Vlada nas častila komisijom za cene

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Umesto da prihvati predlog Ministarstva poljoprivrede i ograniči marže u maloprodaji na mleko i mlečne proizvode na pet odsto, jer dostižu i 15 procenata, Vlada Srbije častila je narod još jednom komisijom – za praćenje kretanja cena i životnog standarda. Inicijativa za limitiranje trgovačke zarade stoji u fiokama nadležnih od sredine marta. Nije jasno kako će komisija zaustaviti poskupljenja, ali je izvesno da će napraviti nove troškove.

mleko-x.jpg


I pre krize u Srbiji su marže kod osnovnih životnih potrepština bile ogromne, prema nekim istraživanjima i 30 odsto. Situacija se dodatno zaoštrila krajem prošle i početkom ove godine zbog ekonomske krize. Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, oktobra prošle godine pozvao je trgovce da smanje marže i obezbede što niže cene, da bi se lakše prebrodila kriza. Koliko su ga trgovci poslušali, znaju građani kada odu u prodavnice.
Međutim, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za drugačiju taktiku. „Početkom 2009. godine uočen je brži trend rasta maloprodajnih cena mleka u odnosu na rast otkupnih cena, značajno učešće troškova trgovine u strukturi maloprodajnih cena, kao i pad potrošnje. Zato smo 12. marta uputili Ministarstvu trgovine inicijativu za smanjenje marži u prometu na malo za mleko i mlečne proizvode. Odgovor nismo dobili“, navode u Ministarstvu, ali ne znaju da kažu šta je potrebno da bi se njihova ideja ostvarila i šta će se dalje dešavati.

U Ministarstvu trgovine nemaju odgovor zašto ćute.
Mnogo veću agilnost Vlada Srbije pokazala je prilikom formiranja još jedne komisije – za praćenje kretanja cena i životnog standarda, sa namerom da ublaži efekti ekonomske krize na kupovnu moć i standard građana. „Od predstavnika ministarstava je zatraženo da naprave analizu kretanja cena i razloga za korekciju cena iz svog resora u prvih šest meseci ove godine“, rekao je ministar Milosavljević, prenela je Beta. On je i naveo da se neće donositi nikakve administrativne mere, već će zajedničkim radom pokušati da se sačuva kupovna moć građana. Stručnjaci i građani slažu se da „zajedničkim radom“ i „analizama“ teško mogu da plate sve skuplju robu u domaćim prodavnicama.
Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da je reč o marketinškom potezu Vladejer ministri znaju da na cene u tržišnim ekonomijama ne utiču komisije. „Namera je da se pokaže biračima da Vlada nešto radi i da se brine o građanima. Ne znam šta će raditi članovi i saradnici te komisije. Praćenjem cena i analizama bavi se godinama Republički zavod za statistiku. Ako žele, mogu da skinu podatke sa njihovog sajta“, savetuje Stevanović.
Zoran Nikolić, potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da će prvi sastanak komisije biti održan u utorak. On je shvatio da će ovo telo moći da utiče na cene jer će imati mogućnost da predlaže Vladi odgovarajuće mere. Na opasku da neće biti administrativnih mera, Nikolić nije imao komentar.
Kolike će troškove imati novoformirana komisija, Ministarstvo trgovine nije moglo da saopšti. I ako se troškovi ne izraze u novcu, sasvim je sigurno da bi mogli da se izraze u vremenu koje će državni činovnici izgubiti u „pripremi“ podataka i analiza i na samim sastancima ovog tela, a to se opet svodi na trošenje novca.
Interesantno je da u samom Ministarstvu trgovine od 2006. godine postoji Savet za zaštitu potrošača. Održano je osam sednica, a troškove je snosilo Ministarstvo. Vlada je decembra izabrala nove članove, ali Savet se posle toga nije sastajao.

Da hoće, uradili bi nešto
Zoran Nikolić, potpredsednik UO NOPS-a, kaže da su prosečne marže na mleko i mlečne proizvode 10-15 odsto, s tim da su manje za sveže mleko i jogurt. „Još krajem prošle godine tražili smo na Savetu za zaštitu potrošača ograničavanje marži na osnovne namirnice, po ugledu na RS, koja je to uradila prošle jeseni, ali nije bilo razumevanja nadležnih. Inicijativa Ministarstva poljoprivrede je slabo urađena, da su hteli, uradili bi nešto“, poručuje Nikolić. On je svestan da ograničavanje marže nije u skladu s tržišnim mehanizmima. „Mera jeste nepopularna, ali potrošači se moraju zaštititi u vreme krize. Najbolje je da konkurencija snižava marže, ali država nedovoljno radi da olakša ulazak trgovinskih lanaca na domaće tržište“, dodaje on.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=104359

Eto šta rade lopovi iz Vlade kad treba nešto korisno da se uradi za državu i narod,naprave komisiju ,zaposle nesposobne prijatelje,rođake i partijske kolege i dodatno nas pokradu.:evil:
 
Najbolje je da konkurencija snižava marže, ali država nedovoljno radi da olakša ulazak trgovinskih lanaca na domaće tržište“, dodaje on.


O yeah, otkrivena je Amerika ovom konstatacijom:dash:
Pa šta nama to pričaju, neka učine nešto hebo ih onaj metiljavi Milosavljević....." ministar trgovine, oktobra prošle godine pozvao je trgovce da smanje marže i obezbede što niže cene, da bi se lakše prebrodila kriza. Koliko su ga trgovci poslušali, znaju građani kada odu u prodavnice"....A jel rekao Molim vas:evil:
 

Back
Top