Влада нас преварила 103 пута у 2010. години

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
IstraŽujemo - ObeĆanja politiČara u 2010.
Obećanja u 2010: Vlada nas prevarila 103 puta!

U proteklih godinu dana najviše nas je lagao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, a za njim i Mlađan Dinkić, koji je i rekorder u davanju obećanja

Gde nestade 200 kilometara autoputa... Mrkonjić i Cvetković

Vlada Srbije i predsednik Srbije Boris Tadić su u proteklih godinu dana 103 puta prevarili građane! Ili svaka tri i po dana po jednom. Prema podacima sajta Istinomer, koji se bavi analizom i ocenjivanjem srpske političke scene, Vlada i predsednik Srbije dali su ovoj godini 139 obećanja, od kojih su ispunili tek 36.

Prema ovim podacima, građane Srbije najviše je puta slagao ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, čiju smo izjavu o 200 kilometara novog autoputa u ovoj godini proglasili i za „obećanje godine"! Odmah iza Mrkonjića je ministar ekonomije i lider G17 Plus Mlađan Dinkić, koji je apsolutni rekorder po davanju obećanja građanima (pogledaj tabelu).

Laže i opozicija

Od ministra Milutina Mrkonjića juče nismo dobili komentar što je poneo titulu šampiona u davanju praznih obećanja, dok u Ministarstvu ekonomije Mlađana Dinkića imaju zamerke na ovo istraživanje.

- Sporno je što su njemu pripisivana obećanja koja nisu u njegovoj nadležnosti. Ako se zalaže za veći transfer novca lokalnim samoupravama, realizacija nije do njega, već je to u nadležnosti Ministarstva finansija. Mlađan Dinkić ne beži od odgovornosti, niti se zaklanja iza bilo koga, ali je to istraživanje tendenciozno i nije fer - kažu u Dinkićevom kabinetu.


Prema ovim podacima, čiji su glavni kriterijumi bili istinitost, doslednost i ispunjenje obećanja, najviše pozitivnih ocena imaju gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je pokazao da vodi računa o tome šta poručuje. Utvrđeno je da predsednik Srbije Boris Tadić veoma često govori o stvarima koje nisu iz njegovog domena i na koje ne može direktno da utiče.

Ni opozicija ne može da se pohvali iskrenošću prema narodu. Lider SNS-a Tomislav Nikolić od 16 obećanja čak 12 nije ispunio, što se objašnjava „promenom stranke i političkih stavova".

Glavni urednik sajta Istinomer Zvonko Ninkov kaže da je od analiziranih 160 političara i javnih ličnosti i ocenjenih skoro 750 izjava utvrđeno da je ispunjeno svako četvrto obećanje, dok tri od četiri izgovorene tvrdnje nisu potpuno istinite.

- Ministar Mrkonjić sam sebi zadaje rokove iako to niko od njega ne traži, a kasnije ne može da ih realizuje. Uz njega veliki broj neispunjenih obećanja ima i Dinkić, rekorder u davanju obećanja. U samom vrhu su ministri Slobodan Milosavljević i Diana Dragutinović. Zanimljivo je da Vuka Jeremića karakteriše doslednost, ali njegova obećanja demantuje stvarnost - navodi Ninkov.

Građani cene rad

On kaže da političari ne paze šta govore, daju nerealna obećanja, skloni su nipodaštavanju protivnika.

Mrkonjićeva neispunjena obećanja

„U proteklih godinu i po izgrađeno je nešto više od 40 kilometara Koridora 10. U ovoj godini započeti su radovi na 110 kilometara".

„Naredne (2009) godine biće kompletirana projektna dokumentacija za železnički Koridor 10".

„ Do kraja 2010. trebalo bi da budu završeni i projekti za rekonstrukciju železničkog Koridora 10, nakon čega će i milijarda evra planirana za taj posao postati dostupna".

„Ne osećam se krivim za kašnjenje Koridora 10, jer kašnjenja nema! Stvari držim pod kontrolom, radove više ništa neće zaustaviti. Ako u tome ne uspem, spreman sam da podnesem ostavku! Koridor će, tvrdim, biti završen do 1. maja 2012".


- Građani cene odgovornost i rad, što se vidi na primeru pozitivno ocenjenog gradonačelnika Đilasa. Zapamtili su i da je ispunio obećanje da će grad davati naknadu za trudnice. Tu je i Dačić, koji vodi računa o porukama. Političari su zaboravili na demokratske principe, da smo ih mi izabrali i da moraju da podnose račune za svoj rad - smatra Ninkov.

Obećanja+u+2010%3A+Vlada+nas+prevarila+103+puta!.html


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...ja+u+2010:+Vlada+nas+prevarila+103+puta!.html
 
лично мислим да списак није комплетан....варали су нас много више.

i cekao sam da se ne javljam na temu da vidim koliko forumasa pridaje znacaja najbitnijoj stvari srpske politicke scene----politickoj lazi i politickoj neodgovornosti....i ocekivanja su mi na zalost tacna...nema posete dobroj i bitnoj temi...tako prilazimo najbitnijim stvarima i u zivotu...tako nam i jeste kako radimo...
inace se slazem da nisu sve lazi ni priblizno pobrojane...I ODLICNO JE DA SE NEKO KONACNO NASAO DA ZAPISUJE SVE LAZI POLITICARA....
 

Back
Top