Vojvodjanske vinarije

proka

Legenda
Poruka
57.100
Vojvodjanske vinarijeПОРОДИЧНА ВИНАРИЈА ШИЈАЧКИ ИЗ БАНОШТОРА

Посетили смо породичну винарију Шијачки на адреси Светозара Марковића 3 у Баноштору. Љубазно нас је дочекала Ивана Шијачки, из четврте генерације која се бави овим послом. Овде свако има своју улогу, а пошто је Ивана студирала на Технолошком факултету у Новом Саду и дипломирала управо на винима има задатак у производњи вина. Такође се бави промоцијом производа на винским салонима, сајмовима и свакодневно у контакту са гостима. Отац је све ово стварао а брат је студирао Воћарство и виноградарство у Новом Саду.
IMG_20201001_163254.jpg

Виногради се налазе у атару села Баноштор, 13,5 хектара сопствених и још нешто под уговором. Гаје Ризлинг италијански, Рајнски ризлинг, Шардоне, Неопланту од белих сорти. Мускат хамбург и Каберне Совињон од којих се производе две врсте розеа, а од црвених ту су Франковка, Мерло и Седуша. Седуша је аутохтона сорта грожђа која се само код њих гаји. Сва су вина сортна, нема купажа, јер тако добијају стандардни, препознатљив квалитет из године у годину.
IMG_20201001_162322.jpg

Етикете су Иванина идеја, и њима наглашавају да су породична винарија, и свака етикета одражава на неки начин и карактер особе која се на њој налази. На Ризлингу је лик покојног оца, на Розеу Иванин, а на Шардонеу је њен брат Миленко. Седуша представља део прошлости и етикета је посвећена баки која тренутно има 90 година. Неопланта је новостворена сорта, даје изузетно ароматична вина. У преводу значи Нови Сад, нови засад, представља будућност, односно нову генерацију и на овој етикети су руке деце, троје Иваниних и троје братових. Вино Алдумаш је посвећено деди, од Ризлинга италијанског, ферментисало и одлежавало у дрвеној буради као што је то деда радио. Алдумаш иначе значи позив на здравицу.
IMG_20201002_164058.jpg

Сва вина су једнако тражена и свако нађе по свом укусу. Продају целокупну количину, као млада вина у 10 до 12 месеци а црвена након 24 месеца. Могу да се купе овде у винарији, а због ограничене производње продају се само у неким специјализованим винотекама, у Новом Саду то је КОРПА дели маркет и бистро, са којим сарађују као дистрибутером. Посетили смо подрум, први део зидан је 1997 и у потпуности је испод земље, а касније су додата два бочна, делимично окружена земљом. У винарији имају три стално запослена радника. У сезони зависно од радова у винограду, може бити и до 30 радника када је берба.
IMG_20201002_164349.jpg

Ми смо пробали Седушу, лагано црвено вино воћних карактеристика. Уживали смо на прелепој тераси, капацитета 45 седећих места, са погледом на Дунав који делује опуштајуће. У понуди је мезе које прати свако вино. Сир са рузмарином, мармелада од шљива кувана са вином и зачинима који исто проистичу из тог вина. Па мармелада од бресака кувана са вином од Неопланте и са лавандом. Све се ово служи гостима уз дегустацију, а кад има више онда се и продаје. Постоје специјализоване винске туре у понуди туристичких агенција, као и тим билдинг у винарији. Програм од три вина Неопланта, Розе и Седуша је за већину допадљив. Занимљив је сувенир у кутији, мала флаша вина у комбинацији са магнетом из Мајкине радионице. Винарија ради за продају од 9 до 17 часова сваки дан сем недеље, а за дегустације са програмом је потребна најава.
За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.

https://vojvodjanskevesti.rs/porodicna-vinarija-sijacki-iz-banostora/

...........

eto pa da povedem kolo :D

meni jedna od omiljenih vinarija, a koja je vaša?
koje vino pijete?
 
Vinarija Tonkovic - zbog kadarke, vrste grozdja koja se vise nesto ne uzgaja kod nas

Smeštena između širokih srednjoevropskih reka Dunava i Tise, na najjužnijem delu velike Subotičko-horgoške peščare nalazi se Vinarija Tonković. Ova vinarija se posebno izdvaja svojom brigom za tradicionalnu Kadarku, koja je na ovo podneblje dospela s balkanskog juga krajem dalekog XVII veka. Čuveni kompozitor i pijanista Franc List, svake godine za praznik Svetog Urbana slao je vino Kadarke Papi Piju IX. Ta tradicija obnovljena je 2009. godine, pa se danas Kadarka, osvećena u Segedinu, šalje Papi Benediktu XVI. Ukus Kadarke odnegovane u Vinariji Tonkvić nezaboravni je doživljaj svakog ljubitelja vina, ono ga vraća subotičkom pesku, tajni idealnog spoja tradicinalnog uzgoja i savremene evropske tehnologije.

vinarija-tonković-vino-kadarka-paris.jpg

tonkovic-featured.jpg
 
Vinarija Zvonko Bogdan i njihove rose vino.

Na mestu na kom se nalazi, arheološki nalazi i istorijska svedočenja kažu da se vinova loza uzgaja preko 2000 godina u kontinuitetu. Vredne ruke vinogradara, vekovima su uzgajali grožđe od autentičnih sorti vinove loze, čije je bogatsvo u poslednja dva veka prošireno internacionalnim sortama koje su se savršeno prilagodile našem teroaru. Poseban značaj, naše vinogorje dobilo je krajem 19. veka, kada su se vina sa Palića prodavala širom Evrope: u Londonu, Budimpešti, Beču...
images.jpg
download.jpg
 
vinska kuća Vinum smeštena je u Sremskim Karlovcima. Tu, u samom srcu spokoja i zlatnih jeseni, čuvamo najuspešnije i najkvalitetnije sorte grožđa: Grašac Beli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminac, Semillon, Žuti Muskat, Frankovka, Pinot Noir (crni burgundac) od kojih se prave kvalitetna sortna vina, inspirativne kupaže kao i Rose i čuveni Karlovački Bermet i Bermut.moj izbor:

1604049041303.png


Uz Frankovku budite sigurni da ćete osetiti sve lepote Beča iz sredine 19 veka.

Iako tek tada zavedena u istoriju, sam naziv sorte govori o verovatno vekovima starom vinu.

Kako sve što opstaje kroz vekove daje sigurnost kvalitetu, tako se nemojte iznenaditi svežinom i jarko crvenom bojom ovog vina.

1604049338969.png
 

Back
Top