Volite li klasičnu muziku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam skoro totalni laik u ovome, ali bez pogovora je da je klasicna muzika nesto najlepse kada se jednom odvazis da je slusas! Favoriti: Cajkovski (da poletis od Valcera cveca ili od klavirskog u b-molu), Grig (Jutro), neke arije (Turandot, :o )... Ulepsavaju zivot.

Loengrin:
[quote="Majesty Of The Nightsky
Shta mislite o Vagneru? (izvinite ako je ovo pitanje vec bilo postavljeno na prethodnim stranicama)

O Rihardu Vagneru još uvek postoji i posebna tema koju sam pre više od godinu dana pokrenuo na ovom Forumu.

Vagner je bio i ostao jedan od najvećih reformatora operske umetnosti.Pored Verdija,sa njim je opera dostigla svoj najveći vrhunac.Polazeći od koncepcije nemačke romantične opere,koja je još uvek imala podele,slično italijanskoj,na uvertire,arije,duete,instrumentalne međuigre i horove,Vagner izgrađuje monumentalnu muzičku dramu,pretežno u tri čina.Postepeno nestaju obležja klasične opere,a sve postaje neprekidan dramatski muzički lanac,konačno,u ''Prstenu Nibelunga'',prožet karakterističnim muzičkim ''lajtmotivima''.Svaki junak drame ili neko njegovo obeležje,dobijaju svoj muzički ''lajtmotiv''.Uvertire postaju specifične orkestarske predigre ili preludijumi.Za svoja operska ili muzičko-dramska dela,Vagner je sam pisao i libreta.

I orkestar je proširen,do kolosalnih razmera,postajući sam aktivni tumač muzičke drame.Čak njen glavni tumač.Na sceni se radnja odvija poprilično statički,učesnici najčešće učestvuju u radnji samo pevanjem ili deklamacijom.Primera radi,u ''Prstenu Nibelunga'',orkestar je definitivno sakriven od publike i zahteva instrumentalni korpus od šest harfi! I među ostalim instrumentima susreću se neki neobični,kao na primer rogovi,a definitivno se ustaljuju i bas-tube(takozvane ''vagnerove tube'',premda njih prvi u orkestar uvodi Berlioz).Dakle,orkestru se daje,a sa njim i muzici,glavna uloga u tumačenju dramske radnje.

I na kraju,minule nedelje je na radio-programu ''Stereorama'' izveden snimak romantične opere u tri čina ''Loengrin''.Bio je to onaj čuveni snimak sa Bajrojtskih Svečanih Igara 1962.godine.Više je puta do sada emitovan,a tom predstavom dirigiovao je poznati tumač Šuberta i Vagnera,Volfgang Zavališ.[/quote]

Zvucis kao moja profesorka muzickog :D
Ali thanks nisam znala ovo sve o Vagneru

Koliko sam ja primetila u Tom I Dzeriju se uglavnom slusa jazz.
Pa znate Diznijevu Fantaziju.Neki poznati muzicar (ne secam se imena) je poludeo zbog tog crtanog filma.U fazonu kad neko cuje Cajkovskog pomislice na nilske konje u rozim suknjicama.Jeste malo bedak,ali to je nacin da klasicnu muziku priblize deci.

Ljubitelji i poznavaoci klasične muzike,pišite i dalje.Iznosite svoja zapažanja o muzičkoj klasici i koncertima koje ste videli i čuli.

Koliko mogu videti i dalje ima mnogo atraktivnih koncertnih događaja,posebno u Beogradu,gde je za 21.maj u pripremi i veliki oproštajni koncert proslavljenog tenora Lučana Pavarotija.Podsećanja radi,Pavaroti je davne 1961.godine(upravo kao što su Lorin Mazel i Zubin Meta kao dirigenti u približno isto vreme započeli svoj put u slavu,takođe u Beogradu),nastupao u Beogradu u Verdijevoj ''Travijati'',pored tada istaknute rumunske operske umetnice,soprana Virdžinije Zeani i tako iz Beograda započeo svoj put do operskih velikana.Sada,posle gotovo 45 godina,u istom gradu priređuje se jedno veliko podsećanje i oproštaj.

Dakle,pišimo i dalje o neprolaznoj muzičkoj klasici,kompozitorima,delima i izvođačima... 8)

Loengrin:
Ljubitelji i poznavaoci klasične muzike,pišite i dalje.Iznosite svoja zapažanja o muzičkoj klasici i koncertima koje ste videli i čuli.

Koliko mogu videti i dalje ima mnogo atraktivnih koncertnih događaja,posebno u Beogradu,gde je za 21.maj u pripremi i veliki oproštajni koncert proslavljenog tenora Lučana Pavarotija.Podsećanja radi,Pavaroti je davne 1961.godine(upravo kao što su Lorin Mazel i Zubin Meta kao dirigenti u približno isto vreme započeli svoj put u slavu,takođe u Beogradu),nastupao u Beogradu u Verdijevoj ''Travijati'',pored tada istaknute rumunske operske umetnice,soprana Virdžinije Zeani i tako iz Beograda započeo svoj put do operskih velikana.Sada,posle gotovo 45 godina,u istom gradu priređuje se jedno veliko podsećanje i oproštaj.

Dakle,pišimo i dalje o neprolaznoj muzičkoj klasici,kompozitorima,delima i izvođačima... 8)

...Ljudi!!!Petak je dan za koncert :D :D :D
Izvol'te,svakog petka B.filharmonija svira na Kolarcu.
U maju će biti izvedene mnoge zanimljive kompozicije,evo neke od nnjih:Stravinski "Pulcinela",Ravel "Bolero",Geršvin "Amerikanac u Parizu"...
Uglavnom puštaju posle 20:00h,te ako je skupa karta,možete nekako da se profurate :wink: :wink:

Moram priznati da sam ja prilicno neupucena u klasicnu muziku, pa ne mogu ni reci da li je volim ili ne. I ono sto znam, znam zahvaljujuci Sari Brajtman i njenim obradama pojedinih djela klasicne muzike (Nessun dorma-Turandot, O mio babbino caro-Gianni Schicchi, razne obrade npr. Rahmanjinova, Albinonija, Alegrija, Rodriga...). Pretpostavljam da su to "popularne" kompozicije, ali mi se jako dopalo; mada, trudila sam se da za svaku njenu pjesmu pronadjem originalno djelo (narocito kad su u pitanju neke dens-verzije :? ).
Diskovi su prilicno skupi, pa najcesce muziku skidam s neta (ako nekog interesuje sajt za besplatno skidanje klasicne muzike, ja skidam s www.classiccat.net . Za pocetnike kao sto sam ja-veliki izbor muzike).

Puno pozdrava svima!

Klasika je prava muzika.Pazite samo,danas se slusa delo npr. Karla Orff-a ili Vivaldija posle toliko vremena od kada je iskomponovano dok se danas pravi muzika za jedan dan a posle se vec zaboravi.To je upravo prava vrednost klasicne muzike.Ja inace idem u muzicku skolu i sviram metal a takodje i komponujem.Ne bih bio to sto jesam da nisam slusao muzicke genije.

Keeper:
sunny_girl:
Gospode!!!!! Pa, naravno da se i dalje komponuje... Evo bas sutra idem da slusam ispit mog druga koji studira kompoziciju. I ja komponujem pomalo. Imala sam taj predmet u srednjoj muzickoj skoli.

e pa hvala bogu na tome ...... :lol:
ma ne, mene su uvek nervirali ti iz muzicke, kao oni furaju da su umetnici a sviraju tudje kompozicije. i nikad nisam video nikog da nesto svoje radi ... pa rekoh ...... :roll:

Problem je sto ti u muzickoj skoli niko ne daje slobodu da sviras sta hoces ili da komponujes sa hoces... svi su kao nesto fini (mislim na profesore) glume da su neki nivo sto su zavrsili akademiju,a ovamo ne mogu da odsviraju tri akorda bez nota. brate, sujeta je cudo...

to valja.... naša stara muzičarka je puštala klasiku, i njen način predavanja mi je čak i bio zanimljiv... a i dozvoljavala je da neko donese neki cd, napiše referat o autoru i onda zajedno komentarišemo.... ona bi nam objašnjavala muzičke forme, efekte, o čemu god se radilo....

Klasike je umetnost u pravom smislu reci. Rado slusam ona dela koja su malo laganija za slusanje... svima vec dobro poznata. Ostalo... pa Gershvin, naravno... Mada, misljenja sam da je jazz kao jedan specifican muzicki oblik, nesto zaista posebno u muzici. Oslobodjen je te "krutosti" koju klasika poseduje, ostavlja se daleko vise prostora muzicaru... tu do izrazaja dolazi njegova kreativnost... a to je ono sto meni posebno prija kada je muzika u pitanju. Naravno, ako se misli na kvalitet a ne na trend.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back