Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Стога је ваљано поредити га са Сагама или Енума Елиш ,Хомером ,Рамзесом 2 и тд...и тд...

Nije nužno pitati se je li valjano ili ne, već napomenuti da se on smatra prvim prethodnikom modernih istoričara i da je on utemeljio definitivno modernu hronologiju tj. periodizaciju istorije na tri doba, uključujući i podelu na stari i srednji vek. Bruni je često nazivan prvim modernim istoričarem.

Овај детаљ на почетку одмах нема извора знамо да су одузимали имовину Венецијанцима и протеривали их међутим он почиње да су Грци побили и масакрирали католике а 1204. је била ривенџ!
Ово ми се у старту не свиђа уз средње енглески акценат?!

Овај детаљ на почетку одмах нема извора знамо да су одузимали имовину Венецијанцима и протеривали их међутим он почиње да су Грци побили и масакрирали католике а 1204. је била ривенџ!
Ово ми се у старту не свиђа уз средње енглески акценат?!

Nije da nema izvora. To je istorijski događaj. Velika većina stanovnika zajednice od 60-ak hiljada stanovnika je bila pobijena ili se spasila bekstvom iz grada. Nekoliko hiljada preživelih što je ostalo, Romeji su porobili i prodali muslimanima kao roblje.

To je bio jedan prilično jezivi događaj koji je kod italijanskih gradova stvorio duboki osećaj mržnje prema Vizantiji. Pa i želju za osvetom.

Enriko Dandolo, orkestrator IV krstaškog rata, bio je na vizantijskom dvoru ranije jedan od izaslanika Vizantije u sklopu pregovora o tome da Vizantija isplati ratnu odštetu. I prethodno, kada je bilo sistematskog hapšenja na hiljade Mlečana 1171, Dandolo je bio jedan od preživelih učesnika te ekspedicije koja se bila ispostavila kao potpuna katastrofa, jer ih je kuga skoro sve pokosila.

Tako da se može reći da je Dandolo ono što se dogodilo priželjkivao, a možda i planirao, decenijama. I iz njegove vizure i drugih žitelja severne Italije, jeste 1204. godine došla maca na vratanca tj. vreme za naplatu.

Poslednja izmena:
Nije da nema izvora. To je istorijski događaj. Velika većina stanovnika zajednice od 60-ak hiljada stanovnika je bila pobijena ili se spasila bekstvom iz grada. Nekoliko hiljada preživelih što je ostalo, Romeji su porobili i prodali muslimanima kao roblje.

To je bio jedan prilično jezivi događaj koji je kod italijanskih gradova stvorio duboki osećaj mržnje prema Vizantiji. Pa i želju za osvetom.

Enriko Dandolo, orkestrator IV krstaškog rata, bio je na vizantijskom dvoru ranije jedan od izaslanika Vizantije u sklopu pregovora o tome da Vizantija isplati ratnu odštetu. I prethodno, kada je bilo sistematskog hapšenja na hiljade Mlečana 1171, Dandolo je bio jedan od preživelih učesnika te ekspedicije koja se bila ispostavila kao potpuna katastrofa, jer ih je kuga skoro sve pokosila.

Tako da se može reći da je Dandolo ono što se dogodilo priželjkivao, a možda i planirao, decenijama. I iz njegove vizure i drugih žitelja severne Italije, jeste 1204. godine došla Maca na vratanca tj. vreme za naplatu.

Tako da se može reći da je Dandolo ono što se dogodilo priželjkivao, a možda i planirao, decenijama. I iz njegove vizure i drugih žitelja severne Italije, jeste 1204. godine došla Maca na vratanca tj. vreme za naplatu.
Сад видим има и процена од око 80000 међутим нема никаквих цифара о броју побијених православаца 1204.?

Сад видим има и процена од око 80000 међутим нема никаквих цифара о броју побијених православаца 1204.?

Ne znam kako 80.000. Ja sam video procene latinske populacije pre tog istrebljenja koje su bile oko 60-ak hiljada.

Od toga treba oduzeti i one koji su pred i za vreme pogroma uspeli da spasu svoje glave tako što su pobegli iz Carigrada, kao i nekoliko hiljada koji su bili prodati u roblje Turcima (a koji jesu preživeli).

Poslednja izmena:
Mislim da je pokolj Latina 1182. godine, pojedinačno gledano, možda najmračnija stranica u čitavoj istoriji Carigrada (sa vizantijske strane, hoću reći), od pobune Nika za vreme cara Justinijana 532. godine.
Остаје ми нејасно покољ због повластица и привилегија у односу на остало становништво?
Да ли се радило о грађанском рату или полољу са врха власти?

Остаје ми нејасно покољ због повластица и привилегија у односу на остало становништво?
Да ли се радило о грађанском рату или полољу са врха власти?

Andronik Komnin, unuk cara Aleksija I Komnina (1081-1118) spletkario je dugi niz godina i na razne načine pokušavao da se dočepa vlasti. Iskoristio je animozitete prema Latinima i pustio lažne vesti kao buvu kroz grad da razgnevi ljude i 1182. godine uspeo da mobiliše rulju i tako izvrši prevrat. Vizantijom je tada vladala jedna Frankinja, dakle, rimokatoličke veroispovesti, iz krstaške porodice sa Bliskog istoka. Kćerka Antiohijskog kneza i unuka vojvode Akvitanije u Francukoj. To je prvi put u istoriji da se katolkinja bila našla na čelu Vizantije.

Mislim da je pokolj Latina 1182. godine, pojedinačno gledano, možda najmračnija stranica u čitavoj istoriji Carigrada (sa vizantijske strane, hoću reći), od pobune Nika za vreme cara Justinijana 532. godine.
Zanimljivo je da su u Vizantiji, pa i u celom pravoslavlju u srednjem veku, dominirali dinastički sukobi. Mislim da je toga mnogo manje bilo u zapadnim zemljama. Ja to povezujem jer su pravoslavne države imale svoje pomesne crkve dok je na zapadu krunisanje ili odobravanje istog vršio sam papa. U pravoslavlju je bilo bitno steći moć i nakon toga bi crkva stala na stranu pobednika dok na zapadu je za krunisanje trebalo odobrenje pape.

Династички сукоби су својствени свим европским земљама кроз читав средњи вијек. У Ромејском царству смо заиста имали често времена великихн политичких метежа, династичке сукобе (или сукобе претендената унутар једне династије), смјене династија, преврате, хаотична времена када би владала анархија, но није било нешто боље ни када је у питању западна Европа, односно земље у којима доминантно бјеше западно хришћанство, рецимо у Енглеској или Угарској. У Западној Франачкој и касније Француској имали смо нешто дуже династичке периоде иако и ту бјеше смјена династија, но и те епохе обиљежили су стални сукоби, некад претендената за трон некад централне власти са моћним војводама.

Постојање ауторитета чији благослов би се тражио код крунисања није био од велике важности и у тим династичким сукобима и код сукоба претендената, уосталом имали смо баш у западним земљама периоде и владаре када се игнорисао ауторитет папе, или би поставили папу по својој вољи у Авињону. Ни сам римски бискуп у раном средњем вијеку није био ауторитетом који ће постати касније у развијеном средњем вијеку, визиготске краљеве је рецимо крунисао бискуп у Толеду. Ауторитет римског бискупа ће ојачати након 800.године, а током XII-XIII вијека ће постати не само вјерским него и највећим политичким ауторитетом, чији благослов се тражио почетком XIII вијека и код крунисања неких балканских владара.

Династички сукоби су својствени свим европским земљама кроз читав средњи вијек. У Ромејском царству смо заиста имали често времена великихн политичких метежа, династичке сукобе (или сукобе претендената унутар једне династије), смјене династија, преврате, хаотична времена када би владала анархија, но није било нешто боље ни када је у питању западна Европа, односно земље у којима доминантно бјеше западно хришчанство, рецимо у Енглеској или Угарској. У Западној Франачкој и касније Француској имали смо нешто дуже династичке периоде иако и ту бјеше смјена династија, но и те епохе обиљежили су стални сукоби, некад претендената за трон некад централне власти са моћним војводама.

Постојање ауторитета чији благослов би се тражио код крунисања није био од велике важности и у тим династичким сукобима и код сукоба претендената, уосталом имали смо баш у западним земљама периоде и владаре када се игнорисао ауторитет папе, или би поставили папу по својој вољи у Авињону. Ни сам римски бискуп у раном средњем вијеку није био ауторитетом који ће постати касније у развијеном средњем вијеку, визиготске краљеве је рецимо крунисао бискуп у Толеду. Ауторитет римског бискупа ће ојачати након 800.године, а током XII-XIII вијека ће постати не само вјерским него и највећим политичким ауторитетом, чији благослов се тражио почетком XIII вијека и код крунисања неких балканских владара.
Ово је интересантна епоха предходи 1204. католички владари у Цариграду повезано је са крсташима које сам поставио на другој теми и важно је да су имали трговачке повластице и привилегије у односу на ортодоксно становништво.
Ја нисам имао времена довољно али планирам да баш прелистам овај период. Знам да је Енрик Дандоло био укључен у дипломатске мисије заштите имовине венецијанских трговаца и покушај некаквог споразума који није успео.
Енрик Дандоло претвара 1204. отприлике у личну освету Цариграду.
Негде неправедно што у нашој историји па и црквеној и руској се истиче 1204. а овај догађај се замагљује.

Енрик Дандоло претвара 1204. отприлике у личну освету Цариграду.
Врло вјероватно, да.
Ово је интересантна епоха предходи 1204. католички владари у Цариграду повезано је са крсташима које сам поставио на другој теми и важно је да су имали трговачке повластице и привилегије у односу на ортодоксно становништво.
Ја нисам имао времена довољно али планирам да баш прелистам овај период. Знам да је Енрик Дандоло био укључен у дипломатске мисије заштите имовине венецијанских трговаца и покушај некаквог споразума који није успео.
Па 1204.године настаје "нова реалност" и када је у питању Анадолија и када је у питању Балкан.
Ромејско царство је у тоталном расулу, цареви прогнани из Константинопоља чија власт је сведена на териториј око Никеје, у Константинопољу је успостављено Латинско царство, Румски секџучки султанат постаје доминантном силом у Анадолији. Метеж користе потомци 1185.године свргнуте династије Комнина и на сјеверу Анадолије успостављају Трапезунтско царство (хљебти је*ем, замршеније него у "Игри престола"), на Балкану Бугари се 1185.године ослобађају ромејске доминације и успостављају друго Бугарско царство, опасно јача Епирска деспотована, и у српским земљама велики метеж гдје Стефан консодолише власт.и јача положај.
1732195940807.png

У том метежу и у том ропцу Ромејског царства није се знало да ли ће уопште преживјети. За период стабилазације заслуга има цар Јован III Дука Ватац који је по мени неправедно запостављен у историографији и који ће остатке остатака некад моћног царства преузети крајем 1221.године, кренуо је у консолидацију те је вјештом дипломатијом и успјесима на војном пољу поправио значајно положај, услиједио је и савез 1235.године са Бугарском, што је имало за епилог да се Бугарска отргла од утицаја западног хришћанства.
Да би 1261.године био повраћен некад бисер цивилизације, Константинопољ, Ромејско царство под новом и задњом династијом Палеолога ће потрајати још два вијека, кроз које су се измјењивала боља времена и периоди метежа, но није то било више царство снаге и просперитета какво некад бјеше, рекао бих, наставило је битисати у продуженој агонији.

У једном периоду побољшању положаја Никејског царства на руку је ишла монголска експанзија што је имало за посљедицу урушавање Румског селџучког султаната на простору Анадолије. На чијим развалинама је успоствљено двадесетак више или мање независних туркијских бејлика (емирата), но Ромејско царство није имало снагу да искористи ово слабљење туркијског присуства и поново овлада Анадолијом. Зато јесте кан у једном од тих бејлика, неки Осман, који је почео почетком XIV вијека ширити свој бејлик, што ће временом довести до краха Ромејског царства

Врло вјероватно, да.

Па 1204.године настаје "нова реалност" и када је у питању Анадолија и када је у питању Балкан.
Ромејско царство је у тоталном расулу, цареви прогнани из Константинопоља чија власт је сведена на териториј око Никеје, у Константинопољу је успостављено Латинско царство, Румски секџучки султанат постаје доминантном силом у Анадолији. Метеж користе потомци 1185.године свргнуте династије Комнина и на сјеверу Анадолије успостављају Трапезунтско царство (хљебти је*ем, замршеније него у "Игри престола"), на Балкану Бугари се 1185.године ослобађају ромејске доминације и успостављају друго Бугарско царство, опасно јача Епирска деспотована, и у српским земљама велики метеж гдје Стефан консодолише власт.и јача положај.
Pogledajte prilog 1645575
У том метежу и у том ропцу Ромејског царства није се знало да ли ће уопште преживјети. За период стабилазације заслуга има цар Јован III Дука Ватац који је по мени неправедно запостављен у историографији и који ће остатке остатака некад моћног царства преузети крајем 1221.године, кренуо је у консолидацију те је вјештом дипломатијом и успјесима на војном пољу поправио значајно положај, услиједио је и савез 1235.године са Бугарском, што је имало за епилог да се Бугарска отргла од утицаја западног хришћанства.
Да би 1261.године био повраћен некад бисер цивилизације, Константинопољ, Ромејско царство под новом и задњом династијом Палеолога ће потрајати још два вијека, кроз које су се измјењивала боља времена и периоди метежа, но није то било више царство снаге и просперитета какво некад бјеше, рекао бих, наставило је битисати у продуженој агонији.

У једном периоду побољшању положаја Никејског царства на руку је ишла монголска експанзија што је имало за посљедицу урушавање Румског селџучког султаната на простору Анадолије. На чијим развалинама је успоствљено двадесетак више или мање независних туркијских бејлика (емирата), но Ромејско царство није имало снагу да искористи ово слабљење туркијског присуства и поново овлада Анадолијом. Зато јесте кан у једном од тих бејлика, неки Осман, који је почео почетком XIV вијека ширити свој бејлик, што ће временом довести до краха Ромејског царства

https://search.app?link=https://en...._campaign=aga&utm_source=agsadl1,sh/x/gs/m2/4

Ово би требали боље проучити нашао сам још један крсташки извор који помиње Немању кад га лоцирам мислим да ћемо вити ближи његовом почетку великог жупанства.

Овде видимо нешто интересантно пре самог масакра.

Screenshot_2024_1122_014946.png

Зашто сам детаљ ставио као важан ратно стање Млечани су држали под контролом спонзоришићи Србе и склопивши мир са Норманским краљевством Сицилије међутим да је ово било значајно и запамћено говори чињеницс да је Ана Дандоло са 6 година дата за жену Стефану Првовенчаном.

Бивши непријатељи Пижани и Ђеновљани који су повели рат са Млечанима и изазвали масакр наравно и обест Млечана су сада у овој ситуацији профитирали.
Поставља се питање да ли је Манојло Комнен уопште био православац јер му жена није била и погубљена је на крају.

Зашто сам детаљ ставио као важан ратно стање Млечани су држали под контролом спонзоришићи Србе и склопивши мир са Норманским краљевством Сицилије међутим да је ово било значајно и запамћено говори чињеницс да је Ана Дандоло са 6 година дата за жену Стефану Првовенчаном.

Бивши непријатељи Пижани и Ђеновљани који су повели рат са Млечанима и изазвали масакр наравно и обест Млечана су сада у овој ситуацији профитирали.
Поставља се питање да ли је Манојло Комнен уопште био православац јер му жена није била и погубљена је на крају.

Manojlo je bio ekumenista i sanjar obnove Justinijanovog carstva. Planirao je velike pohode i teritorijalna širenja i bio veoma prijateljski prema papi. Planirao je dsota ozbiljno izmirenje raskola.

Manojlo je bio ekumenista i sanjar obnove Justinijanovog carstva. Planirao je velike pohode i teritorijalna širenja i bio veoma prijateljski prema papi. Planirao je dsota ozbiljno izmirenje raskola.
То знам и побратим Конарда 3 међутим не знам како је брак био регулисан у цркви и како је то могло функционисати тад.
Покољ је настао након његове смрти за време његове жене као регента.

Манојло I Комнин који је владао пуних 37 година, од 1143. до 1180.године је свакако један од најзначајнијих византијских царева, вјероватнмо најзначајнији цар у другом миленијуму.
За њега српски историк Владимир Ћоровић (овдје)
God. 1143. dolazi na vizantiski presto car Manojlo Komnin. To je poslednji veliki, pravi car Vizantije; lep, darovit, fizički vanredno razvijen, poduzetan u velikim planovima i smeo u podvizima. "Manojlo je bio ideal jednog viteza po franačkom shvatanju" kaže lepo H. Gelcer. Njegova je snaga, istina, bila više fizička nego intelektualna, ali je imponovala, i dala Vizantiji ugled kakav više nikad nije imala, naslanjajući se na tekovine dva njegova velika romanska prethodnika. Za njegova vremena prošao je drugi krstaški pohod preko vizantiskog područja u Evropi, 1147., i opet ne bez kriza i sukoba. Carevi sukobi sa zapadnjacima dadoše povoda Normanima da obnove svoje davne napade na istočnoj obali Jadranskog Mora i da napadnu i druga područja Carevine. Kad ih je Manojlo potukao i kad se spremao da ih napane i u Italiji, Normani pokušaše na sve načine da zabave cara nekim domaćim zlom. Obratiše se čak i Mađarima, pa i nama Srbima, da bi se krenuli protiv Vizantije i olakšali njihov položaj. Teško je utvrditi, da li je srpski ustanak iz 1149. god. u kakvoj vezi s tom agitacijom, ili je ta veza samo kombinacija grčkih hroničara po koincidenciji događaja. Istina je, samo, da je veliki župan raški Uroš Prvoslav ustao protiv Vizantije. Car Manojlo, osvojivši od Normana Krf, dođe s vojskom lično u Srbiju i zauze Ras. Srbi su se bojali otvorena sukoba s njime, pa se povukoše u planine. Ostavivši kao svog namesnika Konstantina Anđela on je pošao da pokori i ostale pobunjene strane. Zetski knez Radoslav ne beše se pridružio ustanku i s toga je sad bez bojazni izišao pred cara. Manojlo ga je lepo primio i ostavio ga, da kao njegov vazal vlada i dalje. Pošto je na juriš osvojio grad Galič niže Zvečana car se morade vratiti u Ras, jer su Srbi tu bili pritesnili njegova namesnika. Srbi se ponovo povukoše u planine, kuda ih grčka vojska nije smela da goni. Kako je u to vreme nastala i zima, car Manojlo popali Urošev dvor, opleni okolinu Rasa i vrati se u Carigrad. Iduće godine on više nije hteo da kreće na Srbiju, dok je u gori bilo lista, nego po staroj taktici, preporučivanoj još od Pseudo-Mavrikija, sačeka da list opane, kako bi Srbi imali manje skloništa, a njegova vojska manje iznenađenja. Srbi su za to vreme ušli u savez s Mađarima i čekali pomoć od njih. Obavešten o tom car je pošao u Niš, da odatle lakše spreči spajanje srpske i mađarske vojske, ako bi ova pošla starim putem niz moravsku dolinu. Čuvši, verovatno, za izvesna kretanja oko Save on požuri iz Niša i preko Lugomira izbi na Savu, a odatle na Drinu.
пише да је посљедњи велики, прави цар Византије.
И византолог Георгије Острогорски изузетно позитивно пише о Манојлу I Комнину и његовој владавини (овдје стр 357-370)
Ostrogorski 357-359.jpg

Изузетно амбициозан са примјетном тежњом да Византији поврати некадашњу славу и моћ. Водио је активну и енергичну спољну политику. Склопио је савез са папом Адријаном IV и уопште водио је политику превазилажења неспоразума и анимозитета у хришћанском свијету. Водио је рат са норманским краљевством на Сицилији са промјењивим успјехом, успјешно је ратоваао и водио још успјешнију дипломатску активност у сукобу са Угарском, гдје ће као епилог Византија овладати јадранском обалом и далматинским залеђем, и Српске земље су након 1150е године потпале у вазални положај према Константинопољу. Иако други крстапшки поход није значајно промијенио однос снага у "Светој земљи", Манојло је искористио те сукобе како би проширио утицај Византије на исток, остварили су контролу над већим дијелом Анадолије, Румски селџучки султанат је у првом времену Манојлове владавине дошао у вазални положај према Византији. Наметнуо се као хегемон крсташких посједа у Антиохији, додуше то га је и коштало, платио је огроманн откуп за ослобођење Бохемонда из заробљеништва Зангида који је претходно претрпио пораз 1164.године.
Водио је активну политику и дипломатске односе са Венецијом, Светим Римским Царством, Кијевском Русијом, положај и утицај Византије за времена његове владавине је поприлично ојачао.

Ипак војне и дипломатске успјехе поништио је у одређеној мјери страховит пораз код Мириокепфалона 1176.године у окршају са снагама Румског селџучког султаната предвођених султаном Килиџ-Арсланом. Иако сам пораз мије драматично ослабио снагу византијске војске, уосталом Византинија се у војном смислу опоравила и остварила одређене војне успјехе наредних година у окршају са Селџуцима, биће закључен и релативно повољан за Византију мир са султаном Румског селџучког султанара Kилиџем Арсланом, бјеше то посљедњи неуспјешни покушај да Византија након 105 годуине и битке код Манцикерта 1071.године поврати контролу над читавом Анадолијом. Политички и психолошки царство је овим поразом уздрмано, наредних деценија услиједиће времена великог метежа праћена династичким сукобима што ће довести до драматичних догађаја прије и наком 1204.године када ке од стране крсташа похаран бисер цивилизације, Константинопољ.

Манојло I Комнин који је владао пуних 37 година, од 1143. до 1180.године је свакако један од најзначајнијих византијских царева, вјероватнмо најзначајнији цар у другом миленијуму.
За њега српски историк Владимир Ћоровић (овдје)

пише да је посљедњи велики, прави цар Византије.
И византолог Георгије Острогорски изузетно позитивно пише о Манојлу I Комнину и његовој владавини (овдје стр 357-370)
Pogledajte prilog 1646550

Изузетно амбициозан са примјетном тежњом да Византији поврати некадашњу славу и моћ. Водио је активну и енергичну спољну политику. Склопио је савез са папом Адријаном IV и уопште водио је политику превазилажења неспоразума и анимозитета у хришћанском свијету. Водио је рат са норманским краљевством на Сицилији са промјењивим успјехом, успјешно је ратоваао и водио још успјешнију дипломатску активност у сукобу са Угарском, гдје ће као епилог Византија овладати јадранском обалом и далматинским залеђем, и Српске земље су након 1150е године потпале у вазални положај према Константинопољу. Иако други крстапшки поход није значајно промијенио однос снага у "Светој земљи", Манојло је искористио те сукобе како би проширио утицај Византије на исток, остварили су контролу над већим дијелом Анадолије, Румски селџучки султанат је у првом времену Манојлове владавине дошао у вазални положај према Византији. Наметнуо се као хегемон крсташких посједа у Антиохији, додуше то га је и коштало, платио је огроманн откуп за ослобођење Бохемонда из заробљеништва Зангида који је претходно претрпио пораз 1164.године.
Водио је активну политику и дипломатске односе са Венецијом, Светим Римским Царством, Кијевском Русијом, положај и утицај Византије за времена његове владавине је поприлично ојачао.

Ипак војне и дипломатске успјехе поништио је у одређеној мјери страховит пораз код Мириокепфалона 1176.године у окршају са снагама Румског селџучког султаната предвођених султаном Килиџ-Арсланом. Иако сам пораз мије драматично ослабио снагу византијске војске, уосталом Византинија се у војном смислу опоравила и остварила одређене војне успјехе наредних година у окршају са Селџуцима, биће закључен и релативно повољан за Византију мир са султаном Румског селџучког султанара Kилиџем Арсланом, бјеше то посљедњи неуспјешни покушај да Византија након 105 годуине и битке код Манцикерта 1071.године поврати контролу над читавом Анадолијом. Политички и психолошки царство је овим поразом уздрмано, наредних деценија услиједиће времена великог метежа праћена династичким сукобима што ће довести до драматичних догађаја прије и наком 1204.године када ке од стране крсташа похаран бисер цивилизације, Константинопољ.
Да ли можеш случајно наћи ово?
Па оставио је запис наводно први историјски запис о Немањи као неименованом жупану приликом дипломатске посете Цариграду.
Акександар Узелац "Срби и крсташи".
Да ли можеш доћи до тих навода Вилијама Тирског приликом дипломатске мисије Цариграду?

Да ли можеш случајно наћи ово?
Па оставио је запис наводно први историјски запис о Немањи као неименованом жупану приликом дипломатске посете Цариграду.
Акександар Узелац "Срби и крсташи".
Да ли можеш доћи до тих навода Вилијама Тирског приликом дипломатске мисије Цариграду?
Виљем од Тира у свом рукопису даје осврт на Србију и Србе овдје стр. 348.
William_of_Tyre_History 2 - 0348 (1).jpg

Превод обојеног дијела;
Сходно томе, придружио сам се царским изасланицима, који су очекивали мој долазак у Триполи, по налогу краља, и заједно смо кренули за Константинопољ. Сам цар је тренутно био заузет у Србији, гдје се народ побунио против његове власти,
Србија је планинска земља која се налази између Далмације, Мађарске и Илирије. Густа је шумовита и веома је тешко проходна. Ослањајући се на општу непроходност своје земље и уске пролазе који воде у њу, Срби су се побунили.
Стара традиција каже да цео овај народ води поријекло од прогнаника који су прогнани на ову земљу и осуђени да раде у каменоломима и рудницима мермера. Из тог времена ропства се каже да потиче њихово име. Они су сурови и недисциплиновани људи који живе у шумама и планинама. Они немају никакво знање о пољопривреди, али посједују велика стада стоке које имају у изобиљу и снабдјевају се млијеком сиром, путером и месом. Осим тога, имају доста меда и воска. Имају магистрате које зову жупанима.
Понекад се покоравају цару. У другим временима, пошто су храбра и ратоборна раса, они излазе из својих планинских упоришта и пустоше сву околну земљу. Због неподношљивих злочина почињених над њиховим сусједима, цар је храбро кренуо против њих са великом војском. Коначно је успео да их покори и зароби њиховог господара....
Виљем у рукопису ме помиње Стефана Немању поименично већ наводи да је цар успио покорити Србију и заробити господара (великог жупана).
Важно је нагласити да су сазнања Виљема од Тира из друге руке, очигледно перцепција преузета од Грка, приказије је тенденциозан и робује предрасудама.

Poslednja izmena:
Виљем од Тира у свом рукопису даје осврт на Србију и Србе овдје стр. 348.
Pogledajte prilog 1646587
Превод обојеног дијела;

Виљем у рукопису ме помиње Стефана Немању поименично већ наводи да је цар успио покорити Србију и заробити господара (великог жупана).
Важно је нагласити да су сазнања Виљема од Тира из друге руке, очигледно перцепција преузета од Грка, приказије је тенденциозан и робује предрасудама.
То је дакле први историјски помен из 1175.?

Back