Vlada ne zna šta radi

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/226222/Vlada-ne-zna-sta-radi
U BEOGRADSKOJ NEMANJINOJ 11, ZBRKA OKO ZAKONA
Vlada ne zna šta radi

BEOGRAD - Neozbiljno poigravanje očekivanjima građana koje obeležava vladajuću koaliciju od samog početka postalo je, pred kraj ove godine, dominantan način rada Vlade, model na koji ministri i političari raspravljaju o zakonima, prioritetima i budućim potezima.
103629_0208-vlada-srbije-foto-fonet_f.jpg

Nošeni strahom od predizborne godine, koja vrlo lako može da se pretvori i u izbornu, ministri se gotovo utrkuju u potpuno suprotnim izjavama. Jednog dana povećaju porez, a sutradan ga smanje, najavljuju besplatnu legalizaciju, pa povlače obećanje, rekonstruišu vladu preko medija, „taktički“ bojkotuju Nobelovu nagradu, a onda šalju pozdrave Nobelovom komitetu...

Sve je to, naravno, rezultat neverovatne koalicije, izmeštenog centra moći koji nije u premijeru, nego predsedniku države i najveće stranke, kao i činjenice da se bliže izbori. Zato izlaze s nepromišljenim predlozima. Ulazimo u period velikih obećanja, a malih ostvarenja. Očigledno je da se unutar koalicije odnosi zaoštravaju i koalicioni partneri koriste javnost i medije da utiču jedni na druge kaže za „Blic“ Miljenko Dereta, iz „Građanskih inicijativa“, i pominje da je program „Srbija 2020“ ipak svetao primer jer je jedini konkretan predlog koji postoji i ukazuje na strateško planiranje. Vladajuća koalicija, koja je pobedila na obećanju da će zaposliti 200.000 ljudi, a suočava se s podatkom da je toliko ljudi izgubilo posao u proteklih godinu dana, rastače se na oslabljene stranke međusobno suprotstavljenih planova i obećanja. Te stranke se trude da izbegnu odgovornost koju nosi cela koalicija, a ministri pod pritiskom šefa svoje stranke pokušavaju da svojoj stranci donesu poneki poen i distanciraju je od onog što je loše.

Primera haotičnog i nedoslednog ponašanja tokom pripreme zakona sve je više. Na primer, najavili su povećanje PDV sa osam na 18 odsto za kompjutere, južno voće i hotelske usluge. Premijer je povećanje zdušno branio upoređivanjem s ostalim državama kod kojih je porez još veći. A onda je javnost podsetila DS da je predizborno obećanje bilo „informatička pismenost“ i jeftinija kompjuterska oprema. Sa svoje strane G17 plus se obrušio na povećanje poreza na hotelske usluge. Vlada je odustala od većeg poreza na kompjutere i hotelske usluge, ostalo im je samo južno voće. Vest je dobra, ali primer pokazuje koliko neozbiljno ulaze u planiranje PDV, iako je važan izvor punjenja budžeta (trećina).

Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbija“, kaže za „Blic“ da Vlada „vuče sa sobom krst koalicije“, što je univerzalna boljka, da pati od nedostatka kredibiliteta i da se u svaki njen potez sumnja od početka, što njene ministre čini nesigurnim i neuverljivim, kao i da premijer ima problema s koordinacijom 27 ministara. Međutim, razlog pojačane nedoslednosti Goati vidi u pozicioniranju pred izbore.

Svaka od stranaka članica koalicije želi da za sebe obezbedi poziciju da može sama da izađe na izbore. Ministri zato pokušavaju da svojim delovanjem obezbede i naglase identitet svoje stranke. Pod uticajem svojih šefova oni postupaju često populistički. Verovatno će biti još više disharmonije u narednim danima kaže Goati.

Suprotne najave o tome da li bi trebalo i da li će biti rekonstrukcije Vlade, koje u poslednje vreme dolaze od različitih ministara, zavisno od toga kojoj partiji pripadaju, odraz su upravo zauzimanja startnih pozicija pred izbore, a ne ozbiljnog promišljanja o uštedi državnog budžeta i lakše koordinacije. Priča o rekonstrukciji Vlade je paradigma izneverenih obećanja i „raštimovanosti“ koalicione Vlade. Jer, obećali su modernu, „evropsku“ Vladu koja će privući četiri milijarde stranih investicija, a u predizbornu godinu ulaze sa vladom koja je zadovoljila samo stranačke apetite za brojem ministarstava, a od investicija je pristigla samo milijarda.

S ovakvom vladom naprednjacima je dovoljno da se bave pravljenjem kolekcije nelogičnih i neozbiljnih najava ministara.

.......................
.........................
Их...кад сам ја рекао
да у овој власти луд ебе збуњеног,
а једни и други ебу народ....
:zskace: :zskace: :zskace:
 
Vlada ne zna šta radi

фрка им је јер је више великих одлучило да истовремено отребе сав олош из србије па не знају којем царству да се приклоне јербо неће нико да шаље своје људе да их чувају
 
Видим тема пала у заборав ???

Значи Влада добро ради (извини Владо, није теби упућено)!!!

Ако је тако,
зашто је онда Институција рекла да ће да замени и смањи састав ???

Не слушате иЊструкције,
АЛО БРЕ Жутаћи !!!!!
 

Back
Top