Vlasi ili Istočni Romani koliko znamo o njima ???

hippy

Poznat
Banovan
Poruka
9.763
Glavne grupe Vlaha danas su Rumuni, Moldavci, Vlasi Srbije, Cincari, Meglenski Vlasi i Istarski Vlasi ranije su postojali i drugi Vlasi koji su kulturno asimilovani.
Vlasi su potomci romanizovanih balkanskih starosedelaca (Ilira, Tračana, Dačana) i rimskih kolonista.
Ime Vlasi je slovensko-germanskog porekla i znači Rimljani ili Romani. Sami Vlasi, na svojim jezicima, za sebe koriste imena koja su obično varijacija reči Romanus. Vlasi su uglavnom pravoslavne veroispovesti.

Pošto ima zainteresovanih a i forumaša koji poznaju istoriju ,koliko sam mogao da vidim a i sam bi hteo da saznam nešto više o Istočnim Romanima odnosno Vlasima, da vidimo koliko znamo o njima.

Poslednja izmena:
Pro-Rumunska propaganda rodonačelnika Nikolae Densusianua koja ne odgovara istini....
Ako neko ipak želi da čita ove gluposti neka se posluži pamfletom pomenutog na lokaciji Pelasgians.org ......

(glavni argument u knjizi za dokazivanje autohtonosti Rumuna i njihovoj posebnosti i "romanstvu" je "Rumun" Novak (nešto kao Herkul)......)
A ovde se vidi koliko je to pogrešno:

pca1mv.jpg

Poslednja izmena:
To je normalna pojava ima uvek problema sa nekim istoričarima koji imaju teze koje su neprihvatljive, znači po tvom mišljenju Nikolae Densusianu je jedan od takvih istoričara.

Koje je tvoje mišljenje i šta bi mogao da kažeš o istočnim Romanima?
Hipi, brate, valjda sam bio jasan kad sam postavio ovu sličicu... Istočni Romani su samo jezička grupa i to jezika konačno nametnutog u reformi Rumunskog jezika, te stvari su bile u jako bliskoj prošlosti i nisu zaboravljene, a postoji i veoma uredna dokumentacija o tome.......... što se genetike tiče ti i ja smo bliži nego ti i Aromun..... daklem, Vlasi svi i svuda, to je veoma pogrešno.....a Nikolae je bio budala koga čak ni Rumuni nisu shvatili ozbiljno, jedino neki odavde koji bi da budu Rumuni, i naravno Šiptari, jer im njegovo tumačenje ide na ruku.....

Hipi, brate, valjda sam bio jasan kad sam postavio ovu sličicu... Istočni Romani su samo jezička grupa i to jezika konačno nametnutog u reformi Rumunskog jezika, te stvari su bile u jako bliskoj prošlosti i nisu zaboravljene, a postoji i veoma uredna dokumentacija o tome.......... što se genetike tiče ti i ja smo bliži nego ti i Aromun..... daklem, Vlasi svi i svuda, to je veoma pogrešno.....a Nikolae je bio budala koga čak ni Rumuni nisu shvatili ozbiljno, jedino neki odavde koji bi da budu Rumuni, i naravno Šiptari, jer im njegovo tumačenje ide na ruku.....

:D
aham

aj sad nadji dokumenat
kad je u homolju izvrsheno nasilno uchenje vlashkog jezika

pa nadji bar 1 slovenski pisani dokument na podruchju srbije pre cirila i metodija

pa nadji bar 1 slovenski pisani tekst iz danashenje rumunije
a da nije pisan od strane srpske ili bugarske nacionalne manjine u 20 veku

hvala B-)

Nečemo mnogo o starim Tračanima,Ilirima i Dačanima jer su njihovi jezici veoma nepoznati pa bi bilo nepotrebno da nagađamo ili tvrdimo da su to protosloveni ili nešto drugo.
Primera radi trački jezik je ubrojen u satem grupu indoevropskih jezika ali svi lingvisti ističu da bez obzira na to niko nemože sigurno da kaže da je taj jezik spadao u satem grupu indoevropskih jezika.

A što se Vlaha odnosno Istočnih Romana tiče o njima bi bilo poželjno da se iznese što više.

Ti znaš da ja mislim da su Morlaci Srbi koji žive u primorju, "morski vlaci".

Reč vlah je kod štokavaca u srednjem veku počela da označava ono što kod kajkavaca označava muž. Dakle, klasa je u pitanju, kao paor npr.. Dok su Srbi vlasima zvali svoj stalež, njih su drugi zvali vlasima - kako Bečki Dvor, tako i poturčenjaci i pokatoličenjaci. Pošto su konvertiti i dalje vezivali slavu uz srpsko ime, bilo im je mrsko da Srbe, često niže klase, zovu slavnim imenom, pa su ih zvali "paori", u našem slučaju - "vlasi". U slučaju poturčenjaka, pravoslavni Srbi i jesu bili niža klasa, dok su muslimanski Srbi bili često feudalci. Ovo su ujedno i zaključci vodećih srpskih etnologa prve polovine 19. veka.

Istovremeno se obraćaju Dubrovčanima koji pišu latinski a govore latinski, italijanski i južnodalmatski kao "vlasima". To je ono sekundarno značenje iz zaključane teme http://forum.krstarica.com/threads/316290

Romanski jezik je jezik Rimskog Carstva (i Republike) koje je u svoje doba obuhvatalo ogromno prostranstvo. Jezička asimilacija trajala je vekovima. Najefikasnija je bila na obali i oko velikih rimskih gradova (Naissus, Sirmium, Viminacium, Mursa, Singidunum itd.) Nepojmljivo mi je da neko (Slaven777, npr) smatra kako su Cincari sa peloponeza i Ćići iz Istre ista etnička grupa, dok su Srbin i Bošnjak iz Zvornika različita.

Poslednja izmena:
Postoji i teorija Morava+Valaki pa je kod Italijana nastala reč Morlaki.
Znam da su Srbe a možda i druge slovene u krajevima gde su ranije živeli Vlasi Morlaci kasnije posle njihove kulturne asimilacije stranci i dalje nazivali Morlacima.

Dali znaš kada se etnički Vlasi Morlaci prvi put pominju i dok kog veka ili koje godine su sačuvali svoj Vlaški jezik?

Dobro što si pomenuo Dubrovnik, Dalmatski Romani koji su isto kulturno asimilovani sada se ubrajaju odnosno njihov jezik u zapadno romanske jezike u istoj je grupi sa Italijanskim.

Poslednja izmena:
Postoji i teorija Morava+Valaki pa je kod Italijana nastala reč Morlaki.
Znam da su Srbe a možda i druge slovene u krajevima gde su ranije živeli Vlasi Morlaci kasnije posle njihove kulturne asimilacije stranci i dalje nazivali Morlacima.

Dali znaš kada se etnički Vlasi Morlaci prvi put pominju i dok kog veka ili koje godine su sačuvali svoj Vlaški jezik?
MORLACI NE GOVORE VLAŠKIM JEZIKOM BRE....RECITUJU SRPSKE PESME U DESETERCU I SVIRAJU GUSLE

books

Poslednja izmena:

Back