Voda koja život znači

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.653
Preporuka da dnevno treba popiti najmanje 8 čaša je prilično raširena i to smo culi milion puta do sada.Medjutim unos tecnosti u organizam zavisi od mnogo faktora . Između ostalog od godina starosti, pola, opšteg zdravstvenog stanja, dnevne fizičke aktivnosti ali i od podneblja u kojem sde živi i klimatskih uslova .Ni previse unošenja vode u organizam nije dobro po zdrvalje jer se time moze imati nizak nivo natrijuma u krvi .

Koliko vode treba da unesete proverite preko ove formule

Izmerite svoju težinu. Broj kilograma pomnožite na sledeći način vodeći se godinama

- ako imate do 30 godina, pomnožite težinu sa 40
- ako imate od 30-55 godina, pomnožite sa 35
- ako ste stariji od 55, pomnožite težinu sa 30

Dobijeni broj podelite 226,4 i dobićete koliko čaša vode treba da popijete dnevno.

Koliko vi unosite dnevno tecnost preko vode, kafe, sokova i hrane ?
Da li i vi pijete vodu samo kada ste žedni ili se prodržavate preporuke o 8 časa dnevno ?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.653
Licno ne mogu da se nalivam toliko sa vodom i vodu pijem kada sam zedna uz unos kroz kafu, povremeno sokove, voce , supe, corbe i sasvim sam dobro.Pokušala sam da se nalivam tim famoznim 8 časa ali mi nije išlo, plus sam opteretila bubrege i cesto sam išla u wc .

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.553
Da li i vi pijete vodu samo kada ste žedni ili se prodržavate preporuke o 8 časa dnevno ?
Ja sam na vodu alava postala nakon škole. Tokom školovanja sam se suzdržavala, samu sebe dovela do situacija da dnevno ne popijem ni čašu da ne bih izlazila tokom časova... ali mlad i zdrav organizam trpi, ćuti i ne pita. :think:
Hvala Bogu da sam uzela diplomu jednom konačno! Pijem mnogo vode, ne uklapa se u standarde, pijem čaše od 400ml (na iskap).
Kafu ne pijem (više), čajeve retko, gazirane sokove ni pod razno, voćne sokove samo kad ih sama smućkam u blenderu...
Dnevno sam tu oko 3 do 4 litra...

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.553
Ne znam koj moj ovakvi razgovori ... pijes vodu kad si zedan
Naučnici su dugo držali da kad se oseti žeđ-organizam je već poprilično dehidrirao.
Vodu treba piti kao što neki piju kafu-sad, odmah, pa malo kasnije, pa opet...
Ne kao ja po 400ml, ali organizam sam uspostavi ravnotežu.
Ljudi žive po dugo nemajući pojma da su prosto žedni. Čekaju zov kad je već ''stani-pa'ni!''.

Loki

Iskusan
Poruka
5.529
Ja sam na vodu alava postala nakon škole. Tokom školovanja sam se suzdržavala, samu sebe dovela do situacija da dnevno ne popijem ni čašu da ne bih izlazila tokom časova... ali mlad i zdrav organizam trpi, ćuti i ne pita. :think:
Hvala Bogu da sam uzela diplomu jednom konačno! Pijem mnogo vode, ne uklapa se u standarde, pijem čaše od 400ml (na iskap).
Kafu ne pijem (više), čajeve retko, gazirane sokove ni pod razno, voćne sokove samo kad ih sama smućkam u blenderu...
Dnevno sam tu oko 3 do 4 litra...
A da proveriš šećer? Bubrege? ono čisto da isklučiš to

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.553
Pa, samo realno pogledajte... ako obiđete danas par kuća i držite da ne pijete ništa osim vode... sedite tako, oni se nalivaju Cola-Fanta-Sprajt napicima-kažete-ne, samo voda, teraju vas da popijete kafu-vi kažete-ne, samo čaša vode.
Ima sok od breskve u tetrapaku-ne, samo voda.
Pred kraj dana vas neko pita da popijete čaj, opet-ništa, meni samo čaša vode.
Na poslu šljokam vodu-ne žalim.
Imam i prečišćivač kući.
Što se mene tiče, ako su išta prirodnjaci pametno rekli je ono-
Voda je izvor života!

Rayela

Legenda
Poruka
71.819
Ne znam dal ste to znali ali od vode ustvari može da se dobije i trovanje ako se popije previše.To se zove intoksikacija vodom
Pre nekoliko godina umro je jedan sportista, Ironman sport, za vreme takmicenja
jer je popio neke ludacke kolicine vode.
Tecnost se unosi i sa vocem, povrcem, supama, kafom, cajevima, i pivom naravno,
vajda organizam sam zna kad treba da salje signal za tecnoscu.

jolemisa

Elita
Poruka
23.722
Kad osetimo zedj,to je vec znak da smo dehidtitali.Voda treba da se pije redovnije.mada kod nas u Lazarevcu postoji Nefropatija,a to je znak da nam vode nisu bas dobre.Dok sam pio cesmusu,levi bubreg mi je usporio sa radom i izbacio sam kamen kasnije.Sreca u blizini imamo Izvoriste mineralne vode koju pijemo i vece okoline,cak se vozi i na Zeleni Venac i prodaje,kao lekovita,nije lekovita,ali je dosta zdrava i ima dosta minerala koji su potrebni organizmu.Vise nikada nisam osetio problem sa bubregom i peskom.Inace smo mi rudarska kolonija,a bunari se cesto obrusavaju,pa nestaje vode,leti pogotovo i preko dana i nocu,pa kad dodje dosta dugo ide muljava voda,a kad se izbistri,oseca se jak Hlor.Oijem samo tu izvornu i kupovnu mineralnu Vrnjci,vise od 30 godina.

Trandaiflko

Aktivan član
Poruka
1.230
Ко може да прича о 8 литара воде?
Колико је то
хлора
флуора
каменца
фекалија..
И све да је најздравија, зашто силовати бубреге? Како рече Расел-Јолемиса, пијем кад сам жедан. Мада, није згорег мало подсетити своје сензоре да жеђ, тј. попити мало више него што се тражи.
Попије се воде у свему, п и у сувој дреновини. Поједеш 100 г неке шункарице, ето ти барем 35 мл воде. Шта има у млеку од 0,5% масти? Има 90% воде, остало кречњак, хемикалије не рачунам јер немеју неку тежинску вредност.

Poslednja izmena od moderatora:

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.653
Mišljenja su podeljena.Jedni kazu treba piti puno vod (tih famoznih 8 l ) jer se tako hidrira koza i organizam,
a drugi opet da nije potrebno piti toliko vode jer se voda unosi kroz hranu i treba piti vodu kada smo žedni.
istina je kao i uvek negde u sredini.

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.653
Vodu unosimo i kroz namirnice a ne samo onim sto je u čaši.
7 namirnica koje navise imaju vode i sa njima se najbolje hidrira organizam

1. Krastavac
Pored toga što sadrži 95% vode , krastavci pomažu u otklanjanju otrova iz tela i smanjuju iritaciju kože . Preliminarna istraživanja, takođe, sugerišu da krastavci pomažu u anti - aging aktivnostima . Zato ih potražite na pijaci; oni su u sezoni od jula do septembra .
2. Celer
Možete jesti celer kad god poželite, zbog niske vrednosti kalorija koje sadrži I visoke vrednosti vitamina K , folne kiseline i kalijuma .
3. Iceberg salata
Samo ime "Ice " govori o tome da bi mogla da se istopi , jer ova vrsta salate sadrži 95% vode . To je dobra baza za vaš letnji obrok . Međutim , ako želite dati prednost zdravom srcu, umesto Iceberg salate izaberite spanać koji sadrži 91% vode.
4. Tikvice
Kao rođake u porodici krastavaca I dinje, ove popularne letnje bundeve imaju visok sadržaj vode – 95%. Još bolje , tikvice sadrže antioksidanse kao što su beta-karoten, lutein i zeoksantin . Poslednja dva sastojka su posebno važna za zdravlje očiju .
5. Lubenica
Lubenica sadrži 91% vode . Ovog leta ova poslastica vam može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja od sunca i poboljšati vam ten .
6. Jagode
Jagode su dovoljno slatke da ih možete jesti za desert. Ali koristi jagoda idu dalje od ukusa i sadržaja 91% vode . One su bogat izvor flavonoida , jedinjenja za poboljšanje kognitivne funkcije .
7. Karfiol
Karfiol, zapravo sadrži 92% procenata vode . Bogat je vitaminom C , vitaminom K. Karfiol sadrži hranljive materije koje mogu da pomognu pri snižavanju holesterola i smanjuje rizik od raka . Probajte karfiol pire kao zamena za pire krompir .