Власт обмањивала народ, иду на изборе по Шмитовом закону

1715874819212.png


SNSD i koalicioni partneri "spas" traže kod opozicije


U Banjaluci je održan sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić najavio je za ponedjeljak održavanje sastanka predsjednika svih političkih stranaka iz Republike Srpske-


1715874799706.png


16.05.2024 | 17:19

Istakao je da postoji vrijeme kada zakon ne može jos da stupi na snagu.

"Mi nismo donijeli odluku po kom ćemo zakonu izaći. Pozivam sve partije u Srpskoj da u ponedeljak imamo razgovor na tu temu i da vidimo sa predstavnicima opozicije da li mozemo imati dogovor. Ukoliko se ne dogovorimo mi ćemo ponovo imati sastanak vladajuće koalicije", kazao je Stevandic.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je izjavio je da je Predsjedništvo ove stranke saglasno da se ne učestvuje na lokalnim izborima u BiH na način kako je predložio Kristijan Šmit i poručio da je dijalog sa opozicijom neophodan.

(BN)
 
  • Haha
Reactions: PA8

1715894085268.png

STIGAO ODGOVOR DODIKU: "SNSD i njegovi sateliti neka sami gutaju svoje žabe"


"SDS u toj predstavi neće učestvovat", naveo je Miličević.


milan_milisevic_sds4.jpg

Milan Miličević

Prije 3 min

"Nemamo šta da se dogovaramo i pregovaramo sa SNSD-om čiji je vrh prije samo par dana na sav glas licemjerno prozivao opoziciju i Srpsku demokratsku stranku za nacionalnu izdaju uz lažnu konstrukciju o predavanju gradova RS bošnjačkim strankama", istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

On poručuje da je cilj poziva SNSD-a, predsjednika NSRS-a i predsjednika RS-a prema opoziciji licemjerno pravljenje alibija za učešće na izborima po pravilima Centralne izborne komisije, to jest ranije najavljeno gutanje žaba, obzirom da po ko zna koji put, istakao je, derogiraju institucije RS i usvojene Odluke u Narodnoj skupštini o izbornom zakonu po kojem nikada nisu ni imali namjeru da sprovedu izbore, istovremeno usvajajući finansiranje institucija među kojima je i CIK.

"Obzirom da su shvatili da javnost nije nasjela na lažnu patriotsku priču o organizaciji lokalnih izbora po izbornom zakonu Republike Srpske, sada pokušavaju da opoziciju uvuku u novu zamku nacionalnog jedinstva, koje SNSD ruši godinama unazad", poručio je Miličević i dodao:

"SDS u toj predstavi neće učestvovati, a SNSD i njegovi sateliti neka sami gutaju svoje žabe", zaključio je lider SDS-a.
 
1715894339421.png
OGLASILA SE I JELENA TRIVIĆ NAKON POZIVA IZ SNSD-a: "Nismo naivni da nasjedamo na ovakve 'ponude'"

"S obzirom na to da im proces gutanja žabe nije bio dovoljno obrazloženje za laži koje su sve ovo vrijeme plasirali u vezi Dodikovog Izbornog zakona, sada su se sjetili opozicije..."


1715894348965.png


Prije 9 min

"Narodni front se neće odazvati pozivu vladajuće koalicije za razgovor na temu učešća na izborima", saopštila je predsjednica te stranke, Jelena Trivić.

Ovaj poziv smatramo krajnje licemjernim jer su, kako kaže, te iste stranke vladajuće koalicije, sve do jedne, ušle u proces prijave za izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija.

"Prije mjesec dana sam na pitanje novinara po kojem zakonu ćemo se prijaviti na izbore rekla „po Dodikovom sigurno nećemo“ i ostali smo na tim stajalištima. Jasno je da im opozicija treba da posluži da bi se iza nas sakrili, odnosno kako bi imali alibi za njihovo učešće na raspisanim izborima", jasna je Trivićeva.

Kako kaže, s obzirom na to da im proces gutanja žabe nije bio dovoljno obrazloženje za laži koje su sve ovo vrijeme plasirali u vezi Dodikovog Izbornog zakona, sada su se sjetili opozicije.

"Naravno da nismo naivni da nasjedamo na ovakve „ponude“. Hod od busanja u prsa „junačka“ sa Dodikovim izbornim zakonom, preko gutanja žaba i krokodila do poziva opoziciji više je nego jadan. Prosto ne postoji bolja riječ", zaključila je predsjednica Narodnog fronta.
 

1715894415865.png

"Nema sastanaka niti dogovora za slamku spasa režima"


- Ostajemo pri stavu da sa režimom i Uzurpatorima nema nikakvih sastanaka i dogovora, jer se pokazalo u bezbroj navrata suicidno i opasno sa đavolom tikve saditi


1715894460144.png


16.05.2024 | 18:55

Ovo je na svom blogu saopštio šef poslaničkog kluba Lista za pravdu i red Nebojša Vukanović, nakon što je vladajuća koalicija, predvođena SNSD-om. pozvala opozicione stranke da donesu zajedničku odluku po kome zakonu će ići na izbore, Šmitovom ili SNSD-ovom, koji još nije stupio na snagu.

"Mudrim potezima navukli smo ih u klopku, da usvoje Izborni zakon Republike Srpske, uz najavu i čvrsto obećanje da će se po njemu izaći na izbore, a onda su po običaju i tradiciji podvili rep, plašeći se reakcije stranaca, povukli se kao kukavice i ponovo ponizili Narodnu skupštinu Republike Srpske. Ne pada nam na pamet i ne želimo davati slamku spasa režimu, nasjedati na njihove trikove, jer je njihov cilj da nas navuku u svoj zagrljaj anakonde, kako bi dijelili u narodu političku odgovornost za krizu koju su oni sami izazvali suludom politikom i potezima", saopštio je Vukanović.


Podjsetimo da je CIK raspisala lokalne izbore u BiH i da su iz vlasti Republike Srpske prvo najavili mogućnost izlaska na izbore po Šmitovom zakonu, naglašavajući da su spremni progutati "žabu", kako se ne bi desilo, kako su pojedinci tvrdili, kao na Kosovu da gradonačelnici budu izabrani sa dva do tri posto podrške.

U Banjaluci je danas popodne održan sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koju predvodi SNSD, nakon čega su najavili za ponedjeljak održavanje sastanka predsjednika svih političkih stranaka iz Republike Srpske kako bi postigli dogovor oko izlaska na lokalne izbore.

(BN)
 

1715904009278.png

Pandurević o pozivu SNSD-a: Donesite odluku gospodo, nemojte prebacivati na druge!


1715904058380.png


16. maj 2024


Članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević danas je za N1 govorila o političkim relacijama u BiH, te komentarisala navode nakon konferencije za medije SNSD-a na kojoj su kazali da će organizovati sastanak sa opozicijom na kojem će se odlučiti kako će se izaći na ovogodišnje izbore.

Ja sam čula Dodikovu izjavu na putu ka vamo, SDS će donijeti odluku zajedno. Dodik kada je donosio Izborni zakon RS nije nas pitao, zakon koji je on predložio je vrlo diskutabilan i neustavan. Još nije stupio na snagu, jedino imamo zakone na nivou BiH. Otišli su korak dalje, tamo gdje su istekli mandati postojećim članovima gradskih izbornih komisija, od CIK-a su tražili da se verifikuju mandati novim članovima izbornih komisija. Znači da vrše pripreme da izađu na izbore po Schmidtovom zakonu“, kazala je Pandurević.

Ministar finansija, Srđan Amidžić je postupio po Schmidtovom zakonu finansiranja institucija BiH i dao pare CIK-u za provođenje izbora. Nakon što su vidjeli da im spinovi ne uspjevaju, pretpostavljam da Dodik očekuje da ga opozicija odbije pa tako nađe izgovor“, ističe Pandurević.
Pandurević kaže da SNSD treba reći po kojem će se zakonu izaći na izbore.

“Oni su ti koji trebaju reći po kojem se zakonu ide. Donesite odluku gospodo, nemojte prebacivati na druge! Znači ako imamo izborni zakon RS, biramo nanovo i institucije RS. Hajde da napravimo kompromis, promijenimo UO javnog servisa, direktora, neka napravi ustupak opoziciji”.
Kada je riječ o sankcijama, Pandurević je istakla da se SDS-u mora omogućiti način da učestvuju na izborima.

SDS nije zabranjena politička organizacija, nama se mora omogućiti način da izađemo na izbore. Onaj ko nam ne dozvoli da kao SDS izađemo na izbore krši Ustav ove zemlje i naravno dobit će tužbu. Nama su račun zamrznule domaće institucije iz RS koje treba da nam omoguće poštovanje naših prava“.

“Ukoliko dobijemo negativan odgovor, postoji žalba Sudu, uvjerena sam da će Sud odgovoriti u našu korist. Dovodi se u pitanje čitav legalitet izbora. To dovodi do izborne sheme da vladajuća partija u RS ima pobjedu svuda.

Da vidimo hoće li taj zakon potpisati Milorad Dodik. On treba da ga potpiše, očekujemo da on potpiše ovaj zakon”, kaže Pandurević.
 
  • Haha
Reactions: PA8

1715904246973.png

Izgubljena vlast sada traži izgovore za neuspjeh i obmanu


"Besmisleno je komentarisati izjave pogubljenih i nedosljednih režimskih vladajućih politika. Jedan dan izlaze na izbore, drugi dan ne izlaze, treći dan ih odlažu, četvrti dan gutaju žabe… izgubljeni u vremenu i prostoru, vječito tražeći izgovore za svoje neuspjehe, lažni patriotizam i obmana".


1715904260183.png


16.05.2024 | 21:39

Poručio je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, komentarišući poziv SNSD i njegovih partnera na dijalog sa opozicijom po pitanju učešća na lokalnim izborima.

Besmisleno je, kaže Borenović, biti dekor u tom providnom igrokazu političkih štetočina koje su sve učinile da godinama blokiraju donošenje pravila za fer i poštene izbore.

(BN)
 
  • Haha
Reactions: PA8

1715979441285.png

SNSD se sprema za lokalne izbore po Šmitovom zakonu


Nema dileme da će se lokalni izbori u Bosni i Hercrgovini sprovesti po izmjenjenom izbornom zakonu koji je nametnuo Kristijan Šmit. Za te izbore uveliko se sprema i SNSD, čiji je ministar finansija Srđan Amidžić već uplatio novac CIK-u za održavanje izbora, tako da je priča vlasti o izbornom zakonu Republike Srpska čista farsa, poručili su između ostalog sagovornici u emisji Izazovi BN TV.

1715979364136.png


17.05.2024 | 22:22

Šmit je nametnuo izmjene izbornog zakon, jer to nije učinila vladajuća koalicija u BiH, smatra Igor Crnadak i dodaje da SNSD glasno priča protiv visokog predstavnika, a u praksi poštuje njegove odluke.

“Ja nemam dilemu da će oni tako i nastaviti. Na kraju krajeva, treba podsjetiti da je SNSD-ov ministar finansija Srđan Amidžić već uplatio novac CIK-u BiH za ove izbore koji će biti u oktobru, tako da maske su pale. Nije ova vlast imala namjeru da usvoji i provodi izborni zakon Republike Srpske.”, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP.

Ognjen Bodiroga, potpredsjednik SDS-a, kaže da se priča o izbornom zakonu Republike Srpske da se ne bi pričalo o stvarnim problemima:

“Da se u Republici Srpskoj u zadnjoj godini iselilo 600 porodica, to su sve zvanični podaci Zvaoda za statistiku Republike Srpske, da ne bi pričali kako se prvi put u Republici Srpskoj upisalo manje od 9.000 prvačića, kako se ispisalo u posljednjoj godini preko 600 osnovaca i 60 srednjoškolaca iz Republike Srpske itd.

05172024103143.jpg


Da ne bi naravno pričali o platama u zdravstvu gdje 70% radnika prima platu 920 KM, da ne bi pričali o rekordnoj nezaposlenosti od 58.000 ljudi. Onda su oni proizveli tu krizu samo da se narod ne bi bavio tim konkretnim problemima, pa su počeli da šuškaju oružjem i da nameću izborni zakon Republike Srpske. Republika Srpska ima pravo na svoj izborni zakon, ali da ne narušava aneks 3. Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je Dejtonski mirovni sporazum garant opstanka Republike Srpske.

Najgora stavr koju je SNSD-ova politika učinila Srpskoj je to što je urušila ugled Narodne skupštine, ocjenjuje Crnadak.

“Ona je ponižena do te mjere da njena stavove i deklaracije niko ne uzima za ozbiljno. NSRS je donije odluku da će Srpska 10. 12. 2021. godine imati svoj VSTS, UIO i vojsku, zamislite kakva je to manipulacija sa najvećeg nivoa. Obećavate ljudima stvari koje ne možete ispuniti i rizikujete sve. Rizikujete da Republika Srpska izgubi status koji ima, države u državi.”

Kada je riječ o održavanju lokalnih izbora u BiH Vehid Šehić nema dileme.

“Mogu tvrditi 99,9% izbori će biti održani na osnovu odluke CIK-a. Dio političkih stranaka ne želi bilo kakve izmjene izbornog zakona, jer im se razbija strategija koju su izgradili kako falsifikovati izbornu volju građana i birača. To se odnosi na sve ostale zakone koje moramo donijeti da bismo počeli pregovore sa EU.”

Pošteni izbori su temelj za pošteno društvo, a u BiH će po prvi put u oktobru na lokalnim izborima tehničke izmjene izbornog zakona pokušati da sačuvaju izbornu volju birača, zaključeno je u Izazovima BN TV.


(BN)
 

1716046450295.png


ZASJEDAO GLAVNI ODBOR PDP-a: "Prijedlog Izbornog zakona RS-a samo farsa namijenjena za jednokratnu upotrebu, 'u funkciji lažnog srbovanja i lažnog patriotizma'"


"Očekujemo da već na lokalnim izborima, zbog svih tih silnih propalih zakona i zaključaka, SNSD bude kažnjen..."


pdp1.jpg


Prije 7 min

PDP je donio odluku o učešću na izborima i imat će liste za odbornike u velikoj većini općina u Republici Srpskoj, kao i u nekoliko općina u FBiH.

"Imat ćemo kandidate za gradonačelnike i načelnike u Banjoj Luci, Kotor Varoši, Bosanskom Novom, Višegradu, Kalinoviku te postoji namjera i velika je vjerovatnoća da ćemo predložiti kandidata za gradonačelnika Doboja i još nekoliko općina u Republici Srpskoj. Što se tiče FBiH, velika je vjerovatnoća da predložomo kandidata za načelnika općine Grahovo.

Donesena je i odluka o formiranju izbornog štaba te je verifikovana odluka o saradnji sa PUP RS u svim općinama i gradovima u kojima ova stranka djeluje", rekao je predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić, nakon sjednice tog organa danas u Bijeljini.

On je istakao da će Deklaracija o lokalnoj samoupravi, usvojena na Saboru PDP-a, biti programski osnov koji su dužni da primjenjuju svi kandidati PDP.

Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a, istakao je da je Glavni odbor PDP podržao odluku da PDP ne prisustvuje sastanku koji saziva vladajuća koalicija po pitanju neučestvovanja na izborima.

"Veoma mi je drago što je u Glavnom odboru nepodijeljeno mišljenje da je rukovodstvo partije uradilo odličnu stvar što je odmah reagovalo i kategorički odbilo poziv za sastanak. To je potvrda da nećemo učestvovati u političkim igrama SNSD i njihovih partnera po pitanju izbornog zakonodavstva. Očekujemo da i javnost konačno vidi kakve igre priređuju Dodik i SNSD u NSRS i PS BiH, u kojima godinama odbacuju sve prijedloge za izmjenu izbornog zakonodavstva i onemogućavaju da imamo fer i poštene izbore. Isključivo je njihova krivica što su onemogućili da se usvoji paket integriteta koji se tiče Izbornog zakona BiH, proizveli krizu i doveli nas u ovu poziciju", kaže Vuković.

Dodaje da je još jednom utvrđeno da je prijedlog Izbornog zakona Republike Srpske samo farsa namijenjena za jednokratnu upotrebu, "u funkciji lažnog srbovanja i lažnog patriotizma".

"Očekujemo da već na lokalnim izborima, zbog svih tih silnih propalih zakona i zaključaka, SNSD bude kažnjen, da ljudi koji su im ranije davali povjerenje odbace te politike i kažu da je dosta laži, prevara, ponižavanja i da se okrenu političkim opcijama iz opozicije, u prvom redu PDP-u", rekao je Vuković.

Istakao je da PDP posebno odbacuje tvrdnje Srđana Amidžića, generalnog sekretara SNSD, koji je na politički vrlo pokvaren način ubacio tezu da opozicija sa bošnjačkim političkim strankama dogovara "predaju" vlasti u opštinama Srebrenica, Prijedor i Doboj.

"Svašta smo u ovih dvadeset godina vidjeli od SNSD, kada je u pitanju kreiranje lažnih narativa prema opoziciji: od Soroševih plaćenika, britanskih saradnika, izdajnika.., ali ovo sada je vrhunac i jedna vrlo pokvarena izjava. Mi nikakav dogovor nemamo sa bošnjačkim političkim partijama, a oni koji danaas dogovaraju sa njima je upravo SNSD. Oni su ti koji su do prije godinu i po bili u koaliciji sa SDA, sa njima su i u nekim općinama i gradovima pravili koalicije, a sada takođe koaliraju sa bošnjačkim političkim partijama, tzv. Trojkom, sa kojiima na dnevnom nivou komuniciraju i dogovaraju", poručio je Vuković, saopćeno je iz Informativne službe PDP-a.
 

1716169610276.png

Miličević pisao Stevandiću: Sastanak samo alibi - Da li vas je sramota?


Sastanak je samo traženje alibija da izlazite na izbore koje je raspisao CIK - poručio je Stevandić.

1716169591967.png


19.05.2024

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem ga je obavijestio da SDS neće učestvovati na sastanka koji je zakazan za sutra, na temu – konsultacije o Izbornom zakonu Republike Srpske i dogovor o nastupu na ovogodišnjim izborima.

On je detaljno obrazložio razloge zašto je SDS odbio poziv za sastanak:

"Prvi razlog je to što vladajuća većina nikada nije ispoštovala zaključke Narodne skupštine koje smo često i zajedno donosili, a koji se odnose na zaštitu interesa Republike Srpske u institucijama BiH. Nikada niste prihvatili naš zahtjev da raspravljamo o Informaciji o kršenju zaključaka Narodne skupštine koji su od suštinske važnosti za vitalne nacionalne interese Republike Srpske i srpskog naroda. Sve što smo zajedno dogovarali u Banjaluci, prekršili ste u Sarajevu. Tim ste uništili povjerenje u institucije, ali i smisao bilo kakvih razgovora na relaciji vlast – opozicija.

Drugo, vjerujem da vam je poznato da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić donio instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH u drugom kvartalu i njom odobrio Centralnoj izbornoj komisiji sredstva za provođenje lokalnih izbora, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucije BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit. Podsjećam vas i da je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila 10. maja da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija. Dakle, vi ste odluku već donijeli i po ko zna koji put odustali od onog što ste usvojili u Skupštini, a sazivanje sastanka vam je samo traženje alibija. Mi vam ne trebamo da javnosti saopštite da idete na izbore koje je raspisao CIK. Sami ste odlučili, sami i saopštite", napisao je Miličević.

Zbog svega, navodi on, SDS ima opravdane sumnje u iskrenost namjere vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da do kraja sprovede proceduru usvajanja Izbornog zakona Republike Srpske.

Ukoliko zakon bude usvojen, Miličević je navao uslove i zatražio održavanje izbora za sve nivoe vlasti u Republici Srpskoj:

"Kao državotvorna stranka koje je, zajedno sa srpskim narodom, politički tvorac institucija Republike Srpske, ali i kao legalisti, uvijek smo i uvijek ćemo, za razliku od aktuelne vlasti, stajati iza svih zakona i odluka koje donese Narodna skupština a koje su u interesu zaštite Republike Srpske. To važi i za Izborni zakon Republike Srpske ukoliko od njega ne odustanete i on stupi na snagu. Nema potrebe da razgovaramo o zakonu čiji ste tekst kreirali bez opozicije i već usvojili, nego očekujemo da postupite po njemu kada on bude objavljen u 'Službenom glasniku
Republike Srpske' i da Republička izborna komisija tada raspiše izbore. Zajedno sa tim izborima tražimo i:

- Zbog politički i ekonomski teške situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska da zajedno sa lokalnim izborima budu održani i izbori za predsjednika Republike Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

- Kako bi izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, tražimo da omogućite jednak tretman vlasti i opozicije na Javnom radio- televizijskom servisu RTRS".

Na kraju pisma, predsjednik SDS-a se osvrnuo na Stevandićevu izjavu kako je "nedolazak na sastanak dokaz saradnje sa strancima":

"Da li vas je makar malo sramota da to kažete SDS-u koji se našao na do sada najjačem udaru stranaca i vaših 'patriotskih stranaka' iz vlasti zbog kojih ste SDS-u ukinuli račun da biste nas spriječiti da učestvujemo na izborima , što vam neće uspeti".

(BN)
 

1716285145519.png

STEVANDIĆ PRED KAMERAMA PROGUTAO I „ŽABU“ I „KROKODILA“: "U ovom trenutku moramo racionalno postupiti, ne smijemo dozvoliti..."


On je naveo da će koalicija postupiti odgovorno, jer volja građana mora biti ispoštovana na izborima.


stevica_sb.jpg


Prije 4h

Ukoliko budemo čekali stupanje na snagu Izbornog zakona Republike Srpske moramo da odložimo izbore, a opozicija je taj potez odmah minirala odlučivši da izađe na izbore po zakonu koji je nametnuo Christian Schmidt, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je rekao da će vladajuća koalicija danas donijeti odluku o učešću na izborima, te dodao da je jučer održan sastanak kojem se nisu odazvali predstavnici opozicionih stranaka koje su, kako kaže, dogovorile zajedničke akcije sa Schmidtom.


On je naveo da će koalicija postupiti odgovorno, jer volja građana mora biti ispoštovana na izborima.

-U ovom trenutku moramo racionalno postupiti, RS nikada neće priznati Schmidta i njegove odluke. Ne smijemo dozvoliti sukobe i podjele u Republici Srpskoj, kazao je Stevandić.

No, sasvim je jasno kako su Nenad Stevandić, baš kao i Milorad Dodik, izlaskom na izbore koje je CIK BiH raspisao po tehničkim izmjenama Izbornog zakona kojeg je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, priznao visokog predstavnika Schmidta.

I ne samo to, Stevandić i Dodik su pokušali odgovornost prebaciti na opoziciju u RS-u koja ovoga puta nije nasjela na podmetanja vlasti u RS-u te se nije odazvala na sastanak kod Stevandića.

Pokušaj prebacivanja odgovornosti na opoziciju u RS-u kako bi opravdali svoje učešće na lokalnim izborima, scenarij je koji je unaprijed prozrela opozicija u RS-u, ne odazvavši se na poziv Dodikovog režima.

Na koncu, Dodik i njegovi koalicijski partneri izaći će na izbore koje je raspisala CIK BiH, upravo prema nametnutim tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, usprkos Dodikovim ranijim stavovima da on ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika.
Lider PDP-a Branislav Borenović potvrdio je za „Slobodnu Bosnu“ kako je sve bilo unaprijed planirano.

-Neka Dodik i njegova bulumenta prestanu kukati i vaditi se na opoziciju. Ako imaju petlje neka zaustave izbore!

Šta je sa ostavkama gradskih i izbornih komisija koje većinski kontrolišu? Šta je parama za izbore koje je SNSD-ov ministar Amidžić uplatio po Schmidtovim instrukcijama, kontrolišu sve institucije u Republici Srpskoj i skoro sve u BiH pa neka iz zaduže da spriječe izborni proces, imaju sve moguće većine, neka mijenjaju zakone, otkazuju i odlažu izbore ako su face, da budu bar jednom dosljedni, kazao je Borenović te dodao:

-Pootvarali su već podračune za izbore i sve pripremili da se među prvima prijave za izbore. Oni su najzaslužniji za Schmidtove nametnute odluke. Ponavljam, Dodikov režim je isključivi krivac za Schmidtovo nametanje izbornog zakona. Godinama blokiraju domaće donošenje zakona, i sad se zapetljali u vlastitim lažima, progutanim žabama i krokodilima, vrhunac licemjerja i cinizma…

Jasno je kao dan, oni su prvi donijeli odluku da izađu na raspisane izbore, ali se pravi lažna predstava za narod. Već viđeno mnogo puta, tresla se gora, rodili se miševi i žabice, kazao je Borenović za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)
 

1717012329593.png

PREDSJEDNIK SDS-a MILAN MILIČEVIĆ: "NSRS samo jedno sredstvo u rukama Milorada Dodika što je nedopustivo za demokratska društva"


Komentirajući optužbe vlasti u RS na račun opozicije da izlazi na oktobarske izbore po zakonu koje je nametnuo visoki predstavnik, lider SDS-a je rekao kako se ne osjeća krivim i ne obraća pažnju na takve optužbe.

1717012454590.png

Milan Miličević

Prije 4h

Vlada Republike Srpske povukla je 'zakon o stranim agentima' iz skupštinske procedure. Kao razlog navode da zakon mora na doradu kako bi se u potpunosti usaglasio sa evropskom pravnom praskom te će nakon toga biti vraćen u proceduru.

Jesu li ovo stvarni razlozi za njegovo povlačenje, za N1 je govorio Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Komentirajući povlačenje iz procedure ‘zakon o stranim agentima’ pred Narodnom skupštinom RS, Miličević je ocijenio kako je dobro što je ovaj zakon povučen te da nije trebao ni biti u proceduri, na što je SDS i ranije upozoravao. Smatra kako je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik uradio nešto što je radio par decenija, kada dođe do zida, prvo zategne pa popusti konopac i predstavlja se kao neko ko je europejac, neko ko je konstruktivan i kooperativan”.

Dodika je nazvao “autokratom”, istaknuvši kako je ovaj zakonski prijedlog nastao radi potrebe kontrole ljudi, mišljenja, medija i slobodne riječi. Spomenuo je i neke druge primjere, kao što su zakonske izmjene kojima je uvedena kriminalizacija klevete.

“Ali ima nešto drugo, a to je što međunarodni kapital i novac kada ide drugim tokovima prema nadležnim ministarstvima i Vladi RS je vrlo pitak i sladak, a ako nije pod kontrolom onda je opasan i oni koji ga koriste su strani plaćenici”, kazao je Miličević.
Smatra li da će se ovaj zakon, nakon dorade, opet naći na dnevnom redu?

Mislim da neće, biće već viđeni scenarij. Mnogo je takvih zaključaka, situacija, odluka i zakona bilo na sjednici NSRS, neki usvajani pa nisu sprovedeni, puste se vremenu i zaborave”, prokomentirao je Miličević.

Komentirajući optužbe vlasti u RS na račun opozicije da izlazi na oktobarske izbore po zakonu koje je nametnuo visoki predstavnik, lider SDS-a je rekao kako se ne osjeća krivim i ne obraća pažnju na takve optužbe.

Davno smo dobili etiketu izdajnika, ali pošto znamo ko smo i šta smo a i javnost to zna to nas ne uznemirava. Činjenica je da SNSD na čelu s Miloradom Dodikom traži alibi da učestvuje na izborima, i najlakši put je otpužiti opoziciju a onda se pojaviti na izborima pod pravilima Centralne izborne komisije, da bi navodno spasio RS od nekakve izmišljene nagodbe između opozicije s bošnjačkim partijama u RS. Oni se pojavljuju kao spasioci i ponovni zaštitnici. Narod je prije vjerovao u konstruisane laži, ali prije su bili mudrije smisljeni, a ovo je obična farsa koja nikog ne zanima”, naglasio je Miličević.

O nastupu SDS-a na izborima u svjetlu američkih sankcija i zatvorenih računa?


Miličević je rekao kako SDS još nije dobio povratnu informaciju iz CIK-a na prijavu na oktobarske izbore, te da su ovjere još u toku.
Vjeruje da ne postoji nijedan razlog zašto SDS ne bi dobio potvrdu učešća na izborima.

SDS nije zabranjena politička partija, jeste partija koja je 20 godina na OFAC (Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD) listi ali nijedna banka dosad nije imala problem što imamo otvoren račun niti smo imali problem s CIK-om kod ovjere za izbore”, naglasio je.

Potcrtao je i podatak da oko 100 hiljada stanovnika RS daje povjerenje njegovoj političkoj stranci, te da nedavanjem ovjere oko 100 hiljada glasača gubi pravo da se izjasni, što je ocijenio kao “udar na osnovna politička prava izjašnjavanja građana”.

“Kad bi se to desilo pripremili smo se da kroz tužbe prema CIK-u možemo ići dotle da se čak ponište i rezultati takvih izbora”,
dodao je.

Potvrdio je i informaciju da je kao predsjednik stranke generalnom sekretaru dao ovlaštenje da otvori poseban račun koji je dostavljen CIK-u, preko kojeg će se financirati izborna kampanja SDS-a, a preko istog je plaćena i zakonom regulisana kotizacija za učešće na izbore.

Na pitanje da li vladajuća koalicija obesmišljava Narodnu skupštinu RS donošenjem zakona koji nikad ne zažive, kazao je da je “zahvaljujući SNSD-u i partnerima NSRS obesmišljena kao institucija” i da je javnost u nju izgubila povjerenje.

Jedan od takvih primjera je izborni zakon RS, sli postojali su i drugi zakoni, odluke i zaključci koji ili nisu objavljeni niti zaživjeli.

To govori da je NSRS samo jedno sredstvo u rukama Milorada Dodika što je nedopustivo za demokratska društva. Izborni zakon RS je Dodiku i partnerima poslužio za kupovinu vremena. Da su htjeli da ga usvoje a isto tvrdim za zakon u Predstavničkom domu Parlamenta BiH mogli su ga davno ne jednom nego pet puta usvojiti”, naglasio je Miličević.

Odgovorio je potvrdno na pitanje da li je opozicija pogriješila što nema zajedničkog kandidata u Banjaluci.

Smatra da bi zajednički nastup bio jedini pravi put koji daje veću šansu za pobjedu kako u Banjaluci tako i u drugim lokalnim zajednicama. Kazao je kako to ide na ruku SNSD-u, ali da da su unutar opozicije, među opozicijskim liderima, prisutni određeni animoziteti kada je u pitanju Banja Luka.

Kada je u pitanju SDS, još nije donesena odluka kojeg kandidata u Banjaluci će podržati.
 

1718219090936.png

Magazinović za N1: Mnogi su negodovali, ali će svi na izbore pod pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik


1718208380-Magazinovic-750x465.png


12. jun 2024 18:28

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović bio je gost Dana uživo, komentirajući političku situaciju u zemlji, regiji i Europskoj uniji.

Vlast u BIH je očigledno ponovo u blokadi. Ukoliko opozicija iz RS dobije drugog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH da li bi to mogla biti šansa za promjenu partnera u vlasti i deblokiranje nekih procesa u zemlji?

U Bosni i Hercegovini je sve moguće, ali sve što bi mi danas govorili o tome prije nego se završi proces bilo bi neozbiljno. Imamo žalbeni proces oko tog slučaja koji će se završiti na jedan ili drugi način, pa ide žrijeb. Sad je prerano govoriti, ali sve je moguće“, odgovorio je.

Govoreći o izborima u Europskoj uniji, i jačanju desnice u pojedinim zemljama članicama, Magazinović kaže da ga ishod izbora nije iznenadio, te da gledajući rezultat izbora na nivou EU uticaj desnice neće biti velik.

“U totalu ostaje ista vlast na nivou EU”, dodaje.

Hoće li desnica imati utjecaja na proces proširenja?​

Na nivou donošenja odluka neće, ističe Magazinović, ali na stvaranju atmosfere hoće.

Ističe kako u nekoliko ciklusa unazad u Europskom parlamentu nije bilo toliko desno orijentiranih kandidata, što pokazuje da se Europa pomjera udesno.

Jačanje radikalne desnice zapravo približava lijevi centar i desni centar na okup. Hoće li ljudi zbog te radikalne desnice mijenjati političke stavove? Čisto sumnjam, ali jeste opomena da se povede računa u kom se pravcu kreće EU”, pojašnjava.

U Beogradu je nedavno održan Svesrpski sabor. Je li Vučić izjavom da u deklaraciji nema ni slova o otcjepljenju RS jasno stavio do znanja Dodiku da nema podršku Srbije ukoliko se odluči za takav korak?

Ja to nisam tako razumio na osnovu Vučićevog ponašanja. Jedna stvar su riječi, a drugo djela”, kaže Magazinović, dodavši kako je “Vučić mnogo pametniji od Dodika pa komunicira na drugačiji način“.

Vaš stranački kolega Zukan Helez smatra da je čitava priča oko tog sabora preuveličana i bez stvarne težine s usvojenim zaključcima koji su neformalni i bez zakonskog uporišta. Dijelite li njegovo mišljenje?

Nema zakonskog uporišta, to znamo svi, deklaracija je politički stav, ali ja ne bih bio spreman omalovažiti ukupan put ili umanjiti politički značaj onog što se desilo u smislu da je to nešto što nema političku težinu bez obzira što to nije neki zakon nego deklaracija. Ipak to ima neku težinu i određuje politički pravac koji mi se ne dopada i vodi ka destaiblizaciji odnosa u regiji nikako smirivanju“, zaključuje Magazinović

Kada je u pitanju funkcionisanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Magazinović se složio da se institucija nalazi u nekoj vrsti krize, ali da je, kada je u pitanju Plan rasta usvijeno 110 od 113 tačaka.

Budžet nije još uvijek bio na sjednici, “što nije ni prvi ni posljednji put”, ali je problem “kada se zaredaju takve sjednice”, kazao je Magazinović.

Dok Čović najavljuje sastanak vladajuće koalicije u Mostaru, Dodik postavlja uslove: da se smijene Lagumdžija i Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH tu aktivnost koju su provele UN. Je li vladajuća koalicija u BiH stigla do zida?

Nije prvi ni posljednji put da Dodik jedno govori, drugo radi, a treće misli. On nije u poziciji da nekog uslovljava, ako ne misli da treba raditi i dogovarati se to je njegov izbor“, ističe Magazinović

Smatra kako se koalicija nalazi na testu, te da se u zadnjih nekoliko mjeseci politička scena radikalizirala od strane Dodika. “To je njegov izbor i pravac koji nosi rizik na koji je on pretpostavljam spreman“, dodaje.

Predviđa burnu jesen, kao pred svaki izborni ciklus, ali očekuje fer i poštene izbore.

Da li će oni biti takvi nakon nametanja izmjena Izbornog zakona od Visokog predstavnika?

Dobra vijest je da su svi prihvatili izmjene Izbornog zakona, mnogi su negodovali, rekli da neće prihvatiti, ali činjenica je da će svi izaći i ponašati se pod tim izbornim pravilima. Te izmjene su sveobuhvatne, kratko je vrijeme da se sve implementira, ali šta god da se unapijedi biće bolje nego prošli put. Pobornik sam politike korak po korak“, zaključuje.
 

Pogledajte prilog 1562971

Magazinović za N1: Mnogi su negodovali, ali će svi na izbore pod pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik


1718208380-Magazinovic-750x465.png


12. jun 2024 18:28

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović bio je gost Dana uživo, komentirajući političku situaciju u zemlji, regiji i Europskoj uniji.

Vlast u BIH je očigledno ponovo u blokadi. Ukoliko opozicija iz RS dobije drugog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH da li bi to mogla biti šansa za promjenu partnera u vlasti i deblokiranje nekih procesa u zemlji?

U Bosni i Hercegovini je sve moguće, ali sve što bi mi danas govorili o tome prije nego se završi proces bilo bi neozbiljno. Imamo žalbeni proces oko tog slučaja koji će se završiti na jedan ili drugi način, pa ide žrijeb. Sad je prerano govoriti, ali sve je moguće“, odgovorio je.

Govoreći o izborima u Europskoj uniji, i jačanju desnice u pojedinim zemljama članicama, Magazinović kaže da ga ishod izbora nije iznenadio, te da gledajući rezultat izbora na nivou EU uticaj desnice neće biti velik.

“U totalu ostaje ista vlast na nivou EU”, dodaje.

Hoće li desnica imati utjecaja na proces proširenja?​

Na nivou donošenja odluka neće, ističe Magazinović, ali na stvaranju atmosfere hoće.

Ističe kako u nekoliko ciklusa unazad u Europskom parlamentu nije bilo toliko desno orijentiranih kandidata, što pokazuje da se Europa pomjera udesno.

Jačanje radikalne desnice zapravo približava lijevi centar i desni centar na okup. Hoće li ljudi zbog te radikalne desnice mijenjati političke stavove? Čisto sumnjam, ali jeste opomena da se povede računa u kom se pravcu kreće EU”, pojašnjava.

U Beogradu je nedavno održan Svesrpski sabor. Je li Vučić izjavom da u deklaraciji nema ni slova o otcjepljenju RS jasno stavio do znanja Dodiku da nema podršku Srbije ukoliko se odluči za takav korak?

Ja to nisam tako razumio na osnovu Vučićevog ponašanja. Jedna stvar su riječi, a drugo djela”, kaže Magazinović, dodavši kako je “Vučić mnogo pametniji od Dodika pa komunicira na drugačiji način“.

Vaš stranački kolega Zukan Helez smatra da je čitava priča oko tog sabora preuveličana i bez stvarne težine s usvojenim zaključcima koji su neformalni i bez zakonskog uporišta. Dijelite li njegovo mišljenje?

Nema zakonskog uporišta, to znamo svi, deklaracija je politički stav, ali ja ne bih bio spreman omalovažiti ukupan put ili umanjiti politički značaj onog što se desilo u smislu da je to nešto što nema političku težinu bez obzira što to nije neki zakon nego deklaracija. Ipak to ima neku težinu i određuje politički pravac koji mi se ne dopada i vodi ka destaiblizaciji odnosa u regiji nikako smirivanju“, zaključuje Magazinović

Kada je u pitanju funkcionisanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Magazinović se složio da se institucija nalazi u nekoj vrsti krize, ali da je, kada je u pitanju Plan rasta usvijeno 110 od 113 tačaka.

Budžet nije još uvijek bio na sjednici, “što nije ni prvi ni posljednji put”, ali je problem “kada se zaredaju takve sjednice”, kazao je Magazinović.

Dok Čović najavljuje sastanak vladajuće koalicije u Mostaru, Dodik postavlja uslove: da se smijene Lagumdžija i Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH tu aktivnost koju su provele UN. Je li vladajuća koalicija u BiH stigla do zida?

Nije prvi ni posljednji put da Dodik jedno govori, drugo radi, a treće misli. On nije u poziciji da nekog uslovljava, ako ne misli da treba raditi i dogovarati se to je njegov izbor“, ističe Magazinović

Smatra kako se koalicija nalazi na testu, te da se u zadnjih nekoliko mjeseci politička scena radikalizirala od strane Dodika. “To je njegov izbor i pravac koji nosi rizik na koji je on pretpostavljam spreman“, dodaje.

Predviđa burnu jesen, kao pred svaki izborni ciklus, ali očekuje fer i poštene izbore.

Da li će oni biti takvi nakon nametanja izmjena Izbornog zakona od Visokog predstavnika?

Dobra vijest je da su svi prihvatili izmjene Izbornog zakona, mnogi su negodovali, rekli da neće prihvatiti, ali činjenica je da će svi izaći i ponašati se pod tim izbornim pravilima. Te izmjene su sveobuhvatne, kratko je vrijeme da se sve implementira, ali šta god da se unapijedi biće bolje nego prošli put. Pobornik sam politike korak po korak“, zaključuje.
Zašto hoće da ukinu R. Srpsku?
 

Back
Top