Влад III Цепеш, персонификација зла или влашки родољуб?

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
12.654
Ова тема је била на овом птф (овдје), али је у старту отишла у политичко препуцавање и стављен је катанац, На другим птф постоје теме посвећене овој "живописној" личности, а како сам мишљења да је у питању занимљива и интригантна личност према којој је по мени историја учинила неправду, сматрам да није лоше обновити тему кроз коју би могли боље сагледати ову личност и колико је могуће боље разумјети процесе и догађаје у том времену.

Влад III Цепеш (рум. Vlad Ţepeş - Влад Набијач) познатији као Влад Дракула је живио у XV вијеку а захваљујући неком Ирцу имена Брем Стокер који је имао вишек слободног вреена и још више вишак маштовитости и његовом роману из 1897.године постао је утјелотворењем зла, синоним за ужас. Овај ирски јебивјетар је инспирацију за свој роман заиста нашао у постојећим легендама које су пратиле непојмљиву Владову окрутност, међутим то предање о психопати, садисти и језивом убојици засновано је на причама о пљачкашким походима по Трансилванији са самог краја XV и почетка XVI вијека из угла Саксонаца, који су заузели страну Владових опонената и непријаеља, сасвим извјесно су та препричавања тенденциозна а бруталности преувеличане и у доброј мјери измишљене.

Зато је овдје прилика да кроз тему покушамо сагледати гдје је истина између историјских чињеница и сачуваних предања и легенди које прате ову личност, какав је заиста био, шта је одредило његову окрутну црту и карактер, у коначници како га доживљавати, утјелотворењем зла или влашким родољубом који је живот посветио мисији одбране отаџбине од османлијских завојевача.
 
Влад III Цепеш (енгл.википедија овдје) познатији Влад (пуног имена Владислав) Дракула био је влашки војвода, који је владао Влашком у три мандата, кратко 1448.године, 1456-1462.године и опет накратко крајем 1476. године.
vlad-the-implaer-ovidiu-protopopescu.jpg

Остао је упамћен по суровим методама којима је владао као и необичној склоности да би "доброћудне" Турке који би залутали у влашку земљу као и оне који би се огрешили на неки начин, превише крадуцкали, или му се не би допала фризура, имао обичај набијати на неомашћен колац па му зли јесзици пришише име Набијач. А та (истинска или помало домишљена) окрутност постаће поводом легенди о Владу који је постао утјелотворењем зла и чије ће име постати синонимом за ужас,
Заиста јесте био и суров и зао, ужасно бруталан, али не зато што то бјеше хир, због одржавања тираније него зато што то вријеме није дало други ибор. Но и велики влашки родољуб посвећен мисији одбране отаџбине, са чисто војног аспекта изузетна личност,

Рођен је око 1431.године. Његов отац, Влад II Дракул је био члан Реда Змаја, који је основан са циљем одбране хришћанства у Источној Европи. Који је опет као влашки војвода имао обичај мијењати страну, склопио је са Османлијама 1438.године и учествовао са у нападу на Трансилванију. Но убрзо су Османлије посумњале у његову оданост, те су Влад II и његови синови Влад III и Раду су приликом посјете Мурату 1442.године заточени. Влад II се заклео на вјерност султану и као доказ оданости оставио своје синове као таоце.
Убрзо је прекршио заклетву, но Влад и Раду ипак нису погубљени. На османском двору се вјероватно стравио и специфичан однос између Мехмеда II, будућег султана од 1451.године и Владовог вршњака и браће Влада и Радуа.

У међувремену крсташки поход на Варну 1444.године доживио је крах, дошло је до неслагања у крсташкој војсци, интрига и завјера, један од епилога биће да су влашки бојари 1447.године свргли и на свиреп начин убили Влада II Дракула и старијег Владовог брата Мирчу.

Влад III је 1448.године у османлијску помоћ накратко освојио влашки пријесто, но брзо га је уз помоћ бојара збацио Владислав II, наредних 8 година провешће лутајући између Једрења, Молдавије и Угарске да би 1456.године уз угарску подршку по други пут освојио влашки пријесто.
Ступивши на пријесто, Влад III је започео са преуређењем спољне и унутрашње политике. Прави отклон од племства, многи бојари посебно они који су имали учешћа у интригама које су довеле до свирепог убиства оца и старијег брата су завршли на колцу, све више се ослања на обичан народ и народну милицију, која је чинила главнину његове војске. Извршио је реформу Влашке у корист обичног народа, подијелвши им земљу и бројна права која нису имали. Успоставио је и мрежу доушника, шпијуна који су помагали и у пропагандном рату, како против унутрашњих супарника тако и завојевача Османлија наредних година.

Његов отворенији отпор Османлијама је изгледа почео 1461.године када је искористио околности да је султан био заузет дугом војном кампањом у Требизону, те је почео шуровати са угарским краљем Матијом Kорвином,о чему су Мехмеда II извијестиле уходе.
У међувремену је примио османлијско посланство, а одбијање паша да на његовом двору скину турбане
Theodor_Aman_-_Vlad_the_Impaler_and_the_Turkish_Envoys.jpg

Vlad the Impaler and the Turkish envoys, painting by Theodor Aman
ријешио је компромисом по матрици "па добро никад више и нећете скидати турбане", тако што им је ексерима причврстио турбане за лобање. Заиста бјеше маштовит овај Влад, како му само паде на памет тако нешто. Наравно, увреда бјеше објавом рата.

Ваљда надајући се да је то онај Влад са којим је одрастао, султан Мехмед је послао изасланике, Грка Томаса Kатаболиноса као и свог оданог војсковођу Хамзу са тајном мисијом да му доведу Влада да га приупита за здравље, но и Влад је имао своје доушнике, сазнао је за план а Грк и Хамза се нису довро провели у упознали су чарима набијања на колац.
Након тога Влад креће у ратни поход јужно од Дунава, и кампањи праћеној ужасом измасакрирао је 23.884 Турака и Бугара. Толико је наводно избројао равнајући се према одсјеченим удовима.

Након чега султан Мехмед II и није имао избора. Креће са огромном војском од преко 100.000 војника на Влашку, највећа сила од 1453.године како је бисер цивилизације пао у руке азијатских хорди. Главнина османсих трупа прешла је Дунав под султановим заповједништвом у Никополу 4. јуна 1462.године и наредних 13 дана биће дани ужаса за обје војске. Влад се са малобројнијом војском одао герилском ратовању, наредних дана вршио је сталне ноћне масовне нападе, водио је доктрину спаљене зеље, запаљени су усјеви, цркнуте свиње бацао би у бунаре, загађивао воду, затворенике би заразио кугом и слао Османлијама, дани сталног ужаса који су исцврпљивали обе војске. Кулминација бјеше када је у једном од најодважнијих препада у историји 16.-17.јуна провалио у османски логор у покушају да убије султана. Замало није успио.
Df8Nva_XkAEhdIj.jpg

The battle with torches by Theodor Aman, 1891.

Наредних дана пало је Трговиште, пријестолница Влашке, но Влад је Османлијама приредио нови ужас, на 8 км пута од Трговишта поредао је 24.000 Турака набијених на колчеве, бјеше то језив призор какав никада нико прије а ни касније није видио.
И наредних недјеља пружао је са сјевера отпор, но Мехмед је на пријесто поставио Радуа, Влад је све више губио подршку, када су га сви напустили, обратио се Матији Корвину, који га је толерисао неко вријеме, но иако је владао кудикамо моћнијом државом, очигледно није имао ни Владову енергичност а ни стомака да стане на црту Мехмеду, те је 1463.године заточио Влада који ће наредних 12 година провести у заточеништву.

На молбу молдавског кнеза, ослобођен је 1475.године, како би помогао у борбама против Османлија. У фебруару-марту 1476.године са Вуком Гргуровићем Бранковићем доста успјешно је ратовао на простору данашње источне Босне, ослобођени су Сребреница и Зворник а бројни Турци завршили су на колчевима.
Крајем 1476.године накратко је опет овладао Влашком, но прошло је вријеме Влада Набијача, и околности су се промијениле и прича је ишла ка његовом једином могућем крају.

Остаће упамћен као суров владар који се служио окрутним методама, што и јесте био, али то вријеме није дозвољавало други ибор. Но бјеше и праведан владар који је пркосио тада постављеном систему вриједности са строгом подјелом на привилеговане и потлачене, велики влашки родољуб који је пркосио силнику и завојевачу. Његова војна стратегија говори о изванредном војсковођи, доктрина терора бјеше у служби "психолошког рата" и са сврхом, уз стално преко ухода пласирање гласина, деморалисања непријатеља. Имајући у виду бројчану и сваку војну инфериорност, то бјеше једини начин да се макар покуша одбранити од освајача.
 
Друга сезона Нетфлксове документарно-игране серије Rise of Empires: Ottoman (2020-2)
Обрађује управо догађаје на 1456-62 са тежиштем на турски војни поход на Влашку и повременим "скоковима" у прошлост кроз које се описује однос тројице главних јунака, Мехмеда Фатиха те браће Влада и Радуа Дракула.
Са гледишта документарно-играних серија у питању је изванредна серија, све је врхунски одрађено, глума, дијалози, драматургија, примјетно је да се тежило вјеродостојности.
У овој објави ћу се осврнути на ове задње, и по мом мишљењу је то доста вјеродостојно приказано.
Такође, кроз играни приказ и кроз излагања историчара пакушало се дати профил главних јунака, Мехмеда, Влада и Радуа чије судбине бејаху испреплетене. Влад Дракул је свакако најинтригантнија личност, у литератури оцрњен, демонизован, утлелотворење зла, заиста јесте био зао, ужасно бруталан, али и кроз серију се шаље порука да то вријеме није дозвољавало други избор.
Мана серије јесте што зарад робовања "политичкој коректности" (па оно мора по који од разних нација и култура, укључујући и турског историчара) избор историчара који нас воде кроз те догађаје није најсрећнији, њихова излагањља некад би прерасла у "тумачење" историје повремено праћено за историчаре недопустивом инфантилношћу.

Тако се протура "тумачење" да се током турског похода Влад Цепеш ослањао стално на долазак угарских трупа што је не само проивољно него и неодрживо тумачење. Да се ослањао не би примијенио доктрину терора и спаљене земље, не би учинио пакао и нападачима али и свом народу, не би трошио своје ефективе у сталним очајничким ноћним нападима већ би сачекао појачање, у конаници не би извео самоубилачки напад у ноћи 16/17.јуна. Влад је био несумњиво способан војсковођа који бјеше свјестан позиције и да од превртљивих Угара помоћ неће добити, његова стратегија бјеше и једина могућа у таквим околностима.

Треба поменути турску глумицу Тубу Бујукуштун која је на изузетан начин утјелотворила лик Маре Бранковић. Ми данас са овом памећу и знајући колико је турска окупација имала лоше посљедице по наше просторе гледаћемо на њен лик из данашње визуре, но тада су околности одређивале много тога и улоге важних личности, а Мара Бранковић бјеше изванредна жена.
И поред неких мана одлична и гледљива серија која помаже бољем разумијевању тог времена и јунака које обрађује. Препоручујем.
 
. Влад II се заклео на вјерност султану и као доказ оданости оставио своје синове као таоце.Убрзо је прекршио заклетву, но Влад и Раду ипак нису погубљени
На османском двору се вјероватно стравио и специфичан однос између Мехмеда II, будућег султана од 1451.године и Владовог вршњака и браће Влада и Радуа.
Заточеништво у раној доби може психолошки објаснити његову строгост , посебно што је сам -без заштите породице , а мора да штити млађег брата. Не верујем да је однос са Муратовим Мехмедом био позитиван јер је можда Мехмед, касније познат по уживању са оба пола, показивао те склоности и у детињству.
https://vidovdan.org/istorija/osveta-vlada-drakula-sultanu-mehmedu-ii-osvajacu-carigrada/

Што се тиче нашег превода "Цепеш" у "Набијач", мислим да је непотребан и неодговарајући. И сам надимак - Цепеш, потпуно је разумљив на српском језику као "Цепач" , са варијантама разним.

Интересантно је да се у подножју Ртња, близу извора Црног Тимока, налази манастир Лепушња, чији је ктитор синовац Владислава Цепеша Раду Велики са ујаком Гергином.
Crkva Sv. Nikole


Crkva je velikih dimenzija i deluje monumentalno. Spoljna dužina građevine sa pripratom je 20 metara, a najveća širina 8,35m. Intersantno je da se sa južne strane crkve, spojena sa hramom zajedničkim zidom, nalazi kapela sa funkcijom grobnice dimenzija 5,8x3,4m. U kapeli se nalaze dva grobna mesta koja do sada nisu otvarana tokom arheoloških istraživanja. Ova grobnica je verovatno starija od sadašnje crkve i predstavlja ostatak prvobitnog manastira, koji je, prema podacima iz turskih popisa na ovom mestu postojao i više decenija pre izgradjnje crkve Sv. Nikole. Moguće je da se razlog izgradnje ovako velike crkve može tražiti u značaju osobe ili osoba sahranjenih u toj grobnici.

Prema ktitorskom natpisu koji se nalazi na zapadnom zidu naosa "crkvu Sv. Nikole sagradio je gospodin Jovan Radul, vojvoda i gospodar svih ugrovlaških zemalja, s velikim parkalabom županom Gerginom, pri igumanu jeromonahu Gelasiju 1500/1501. godine. Živopisana je pri igumanu jeromonahu Teodoru, trudom i sredstvima kneza Bogoja i njegove gospođe Mare i dece, 1510. godine."

Freskopis u okviru kojeg se nalazi pomenuti ktitorski natpis je nastao deset godina nakon zavšetka crkve Sv. Nikole i to sredstvima lokalnog kneza Bogoja o kojem nema drugih istorijskih podataka. Freske su danas nažalost teško oštećene ali se prepoznaje ktitorska kompozicija gde su predstavljeni Radul Veliki, župan Gergina i knez Bogoja sa suprugom Marom.

Glavni ktitor ove crkve, u istoriji poznat kao vojvoda Radul Veliki (rum. Radu cel Mare), je bio sin vojvode Vlada Kaluđera, unuk Vlada II Drakula osnivača dinastije Drakulesti i bratanac čuvenog Vlada III Cepeša Drakule. Radul je dobio naziv "Veliki" zbog kulturnog i crkvenog preporoda koji se tokom njegove vladavine dogodio u Vlaškoj. Danas se smatra jednim od najznačajnijih vladara iz dinastije Drakulesti. Između ostalog, doveo je u Vlašku zamonašenog srpskog despota Đorđa Brankovića poznatog pod monaškim imenom Maksim (Sv. Maksim), i postavio ga za prvog ugro-vlaškog vladiku. Uz njegovu pomoć dovodi i prvog srpskog štampara jermonaha Makarija, koji je bio upravnik štamparije Crnojevića na Cetinju, i osniva i prvu štampariju u Vlaškoj gde su štampane prve knjige u Vlaškoj na slovenskom jeziku i ćirilicom. Radul Veliki je obezbedio period stabilnosti u Vlaškoj zahvaljujući krizi u Osmanskom carstvu opterećenog borbama za vlast nakon smrti sultana Mehmeda II Osvajača.

Drugi pomenuti ktitor je ujak Radula Velikog, župan Gergina (Gherghina), zapovednik najznačajnije tvrđave u vlaškoj - Poenari. Tvrđava Poenari danas leži u ruševinama ali je u srednjem veku bila dom vladara iz dinastije Drakulesti sa kojom je Gergina bio u rodbinskim odnosima. Njegova sestra Rada je bila supruga Vlada Kaluđera i majka Radula Velikog. U istorijskim dokumentima se Gergina prvi put pojavljuje 1458. godine kao boljar blizak čuvenom vojvodi Vladu Cepešu Drakuli. Tada je imao dvorsko zvanje velikog komisa koje su mogli da imaju samo istaknuti plemići. Prema raspoloživim podacima Gergina je ostao odan Vladu Cepešu Drakuli sve do smrti ovog vladara. Gerginin uticaj i značaj se još više povećao dolaskom na vlast njegovog zeta i Drakulinog brata Vlada Kaluđera koji je nakon nestabilnog perioda preuzeo presto Vlaške. Gergina je tada dobio funkciju velikog parakalaba (zapovednika) prestone tvrdjave Poenari i glavnog savetnika vladara Vlaške koju je zadržao narednih 25 godina do smrti narednog vladara Vlaške, sina Vlada Kaluđera - Radula Velikog.
Ko je mogao biti sahranjen u ovoj grobnici da bi to bio motiv Radulu Velikom i njegovom ujaku Gergini da podignu novu veliku crkvu na teritoriji Osmanskog carstva. Da li je to mogao biti neko od vladara iz porodice Drakulesti? Jedini vladar iz ove dinastije za kojeg je poznato da su njegovi posmrtni ostaci preneti preko Dunava i napustili Vlašku je bio Vlad III Cepeš Drakula....
... Drakula je ubijen 1477 godine u sukobu sa turskim savеznicima u blizini Snagova u Vlaškoj. Njegov savremenik i istoričar na dvoru Matije Korvina, italijan Antonio Bonfini je zapisao da je glava Vlada Cepeša poslata u Carigrad turskom sultanu Mehmedu II, konzervirana u buretu meda da bi se je tamo postavio na kolac. Grob Vlada Cepeša nikada nije pronađen na teritoriji Vlaške. Prema legendi je telo sahranjeno u manastiru Snagov. Medjutim kada je ovaj navodni grob otvoren bio je prazan.

Da li je Radul Veliki doneo odluku da podigne veliku crkvu posvećenu Sv. Nikoli upravo na na mestu gde je sahranjen njegov stric Vlad Cepeš Drakula? U prilog ove hipoteze govori i činjenica da je crkva manastira Lapušnja posvećena Svetom Nikoli, svecu koji je bio posebno poštovan od strane vladara iz dinastije Drakulesti. Manastir Komana u Vlaškoj koji je osnovao i podigao Vlad Cepeš Drakula je takodje posvećan svetom Nikoli kao i jedna od najznačajnijih i najstarijih crkava u Vlaškoj iz 14 veka u Kurtea de Arđeš koju je podigao Besarab Veliki, prvi vladar Vlaške.

http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=864
 
Заточеништво у раној доби може психолошки објаснити његову строгост , посебно што је сам -без заштите породице , а мора да штити млађег брата. Не верујем да је однос са Муратовим Мехмедом био позитиван јер је можда Мехмед, касније познат по уживању са оба пола, показивао те склоности и у детињству.
https://vidovdan.org/istorija/osveta-vlada-drakula-sultanu-mehmedu-ii-osvajacu-carigrada/

Што се тиче нашег превода "Цепеш" у "Набијач", мислим да је непотребан и неодговарајући. И сам надимак - Цепеш, потпуно је разумљив на српском језику као "Цепач" , са варијантама разним.
http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=864
Реч ,Цепеш'' (Cepeš), у српском преводу, нема благе везе са појмом ,,Цепач'', већ означава појам или лице које неког или нешто ,,сустиже''.
,,Цепач'' на руминском језику се изговара као ..Splitter''.
Изгуглајте па се сами уверите!
 
Није потврђено да ли је и колико је Владислав Цепеш користио замак Бран, на граници Трансилваније и Влашке, али румунски туристички радници одржавају причу да јесте. Мемедовић је својевремено посетио замак Бран, па ако и није историјски документована репортажа, може да нам приближи начин живота у 15.веку

https://www.draculascastle.com/index3.html
 
Била је на форуму моја темица о територији Мирче, деде Владислава Цепеша
https://forum.krstarica.com/threads/ugro-vlaska-zemlja.608481/

и у оквиру ње, линк за филм о Владиславу из 1979.године, тренутно неважећи.
Зато сада овде постављам филм са енглеским титлом:

 
Заточеништво у раној доби може психолошки објаснити његову строгост , посебно што је сам -без заштите породице , а мора да штити млађег брата. Не верујем да је однос са Муратовим Мехмедом био позитиван јер је можда Мехмед, ....
Године које је провео као таоц на султановом двору су сасвим сигурно оставиле трага на Владовој личности. Уз то, отац је прекршио дату обавезу, самим тим је као дијете стрепио за свој и братов живот. Бејаху то опасна времена, времена интрига, завјера, отац и старији брат су уморени у завјери језивом смрћу, Владу су та грозна искуства помогла у убрзаном сазревању, рано је упознао сву тегобу, исквареност и опасности тог времена, схватио је да у том свијету нема мјеста колебљивости, слабости, милосрђу, да би у суровом и исквареном свијету гдје царују лажи и превара опстао, морао је бити суровији, бескрупулознији, морао је помјерити и властити морални праг прихватљивог.
Уз то, добро је упознао оне за које је био увјерен да његовом роду само несрећу могу донијети, њихове добре и рђаве стране, како их ударити, колико је важан "психолошки рат", деморалисати непријатеља, набијање на неомашћен колац бјеше у сврху тог "психолошког рата", као и доктрина спржене земље, све како би завојевачу приредио пакао.
Мислим да нема говора о неком позитивном односу са Мехмедом. Како бејаху вршњаци и скупа су одрастали, могуће се створио ривалитет, могуће чак и обострано уважавање, али обојица су се као изузетно млади окренули својој мисији, ту мјеста неком пријатељству није могло бити.
 
Poslednja izmena:
Године које је провео као таоц на султановом двору су сасвим сигурно оставиле трага на Владовој личности. Уз то, отац је прекршио дату обавезу, самим тим је као дијете стрепио за свој и братов живот. Бејаху то опасна времена, времена интрига, завјера, отац и старији брат су уморени у завјери језивом смрћу, Владу су та грозна искуства помогла у убрзаном сазревању, рано је упознао сву тегобу, исквареност и опасности тог времена, схватио је да у том свијету нема мјеста колебљивости, слабости, милосрђу, да би у суровом и исквареном свијету гдје царују лажи и превара опстао, морао је бити суровији, бескрупулознији, морао је помјерити и властити морални праг прихватљивог.
Уз то, добро је упознао оне за које је био увјерен да његовом роду само несрећу могу донијети, њихове добре и рђаве стране, како их ударити, колико је важан "психолошки рат", деморалисати непријатеља, набијање на неомашћен колац бјеше у сврху тог "психолошког рата", као и доктрина спржене земље, све како би завојевачу приредио пакао.
Мислим да нема говора о неком позитивном односу са Мехмедом. Како бејаху вршњаци и скупа су одрастали, могуће се створио ривалитет, могуће чак и обострано уважавање, али обојица су се као изузетно млади окренули својој мисији, ту мјеста неком пријатељству није могло бити.
Потпуно се слажем са реченим. У свему томе, он је можда једини морално чврст карактер, упркос толиком злу око себе. И неустрашив слободар. И у детињству и касније он је стало окружен издајицама (вере, слободе, породице , свега)- толико је моћна османска сила да мора да гледа како му се најближи, због опстанка, савијају и мењају, све док не изгубе идентитет. Вероватно боли да гледа лепу Мару Бранковић као хануму и помајку Турчину, боли да је полубрат примио ислам и окренуо се против њега, свуда је зло. Али, он ипак остаје какав је и био, и то јесте особина за дивљење. Сличне особине и околности имали су Вук Бранковић, па и остали наследници.. у једном делу сличан је био и Милош Обилић, као издвојена јединка против Силе..видим сличности и са карактером Цара Душана: обојица имају дистанцу од оца и везаност за деду и постављају себи циљ да поврате сјај и ширину дедовских држава. Снага његове воље и борбеност јесте легендарна.


Одгледала сам данас румунски филм из 1979.што сам поставила горе, и постоји сцена, кад он креће после сукоба са Мехмедом према Матији Корвину (где је донео одлуку у корист народа а не личну корист) и говори пратиоцима:"Како брзо прође 6 година, не саградих манастире и дворце да ме памте по њима". Кад да стигне кад је стално на бранику хришћанства, малтене сам против свих.
И мислим да је суштина његовог владања била да је успео- у то урнебесно лоше време, где се свет окреће сваког дана другачије и мењају се коалиције и уверења и људи постају звери или мишеви по потреби- да остане свој, слободан и независан, доследан самом себи. То је успех који ретко ко постиже, не само у прошлим временима него је и данас то изазован подухват. Због таквих ствари заслужује дивљење.
 

But since Stefan failed his word and let Draculs enemys come from every side

But since Stefan failed his word and let Dracul's enemies come from every side
Dracu has no choice but with his two hundred men into death ride
During the last battle the turkish lines begin to scatter
And Vlad rode up on a hill to see the inferior blood splatter
But treasonous boyars ambushed the lion to his blood spill
Dracul fought bravely but the twentieth boyar would be his last kill
When the turks found his body they cutted off his head
Which was stuck on a pole in Konstantinopel to show the muslim world that Kaziklu Bey was dead
The night of the lord impalers demise the worst storm man could remember struck the land
Kaziklu Bey was dead but not gone and by thunder his foe's now again could feel his hand
 
Што се тиче нашег превода "Цепеш" у "Набијач"
Добро је да се ипак не ради о нашем директном преводу . Изгледа да су га у турским хроникама назвали Казиклу-бег, а "казик" је на турском колац, па су одатле западњаци добили "impaler".


Но, има неколико сведочанстава да је и други надимак погрешно схваћен. У западњачкој демонизацији Владислава Цепеша "Дракул" је једначен са именима за ђавола, а уствари изгледа да се радило о имену Драгул одн. Драгуљ. Као Драгулу га помиње савременик у "Исповестима јаничара", а у једном документу на латинском језику потпис му је био :
Wladislaus Dragwlya, vaivoda partium Transalpinarum (1475)

content



content




content
 
Poslednja izmena:
Године које је провео као таоц на султановом двору су сасвим сигурно оставиле трага на Владовој личности.
Према цитату на српској википедији из књиге
Tahsin Gemil, Românii și otomanii în secolele XIV-XVI, Editura Academiei Române, 1991
https://media.oiipdf.com/pdf/51f54706-5b57-4b28-8a5d-1550965d0050.pdf

Насупрот слепој послушности свог полубрата који је прихватио ислам, "Дракула је уливао страх својим чуварима својом непопустљивошћу, иако је често био бичеван и мучен."
 
Одгледала сам данас румунски филм из 1979.што сам поставила горе, и постоји сцена, кад он креће после сукоба са Мехмедом према Матији Корвину (где је донео одлуку у корист народа а не личну корист) и говори пратиоцима:"Како брзо прође 6 година, не саградих манастире и дворце да ме памте по њима". Кад да стигне кад је стално на бранику хришћанства, малтене сам против свих.
Ипак постоји задужбина:

Манастир Комана (по српском Хомана)[1] је смештен у истоименој општини округа Ђурђу. Основао га је Влад Цепеш III Дракула 1461. године, као манастирску тврђаву, али је разрушен пре краја 16. века. Место на којем је манастир подигнут некад је било острво, изграђено готово усред мочваре док је на северу био дрвени мост, који се лако могао запалити у случају опасности.

Истраживања су изведена на првим конструкцијама Комана и проучавањем докумената тог времена од стране неколико истраживача, као што су Цезар Балијац и Григоре Јонеску, као и анализе коју су обавиле архитекте задужене за рестаурацију и консолидацију зидова откривају да је манастир основао Влад Цепеш III у 15. веку. Документ од 27. септембра 1461. године, који је издао уред Влада Цепеша, одредио је поседе које припадају манастиру. Истраживања су утврдила да је постојала некропола око мале цркве из друге половине 15. века или прве половине 16. века.[2]

Комана је временом запала у лоше стање, а изворни манастир је потпуно срушен и потом обновљен 1589. године од стране Радуа Сербана, будућег принца Влашке. Нови манастир је био утврђен са одбрамбеним зидовима и пет кула.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Манастир_Комана
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mănăstirea_Comana
 
Не треба никада заборавити да су Влад Цепеш и Деспот Стефан Лазаревић обновили Ред Змаја ( Дракуљ и значи змај!) са Жигмундом после изгинућа тог витешлог реда на Косову. Ватикану то никакао није одговарало постоји извори који потврђују да је управо одатле потекла прича о Владу као вампиру.
 
Владов отац је такође био у реду Витезова Змаја пре њега и то је поркло оног Дракуљ.

Знаш ли ти да смо један од малобројних народа света који разликује аждају од змаја?Западни свет за оба створења кажу драко(н), одатле драгон и сл.
Међутим, у Влашкој, за ђавола се користи драк-, а змај је балаур (као наш блавор, напр.) И тај змај је у античко време Влашке-у Дакији, био различитог облика од западњачког змаја, фактички змија
https://en.wikipedia.org/wiki/Dacia...ians_bearing_the_draco_on_Trajan's_Column.jpg

На неколико места може да се нађе да је надимак гласио Драгуљ, Драгул.
Влад Цепеш стално је носио атипичну шубару, украшену мотивом шестокраке звезде у чијем је центру огромни рубин, драги камен, одн. драгуљ.
По неким легендама, постојале су три светиње у најстарије доба, ту једну од три носио је Влад Цепеш стално на глави.
 
Знаш ли ти да смо један од малобројних народа света који разликује аждају од змаја?Западни свет за оба створења кажу драко(н), одатле драгон и сл.
Међутим, у Влашкој, за ђавола се користи драк-, а змај је балаур (као наш блавор, напр.) И тај змај је у античко време Влашке-у Дакији, био различитог облика од западњачког змаја, фактички змија
https://en.wikipedia.org/wiki/Dacian_draco#/media/File:Dacians_bearing_the_draco_on_Trajan's_Column.jpg

На неколико места може да се нађе да је надимак гласио Драгуљ, Драгул.
Влад Цепеш стално је носио атипичну шубару, украшену мотивом шестокраке звезде у чијем је центру огромни рубин, драги камен, одн. драгуљ.
По неким легендама, постојале су три светиње у најстарије доба, ту једну од три носио је Влад Цепеш стално на глави.
Знам. и они зато мисле да Св. Ђорђе убија змаја, а ми знамо да није него аждају.Зато они змају додељују негативне атрибуте за разлику од нас.
 
Poslednja izmena:
Треба у оваквим разговорима имати на уму да је Ватикан много дуже и континуирано највећи непријатељ Православља на Балкану све до наших дана.
То за последицу има и предстаљање Влада Цепеша на западу,ао и друих православних владара на начин који их до данас прати у њиховом не само политичком него иисторијском контексту.Тај се наратив одржао и одржава до данас.
 
Године 1456. небо је запарала звезда репатица, касније ће бити названа Халејевом звездом репатицом.
Обично народ страхује да доноси зло и болести типа куга, као и смрт владара, али тог лета - током јуна и јула- Београд је одолео другом нападу Турака под Мехмедом Другим, а Владислав Цепеш се покренуо у августу :убио је Владислава , заузео Трговиште и почео да влада као влашки војвода.

Има индиција да је један сребрни новчић из 15.века , с обзиром да има петокраку звезду са репом у виду латиничног слова С, одн. приказује комету, има везе са Владиславом Цепешом, и ако је тако, он је дао да се искује новчић код брашовских занатлија у знак сећања.
https://historice.ro/vlad-tepes-si-cometa-halley/
 
Владислав Цепеш је обновио тврђаву Поенари на Карпатима, поред кањона реке Аргес.
Cetatea Poenari

BurgPoenari.JPG

Служила му је као скровиште у случају опасности. Тврђава се налази на планини Mount Cetatea и до ње се данас стиже помоћу 1480 степеника. Оштећена је због многих земљотреса146 (1913,1940,1977).
https://en.wikipedia.org/wiki/Poenari_Castle

Једна од легенди је да је овде био његов дом, и кад су Турци насрнули 1462 , његова (прва) жена је скочила у провалију, рађе него да је живу заробе.
Са њом је имао сина (несрећне судбине)
https://en.wikipedia.org/wiki/Mihnea_cel_Rău

Касније се Владислав, по ослобођењу из затвора, оженио по други пут рођаком Матије Корвина, Илоном (или Јустином)Szilagyi. Имали су кућу у Печују. It was mentioned in a deed issued by the Pécs Chapter on 10 September 1489, which also referred to "Justina, the widow of the late voivode Dragwlya".[14]
https://en.wikipedia.org/wiki/Justina_Szilágyi
 
... султан Мехмед је послао изасланике, Грка Томаса Kатаболиноса као и свог оданог војсковођу Хамзу са тајном мисијом да му доведу Влада да га приупита за здравље, но и Влад је имао своје доушнике, сазнао је за план а Грк и Хамза се нису довро провели у упознали су чарима набијања на колац.
Након тога Влад креће у ратни поход јужно од Дунава, и кампањи праћеној ужасом измасакрирао је 23.884 Турака и Бугара.

... но Мехмед је на пријесто поставио Радуа, Влад је све више губио подршку,

Но, има неколико сведочанстава да је и други надимак погрешно схваћен. У западњачкој демонизацији Владислава Цепеша "Дракул" је једначен са именима за ђавола, а уствари изгледа да се радило о имену Драгул одн. Драгуљ. Као Драгулу га помиње савременик у "Исповестима јаничара", а у једном документу на латинском језику потпис му је био :
Wladislaus Dragwlya, vaivoda partium Transalpinarum (1475)
Савременик Владислава Цепеша, Србин јаничар, сведочи овако:

dragul u hronici janicara.png


Јањичарева хроника
https://dokumen.tips/documents/konstantin-janicar-janicareve-uspomene-ili-turska-hronika.html
О хроници
https://www.rastko.rs/rastko-pl/istorija/janiczar/djzivanovic-predgovor.php
 
Poslednja izmena:
Савременик Владислава Цепеша, Србин јаничар, сведочи овако:
Захваљујем Сребрена и на квалитетним објавама раније кроз коју си дала допринос бољем сагледавању теме и што си пренијела писаније Константина Михаиловића из Островице и драго и је да си ме предухитрила, у супротном морао бих ја.
Рукопис Константина Михаиловића има изванредну вриједност, могуће у нашој историографији није вреднован колико заслужује, јер то није рукопис аутора блиског владару који би често био и наручен гдје би на садржај имала утицаја и политичка позадина, и гдје би се у тенденциозном приказу некад изгубила мјера, већ свједочанство ратника, оног који је на својој кожи осјетио тегобу и муку војног похода, који ће примијетити детаље који дворски писари неће или ће их циљано мимоићи.
Кроз тему ћу се кроз још коју осврнути на Константинов рукопис.
 

Back
Top