Vojni rok u Hrvatskoj počinje 1. januara

Занима ме шта ће сада да раде силни људи који су трчали да изваде хрватске путне и личне исправе и да се упишу у књигу држављана?

Да ли људи знају да поред права имају и обавезе према држави чији су држављани?

Занима ме шта ће сада да раде силни људи који су трчали да изваде хрватске путне и личне исправе и да се упишу у књигу држављана?

To mladi mi stariji možemo samo da ih opstruišemo kao i 90te :mrgreen:

Да ли су људи могли да замисле да ће једног дана Хрватска да врати обавезно служене војног рока и да држављанство те земље, као и осталих земаља не доноси само бенефиције, већ и озбиљне обавезе?

Током ратова 90-тих постоје људи којима су слали позиве за Хрватску војску у Србији.

Да ли су људи могли да замисле да ће једног дана Хрватска да врати обавезно служене војног рока и да држављанство те земље, као и осталих земаља не доноси само бенефиције, већ и озбиљне обавезе?

Током ратова 90-тих постоје људи којима су слали позиве за Хрватску војску у Србији.
Ne samo u srbiju ali su ih jurili po celom svetu i zato nemaju državljanstvo i ako su rođeni u hr.

Ne samo u srbiju ali su ih jurili po celom svetu i zato nemaju državljanstvo i ako su rođeni u hr.
Видиш, на то нико не рачуна када оде и стане у ред да се пријави. Сви мисле да ће само да путују без визе и да ће моћи да се запосле без посебне дозволе. Неки узимају пасош стране државе чисто да би га имали и да би могли да кажу да га имају. Тако стају у ред и ваде исправе Босне и Херцеговине. Као да је имање још једног пасоша, поред србијанског, неки успех или привилегија.

На крају се испостави да није.

Хипотетички, двојни држављанин крене негде кроз ЕУ и онда га заустави полиција и каже да је тражен од стране хрватске власти јер се није одазвао војном позиву.

Веома непријатна и незавидна ситуација.

Људи се боре да добију држављанства НАТО и ЕУ земаља. Лош тренутак.

Ја знам људе који немају никакве везе са Хрватском или неком другом НАТО земљом, али су се трудили максимално да стекну њихово држављанство. Живо ме занима како сада гледају на све то и да ли преиспитују своје претходне одлуке.

Хрватска је јасно ставила до знања, као и све остале НАТО и ЕУ државе, на чијој су страни и шта су им интереси. Ја то поштујем и уважавам, јер је све транспарентно и једноставно. Други људи се руководе само својим личним интересом, али лоше рачунају и не виде даље од два метра.

Phehehehe, sad kad batica @Krishna zaduži -U-stašku VHS-2.

:per:

Barem moraš priznati da super izgleda, kao Famas na steroidima.

80ac6a75214a94e90ab5.jpeg

:mrgreen:

Nego kad smo već kod oružja, mali off, @FDDD zna svakog đavla u vezi oružja pa da ga pitam za bullpup dizajn, jel valjaju te puške?
I da li su neprecizne?

Свако ко је мислио да је војни рок трајно укинут и да се никада неће вратити је био веома наиван и неупућен. Пре свега, професионална војска као таква не може да обавља све функције које стајаћа војска може и мора. Када говорим о овоме првенствено мислим да неке просте радње као што је чишћење круга касарне, давање страже, помагање цивилима у случају елементарних непогода и другим ситуацијама.

Професионални војник кошта. Његова цена је виша од цене регрута јер он мора да прими одговарајућу надокнаду за свој рад. Да ли је неко спреман за паре да ради све оно што је некада радио војник у ЈНА? Јесте, али је питање за који новац и под којим условима. Не можете да дате некоме минималац и да очекујете да ће да копа, носи, чисти, мете, употире, истовара и утовара, а поред тога и да гине. То кошта много више, а те паре држава нема.

Поред обичних регрута, војска у своје редове уврштава и школован кадар: лекаре, инжењере, економисте, правнике и остале професије. Шта ће им они? Па, када заврше школу резервних официра (говорим о ЈНА), онда иду 6 месеци у јединицу да служе сврси. На тај начин војска за мањи износ новца добија људство које може да обавља сложене операције и задатке, без плаћања тржишне цене рада за такву делатност.

За крај, број професионалних војника је довољан да се одржи минимум оперативне способности неке војске. Сведоци смо да широм Европе маса земаља има проблема са оперативном способношћу и да не може практично да се се самоодржи у мирнодопским условима, а камоли да одбије напад јачег агресора. Други ствар чини и попуна састава, јер након првог удара и директне конфронтације са непријатељем (читај "Русија") велики број припадника оружаних снага би изгинуо и не би могао да одржи оперативну способност ни након мобилизације резервног састава.

Тако да све ово за мене није изненађење.

Phehehehe, sad kad batica @Krishna zaduži -U-stašku VHS-2.

:per:

Barem moraš priznati da super izgleda, kao Famas na steroidima.

80ac6a75214a94e90ab5.jpeg

:mrgreen:

Nego kad smo već kod oružja, mali off, @FDDD zna svakog đavla u vezi oružja pa da ga pitam za bullpup dizajn, jel valjaju te puške?
I da li su neprecizne?
Хвала на доскочици, али ја не пратим толико ову тематику.

Свако ради према својој савести, а моја савест је чиста по том питању.

Jel mogu ja da angažujem transeksualca sa tajlanda da služi vojsku umesto mene? 🤔
То већ не знам, јер нисам упућен у ту врсту менталне гимнастике. Тиме ће се свакако бавити лица која имају обавезу коју ће морати да испуне на овај или онај начин.

I da li su neprecizne?
Na to nemam odgovora jer - nisam koristio takve puške da bih mogao da dam pravo mišljenje. Na Kosovu sam držao, igrao se malo sa zaplenjenom Štajer aug i utisci su jako pozitivni. Svidja mi se.
Kod nje je fazon da cev počinje još u kundaku i dobiješ jako dugu cev a sama puška bude kratka i zgodna. Još je prednost to što manje trza zbog toga što je bliže telu kad se drži. Ko je ratovao zna koliko je bitno da se kratki rafal od 3-4 metka lako kontroliše jer onda možeš i nešto da pogodiš do 100 metara. Kalašnjikov tj. naša m70 sa rafalima je samo trošenje municije, samo pojedinačno vredi da se puca jer mnogo trza.
Verujem da su precizne, zašto ne bi bile? Obično imaju optiku i pored toga neki brzi nišan red dot za blisku borbu

Хипотетички, двојни држављанин крене негде кроз ЕУ и онда га заустави полиција и каже да је тражен од стране хрватске власти јер се није одазвао војном позиву.

Веома непријатна и незавидна ситуација.

Људи се боре да добију држављанства НАТО и ЕУ земаља. Лош тренутак.
Prema konvenciji iz 1961. dvojni državljani se moraju izjasniti da obavljaju vojnu službu samo u jednoj zemlji čiji su državljani. Jedno isto lice ne može biti vojni obveznik u dve države. Na nesreću Srbi iz Hrvatske su se masovno 2000ih izjašnjavali da žele da služe Hrvatskoj jer je Srbija još uvek imala vojni rok u to vreme, a Hrvatska je ranije ukinula.

Back