Loengrin:
[quote="Majesty Of The Nightsky
Shta mislite o Vagneru? (izvinite ako je ovo pitanje vec bilo postavljeno na prethodnim stranicama)
O Rihardu Vagneru još uvek postoji i posebna tema koju sam pre više od godinu dana pokrenuo na ovom Forumu.
Vagner je bio i ostao jedan od najvećih reformatora operske umetnosti.Pored Verdija,sa njim je opera dostigla svoj najveći vrhunac.Polazeći od koncepcije nemačke romantične opere,koja je još uvek imala podele,slično italijanskoj,na uvertire,arije,duete,instrumentalne međuigre i horove,Vagner izgrađuje monumentalnu muzičku dramu,pretežno u tri čina.Postepeno nestaju obležja klasične opere,a sve postaje neprekidan dramatski muzički lanac,konačno,u ''Prstenu Nibelunga'',prožet karakterističnim muzičkim ''lajtmotivima''.Svaki junak drame ili neko njegovo obeležje,dobijaju svoj muzički ''lajtmotiv''.Uvertire postaju specifične orkestarske predigre ili preludijumi.Za svoja operska ili muzičko-dramska dela,Vagner je sam pisao i libreta.
I orkestar je proširen,do kolosalnih razmera,postajući sam aktivni tumač muzičke drame.Čak njen glavni tumač.Na sceni se radnja odvija poprilično statički,učesnici najčešće učestvuju u radnji samo pevanjem ili deklamacijom.Primera radi,u ''Prstenu Nibelunga'',orkestar je definitivno sakriven od publike i zahteva instrumentalni korpus od šest harfi! I među ostalim instrumentima susreću se neki neobični,kao na primer rogovi,a definitivno se ustaljuju i bas-tube(takozvane ''vagnerove tube'',premda njih prvi u orkestar uvodi Berlioz).Dakle,orkestru se daje,a sa njim i muzici,glavna uloga u tumačenju dramske radnje.
I na kraju,minule nedelje je na radio-programu ''Stereorama'' izveden snimak romantične opere u tri čina ''Loengrin''.Bio je to onaj čuveni snimak sa Bajrojtskih Svečanih Igara 1962.godine.Više je puta do sada emitovan,a tom predstavom dirigiovao je poznati tumač Šuberta i Vagnera,Volfgang Zavališ.[/quote]
Zvucis kao moja profesorka muzickog
Ali thanks nisam znala ovo sve o Vagneru