Vođenje knjiga ili paušal?

Uglješa1991

Zainteresovan član
Poruka
135
Stigla su nova poreska rešenja za preduzetnike, naravno sa povećanim porezima i doprinosima. Da li se isplati preći sa paušala na knjige? Konkretno, u pitanju je advokatura, većina honorara se plaća u kešu. Ima li ovde kolega ili knjigovođa koji bi mogli dati svoje viđenje.

Sve zavisi koji ti je promet. Paušal se najviše isplati u situacijama gde je promet blizak godišnjem limitu (6 miliona u jednoj fiskalnoj godini tj. 8 miliona u toku poslednjih 12 meseci)

Ako ti je promet preko toga, onda svakako ne možeš paušal.

Ali ne znam za scenario gde ti je promet jako mali, kapiram da je opet paušal bolje rešenje.

za honorar u kešu si jednako dužan da platiš porez kao za honorar koji ti uplate preko računa...
To je potpuno tačno, ali imam sneaking suspicion da malo advokata pošteno prijavljuje svoje keš prihode.

Breaking Bad Lawyer GIF

Ali ne znam za scenario gde ti je promet jako mali, kapiram da je opet paušal bolje rešenje.

Ako je promet jako mali, bolje je vođenje knjiga. Jel onda možeš da platiš porez i doprinose na minimalnu osnovicu dok paušal uzima prosečnu osnovicu u opštini. Pa ako je neka bogata opština, te osnovice mogu da budu velike. U tom slučaju su knjige način da se plati manje. Međutim, ta varijanta zahteva više birokratije i plaćanje knjigovođe, pa treba izvagati da li se isplati.

Ukratko, ako možete da se uklopite u 6 miliona ostanite na paušalu,
Daleko veću slobodu imate a to što uštedite na porezu date knjigovođi.
Ako i imate neku razliku, shvatićete jako brzo da nije vredna slobode neskupljanja računa i pravdanja svakog podizanja gotovine i sl.

Poslednja izmena:

Back