Vlada sprema najlošiji zakon o tajnama u regionu

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Suština predloga novog zakona o tajnosti podataka jeste da bi njegovim usvajanjem bila onemogućena zaštita sloboda i prava građana za koju su zaduženi organi koje je država postavila. Ako bude usvojen taj predlog, za pristup bilo kom poverljivom dokumentu, pa i onom s najnižim stepenom tajnosti, zaštitniku građana ili povereniku za slobodan pristup informacijama trebaće odobrenje nadležnih. Dakle, upravo onih koje bi po zakonu trebalo da kontrolišu ta dva nezavisna organa.

podatci-x.jpg


Poverenik za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti i zaštitnik građana radi obavljanja svoje funkcije trenutno imaju pravo pristupa svim informacijama bez ograničenja. To pravo imaju po sili zakona, nije im potrebna ničija saglasnost ili odobrenje. A rešenje iz predloga zakona o tajnosti podataka bitno bi promenilo tu poziciju.
Ovo je odgovor poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića Vladimiru Cvijanu, predsedniku Radne grupe za izradu pomenutog zakona, koji tvrdi da će „poverenik imati pravo pristupa skoro svim tajnim podacima”.
Ovaj zakon bi bio, ako bude usvojen - najlošiji zakon o tajnosti podataka u regionu, ne samo po Šabićevoj oceni. Sa njim se slaže i zaštitnik građana Saša Janković, koji najavljuje za „Blic” da će Skupštini Srbiji predložiti amandmane na odredbe zakona o tajnosti podataka koji, kako kaže, onemogućavaju efikasnu i delotvornu zaštitu sloboda i prava građana od bilo čijeg nezakonitog i nepravilnog rada.
Na tvrdnje Cvijana da niko nema prava da ima uvid u sve podatke, Janković kaže:
- Naravno da niko nema prava da vidi sve podatke, pa ni ombudsman, već samo one koji su mu neophodni za obavljanje posla. Normalno je da nema pravo da sazna hemijsku formulu tajnog bojnog otrova, ali moralo bi da mu se omogući da proveri da li se on testira na način koji ugrožava zdravlje građana.
To što zaštitnik građana i poverenik u ovom momentu nemaju nikakvih ograničenja u pristupu tajnim podacima, objašnjava on, nije izazvalo bilo kakve štetne posledice po zakonit i pravilan rad drugih organa.
- Sa druge strane, predlog zakona daje predsedniku države, ali i rukovodiocima najmanje tri kolegijalna državna organa, predsedniku Narodne skupštine, predsedniku Vlade i predsedniku Vrhovnog suda, pravo da vide podatke koji su nepodobni za oči ombudsmana i poverenika - ističe Janković.
Pored potrebe da imaju „odobrenje”, predlaže se da bi se zaštitniku građana i povereniku mogao uskratiti pristup podacima iz više razloga, od kojih su neki vrlo neodređeni. I to tako što bi ih, za šta takođe nigde ne postoji presedan, ograničavali organi koje zaštitnik i poverenik po zakonu treba da kontrolišu. S tim u vezi otvara se i pitanje odnosa predloženih rešenja prema članu 20 stav 2 Ustava Republike Srbije koji garantuje da se dostignuti nivo ljudskih prava ne može smanjivati.
Kako kaže poverenik za informacije, postojeća ovlašćenja poverenika i zaštitnika nisu nikakva lična ovlašćenja, to su ovlašćenja državnih organa ustanovljenih da štite ljudska prava.
- Da li je sad očigledno drastično ograničavanje ovih ovlašćenja koja su u skladu sa ustavnom odredbom - pita Šabić.

Zakoni država u okruženju
Šabić kaže da se u većini država izričito jemči povereniku i zaštitniku građana nesmetan pristup podacima koji su im potrebni za obavljanje funkcije. Kao primere navodi da se u susedstvu u zakonima o zaštiti podataka o ličnosti pravo nadzornog organa na pristup informacijama koje su mu potrebne uređuje sledećim formulacijama:
- u čl. 32 Zakona o zaštiti osobnih podataka Hrvatske n „bez obzira na stupanj tajnosti...”
- u čl. 53 slovenačkog zakona - „bez obzira na poverljivost ili tajnost...”
- u čl. 22 zakona Bosne i Hercegovine - „državne i službene tajne neće predstavljati prepreku...”
- u čl. 66 Crne Gore - „bez obzira na stepen tajnosti...”.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=105142

Eto,stranke na vlasti donose još jedan zakon koji će štititi njih i njihove funkcionere dok kradu.
 
Nemoguće je da je neko toliko glup da napiše ovakav zakon,ovo je očigledan kriminal.

Kod nas je svasta moguce.

Uveliko se prica da ce zakon o informisanju biti izglasan 31.avgusta,da ce na osnovu njega biti zatvoreni kurir i glas javnosti,i da ce odmah,brze bolje biti donet novi ili potpuno izmenjen taj postojeci, kako bi zakon o informisanju ipak licio na nesto.
 
Nemoguće je da je neko toliko glup da napiše ovakav zakon,ovo je očigledan kriminal.

pa da ako usvoje zakon o informisanju i ovaj zakon...onda sve zakone i sve svoje aktivnosti mogu da rade iza zatvorenih vrata.....joj ala ce da bude zloupotreba ljudi....i ovako ih je bilo a sada ---pa jos sve po zakonu.....da i ovaj zakon nije iz seta zakona koji potncira EU ????
jos da donesu zakon o nesmenjivosti sa politickih funkcija...i eto srece....a kukase na tita i milosevica.....koji su oni amateri za ove ??
 

Back
Top