Војводина на чекању

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.543
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vojvodina-na-chekanju.sr.html

Војводина на чекању :per:

Статут Војводине се неће разматрати на наредној седници Скупштине Србије, нити је влада утврдила Предлог закона о надлежностима покрајине

Извршно веће АП Војводине: Статут још на чекању (Фото Н. Слотер)
Закон о надлежностима Војводине и Предлог статута покрајине упркос најавама из врха владајуће коалиције нису на дневном реду наредне седнице републичког парламента која почиње у понедељак, нити је о закону јуче расправљала Влада Србије. На дневном реду нове седнице парламента су чак 53 тачке, па се очекује да би могла трајати и до краја новембра. Пошто у међувремену треба да стигне и предлог буџета за наредну годину, неизвесно је када ће војвођански акти доћи на дневни ред, чак и ако би влада наредне недеље усвојила Предлог закона о надлежностима.
Покрајински функционери из редова Демократске странке који су последњих дана више пута најављивали да је закон усаглашен и да је питање дана када ће се наћи пред посланицима, јуче нису желели да коментаришу шта се у међувремену десило. Незванично сазнајемо да из Владе Србије нису добили никакво обавештење ни о томе зашто се текст закона није нашао на јучерашњој седници нити да ли ће се о њему расправљати наредне недеље.
Један од чланова владине радне групе за усаглашавање текста закона Жарко Обрадовић (СПС) и председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић (ДС) након састанка одржаног у понедељак оценили су да су закон и статут усаглашени и да ту нема више никаквих проблема, али испоставило се да ствар ипак није доведена до краја.
Према незваничним информацијама из извора блиских владиној радној групи, на поменутом састанку Обрадовић је Пајтићу предочио оквир за корекцију текста статута. Пајтић је, према истом извору, нерадо пристао на измене које би требало да потврди војвођанска скупштина. Међутим, коалициони партнер ДС-а, Лига социјалдемократа Војводине никако не пристаје на било какве промене статута, а Социјалистичка партија Србије никако не пристаје на усвајање статута у постојећем тексту. Један од кључних проблематичних ставова је, наводно, онај по коме се територија покрајине не може мењати без сагласности њених грађана на референдуму. За потврђивање статута у Скупштини Србије потребни су гласови већине од укупног броја посланика, што значи да ће за то морати да гласају и ЛСВ и СПС. Према ономе што је до сада познато, ДС није за ове акте успео да обезбеди подршку неке од опозиционих странака.
Портпарол ЛСВ-а Александра Јерков каже да ће тражити објашњење од коалиционих партнера. „Нико нас није обавестио шта се у међувремену догодило, али очигледно је да закон није до краја усаглашен, што је још једном потврдило нашу оцену да од тога нема ништа све док је то усаглашавање унутарстраначко питање у коме не учествују покрајински органи”, каже Јерков.
Председница републичког парламента Славица Ђукић-Дејановић поновила је јуче да су, према њеним информацијама, „ресорна министарства свој део активности у прављењу предлога закона о надлежностима заиста довела до краја”. Сада је само питање када ће доћи на седницу владе, али очигледно је да влада има више него интензивне активности и да има одређене приоритете.
Она је додала да је уверена да ће „до краја јесењег заседања и статут бити приведен могућности да се о њему изјаснимо, а да ће, наравно, пре тога бити донет у парламенту и закон о надлежностима”.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.