Vodeno hladjenje

M.M.L.

Primećen član
Poruka
783
Za pocetak bih hteo samo CPU da vodeno hladim. Student sam, nemam neke prevelike kinte a uzeo sam Phenom X4 9850 be pa se mnogo greje sa box-om. Svakako moram uzeti drugi bolji kuler ili odraditi v. hladjenje. Sta je potrebno sve kupiti za neku solidnu varijantu, neki mali overclock nista drasticno? Da li ima neka gotova varijanta koja nije preskupa? I kako se kaci hladnjak na cpu?

Deluje fino. Ima li jos nesto u takvom cenovnom rangu? I koliko bi kostalo da se tako nesto slicno napravi? Da li je jeftinije napraviti ili kupiti gotovo resenje?

Sta ima da pravis? Zar zaista mislis da je pametno da nesto sam pravis i ceprkas i onda to stavljas. Voda i struja nisu stvari koje se slazu bas najbolje pa nije bas najbolja ideja da stedis na tome........

Da, zaista mislim da je pametno da sam nesto napravim. Imam dovoljno znanja iz elektrotehnike i elektronike za tako nesto. Pitao sam samo sta je isplativije.

Znanje nema veze sa praksom. Ucio sam i ja Latinski u skoli pa ne prevodim spise, a ti cim pitas sta je isplatljivije nemas praksu u tim stvarima...

Al samo napred, odradi ti to u tvojoj " domacoj radinosti " samo nemoj da kukas posle kada upropastis ceo racunar jer si zeleo da ustedis 10tak evrica...

Jedino ne znam koliko se krecu cene hladnjaka, creva i pumpe. Spreman sam da upraljam ruke i testiram sve to pre ugradnje. Nemoj biti toliko skeptican da cu sve upropastiti, kao da izmisljam toplu vodu, kao da niko drugo to nije radio i svi imaju firmirana hladjenja... Pitam, ima li smisla zezati se ili jednostavno otici u prodavnicu i uzeti hladnjak... Ako je razlika 10-ak evra onda nema smisla.
A verovatno da si hteo da prevodis spise, i to bi mogao sa malo muke...

Nije cak ni stvar da li ce te jeftinije izaci...ja ne znam da li kod nas moze uopste da se nabave svi delovi za vodeno hladjenje.Taj CM ispod 50e Seidon 120V je najjeftinije "sve u jednom" vodeno hladjenje koje ima kod nas u ponudi.Ako ti preskupo idi na vazdusno neshto tipa AC Freezer koji je oko 40e

Imas po oglasima da nadjes pumpe, creva i ostale stvari. Usteda ti nece biti veca od 10-15e, a opet stavljas stvari za koje nemas garanciju, i koje su donekle "macku u dzak". Bolje da uzmes gore pomenuto hladjenje, ili ako hoces da ustedis da uzmes neko vazdusno + neki ventilator da poboljsas strujenje vazduha.

Pa neka vidi covek,ako moze da nabavi sve te stvari neka se upusti u posao,a ako ne moze onda naravno da je bolje da razmislja ili o jacem ventilatorom ili da nadogradi taj koji ima da bi pojacao hladjenje

Svasta moze da se napravi, zavisi sa cime raspolazes i koliko imas vremena, a da ti se isplati to sigurno ne... Uvek mozes povoljnije negde polovno da nabavis...
A ako je ipak experiment upitanju evo ti jedne ideje koja nije teska za sprovesti ako raspolazes sa cevima od starog frizidera, zamrzivaca ili nekog rashladnog uredjaja...
water-cpu-idea-1.gif
20-1.jpg

Jos na rebra mozes da zakacis ventilator i hladjenje ti je kompletno... ;-)

Back