Војвођански клуб: Војвођанима вратити грађанску слободу и права која су им отета у јогурт револуцији

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.114
1696513973130.pngVojvođanski klub: Vojvođanima vratiti građanske slobode i prava koja su im oteta u jogurt revoluciji


1696514022706.png


05. okt 2023.

Vojvođanski klub ocenio je da je na današnji dan pre 35 godina nasilnim putem srušena autonomija Vojvodine i zahtevao da toj pokrajini budu vraćena oteta prava, jer je to međunarodna obaveza koju je Srbija preuzela na Mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Londonu 1992. godine.
"Na ovu obavezu podsećamo kako vlasti u Beogradu, tako i međunarodnu zajednicu, a građane Vojvodine pozivamo da nikada ne zaborave šta nam je oteto. Podsećamo ih i na činjenicu da je pitanje Vojvodine te 1992. godine internacionalizovano, kao i na činjenicu da oduzimanje stečenih građanskih sloboda i prava, kakvo je pravo građana na regionalnu autonomiju i lokalnu samoupravu, nikada ne zastareva", naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodali su da se "vara režim koji misli da će Vojvodina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije".

"Mlade u Vojvodini želimo da upoznamo sa činjenicom da je Vojvodina pre 'jogurt revolucije' od 5. oktobra 1988. godine imala sopstveni Ustav, za sada jedini u njenoj istoriji. Tim Ustavom, koji je donet 28. februara 1974. godine, našoj Pokrajini bila je garantovana široka autonomija u okviru jugoslovenske federacije: zakonodavna, izvršna i sudska vlast, pravo na upravljanje sopstvenim prihodima i imovinom. Vojvođanska autonomija bila je garantovana saveznim ustavom i pravom veta koje je Pokrajina imala", piše u saopštenju.

Dodaje se da mladi u Vojvodini "treba da znaju" da je Vojvodina za tih 14 godina autonomije dodatno izgradila vlastiti politički subjektivitet i zabeležila "neviđen privredni rast".

"U Vojvodini su se proizvodili delovi za mlazne avione, automobili, brodovi, kompjuteri, optički kablovi, prehrambena industrija je cvetala, kompanija Naftagas je bila moćna i u zemlji i u inostranstvu, gradile su se pruge, putevi, razvijalo se obrazovanje, zdravstvo, vojvođanski fondovi bili su najbogatiji u Jugoslaviji… Ukratko, po stepenu razvoja Vojvodina je bila odmah iza i tada i danas najrazvijenije Slovenije", naveo je Vojvođanski klub.

Dodali su da je danas Vojvodina region u okviru siromašne Srbije, dok je Slovenija srednje razvijena evropska država.

"Nakon nasilnog oduzimanja autonomije, Miloševićev režim je opljačkao Vojvodinu, njenu imovinu je uništio ratovima i hiperinflacijom, a ono što je preostalo uglavnom su rasprodale ‘nove’ vlasti, koje se po stepenu centralizacije Srbije nisu razlikovale od prethodnog režima”, naveo je Vojvođanski klub.


link


1696514632286.png
1696514666946.png


У моменту када је Балкански касапин уз помоћ својих пијаних хорди дивљака доведених аутобусима с Косова и из Босне извео прву "обојену револуцију" у Средњој Европи, САП Војводина по развијености је била престигла СР Хрватску и приближила се СР Словенији. Данас, равно 35 година након јогурт-револуције, Војводина је сасвим девестирана. То је зато јер Војводином већ 35 година не владају Војвођани, него је уништавају погана деца јогурт-револуције која љубе скуте Чипуљчанину као што су њихови родитељи љубили слику Балканског касапина док су за њега јуришали на војвођанске институције.
 
Комунистичка Војводина измишљена 1945. нема никакве везе са Војводством српским, које је право и исправно.

А чини ми се да и људи из Војводине сасвим довољно гласају за ову власт. Да није тако, давно би опозиција преокренула стање.

Уосталом, по претходном попису становништва је проценат Срба у северној покрајини био мало већи него у целој Србији, по уставу.
Можда би то имало неког утицаја у неславном пропадању комунистичког Франкенштајна? (и то чак два, по уставу... :roll: )
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top