polu-praznoj sali!
A što se tiče uslova rada i svega gore navedenog, to je tačno. Šta će nekom u Srbiji muzičke škole, za to nema ko da daje pare za renoviranje i kako već kažeš motivaciju...Tako da i ako te nešto zanima moraš sam da "juriš" i da dosadjuješ.
Slucajno znam kako su promovisani koncerti klasike u manjim mestima. Nikako. Evo i primer:
Dolazi Aldo Rodriguez (valjda sam dobro napisao, ima tome preko 10 godina), i dodje 100 ljudi, niko zivi nije obavesten. I to kad mislim nije obavesten, znaci niko ne objavljije ni da se odrzava koncert, a kamo li nesto o izvodjacu. Posteno receno, i ja sam dosao samo zato sto je bio raspust pa nisam imao pametnijeg posla, a video ekstra informativni redic u programu nase trash smotre- "Aldo Rodriguez, Kuba, Gitara". Posle kad se prica rasirila po gradu, mnogi ljudi pizdeli sto nisu znali.
Klasika uopste nije popularna, umetnost je ujuriti drustvo za koncert/operu/balet, i to govorim o akademski obrazovanim ljudima. Neretko te i glasno pitaju "A sta ce ti to u zivotu?"

Slucajno znam kako su promovisani koncerti klasike u manjim mestima. Nikako. Evo i primer:
Dolazi Aldo Rodriguez (valjda sam dobro napisao, ima tome preko 10 godina), i dodje 100 ljudi, niko zivi nije obavesten. I to kad mislim nije obavesten, znaci niko ne objavljije ni da se odrzava koncert, a kamo li nesto o izvodjacu. Posteno receno, i ja sam dosao samo zato sto je bio raspust pa nisam imao pametnijeg posla, a video ekstra informativni redic u programu nase trash smotre- "Aldo Rodriguez, Kuba, Gitara". Posle kad se prica rasirila po gradu, mnogi ljudi pizdeli sto nisu znali.
Klasika uopste nije popularna, umetnost je ujuriti drustvo za koncert/operu/balet, i to govorim o akademski obrazovanim ljudima. Neretko te i glasno pitaju "A sta ce ti to u zivotu?"

pa slažem se, apsolutno. zato i jeste tako, pa čak i to da je umetnost naći društvo za tako nešto.

OOOO....Ja tek sada videh vas....Konacno neko normalan:mrgreen:
OBOZAVAM klasicnu muziku i jos uvek idem u muzicku skolu sviram violinu.E sad mene interesuje da li je iko cuo za P.de Sarasatea.Obozavam sve njegove kompozicije.Ako nikad niste culi toplo preporucujem:Karmen fantaziju,Ciganske melodije,Habaneru.....I jos mnogo toga da sad ne navodim.Veliki poz.:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back