Vojska koja ne ubija i ne mrcvari ratne zarobljenike.

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
Autorska tema.

Kao vojno lice, oficir, uvek sam držao do toga da i u ratu treba ostati čovek i da treba poštovati pravo ratnog zarobljenika da ostane živ i da ne bude izložen mrcvarenju, sakaćenju i svakom drugoj vrsti nečovečnog postupanja. Upravo to me spasilo da nisam ni pod kakvim optužnicama bilo kojeg suda za ratne zločine a neću ni biti. Svedok sam bio ali optužen ili osuđen za ratne zločine nisam i neću ni biti.

Mnogo je lakše pobediti u ratu ako protivnik zna da se sme predati. Ukoliko zna da ne sme, braniće svoj život to poslednjeg daha a time nanosi i vojsci koja ubija ratne zarobljenike, velike gubitke.

Kodeks časti se davno izgubio. Retki su vojnici koji se pridržavaju militarne etike.
Najgora je osveta, tad čovek zaboravlja na sve konevencije i pravila ratovanja i veoma lako postaje zver.

Ja nisam nikada zaboravio na etiku i oficirski čast. Imao sam nebrojeno mogućnosti za osvetu, nisam nikada, ama baš nikada, moji ratni zarobljenici su svi živi ostali.

Autorska tema.

Kao vojno lice, oficir, uvek sam držao do toga da i u ratu treba ostati čovek i da treba poštovati pravo ratnog zarobljenika da ostane živ i da ne bude izložen mrcvarenju, sakaćenju i svakom drugoj vrsti nečovečnog postupanja. Upravo to me spasilo da nisam ni pod kakvim optužnicama bilo kojeg suda za ratne zločine a neću ni biti. Svedok sam bio ali optužen ili osuđen za ratne zločine nisam i neću ni biti.

Mnogo je lakše pobediti u ratu ako protivnik zna da se sme predati. Ukoliko zna da ne sme, braniće svoj život to poslednjeg daha a time nanosi i vojsci koja ubija ratne zarobljenike, velike gubitke.

ovo boldovano.. jedino iz razloga razmene zatvorenika. nista drugo.

ovo boldovano.. jedino iz razloga razmene zatvorenika. nista drugo.

Kud će ti bolji razlog?
Mada ja imam svoje mišljenje, da ko god preda oružje ima pravo da ostane živ. Sud može naknadno u krivičnom postupku da utvrđuje je li činio određene ratne zločine, ali oficir je dužan da ga sačuva u životu i onemogući da ga vojska matletira.

Autorska tema.

Ma skoro pa si idealan....da pises o nekom drugom ovo bi bila fer prica, ali vi mali jadni antisrbi ste najgore sto svet ima....

Autorska tema.

A komandna odgovrnost, izgleda da su samo nase radili na tu foru.
Da su i vas kao i nase oficire hvatali na komandnu odgovornost i ti bi zavrsio u zatvoru.

пошаљи ти то насеру и осталим потуричким терористима, као и усташама - тим великим поштоваоцима женевске конвенције :lol:

Biti castan prema takvim spodobama znaci osuditi sebe te sopstvenu decu i bliznje na smrt. Sto se mene tice - smrtne neprijatelje treba izmrcvariti od batina pa onda odrobijati , da i oni malo na svojoj kozi osete sta znace beda, strah i bol. ;)

Pa da ja ne bi za "tuđe sranjeeee" robijao? Ko je "sraooo" neka sada jede što je "posraooo".
Imali smo I mi ratne zarobljenike,nikad nisam mucio I vecina koje znam nije to radila ali uvek ima pojedinaca I ludaka koje jednostavno ne mozes da kontrolises ili su pod tenzijom ili ih jednostavno uhvati neko ludilo da ne mozes da ih prepoznas I ne znas da li da bezis od njih ili neprijatelja.ja sam imao sukob sa mojima oko toga,bilo je I drugih isto koji su pokusavali da sprece neke stvari ali to je rat ludilo neko udje u coveka.zato sada vise volim zivotinje.
Ponavljam ne postoji vojska u istoriji ljudske civilizacije koja nije ubijala ili zarobljenike ili civile.evo ti samo pogledaj vase mentore amere.sto zato sto ih holivud vecno predstavlja kao dobre momke ili ako I snimi nesto gde su losi uvek imaju opravdanje mislis da su stvarno bez toga?

Autorska tema.

I prošli put tvoji su odbijali da se predaju iz straha od osvete jer su znali kakve su zločine počinili.
A nuđeno im je.
Sledeći put niti će im se nuditi predaja niti se trebaju predavati.
Tema završena.Zdra'o.

Back