Vladika Artemije odredio sebi platu 144.000 dinara

gost 150019

Elita
Poruka
20.524
Ima se može se...

Jaka firma, šta reći...Ko da ga plaćaju ovi iz Vatikana...

artemije-v.jpg


Vladika raško-prizrenski Artemije prima iz budžeta platu veću i od premijera i predsednika Srbije. Od novca građana Srbije episkop mesečno „zarađuje“ 144.000 dinara, saznaje „Blic“. Ova Episkopija godišnje inkasira preko pola miliona evra državnih para, a od te sume plaćaju se i vladičini kuvari i vozač.

I oni su bolje plaćeni od vladinih službenika jer vozač episkopa prima 23.040 dinara, a vladini oko 15.000 dinara. Kako će se rasporediti državni novac, to jest kolike su mesečne plate u Eparhiji, određuje vladika Artemije.
Ministarstvo vera već treći mandat zaredom deo svog novca izdvaja za pomoć monaštvu i sveštenstvu SPC. To je praktično dotacija države. Eparhija raško-prizrenska tako od države mesečno inkasira 3.972.082 dinara ili godišnje 47.903.309 dinara, što je 516.000 evra.
„Blic“ je imao uvid u dokument Eparhije raško-prizrenske u kome su prikazane mesečne plate. U Episkopiji, a to je sedište vladike, na plate odlazi 528.960 dinara. Platu prima njegov lični sekretar protosinđel Simeon Vilovski, inače i iguman manastira Banjska na severu Kosova, koji mesečno zarađuje 69.120 dinara. Toliko je primanje i sekretara Eparhije.
Vladika ima i prevodioca jerođakona Damjana koji mesečno prima 43.200 dinara, ali i službu za informisanje u kojoj jeromonah Pimen Dejanović dobija mesečno 43.200 dinara državnih para. Ipak, najzanimljiviji su kuvari. Vladika koji umesto u Episkopiji u Prizrenu živi u manastiru Gračanica gde je sestrinstvo brojno, ipak za plate dvojice kuvara izdvoji po 23.040 dinara.
 
09. септембар 2009. 09:05
Епископ Артемије: «КЕК шаље рачуне и за манастирска згаришта» Извор: Правда Интервју Епископа Артемија «Правди»


Косовска електро-енергетска корпорација искључила је струју манастирима Рашко-призренске епархије – Грачаници, Пећкој Патријаршији и Девичу, а Албанци су, мада такво нешто нико из епархије није најавио, запретили да ће, уколико дође до самоукључења, исећи каблове. Владика Артемије каже да Албанци траже да се плате рачуни од неколико хиљада евра чак и тамо где већ десет година нико не живи и где су остале само рушевине српских манастира.


У чему је проблем са рачунима за струју коју троше српске цркве и манастири у вашој епархији?
– О томе смо толико пута говорили. Ми не желимо да никакав уговор са њима потписујемо. Није спорно да плаћамо струју, да то треба и да смо дужни, али не на начин како они то желе, да нас уцењују.

Шта је спорно у тим рачунима?
– Ја немам овде код себе никакве папире, једноставно на свим тим уговорима пише „република Косово“, што значи признавање те такозване државе. Ми то не желимо и нећемо никада пристати на то. Ако наша држава, ако Београд то хоће, онда нека нам то и напишу, нека дају сугестију шта да радимо.


Значи, очекујете неку врсту препоруке из Београда како да се понашате сада и убудуће?
– Ми смо питали, али од Београда не очекујемо ништа.


Да ли је неспорно бар то да желите да платите струју?
– Тек то је потпуно нејасно, да ли да платимо струју коју смо трошили или онај износ који нам је наметнут да платимо. Имамо манастире наше, који су порушени већ десет година, а оптерећени су струјом по четири, пет хиљада евра. Откуда то може да буде? Знате, не можемо тако паушално да кажемо „платићемо“, јер на првом месту не знамо шта да платимо. Ствар је много нерашчишћена.

Дакле, ви тврдите да цифре...
– Не тврдим ништа, једноставно знам да се манастири коју су порушени оптерећују са рачунима за струју од по неколико хиљада евра.

Да ли сте се тим поводом жалили међународним институцијама на Косову?
– Не! Никоме се нисмо обраћали. Нисмо уопште контактирали по том питању.

Да ли су вам из Еулекса или КФОР-а нудили неку врсту помоћи?
– Не, нису.

Како се сналазе братства и сестринства у манастирима? Имају ли агрегате?
– Неки имају, неки немају...

Да ли страхујете од напада? Када је манастир у мраку, рањивији је на нападе терориста?
– Не калкулишемо таквим питањима каква ви постављате. Једноставно, живимо свој живот, а то препуштамо Богу.

Реците нам, где се ви сада налазите?
– То није битно.

Видите ли некакав излаз из ове ситуације. Колико ће то трајати?
– То такође не знам.
 
Као што рекох свештеници СПЦ немају плату то што износи штампа чији су власници ко зна где износи из интереса, а не ради објективног информисања.

svestenici imaju plate ali monasi ih nemaju. vladika artemije je monah.
 
ako je to radio za platu, mogli smo i boljeg da platimo... Svilanovića ili slično...:rtfm:

Па наравно да си за свилановића. Антисрпског фашисту који је попљувао српске жртве у Сарајеву и поклонио се потуричком споменику.

Шта тебе и свилановића брига што је србин био прва жртва рата у Сарајеву, за кланице Сарајева, за јавне куће у којима су чак и мале српске девојчице од 12 година силовали свакодневно.
 
Па наравно да си за свилановића. Антисрпског фашисту који је попљувао српске жртве у Сарајеву и поклонио се потуричком споменику.

Шта тебе и свилановића брига што је србин био прва жртва рата у Сарајеву, за кланице Сарајева, за јавне куће у којима су чак и мале српске девојчице од 12 година силовали свакодневно.

E, to ti je slična glupost, kao ona da smo mi silovali stotine hiljada muslimanki, Hrvatica i Albanki...
 

Back
Top