- Poruka
- 55.827
nešto i okolo slikarstva u Vojvodini
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Piši o Kovačici,sledeće nešto mi je bila namera da nešto saznamo i o _naivnom slikarstvu_ , ustvari to mi je bilo target , ali morali se dati neki širi uvid u istorijat slikarstva Vojvodine
![]()
Ne poznajem niti jednog Vojvodanskog umjetnika, ali sam propustio da vidim najvece ulje na platnu u Vojvodini. Zove se Bitka kod Sente i veliko je 4x7 metara. Dok nisam posjetio Sombor nisam znao ni za sliku ni za borbu. Lijepo je prosiriti znanje, a sad koliko ce mi ostati u memoriji to ne znam.
Uglavnom nastavi @Manga Hilux![]()
Franc Ajzenhut je bio čuveni vojvođanski slikar, kasnije učitelj i mentor Jožefu Pehanu.
U Vojvodini su većinom živeli Nemci.msm da je Franc Ajzenhut poreklom Nemac , ali posle toga je promenio ime u Ferenc
Da, daDukice ti si ovo u moj Zrenjanin![]()
![]()
a što ako smo se sreliDa, da![]()
Laku noćza večeras ok , idemo u horizontali , sutra jbemliga Ponedeljak![]()
Zao mi je sta je nisam isao vidjeti i pitanje je hocu li je ikad vise vidjet. Kako sam zivac iznerviralo me sta su stavili skelu u nedjelju ispred sobe, odjavio sam se odmah i drugi dan sam otisao dalje.Dolazak slike u Sombor i ulazak u zgradu
Zgrada somborske Županije
Ajzenhut je sliku završio u Minhenu, gde je i uramljena. Do Bezdana je prevezena lađom, a odatle na svoje odredište, u Sombor. Ali tako velika, slika nije mogla da uđe u zgradu. Zato je, posebnim odobrenjem Županijskog senata probijen zid iznad balkonskih vrata sve do tavanice, kako bi uopšte mogla biti uneta. U Svečanu salu somborske Županije postavljena je 20. februara 1898.
Ima još mnogo toga vezanog za ovo delo , ko zna nešto više , ili imamo nekog člana iz Sombora moga bi da nam ispriča više.
Nikad da stignem na vrijeme. Pa nije ovo fotke forumasa i forumasicaLaku noć
Brišem sliku
za sliku , ona je tamo, nigde ne ide, kada sledeći put navratiš obavezno je pogledajZao mi je sta je nisam isao vidjeti i pitanje je hocu li je ikad vise vidjet. Kako sam zivac iznerviralo me sta su stavili skelu u nedjelju ispred sobe, odjavio sam se odmah i drugi dan sam otisao dalje.
Nikad da stignem na vrijeme. Pa nije ovo fotke forumasa i forumasica![]()
aa, vidi, vidii,.. pa ima nas iz Bečkereka.. ha, pa baš se radujem.U Vojvodini su većinom živeli Nemci.
Ubaciću jednu svoju sličicu sa izložbe vojvođanskih slikara u Zrenjaninu.
Obrisaću je kasnije
Dva najveća slikara srpskog realizma,.. ja sam zbog Uroša ( iz istog smo sela) upisao Istoriju umetnosti na filozofskom u BG-u.Franc Ajzenhut je bio čuveni vojvođanski slikar, kasnije učitelj i mentor Jožefu Pehanu.
Nadaleko čuveni vojvođanski slikari Paja Jovanović i Uroš Predić
U Zrenjaninu sam bila na izložbi slikaaa, vidi, vidii,.. pa ima nas iz Bečkereka.. ha, pa baš se radujem.
A, ja ne videh obrisanu sliku
sagrađena 1924 godine , jedna od najljepših pravoslavnih crkava koje sam videoaa, vidi, vidii,.. pa ima nas iz Bečkereka.. ha, pa baš se radujem.
A, ja ne videh obrisanu sliku,..
Od kada je slika, iz kog je opusa i kojim povodom je bila izložba.... i koji su slikari ju priredili - Mandić, Brkić, ( moj Profesor), Flora ?
Dva najveća slikara srpskog realizma,.. ja sam zbog Uroša ( iz istog smo sela) upisao Istoriju umetnosti na filozofskom u BG-u.
On je bio skroman i blag:![]()
Živeo je u Orlovatu, Beogradu, Novom Sadu i Beču, gde je bio i asistent na visokoj školi (akademiji). Bio je jedan od osnivača Lade i prvi predsednik Udruženja likovnih umjetnika Beograda,.. član SANU.
Puno je radio slike religioznog sadržaja, istorijske kompozicije, puno portreta,.. oko 370,..( od kojih bar 20-ak članova kraljevske porodice,.. što ja znam,..) i skoro isto toliko kompozicija. Oslikao je veliki broj crkava i ikonostasa (Orlovat, Bečej, Pančevo,..)
----------------------------------------------------------------![]()
Crkva Vavedenje,- u Orlovatu, - građena je u stilu vizantijskih manastira,.. sigurno najlepša seoska crkva u Vojvodini,.
. i danas tako izgleda, - izdvajaju moji seljani samodoprinos za njeno održavanje a imaju crkvene vlasti i svoje (vraćene) obradive zemlje -
Urošov otac je bio sveštenik u Orlovatu a i mati je iz svešteničke porodice,.. po njenom liku je Uroš radio lik svete Petke, u toj crkvi.
![]()
A, Đura jakšić iz Crnje ( sad - Srpske Crnje),..
Pa bio je i Đura daleko poznatiji (i "nadaleko čuveniji") od Ajzenkuta,.. pa Konstantin Danil ?