BEBE NA ČEKANJU ZA BSG VAKCINU
Subota, 5. Mart, 2011
Roditelji 13 novorođenčadi u Nišu pokušavaju da saznaju ko će deci dati BSG vakcinu i kada.
NIŠ - Ko će da vakciniše moje dete, u očaju pita majka.
Njena beba nije odmah po rođenju primila BSG vakcinu protiv tuberkuloze. Razlozi su bili opravdani, medicinski. Ali sad - nema ko da je vakciniše!
- Pokušala sam u Domu zdravlja. Tu su mi rekli da oni ne daju tu vakcinu. Uputili su me na ATD. Tamo su mi rekli da nemaju pedijatra i da ne mogu da daju tu vakcinu. Iako imunolozi kažu da još nije kasno za moju bebu, stvarno ne znam šta da radim - kaže ova žena, koja ne želi da se pojavljuje u medijima.
- Nisam jedina. Ovu muku sigurno muči još nekoliko žena koje sam srela. Mi samo hoćemo da nam deca budu sigurna. Nije nam do slikanja.
I stvarno - potvrđeno nam je da takve dece ima više. Iz drugih izvora smo nezvanično saznali da je glavni problem sama vakcina!
- BSG se pakuje u bočicama od deset doza. Kad otvorite bočicu, morate odmah da iskoristite sve. „Resto“, što se odmah ne aplikuje, mora da se baci - saznaje naš list od jednog doktora, koji ne želi da priča o ovom problemu.To je i najveći problem srpske „provincije“: čak i profesori medicinskih fakulteta u Kragujevcu i Nišu otvoreno kažu da ne mogu da govore o bilo kom problemu „bez zelenog svetla iz Beograda“!Tako jedan naoko banalni problem uvek postaje „državni“, na koji odgovor mogu dati samo ministarstva
http://www.kurir-info.rs/srbija/bebe-na-cekanju-za-bsg-vakcinu-78368.php