Vodopadi Srbije

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.151
Srbija ima 80 vodopada, od čega je čak trećina smeštena u istočnoj Srbiji, među predivne predele Stare Planine. Nisu impresivni kao Nijagartini i Viktoprijini vodopadi ali su ipak oćaravajuci .Zbog smirujuceg šuma koju stvara voda padajuci niz vodopad i bajkovite prorode naši preci verovali su da oko vodopada žive vile.

Vodopadi najlepši u proleće i na jesen kada ima mnogo vode i kada u svojoj lepoti nabujaju. Jedni privlače svojom magijom cele godine, drugi u toku letnjih suša gotovo da nestanu. Visoki su uglavnom između 10 i 20 m, ali ima i onih koji padaju sa visine od 70, 100, pa i 200 m.
 
vodopad-tupavica.jpg

Vodopad Tupavica
Jedan od najlepših je vodopad Tupavica koji se nalazi na Dojkinačkoj reci u blizini sela Dojkiunci na nadmorskoj visini od 1 050 metara i visina od 25 metara.Od svih vodopada na Starooj planini ovaj vodopad je napristupačniji. Tokom zime ima izgled zavese od ledenica, a tokom proleća i leta se slapovi vode stropoštavaju niz liticu od peščara.

vodopad-tupavica-na-staroj.jpg


 
Piljski vodopad

Ovaj vodopad spada u prvih pet sa visinom od 64 metara. Smešten je u jugoistočnoj Srbiji, na Staroj planini. Nalazi se na oko 4,5 kilometara udaljenosti od sela Topli Do i do njega se može doći za oko 90 minuta, laganom šetnjom. Otkriven je od strane planinara 2002. godine, a do tada je bio poznat samo lokalnom stanovništvu
188492498_959395324914356_6923106179548540985_n.jpg


 
Koprenski vodopad

Na Jelovačkoj reci ispod vrha Kopren (1.963 m.n.v.)na Staroj planini je Koprenski vodopad. Skriven na neprohodnom terenu, tokom leta obrastao bujnom vegetacijom a tokom zime pokriven snežnim smetovima. Visok 103 metara, sa prosečnim padom od 56 stepeni na kaskadama, smešten na 1.820 metara nadmorske visine.Ovo je drugi najveći vodopad u Srbiji.Kada je izmeren, dobio je je titulu najvišeg vodopada Srbije, koju je nosio narednih godinu dana, dok nije otkriven viši, Kaluđerski skok. Vodopad se sastoji iz više kaskada, od kojih neke dosežu i do 40 metara.
DSC3753 kopren.jpg

d175091a4516a61c86bd2e084e36063a1606856624-(1).jpg

(izvor portral mladih)
 
Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi na obroncima južnog Kučaja, na četrdesetak kilometara od Resavske pećine.
Iako ovo nije najviši, niti najširi vodopad u Srbiji, budući da ima "samo" 15 metara, ipak se izdvaja po svom neobičnom izgledu, budući da se voda sliva niz jednu strmu i istaknutu, šiljatu stenu pokrivenu mahovinom.
Zanimljiva činjenica je da ovaj vodopad, iako siromašan vodom, gotovo nikada nije presušio.

vodopadi_u_srbiji_194848552.jpg


 
Vodopad Lisine

Veliki Buk ili Lisine je vodopad u istočnoj Srbiji, na padinama Beljanice. Nalazi se na rečici Vrelo, u blizini Resavske pećine.
U podnožju je formirano jezerce male dubine. Zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države, kao spomenik prirode "Vodopad Lisine" i kao objekat geonasleđa Srbije.
Vodopad Lisine dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od samo 25 metara, dok tokom devedesetih godina prošlog veka nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini.
Za razliku od većine vodopada , dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.
21347_vodopad-veliki-buk-lisine3_f.jpg

vodopad-veliki-buk-strmosten-2020-bpopovic-1.jpg

 
More, reka, jezero, potok, bara ili vodopad...
Identifikujem se najviše sa vodopadima inspirisana nazivom svog horoskopskog znaka, pa kad je znak, neka ima i vrste. :hahaha:
Tik uz more na nekom kamenu bih neko vreme razgledala, neko vreme razmišljala o koječemu, ali konačno bih poželela da spavam.
Pored reke bih sedela, poželela da brčnem noge, i konačno bih odlučila da se napijem.
U jezeru bih verovatno htela da plivam ili upravljam čamcem, veslam (Jes,k'o da imam ruke za to... ali daj da se proba...!) a posle toga bih sela negde lepo da se najedem.
Oko bare bih bila nezadovoljna i patila od megalomanije, manisala bih mulju i vodenim travama koje su se zacarile naokolo... ne bi mi bilo ni do jela, ni do pića. To bi bila depresija.
E, uz vodopad bi bilo lepo sedeti neko vreme, tj. satima (i satima) u tišini, pa slikati, pevati, plesati... Bilo bi lepo kotrtrljati se po zemlji uz taj zvuk kao potpuno otkačena ljudska prilika.
Napisati koji redak utisaka ili čak stihova, zašto ne?
Maštati da vreme stane, ali da voda nastavi da kulja i pobeđuje sve pred sobom.

Da li ste vi posetili neki vodopad..Ako jeste napišite koji i vaše utiske

Toliko sanjam o vodopadima da se bojim da u stvarnosti ni oni nisu ništa naročito... Šalim se! To je stvarno vredno videti i doživeti dostupnim čulima, čak i za ljude koji samo po očekivanjima zamišljaju kako je to.
Nisam imala priliku, i mada sam u 2022. o tome ozbiljno razmišljala i ovde pisala, nisam nijedan slobodan dan napravila za taj užitak, pa... Žaljenje ostaje, a da li sam bogatija toliko da se meri sa cenom? Svakako ne!
 
Za pocetak da ga posetiš vodopad Lisine..Nije daleko vrlo je blizu Resavske pecine a sam vodopad i priroda je bozanstven dozivljaj.
Ima pored vodopada nekoliko restorana gde može da se ruca i sedi i uziva u šumu ode koja se sliva
 
Za pocetak da ga posetiš vodopad Lisine..Nije daleko vrlo je blizu Resavske pecine a sam vodopad i priroda je bozanstven dozivljaj.
Ima pored vodopada nekoliko restorana gde može da se ruca i sedi i uziva u šumu ode koja se sliva
Hoću i potrudiću se da to vidim i doživim. Nije neizvodljivo za većinu od nas da u par meseci priušte izlet, sami ili za porodicom na takva mesta, ali se grčimo i pravdamo da ima vremena, hajde čekaj... Ma šta se više čeka?

I za šta se živi? Da su lepote prirode, potpuno besplatne, mnogima nedostižne po sopstvenim odlukama, a čega treba?
Najviše volje, i malo novca za taj prevoz... i vreme koje odvojimo, a ostaje u sećanju za ceo život!
 
Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje u čijim se virovima, prema legendama, kupaju vile,nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

Mlaz vode pada sa visine od oko 20 m, a čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode koja je bgata bukovom borovom šumom i lekovitim biljem.

Nizvodno od vodopada, potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu. Sve vreme se krećete uređenim stazama gde postoje klupe za odmor.Predstavlja turisticku atrakciju.

gostilje-1.jpg
Clip.jpg
 
Vodopad Jelovarnik

U okviru Nacionalnog parka Kopaonik smešten je i predivni vodopad Jelovarnik – jedan od najviših vodopada u Srbiji sa visinom od 71 m i sa tri kaskade. Nalazi se na 1.113 metara nadmorske visine. Vodopad je ušuškan u šumi, a prizor vode koja pada sa visine od 70 m ostavlja bez daha.Do vodopada se stiže od centra Kopaonika ka Brzeću, putem za Blaževo, a kod spomenika Mramor skrene se e desno i makadamski put vodi do vodopada.

225614363_769087930426451_3045502466110229813_n.jpg
 
Vodopad Blederija

Ovaj vodopad nalazi se na 30ak kilometara od Kladova, u selu Reka, u blizini mesta Brza Palanka.
Put nije toliko pristupačan, ali vredi svakog truda jer pogled na vodopad Blederije ostavlja bez daha.

Vodopad je visine 7 m, a ono što je karakteristično za Blederije je da se voda obrušava u jezerce smaragdne boje.
Tokom leta se možete i okupati u jezercetu i uživati u ovom skrivenom prirodnom blagu.

vodopad-blederija-kladovo-smestaj-9-.jpg
 
Vodopad Kaluđerski skokovi

Kaluđerski skokovi sa visinom od 232 m,je najviši vodopad u Srbiji. Nalazi se u blizini sela Topli Do, ispod najvišeg vrha Stare planine – Midžora. Vodopad je smešten na istoimenoj reci, koja je pritoka Rakitske reke, od koje dalje nastaje Toplodolska reka. Spadaju u kaskadne vodopade, jer ga čini oko 20 manjih ili većih kaskada. Kaluđerski skokovi se nalaze na nepristupačnom terenu, te je do ovog vodopada moguće doći samo pod punom planinarskom opremom.

Vodopad Kaluđerski skokovi relativno je skoro otkriven, a zvanično ga je izmerio Dragovan Stojadinović Šule, sa svojim timom, u junu 2012. godine. zvanično je najviši u Srbiji, a nalazi se na Staroj Planini u blizini sela Topli Do i ispod vrha Midžor.

shutterstock1385861267-830x0.jpg

KALUDJERSKI_VODOPAD.jpg

 
Vodopad Čungulj

Čunguljski vodopad je vodopad u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, nedaleko od sela Topli Do. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara na Toplodolskoj reci i visok je 40 metara. Spada u jedne od najviših u Srbiji, a u njegovoj neposrednoj blizini su vodopadi Kurtulski skok i Pilj. Ime je dobio prema planinskom vrhu „Čungulj“ u čijem podnožju se nalazi. Okružen je gustom šumom i teško je dostupan. Otkrila ga je grupa istraživača tokom 1996. godine.
Водопад_Чунгуљски_скок.jpg


 
Vodopad Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina, na stenovitom uzvišenju istočnih obronaka planine Deli Jovan, na kraju kanjona Sikolske reke nalazi se vodopad Mokranjske stene i živopisno jezero.

U neposrednoj blizini se nalazi vinogradski reon sa nezaobilaznim pivnicama – Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice.

Do vodopada koji čine jezerce i vodopad Mokranjske stene, koji je smešten iznad njega, dolazi se ne baš najboljim putem ali je dobro obveležen i u jezeru se kupaju stanovnici Mokranja i Negotina.

To je ujedno i arheološki lokalitet jer se pretpostavlja se da je u rimsko vreme postojao most koji je spajao dve najveće stene. Arheolozi su na vrhovima stena pronašli dosta starih predmeta iz tog doba. Takođe se pretpostavlja da ispod stena postoji pećina, zvana "Hajdučka pećina". U gornjem delu toka Sikolske reke iskri se još jedno jezerce, znatno dublje od donjeg. Oba su bogata ribom...

1382305934.jpg
 
Vodopad Ripaljka

Naziv "Ripaljka" je dobio po narodnom izrazu za skakanje — ripanje, koje se koristi u tom kraju.

Ripaljka je vodopad na reci Gradašnici. Nalazi se na planini Ozren, 5 km od Sokobanje. Prvi je spomenik prirode u Jugoslaviji zaštićen zakonom iz 1948. godine. Prema navodima Jovana Cvijića, ovo je bio najviši vodopad Srbije u tadašnje vreme. Nastao je na rečici Gradašnici, koja se ispod Sokobanje uliva u reku Moravicu.

Sastoji se iz 11 odseka čija je ukupna visina oko 40 metara, a najveći od njih visok je 11 metara i poznat kao Velika Ripaljka. Ispod njega je jedan manji vodopad visine 5 metara, a ostali su manji, od 0,5 do 2 metra.
Споменик_природе_Рипаљка.jpg



 
Vodopad Bigar

Vodopad Bigar nalazi se u blizini sela Kalna, nedaleko od Pirota, na mestu gde se potok Bukovski uliva u Stanjinsku reku, na 455 m nadmorske visine. Nalazi se u slabo pristupačnom delu Stare planine zbog kojeg zadržava svoj značaj netaknute prirode.

Na vodopadu, voda se preliva preko 35 metara visokog, lakog rupičastog kamena(bigra), po kome je i dobio ime. Uzvodno od vodopada nalazi svojevrsna prirodna atrakcija, više manjih vodopada i bigrenih kadica u koritu reke, kao i tri jezerceta sa bistrom vodom.

Clipbigar.jpg
 
Vodopad Slapovi Sopotnice

Slapovi Sopotnice nalaze se u jugozapadnoj Srbiji, na reci Sopotnici, na zapadnim padinama planine Jadovnik na teritoriji opštine Prijepolje i u ataru sela Sopotnica. Reku Sopotnicu, pritoku Lima, karakteriše velika visinska razlika između ušća na 465 m nadmorske visine i najvišeg izvora na 1150 m.

Slapovi Sopotnice zaštićeno je prirodno dobro koje obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora.
Ova vrela i izvori formiraju tokove koji se prvo spajaju, a zatim prave seriju vodopada. Pored vodopada nalaze se stare i obnovljene vodenice.

1280px-Slapovi_Sopotnice,_Srbija_(14).jpg

Sopotnica00.jpg

Sopotnica02.jpg
 

Back
Top