Vladan Matijević - Pisac izdaleka

• Začetnik teme Začetnik teme Koja5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koja5

Početnik
Poruka
22
Skroz sam nova na Forumu, pa nisam sigurna da li je neko vec postavio slicno pitanje. Ako jeste, izvinjavam se svima. Ako nije, molim vase misljenje.
Radi se o knjizi "Pisac izdaleka" Vladana Matijevica koja je osvojila 50. NIN-ovu nagradu kritike. Nedavno sam je procitala i ostala sam zabezeknuta. I svidela mi se i nije. Skroz me je pomerila (i u pozitivnom i u negativnom smislu), i od kad sam je zavrsila pitam se da li je Vladan genije (koji se na majstorski nacin sprda sa svima nama i nasom celokupnom stvarnoscu), ili se radi o ludaku koji je samo jedan dan seo i napisao najneverovatniju knjigu o nicemu.
Moj konacni sud je, ipak, pozitivan i preporucujem je, ali samo osobama starijim od 25 godina i sa duzom citalackom "karijerom" iza sebe.
Pozdrav svima!! :wink:

Ova tema je za one koji su knjigu procitali, zanima me njihovo misljenje. Pa ako neko ima volje da odgovori, dobro, a ako ne, opet dobro. Moj sud o njoj je toliko podeljen da bih rado cula jos nekog.
A ako tebi treba neki poseban razlog da bi citao knjige, to je vec tvoj problem...

Procitala sam. Nije mi se svidela. Ne zato sto ne volim postmodernizam (i slicne stvari) nego mi je pretenciozna. Ta knjiga nije bog-zna-kako originalna, ali autor izgleda misli da jeste. I clanovi zirija NIN-ove nagrade izgleda misle slicno. To je ok, imaju svoje misljenje, ali meni se knjiga ne dopada, niti mislim da je vredna bilo kakvog nagradjivanja.
Mada... Jeste "pomerena" i dolazi kao izvesno osvezenje nakon svih politickih trilera, knjiga o musko-zenskim odnosima, rasprava o devedestim kod nas i sl.

Knjiga je postmodernističko smaranje, bez umetničkog rezultata. Pisac nema problema u pisanju, ali gde nema priče - nema ničega.
Matijevič je nedavno, ponovo objavio svoj prvenac "Van kontrole"
U novijoj srpskoj literaturi, pojavljuje se nešto, sa nazivom - "antiameriči roman".
Zvuči kao prase u Teheranu, a takve je i sadržine.

Volela bih, dragi(a) HeBePoBaTaH_ da mogu da vas optuzim za govor mrznje, nepoznavanje knjizevnosti i cist egoizam zbog malopredjasnjeg odgovora...
... ali ne mogu, jer se 100% slazem! :P
Pozdrav!
Samo jos nesto: volim posmodernizam, ali ovo ne zadovoljava nikakve kriterijume. Nije decko otkrio toplu vodu, a misli da jeste.

Čitao pre deceniju...Odličan roman (izdaleka;)) I žiri se tad lomio,ali nije pogrešio!
Ostalo mi njegovo iz tog romana ."...da nije političara I yebenih kafanskih pevaćica,
mi bi književnici bili najgori ljudi u Srbiji...":mrgreen:
Dakle ,mudrijaš opasan...

- - - - - - - - - -

Volela bih, dragi(a) HeBePoBaTaH_ da mogu da vas optuzim za govor mrznje, nepoznavanje knjizevnosti i cist egoizam zbog malopredjasnjeg odgovora...
... ali ne mogu, jer se 100% slazem! :P
Pozdrav!
Samo jos nesto: volim posmodernizam, ali ovo ne zadovoljava nikakve kriterijume. Nije decko otkrio toplu vodu, a misli da jeste.
Ako je Vladan "dečko"onda ti imaš preko stotke...čega očeš...:hahaha:

Back