Vladika Grigorije podržao studente: "Duh vitezova živi u mladima"

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
19.670

Vladika Grigorije podržao studente: Duh vitezova živi u mladima​

Vladika Grigorije podržao studente: Duh vitezova živi u mladima 1

Primajući priznanje „Vitez poziva“, Vladika Grigorije je u svom govoru rekao da se danas nesebični duh pun potencijala za plemenita dela pojavljuje među
studentima i đacima.

Studenti već danima blokiraju fakultete širom Srbije i protestuju tražeći odgovornost za pad nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu, kada je život
izgubilo 15 osoba.

Prema rečima Vladike Grigorija, kad je izgledalo da vitezova više nema, ili da ih je malo ostalo, duh zalaganja za opšte dobro se video kod studenata i đaka.

„Takav nesebični duh pun potencijala za plemenita dela pojavljuje se danas među mladim ljudima, studentima i đacima, koji se zalažu za opšte dobro i to baš
onda kada bi pomislili da vitezova više nema i da ih je ostalo vrlo malo“, rekao je Grigorije.

U govoru je ispričao i kako reč „vitez“ u srpskom jeziku ima višeslojno značenje.

„U njoj su sadržani gospodstvo i odvažnost jednog naroda i njegovih istaknutih pojedinaca. Za taj čin odricanja potrebno je izaći iz sebe, nadvladati sopstvene
sebične porive i potrebe i na prvo mesto i iznad svega staviti opšte dobro i uzvišene ciljeve“, rekao je Grigorije.

Vladika Grigorije je bio jedan od studenata koji su devedesetih godina prošlog veka predvodili studente protiv Slobodana Miloševića.

Poslednji put kad je neko iz crkve podržao proteste bio je Patrijarh Pavle 1997. godine.

Čestitke na primljenom priznanju i veliko poštovanje za pravog narodnog sveštenika SPC.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...aem__J-sLmYw_gQUh3Ltg3CQ9g#Echobox=1733676979
:heart2:

Univerzitet u Novom Sadu oglasio se povodom tekućih blokada fakulteta u Srbiji.
Saopštenje prenosimo u celosti:

"Akademskoj zajednici, građankama i građanima Republike Srbije,
Obraćamo vam se u ime Rektorata i dekanskog kolegijuma Univerziteta u Novom Sadu. Svi mi smo članovi akademske zajednice s dubokim uverenjem u važnost slobode mišljenja i izražavanja, koja su neophodan temelj svakog demokratskog društva. U tom duhu, želim da istaknem nekoliko ključnih poruka:

Uvereni smo da svi delimo zajednički cilj. Svaka nesreća da se istraži temeljno i da nadležni organi profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao. Podrška ovim naporima odraz je naše zajedničke odgovornosti prema društvu.

Fakulteti su mesta slobodne misli, znanja i dijaloga i kao takvi, moraju ostati otvoreni i funkcionalni za sve studente i profesore. Svaki oblik nasilja i blokade rada fakulteta je nedopustiv i suprotan vrednostima za koje se akademska zajednica zalaže.

Univerzitet je mesto koje pripada svima, bez obzira na politička uverenja. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i akademskim vrednostima, fakulteti ne smeju biti mesto za političke zahteve ili ideološke sukobe
. Takve aktivnosti su suprotne duhu univerziteta i mogu narušiti atmosferu koja treba da bude usmerena na obrazovanje, istraživanje i akademsku debatu.

Pozivamo vas da zajednički pronađemo način izražavanja stavova koji neće narušiti rad i misiju fakulteta, uz puno poštovanje zakona i akademskih normi. Samo kroz konstruktivan dijalog možemo sačuvati integritet i dostojanstvo naše zajednice, omogućiti nesmetan rad fakulteta i istovremeno dati primer društvu kako se sloboda mišljenja može koristiti odgovorno i dostojanstveno.

S poštovanjem,
Rektorat i dekanski kolegijum Univerziteta u Novom Sadu, 07.12.2024."

Obraćamo vam se u ime Rektorata i dekanskog kolegijuma Univerziteta u Novom Sadu. Svi mi smo članovi akademske zajednice s dubokim uverenjem u važnost slobode mišljenja i izražavanja, koja su neophodan temelj svakog demokratskog društva. U tom duhu, želim da istaknem nekoliko ključnih poruka:

Uvereni smo da svi delimo zajednički cilj. Svaka nesreća da se istraži temeljno i da nadležni organi profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao. Podrška ovim naporima odraz je naše zajedničke odgovornosti prema društvu.

Fakulteti su mesta slobodne misli, znanja i dijaloga i kao takvi, moraju ostati otvoreni i funkcionalni za sve studente i profesore. Svaki oblik nasilja i blokade rada fakulteta je nedopustiv i suprotan vrednostima za koje se akademska zajednica zalaže.

Univerzitet je mesto koje pripada svima, bez obzira na politička uverenja. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i akademskim vrednostima, fakulteti ne smeju biti mesto za političke zahteve ili ideološke sukobe
. Takve aktivnosti su suprotne duhu univerziteta i mogu narušiti atmosferu koja treba da bude usmerena na obrazovanje, istraživanje i akademsku debatu.

Pozivamo vas da zajednički pronađemo način izražavanja stavova koji neće narušiti rad i misiju fakulteta, uz puno poštovanje zakona i akademskih normi. Samo kroz konstruktivan dijalog možemo sačuvati integritet i dostojanstvo naše zajednice, omogućiti nesmetan rad fakulteta i istovremeno dati primer društvu kako se sloboda mišljenja može koristiti odgovorno i dostojanstveno.

S poštovanjem,
Znaš li ko je na vodećim mestima na većini fakulteta? Ako znaš, onda je ovakvo obraćanje, uz provlačenje floskule da je ovo politički protest, sasvim razumljivo.

Znaš li ko je na vodećim mestima na većini fakulteta? Ako znaš, onda je ovakvo obraćanje, uz provlačenje floskule da je ovo politički protest, sasvim razumljivo.
Dobro.. nisu ni morali.
Ionako nema svrhe više polemisati. Vrijeme će na kraju pokazati ko je u pravu. Samo glupi i retardirani možda ne mogu shvatiti prave ciljeve opozicije kroz ove proteste. A cilj je nasilno uzimanje vlasti i tako prekršiti izbornu volju gradjana Srbije. Žalosno je što su nečije tragedije samo povod i sredstvo za ostvarenje tih nerealnih ambicija.

Ovo niko nije morao reći, ovo se podrazumijeva samo po sebi.
"Univerzitet je mesto koje pripada svima, bez obzira na politička uverenja. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i akademskim vrednostima, fakulteti ne smeju biti mesto za političke zahteve ili ideološke sukobe. Takve aktivnosti su suprotne duhu univerziteta i mogu narušiti atmosferu koja treba da bude usmerena na obrazovanje, istraživanje i akademsku debatu."

Dobro.. nisu ni morali.
Ionako nema svrhe više polemisati. Vrijeme će na kraju pokazati ko je u pravu. Samo glupi i retardirani možda ne mogu shvatiti prave ciljeve opozicije kroz ove proteste. A cilj je nasilno uzimanje vlasti i tako prekršiti izbornu volju gradjana Srbije. Žalosno je što su nečije tragedije samo povod i sredstvo za ostvarenje tih nerealnih ambicija.

Ovo niko nije morao reći, ovo se podrazumijeva samo po sebi.
"Univerzitet je mesto koje pripada svima, bez obzira na politička uverenja. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i akademskim vrednostima, fakulteti ne smeju biti mesto za političke zahteve ili ideološke sukobe. Takve aktivnosti su suprotne duhu univerziteta i mogu narušiti atmosferu koja treba da bude usmerena na obrazovanje, istraživanje i akademsku debatu."
Ok je što me svrstavaš u glupe i retardirane, ali ili ne želiš da razumeš šta sam napisala ili nećeš. Ponoviću, rektorat POTENCIRA na političkim protestima i zahtevima, možeš li objasniti šta je političko u tome da traže prave krivce za sve smrti poslednjih godina??

S poštovanjem,
hhm, da li se akademski gradjanin Tomislav Nikolic, konacno setio koji je smer, zavrsio na master studijama

Ok je što me svrstavaš u glupe i retardirane, ali ili ne želiš da razumeš šta sam napisala ili nećeš. Ponoviću, rektorat POTENCIRA na političkim protestima i zahtevima, možeš li objasniti šta je političko u tome da traže prave krivce za sve smrti poslednjih godina??
Žao mi je što ovo čitam.. iskreno se izvinjavam jer to mi nije bio cilj da bilo koga uvrijedim. Možda je adekvatnije da sam napisao "zavedenim" ali šta je tu je, šteta je već učinjena.
Nigdje nisam protumačio da rektorat potencira na političkim protestima i zahtevima??
Navedeno je da fakulteti ne smiju biti mjesta za političke sukobe? Ako to ima neki drugi smisao, ja ne znam niti to mogu razumjeti.
Ko ne želi da se pronadju i kazne pravi krivci? Može li se danas nešto sakriti a da se ne raskrinka i objelodani? To bi bilo direktno saučesništvo u izvršenju zločina, bez obzira ko da je u pitanju. Kad se radi u zadnjem slučaju tragedije na željezničkoj stanici tako nešto bi bilo ravno samoubistvu.

Medjutim, to nije baš tako i neki su to zloupotrebili zbog vlastitih interesa i političkih ambicija. Slučaj tragedije u školi, pitanje iskopavanja litijuma, glasanje nas "preko Drine" na izborima u Srbiji, promovisano zajedništvo Srbije i Srpske, "otcjepljenje" Vojvodine, kovid pandemije.. bilo šta se nadje kao povod, za promovisanje sopstvenih ciljeva i interesa.. kako drugačije to nazvati?
"Ruke su vam krvave"? Ok, ali kome tačno? Nesumnjivo da postoje krivci a na sudu i tužilaštvu je da to utvrdi a ne raspirivati mržnju po čitavoj državi i okrivljivati one koje veze nemaju sa tim. Mislim da je to jasno mnogima, zato i navodim da se to radi smišljeno i sa nekim sasvim drugim ciljem.

PREMIJER Srbije Miloš Vučević pozvao je nadležne da reaguju zbog tvita Gorana Ješića u kojem je zapretio dekanu Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Borisu Dumniću.​

- Goran Ješić je opasno poremećen čim nema problem javno da preti jednom od najboljih mladih profesora, dekanu FTN-a u Novom Sadu profesoru Borisu Dumniću i njegovoj maloletnoj deci i porodici. To što Ješić radi nije politička borba već ludilo u kojem se ne biraju sredstva. I to je njihova “politika”, da će ići po kućama i fizički likvidirati svakoga ko ne misli kao oni. A takvih je najmanje 90% u Srbiji - istakao je Vučević, pa dodao:

- Ostavite porodice i decu na miru! Pozivam nadležne da pod hitno reaguju na ove brutalne pretnje i da zaštite porodicu uglednog profesora Dumnića od nasilnika koji ne biraju sredstva da se dokopaju vlasti, ali bez izbora - poručio je premijer Vučević.

https://www.novosti.rs/vesti/politi...er-vucevic-pozivam-nadlezne-pod-hitno-reaguju

PREMIJER Srbije Miloš Vučević pozvao je nadležne da reaguju zbog tvita Gorana Ješića u kojem je zapretio dekanu Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Borisu Dumniću.​

- Goran Ješić je opasno poremećen čim nema problem javno da preti jednom od najboljih mladih profesora, dekanu FTN-a u Novom Sadu profesoru Borisu Dumniću i njegovoj maloletnoj deci i porodici. To što Ješić radi nije politička borba već ludilo u kojem se ne biraju sredstva. I to je njihova “politika”, da će ići po kućama i fizički likvidirati svakoga ko ne misli kao oni. A takvih je najmanje 90% u Srbiji - istakao je Vučević, pa dodao:

- Ostavite porodice i decu na miru! Pozivam nadležne da pod hitno reaguju na ove brutalne pretnje i da zaštite porodicu uglednog profesora Dumnića od nasilnika koji ne biraju sredstva da se dokopaju vlasti, ali bez izbora - poručio je premijer Vučević.

https://www.novosti.rs/vesti/politi...er-vucevic-pozivam-nadlezne-pod-hitno-reaguju
A kada je jedna gospođa "znaš ti ko sam ja" pretila ubistvom porodice profesorke zbog ocene i prebila je, pa dobila oslobađajuću presudu ,niko od ovih nije tvitovao, čudno baš ,zar ne :mrgreen:

Kako jedna "gospodja" može da stoji iza nasilja prema profesorima koji ne misle kao oni? Tačnije iz manijaka i osudjivanog kriminalca?
Pojma nemam o čemu pišeš, ali gospođa o kojoj sam ja pisala, napala je profesorku na radnom mestu zbog ocene i nisam videla reakciju javnosti kada je dotična oslobođena optužbe za napad i pretnju. Nasilje i pretnje su nasilje i pretnje i trebalo bi isto da se osuđuju, zar ne ili su neki bitni a neki nebitni u ovoj državi.

Pojma nemam o čemu pišeš, ali gospođa o kojoj sam ja pisala, napala je profesorku na radnom mestu zbog ocene i nisam videla reakciju javnosti kada je dotična oslobođena optužbe za napad i pretnju. Nasilje i pretnje su nasilje i pretnje i trebalo bi isto da se osuđuju, zar ne ili su neki bitni a neki nebitni u ovoj državi.
osim, ako imaš legitimna vlasnička prava na vlast...onda može i nasilje....

Back