Акај
Elita
- Poruka
- 15.597
Ti bi trebo da odes malo kod psihologa![]()
Један породични пријатељ ми је психијатар, могу ти га препоручити. Интересантно да ниси ништа одговорио, то јест јеси - увредом. Падаш све ниже.
Poslednja izmena:
Ti bi trebo da odes malo kod psihologa![]()
Sve je rečeno na ranijim dobrim temama: http://forum.krstarica.com/showthread.php/224395-Vlasi
To je moja. Jedan drugi forumaš je otvorio jednu slično kvalitetnu, ali poveznicu nisam našao. Neka neko drugi potpomogne
Jeste, poglavlje o etimologiji naziva Morlacco (Morlak) pocinje sa ovim [moj prevod]: Morlaci opcenito sebe nazivaju, na sopstvenom jeziku, Vlasima.Kad smo već kod toga; Fortis piše o Morlacima, spominje li on igdje ime Vlaha u svom djelu?
Slaven apsolutno zna da su ti Morlaci ljudi posrbljeni i pohrvaćeni kasnije, ali Slaven777 je čovjek loših namjera, jedino zašto je ovđe zato što je plaćen da pokušava da prevari neupućene. Znači nemoj da pomisliš da on ima dobre namjere. Jedina namjera koja mu je u glavi je projekat Velike Srbije, a istoriju smatra za smiješnu budalastu bajku koju svako može da piše i bez ikakavih istorijskih izvora.Jeste, poglavlje o etimologiji naziva Morlacco (Morlak) pocinje sa ovim [moj prevod]: Morlaci opcenito sebe nazivaju, na sopstvenom jeziku, Vlasima.
http://books.google.com/books?id=wB... dalmatia&pg=PA46#v=onepage&q=valachi&f=false
Zapravo u ovom poglavlju Vlasi se spominjaju nekoliko puta. Spominja se Vlaska (srednjovekovna rumunska drzava), Dakija (danasnja Rumunija), Rimljani, itd.
Fortis nastojava da pobije tezu da su Morlaci poreklom sa Crnog Mora (mavro znaci crn na grckom). Takodje Fortis se ne slaze sa Ivanom Lucicem koji je pisao da Morlaci znaci Mavro Vlasi, to jest Nigri Latini, odnosno Crni Latini.
Uostalom, procitajte link i sami.
Pa Fortis to navodi prilikom opisivanja jezika Morlaka. Ovo su riječi koje kod njih nalazimo:
* opanak
* gusle
* krsna slava
Fortis otkriva da Morlaci govore čistim srpskim (ili srpskohrvatskim, kako god) jezikom i pokazuje da su im običaji tipični južnoslovenski i da se ni po čemu ne odvajaju od Južnih Slovena.
Jedino nikad nigde nisam videla temu Kelti su Vlasi a trebalo bi...jer potomci Kelta sebe zovu Vlasima
Walsh (Usage: English, Irish)...Means "Celtic", from Middle English walsche "foreigner" (related to Welsh).
Wallace...Means "foreigner or stranger" from the Norman French le waleis.
Wallach ...From Middle High German walhe, walch "foreigner from a Romance country", probably a nickname for someone from Italy.
Wallis....Derived from the Anglo-Norman waleis, meaning "Welsh", derived from the Old English wealh, meaning "foreign". This means that Wallis is an ethnic name for a Welsh speaker.
http://surnames.behindthename.com/php/browse.php?letter=w
"Vlach is itself an interesting word. It seems to be a derivative from the same Germanic word cognate to welsch in German and Welsh in English, both meaning Roman, whether the Romans be Latin-speaking or Celtic-speaking"..It also occurs in Polish as Wloch, in Hungarian as Olasz, in Russian as Volokh...."
Welsh -... from Wealh, Walh "Celt, Briton, Welshman, non-Germanic foreigner;".."common Gmc. name for a man of what we should call Celtic speech,",
The Germanic wealh meant "foreign", and both Wales and Cornwall are so-named because they were full of Kelts who didn't speak English....
http://www.netsnake.com/wallachs/wallachia/index.html
I, spec..za Andjelče Plavo
Welscher is German for "Italian", and it even got borrowed by the Slavs — the Polish word for Italy is Wlochy."
![]()
Potrazio sam gornje reci u ovom engleskom prevodu Fortisa, ali do sada bez uspeha:
http://books.google.com/books?id=wB...is dalmatia&pg=PA49#v=onepage&q=gusla&f=false
Ipak u vezi opanaka i slave, ove slovenske reci i danas postoje u rumunskom jeziku, sa istim smislom. Rumunski, kao i ostali vlaski jezici (aromunski, istro-rumunski), ima veliki slovenski uticaj i ukljucuje znatan broj slovenskih reci. Zbog toga, ako su Morlaci za vreme Fortisa govorili neki vlaski jezik, pored slovenskog, onda ne bi bilo cudno da na njihovom vlaskom jeziku oni upotrebljavaju reci opanak i slava.
P.S. Da li Fortis spominja bas krsnu slavu?
A ko od Slovena slavi Slavu?
Kako objasnjavas da vlaski podseca na albanski jezik, kad se slusa?
Овај Радмановић је И2а2 а Бакир Изетбеговић је Р1а, , прави Словен, нема шта.Uporedimo dvojicu zitelja Bosne
Bakir Izetbegovic (Bosnjak)
![]()
Nebojsa Radmanovic (Srbin)
![]()
Ako ovaj Radmanovic ima nesto sa Slovenima ja onda imam sa Aboridzinima![]()
Potrazio sam gornje reci u ovom engleskom prevodu Fortisa, ali do sada bez uspeha:
http://books.google.com/books?id=wB...is dalmatia&pg=PA49#v=onepage&q=gusla&f=false
Ipak u vezi opanaka i slave, ove slovenske reci i danas postoje u rumunskom jeziku, sa istim smislom. Rumunski, kao i ostali vlaski jezici (aromunski, istro-rumunski), ima veliki slovenski uticaj i ukljucuje znatan broj slovenskih reci. Zbog toga, ako su Morlaci za vreme Fortisa govorili neki vlaski jezik, pored slovenskog, onda ne bi bilo cudno da na njihovom vlaskom jeziku oni upotrebljavaju reci opanak i slava.
P.S. Da li Fortis spominja bas krsnu slavu?
Slaven apsolutno zna da su ti Morlaci ljudi posrbljeni i pohrvaćeni kasnije, ali Slaven777 je čovjek loših namjera, jedino zašto je ovđe zato što je plaćen da pokušava da prevari neupućene. Znači nemoj da pomisliš da on ima dobre namjere. Jedina namjera koja mu je u glavi je projekat Velike Srbije, a istoriju smatra za smiješnu budalastu bajku koju svako može da piše i bez ikakavih istorijskih izvora.
Овај Радмановић је И2а2 а Бакир Изетбеговић је Р1а, , прави Словен, нема шта.
Ako Sloveni lice na ovog Radmanovica onda se obara teza da su Karpati postojbina Slovena, mora da je Mongolija ili su Sloveni zapravo Tatari![]()
Иначе Бакир Изетбеговић пореклом из Београда, баш си нашао пример "правог Бошњака"![]()
Tacno, to samo govori o cinjenici ciji je bio Beograd tokom Osmanske vladavine i sto od 200 dzamija osta samo jedna... pa i ona bese spaljena prije 7-8 godina.
Хахаха ма победио си, Боснија до Токија![]()
Овај Радмановић је И2а2 а Бакир Изетбеговић је Р1а, , прави Словен, нема шта.
Uporedimo dvojicu zitelja Bosne
Bakir Izetbegovic (Bosnjak)
![]()
Nebojsa Radmanovic (Srbin)
![]()
Ako ovaj Radmanovic ima nesto sa Slovenima ja onda imam sa Aboridzinima![]()
Znamo, zato se Sarajevo deli na Istočno Sarajevo i Bliskoistočno SarajevoMa jok necemo mi to, znamo od drugih dokle vodi taj put![]()
He he ,ovaj ahmet davotoglu isti mrdaywalker
Znamo, zato se Sarajevo deli na Istočno Sarajevo i Bliskoistočno Sarajevo