Vlada Srbije

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
cvetkovic-v.jpg

Država raspisala tender u kojem ponuđače moli za pomoć
Vlada ne zna da napiše zakon!!!
Ponedeljak - 20.12.2010
Vlada Srbije raspisala je tender vredan milion evra za informacione sisteme u kojem moli ponuđače da joj pomognu kako da napiše prikladan zakon!


Naime, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju „X-Road“ informacionog sistema, pri čemu se od informatičara koji ovaj posao žele zahteva i da predlože izmene zakona kako bi sistem funkcionisao! To što se od informacionih stručnjaka traže pravno-zakonodavni saveti krajnje je neobično, a pre svega neracionalno i skupo i „miriše na korupciju“, upozoravaju stručnjaci.
U konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku usluge „Razvoj i implementacija informacionog sistema za bezbedno povezivanje servisa elektronske uprave (sistem ‚X-Road‘)“, navedeno je da „ponuđač treba da izvrši analizu postojećeg pravnog okvira Srbije i na osnovu iste da dostavi sugestije u pogledu izmena i dopuna zakonskih propisa, kako bi se obezbedio puni pravni status sistema“.
Procenjena vrednost ovog tendera je oko 100 miliona dinara, raspisan je početkom oktobra, ali je procedura zaustavljena zbog zahteva za zaštitu prava ponuđača. Zaštitu je zatražila firma „MFC mikrokomerc“ koja, kao ponuđač, nije zadovoljna načinom na koji se sprovodi ovako važan projekat.

- Ovaj informacioni sistem uvešće korenite promete u funkcionisanju državne uprave i načina života građana. Nije realno da ovako veliki posao, možda i najvažniji u razvoju informatičkog društva naše države, može da izvede samo jedan ponuđač. Nije logično ni da se istom tom ponuđaču dozvoli, a kamoli od njega traži da menja zakone po meri svog proizvoda - izjavio je za „Alo!“ Vladislav Miletić, vlasnik i direktor „MFC mikrokomerca“. On je izneo primedbu i na tehnički deo javne nabavke, navodeći da u konkursnoj dokumentaciji nije precizirano šta se od ponuđača zapravo traži. Problem u ovakvom konceptu javne nabavke vidi i investicioni savetnik Mahmud Bušatlija:
- Apsurdno je i budalaština da vam neko uvodi sistem, ali sam odredi kako i pod kojim uslovima će to da uradi. Ako takav tender i nije unapred za nekoga namešten, u najmanju ruku se ovim limitira konkurencija. Ovo se radi ili iz neznanja, počevši od činjenice da se građevinski inženjer bavi telekomunikacijama poput ministarke Jane Matić, ili je reč o debeloj zloupotrebi i pljački građana - smatra Bušatlija. „X-Road“ sistem je Srbiji donirala Vlada Estonije, a treba da elektronski poveže registre i evidencije svih državnih organa i obezbedi razmenu podataka među njima. Time se stvara tehnička infrastruktura za realizaciju principa da se od stranaka ne traže potvrde iz evidencije i registara drugih organa, već da se po službenoj dužnosti ti podaci pribave.


Ministarstvo: Tako rade u EU!

U Ministarstvu za telekomunikacije tvrde da to što se od pružaoca usluge zahtevaju i zakonadavni saveti jeste „uobičajen oblik tehničke pomoći“ koja je „posebno često prisutna u projektima koji se finansiraju iz fondova EU i Svetske banke“.
- Uvođenje informacionih tehnologija omogućava promenu načina rada, a u državnim organima je način rada uređen propisima. Zato je, u ovakvim projektima, neophodno izvesti analizu zakonskih barijera za efikasniji rad i predložiti odgovarajuće izmene. Najbolji efekti se postižu kada ova dva skupa aktivnosti (tehnički i zakonski) rade stručnjaci koji sarađuju i koji su deo istog projektnog tima - ubeđeni su u ministarstvu.


Milan Kovačević: A šta radi ministarstvo?

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je to primer neracionalnog trošenja para.
- Iako u formalnom smislu nije nezakonito, to je krajnje nerazumno. Velika je verovatnoća da se u toj situaciji dobije ono što nije potrebno, a mnogo je plaćeno, i to novcem poreskih obveznika - ocenio je Kovačević za „Alo!“. On ističe da bi odgovoran i racionalan naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo za telekomunikacije, najpre samo trebalo da uređenjem regulative definiše šta je potrebno uraditi, za šta je nadležno i već plaćeno, pa tek onda da traži izvršioca.
- Ako za to nema sposobne kadrove, bilo bi uputnije da su te dve stvari odvojili i raspisali poseban konkurs za pravnog konsultanta - smatra Kovačević.

Ja ne mogu da verujem,:eek: Sta raditi sa nepismenim parazitima u Vladi? :think:
 

Back
Top