Sunčana energija nije besplatna. U EU sunčane elektra nađu zainteresirane investitore time da se energija iz sunčanih elektrana plati cca 0,35 Eur/kWh, time da je cena el energije za domaćinstvo cca 0,10 Eur/kWh i da je prosečna proizvodna cena termo,hidro, nuklearnih izvora manja od 0,05 Eur/kWh.
Negde sam pročitao da u EU več postoji neki konzorcij koji radi na projektu izgradnje sunčanih elektrana u Libijskoj pustinji. A za transport energije do Europe puno je ekonomičnije upotreba dalekovoda jer omogučuju prenos na relaciji od 2500 km sa gubitkom manjim od 15%. Za potpuno snabdevanje 1 miljun stanovnika el. energijom potrebno je cca 40 kvadratnih kilometara ali je problem u tome što je moguča prizvodnja samo preko dana, zato je racionalna upotreba samo cca 20 kvadr.km.; za snabdevanje Europe bio bi potreban samo vrlo mali dio Libijske pustinje. Uz sve to mislim da je još racionalnije koristiti za sunčane elektrane postoječi krovovi i površine koje nisu upotrebljive za poljoprivredu.
Osim za specialne primene, uz postoječe tehnološke mogučnosti, mislim da primena vodionika nije racionalna.