Vlasi — balkanski fenomen

Zar nije XVIII, a ne XVII st.?
Колико је знам, почело је крајем седамнаестог века, након што су Аустријанци продрли у османско царство на Балкану и разне српске групе су се исељавале према западу и северу (тадашња Мађарска).

Мене конкретно занима како су Римљани могли да романизују становништво своје једне периферне провинције којим су владали око 150 година, уз константне сукобе са суседним народима на том подручју!?
То је добро питање и главни аргумент против настанка Румуна на територији древне Дакије. Румуни то одговарају да је романизација почела пре и наставила после римске власти у Дакији и да су Румуни настали на обим странама Дунава.

Румуни (Власи) су свакако били важни део другог Бугарског Царства у дванаестом веку.

Међутим нема никаквих белешка о масивном премештању становништва са десне на леву страну Дунава а ни археологија то не подржава.

Можда је најбилижи истини образац трансхумантних пастира који су се годишње кретали стотине километара из зимница у долинама на летиште у планинама. Ови групе пастира -- неки са југа, неки са севера, неки са истока -- су водиле комуникацију којом су се језик и обичаји стандардизовали.

Poslednja izmena:
То је добро питање и главни аргумент против настанка Румуна на територији древне Дакије. Румуни то одговарају да је романизација почела пре и наставила после римске власти у Дакији и да су Румуни настали на обим странама Дунава.

Румуни (Власи) су свакако били важни део другог Бугарског Царства у дванаестом веку.

Po mom mišljenju, teorija o rumunoarbanaškoj populaciji koja razdvaja zapadnu i istočnu granu Južnih Slovena ostaje i danas najkonzistentnija i najlogičnija teorija, uprkos manjku dokaza i pouzdanijih potvrda.

Мада се не слажем са ненаучном терминологијом који овај сајт користи, примећујем да уопште ниси одговорио на моје питање.

Ајде рецимо да су од петоро Срба два (40%) влашког порекла. Кад су се ти Власи стопили у Србе?
Не разумеш, ту се ради се о аутосомалној генетици.
Просечан Србин у себи има око 58% словенских, 40% влашких/палео-балканских и 2% германских аутосома, поједностављено речено.

Prvo su vas pokrstili Latini, posle Sloveni. Šta vi imate ustvari od svoje originalne kulture? Pomiri se sa sudbinom pravi....
Nije tako.
Jer to je sve jedna kultura, ako odes u Francusku pronaces razlicite kulture.
A reci ces da te ne zanima francusko kulturno nasledje.
Pa tako, sve je to bio jedan narod pre Adama i Eve.
Ljudi su se strogo pokvarili.

Не разумеш, ту се ради се о аутосомалној генетици.
Просечан Србин у себи има око 58% словенских, 40% влашких/палео-балканских и 2% германских аутосома, поједностављено речено.
Е сад се правиш глув.

Ајде већ једном одговори: кад су се ти Власи стопили у Србе? Кад је тремин Влах сасвим изгубио сво етничко значење и постао професионална категорија?

И немој сада о друштвеним сталежима себара и влаха. Повеље пишу Сербљи (а не себари) и Власи. Дакле ако се Сербље односи на народ, и Власи се исто тако односи на народ.

Е сад се правиш глув.

Ајде већ једном одговори: кад су се ти Власи стопили у Србе? Кад је тремин Влах сасвим изгубио сво етничко значење и постао професионална категорија?

И немој сада о друштвеним сталежима себара и влаха. Повеље пишу Сербљи (а не себари) и Власи. Дакле ако се Сербље односи на народ, и Власи се исто тако односи на народ.
Романи су се претопили у Србе углавном до 13-ог века. У Херцеговини се влашки социјални сталеж јавља у 14-ог веку међу локалним Србима кад су они већ увелико били генетски микс Словена и Романа и кад су говорили српско-словенским језиком.

Poslednja izmena:
Ne znam, ja sam video nekoliko potpuno razlicitih od toga. Moralo bi se prikupiti malo vise da bi se videlo kako i šta. U svakom slučaju ovaj je više Rumun.
Ја сам видео још 2-3 и добили су Румуне и Бугаре на првом месту. Логично је да Власи источне Србије кластерирају са Румунима, Бугарима и Црногорцима, они ипак имају мање словенске генетике од Срба. Али Срби из источне Србије се врв. не разликују пуно од локалних Влаха аутосомално. Источносрбијански Власи су пореклом из источног Баната и Олтеније. Банатски Румуни су негде румунски просек (мање словенске генетике од Срба наравно), а олтенски Румуни су јужнији од румунског просека. Словенскији Румуни (more Slavic shifted) су из Марамуреша и Молдавије.

Ја сам видео још 2-3 и добили су Румуне и Бугаре на првом месту. Логично је да Власи источне Србије кластерирају са Румунима, Бугарима и Црногорцима, они ипак имају мање словенске генетике од Срба. Али Срби из источне Србије се врв. не разликују пуно од локалних Влаха аутосомално. Источносрбијански Власи су пореклом из источног Баната и Олтеније. Банатски Румуни су негде румунски просек (мање словенске генетике од Срба наравно), а олтенски Румуни су јужнији од румунског просека. Словенскији Румуни (more Slavic shifted) су из Марамуреша и Молдавије.
Moldavci su praktično Sloveni :D

Sta znam, moguce je da su rezultati koje sam video od Srba Vlaha iz istočne Srbije, videh par komada ( 3 čini mi se), upao mi je rezultat Stankovića koji je bio jak srpski prosek.

Moldavci su praktično Sloveni :D

Sta znam, moguce je da su rezultati koje sam video od Srba Vlaha iz istočne Srbije, videh par komada ( 3 čini mi se), upao mi je rezultat Stankovića koji je bio jak srpski prosek.
Јесте, само они доста одударају по регијама за тако малу земљу.
Молдавци су ништа друго него Румуни који су се у задњих 200 година нарочито у доба СССР-а мешали са Русима и Украјинцима. Тај новији руско-украјински уплив их је учино севернијима и да су more Slavic shifted од браће им Румуна.

Poslednja izmena:
Румуни који се се досељавали на данашња места почињевши крајем седамнестог века нису стизали ни до Ниша. А Аромуни (Цинцари) су се кретали из данашње Албаније и Македоније према северу након османских (албанских) напада на Москопоје у осамнаестом веку.
Čovek koji mi govorio, njegovi su došli iz dela koji je danas u Rumuniji i za sebe pored svog živućeg oca kaže Makodenac-Vlah i ništa drugo(aromun/cincar).

Nemaju nikakvo sećanje da su nekim drugim jezikom se koristili, sem današnjeg :think:

Романи су се претопили у Србе углавном до 13-ог века. У Херцеговини се влашки социјални сталеж јавља у 14-ог веку међу локалним Србима кад су они већ увелико били генетски микс Словена и Романа и кад су говорили српско-словенским језиком.
Аха, а доказ?

Čovek koji mi govorio, njegovi su došli iz dela koji je danas u Rumuniji i za sebe pored svog živućeg oca kaže Makodenac-Vlah i ništa drugo(aromun/cincar).

Nemaju nikakvo sećanje da su nekim drugim jezikom se koristili, sem današnjeg :think:
Али то није никаква противуреченост.

Нарочито након уништења њиховог главног центра Москопоља (што звучи словенски а нема везе са словенским него је тачни назив Воскопоје у смислу поје = полис на грчком = град), Аромуни су мигрирали на север. Прво у Македонију, затим у Аустроугарску. На пример предак познатог асимилованог српског физичара Михајла Пупина је био један од тих Аромуна. Још касније, крајем Османског Царства и Првог Светог Рата знатан број Аромуна се одселио у Добруђу у данашњој Румунији.

И ја имам такве аромунске претке. И да се не збуниш, знам да имам и азијске коосоке међу прецима. Зато и говорим да сам коосоки Куман. Међутим већином сам Дако-Румун.

Србе немам међу прецима.

Али то није никаква противуреченост.
:confused:
Нарочито након уништења њиховог главног центра Москопоља (што звучи словенски а нема везе са словенским него је тачни назив Воскопоје у смислу поје = полис на грчком = град),
Ja to kad vidim nemogu a da neispadne Moškopolje današnji slovenski za Muškopolje.
A sad ako ćemo grčki odšmo do kastriranja i raznoraznih tih pojava pa...nebi.
Аромуни су мигрирали на север.
Dali je bilo i poziva sa "severa"?

Србе немам међу прецима.
Ako uspio sve da pretreseš, svaka čast :)
Neznam te i mogu jedino da ti verujem na reč, koliko god mi to ludo zvučalo-naprosto životni prostor koji pominješ.
Poznato mi za izoliranost Cincara kao zajednice ili bolje reći Guild(who oversee the practice of their craft/trade in a particular area).

Nisam..kucam sa moba sad nemam baš lak pristup citatima.

Moguće je da sam negde loše nešto protumačio, ali čini mi se da se Cvetković suprotstavlja stavovima nauke da Kekavmen prosto lupeta tj. pravi čiste konstrukcije.
Не знам, по овоме што сам прочитао, можда није Кекавмен тај који прави конструкције, већ Цветковић. Притом се позива на Литварина и Живковича, тумачећи њихове изјаве у смислу који им он даје. То јест, он користи "могуће хипотезе" да надогради своје претпоставке.
Сам Литварин никада у својим књигама није тврдио да су Власи живели на територији Трајанове Дакије, нити да су Дачани или Беси живели на подручју реке Саве.

Mene čudi kako je ovaj došao do toga stadijuma da su mu Srbi glavni neprijatelji? :think:
По мом мишљењу, Срби му уопште нису главни непријатељ, већ став и дрски покушаји да му се наметне неку српску доктрину или наратив. Односно, Влаха у Србији нема јер су се претопили у српство. Данас прекомерна политизација и научна технологизација питања доводе само до фиктивних историографских расправа.
Власи су били, јесу, и вероватно ће бити, упркос чињеници да више нису чисто етничка формација, већ социодемографска група

Back