Vlasi...???

Акај

Elita
Poruka
15.597
Ti bi trebo da odes malo kod psihologa ;)

Један породични пријатељ ми је психијатар, могу ти га препоручити. Интересантно да ниси ништа одговорио, то јест јеси - увредом. Падаш све ниже.

Poslednja izmena:
Poruka
7.867
Sve je rečeno na ranijim dobrim temama: http://forum.krstarica.com/showthread.php/224395-Vlasi
To je moja. Jedan drugi forumaš je otvorio jednu slično kvalitetnu, ali poveznicu nisam našao. Neka neko drugi potpomogne

Jedino nikad nigde nisam videla temu Kelti su Vlasi a trebalo bi...jer potomci Kelta sebe zovu Vlasima ;)

Walsh (Usage: English, Irish)...Means "Celtic", from Middle English walsche "foreigner" (related to Welsh).
Wallace...Means "foreigner or stranger" from the Norman French le waleis.
Wallach ...From Middle High German walhe, walch "foreigner from a Romance country", probably a nickname for someone from Italy.
Wallis....Derived from the Anglo-Norman waleis, meaning "Welsh", derived from the Old English wealh, meaning "foreign". This means that Wallis is an ethnic name for a Welsh speaker.
http://surnames.behindthename.com/php/browse.php?letter=w

"Vlach is itself an interesting word. It seems to be a derivative from the same Germanic word cognate to welsch in German and Welsh in English, both meaning Roman, whether the Romans be Latin-speaking or Celtic-speaking"..It also occurs in Polish as Wloch, in Hungarian as Olasz, in Russian as Volokh...."

Welsh -... from Wealh, Walh "Celt, Briton, Welshman, non-Germanic foreigner;".."common Gmc. name for a man of what we should call Celtic speech,",

The Germanic wealh meant "foreign", and both Wales and Cornwall are so-named because they were full of Kelts who didn't speak English....

http://www.netsnake.com/wallachs/wallachia/index.html

I, spec..za Andjelče Plavo
Welscher is German for "Italian", and it even got borrowed by the Slavs — the Polish word for Italy is Wlochy."

;)

Poslednja izmena:

Pravi Vlah

Domaćin
Poruka
4.599
Kad smo već kod toga; Fortis piše o Morlacima, spominje li on igdje ime Vlaha u svom djelu?
Jeste, poglavlje o etimologiji naziva Morlacco (Morlak) pocinje sa ovim [moj prevod]: Morlaci opcenito sebe nazivaju, na sopstvenom jeziku, Vlasima.

http://books.google.com/books?id=wB... dalmatia&pg=PA46#v=onepage&q=valachi&f=false

Zapravo u ovom poglavlju Vlasi se spominjaju nekoliko puta. Spominja se Vlaska (srednjovekovna rumunska drzava), Dakija (danasnja Rumunija), Rimljani, itd.

Fortis nastojava da pobije tezu da su Morlaci poreklom sa Crnog Mora (mavro znaci crn na grckom). Takodje Fortis se ne slaze sa Ivanom Lucicem koji je pisao da Morlaci znaci Mavro Vlasi, to jest Nigri Latini, odnosno Crni Latini.

Uostalom, procitajte link i sami.

D U K Lj A N I N

Ističe se
Poruka
2.960
Jeste, poglavlje o etimologiji naziva Morlacco (Morlak) pocinje sa ovim [moj prevod]: Morlaci opcenito sebe nazivaju, na sopstvenom jeziku, Vlasima.

http://books.google.com/books?id=wB... dalmatia&pg=PA46#v=onepage&q=valachi&f=false

Zapravo u ovom poglavlju Vlasi se spominjaju nekoliko puta. Spominja se Vlaska (srednjovekovna rumunska drzava), Dakija (danasnja Rumunija), Rimljani, itd.

Fortis nastojava da pobije tezu da su Morlaci poreklom sa Crnog Mora (mavro znaci crn na grckom). Takodje Fortis se ne slaze sa Ivanom Lucicem koji je pisao da Morlaci znaci Mavro Vlasi, to jest Nigri Latini, odnosno Crni Latini.

Uostalom, procitajte link i sami.
Slaven apsolutno zna da su ti Morlaci ljudi posrbljeni i pohrvaćeni kasnije, ali Slaven777 je čovjek loših namjera, jedino zašto je ovđe zato što je plaćen da pokušava da prevari neupućene. Znači nemoj da pomisliš da on ima dobre namjere. Jedina namjera koja mu je u glavi je projekat Velike Srbije, a istoriju smatra za smiješnu budalastu bajku koju svako može da piše i bez ikakavih istorijskih izvora.

Pravi Vlah

Domaćin
Poruka
4.599
Pa Fortis to navodi prilikom opisivanja jezika Morlaka. Ovo su riječi koje kod njih nalazimo:

* opanak

* gusle

* krsna slava

Fortis otkriva da Morlaci govore čistim srpskim (ili srpskohrvatskim, kako god) jezikom i pokazuje da su im običaji tipični južnoslovenski i da se ni po čemu ne odvajaju od Južnih Slovena.

Potrazio sam gornje reci u ovom engleskom prevodu Fortisa, ali do sada bez uspeha:

http://books.google.com/books?id=wB...is dalmatia&pg=PA49#v=onepage&q=gusla&f=false

Ipak u vezi opanaka i slave, ove slovenske reci i danas postoje u rumunskom jeziku, sa istim smislom. Rumunski, kao i ostali vlaski jezici (aromunski, istro-rumunski), ima veliki slovenski uticaj i ukljucuje znatan broj slovenskih reci. Zbog toga, ako su Morlaci za vreme Fortisa govorili neki vlaski jezik, pored slovenskog, onda ne bi bilo cudno da na njihovom vlaskom jeziku oni upotrebljavaju reci opanak i slava.

P.S. Da li Fortis spominja bas krsnu slavu?

Andjela

Elita
Poruka
23.874
Jedino nikad nigde nisam videla temu Kelti su Vlasi a trebalo bi...jer potomci Kelta sebe zovu Vlasima ;)

Walsh (Usage: English, Irish)...Means "Celtic", from Middle English walsche "foreigner" (related to Welsh).
Wallace...Means "foreigner or stranger" from the Norman French le waleis.
Wallach ...From Middle High German walhe, walch "foreigner from a Romance country", probably a nickname for someone from Italy.
Wallis....Derived from the Anglo-Norman waleis, meaning "Welsh", derived from the Old English wealh, meaning "foreign". This means that Wallis is an ethnic name for a Welsh speaker.
http://surnames.behindthename.com/php/browse.php?letter=w

"Vlach is itself an interesting word. It seems to be a derivative from the same Germanic word cognate to welsch in German and Welsh in English, both meaning Roman, whether the Romans be Latin-speaking or Celtic-speaking"..It also occurs in Polish as Wloch, in Hungarian as Olasz, in Russian as Volokh...."

Welsh -... from Wealh, Walh "Celt, Briton, Welshman, non-Germanic foreigner;".."common Gmc. name for a man of what we should call Celtic speech,",

The Germanic wealh meant "foreign", and both Wales and Cornwall are so-named because they were full of Kelts who didn't speak English....

http://www.netsnake.com/wallachs/wallachia/index.html

I, spec..za Andjelče Plavo
Welscher is German for "Italian", and it even got borrowed by the Slavs — the Polish word for Italy is Wlochy."

;)

:hvala:

Andjela

Elita
Poruka
23.874
Potrazio sam gornje reci u ovom engleskom prevodu Fortisa, ali do sada bez uspeha:

http://books.google.com/books?id=wB...is dalmatia&pg=PA49#v=onepage&q=gusla&f=false

Ipak u vezi opanaka i slave, ove slovenske reci i danas postoje u rumunskom jeziku, sa istim smislom. Rumunski, kao i ostali vlaski jezici (aromunski, istro-rumunski), ima veliki slovenski uticaj i ukljucuje znatan broj slovenskih reci. Zbog toga, ako su Morlaci za vreme Fortisa govorili neki vlaski jezik, pored slovenskog, onda ne bi bilo cudno da na njihovom vlaskom jeziku oni upotrebljavaju reci opanak i slava.

A ko od Slovena slavi Slavu?
Kako objasnjavas da vlaski podseca na albanski jezik, kad se slusa?

svarozic

Buduća legenda
Poruka
35.145
A ko od Slovena slavi Slavu?
Kako objasnjavas da vlaski podseca na albanski jezik, kad se slusa?

Gdje si Anđelče, kako si mi?!

Vlaški i albanski nisu (toliko) srodni jezici, mada Albanci to žele, ali nisu uspjeli da albanski uguraju u zvaničnu klasifikaciju romanskih jezika! Ovo sam čuo od stručnjaka, nisam baš poznavalac!

Imaš li ti ili neko drugi nešto o porijeklu Vlaha Istočne Srbije, koliko se sjećam ni oni nisu svi istog porijekla, ali većina je relativno skoro tu doseljena (mislim u 18. ili 17. vijeku)!

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
79.374
Na šta se svodi ova priča o Morlakiji?

Na to da je malobrojna skupina slovenskih (poslovenjenih ili ne) Morlaka u 1770-im godinama, živeći u Morlakiji, velikim dijelom (ako sračunamo sa Uskocima i većinskim) rimokatolička, bila što?

U doba poznog XVIII stoljeća, u vrijeme kada je već nacionalna svijest uveliko izgrađena (a pogotovo za primorske Dalmatinske Srbe pravoslavce), tvrdi se da su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nekako porijeklom od te šačice Morlaka (koji nemaju veze sa Srbima doseljenim sa istoka po porijeklu; još u XIII st. se doseljavaju u te krajeve za vrijeme tatarske najezde), i to isključivo njenog pravoslvnog dijela? :eek:

Ništa nema smisla. :dash: :dontunderstand:

Lesandar

Buduća legenda
Poruka
27.932
Uporedimo dvojicu zitelja Bosne

Bakir Izetbegovic (Bosnjak)

bakir.jpg

Nebojsa Radmanovic (Srbin)

RADMANOVIC.jpg

Ako ovaj Radmanovic ima nesto sa Slovenima ja onda imam sa Aboridzinima :mrgreen:
Овај Радмановић је И2а2 а Бакир Изетбеговић је Р1а, , прави Словен, нема шта.

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
79.374

A zašto su onda tu sve slovenske riječi, osim po kojeg italijanizma? Zašto Fortis ne bilježi neku starosjedelačku riječ?

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
79.374
Slaven apsolutno zna da su ti Morlaci ljudi posrbljeni i pohrvaćeni kasnije, ali Slaven777 je čovjek loših namjera, jedino zašto je ovđe zato što je plaćen da pokušava da prevari neupućene. Znači nemoj da pomisliš da on ima dobre namjere. Jedina namjera koja mu je u glavi je projekat Velike Srbije, a istoriju smatra za smiješnu budalastu bajku koju svako može da piše i bez ikakavih istorijskih izvora.

To nije istina. Vrlo dobro znam da su poslovenjeni, ali kasnije? :eek: Govorimo o poznim 1700-im godinama, a i Fortis i Lovrić i svi drugi potvrđuju da su oni Sloveni/Iliri.

To znači da su poslovenjeni već tada bili.

korkanj

Ističe se
Poruka
2.464
Pozdrav svima samo jedno pitanje???
zar srbi nisu bili oko planine ili cak na samoj planini Vlasic,pa su ih zbog toga prozvali Vlasi,Vlaji i vlah, ne znam mozda gresim,ali kada se usporede ove mape.Ustvari izvolite pa sami usporedite mape otprilike gde se nalazi planina Vlasic
uzdravlje:bye:

11v12northern adriaticre-Ptolomejev geografski atlas 150 g.n.e

Mrdaywalker

Iskusan
Banovan
Poruka
5.006
Dobro kad ste vec navalili evo vam i ovo. Ko na koga vise lici?

Bakir Izetbegovic

bakir.jpg

Turski ministar diplomatije Ahmet Davutoglu

be1bf87114.jpg

Nebojsa Radmanovic

1801sm_ocp_w380_h300.jpg

Ko sto reko, ovaj Radmanovic je Sloven ko sto sam ja Aboridzin.

Poslednja izmena: