Vitamini: bajka o deficijenciji

pura moca

Zaslužan član
Poruka
146.492
Na TV Insajder sam danas gledao emisiju sa naslovom kao što je naslov teme. Repriza je večeras pola sata posle ponoći. Navodno, najnovija istraživanja pokazuju da nas slobodni radikali štite a da su antioksidansi loši. Muka mi je više od ovakvih stvari. Ponavlja se priča slična onoj o zejtinu i svinjskoj masti. Voleo bih da svi lekari na forumu pogledaju reprizu ako su u mogućnosti i da sutra pročitam neki komentar.

@Elle
@pikax
@Софија

Na TV Insajder sam danas gledao emisiju sa naslovom kao što je naslov teme. Repriza je večeras pola sata posle ponoći. Navodno, najnovija istraživanja pokazuju da nas slobodni radikali štite a da su antioksidansi loši. Muka mi je više od ovakvih stvari. Ponavlja se priča slična onoj o zejtinu i svinjskoj masti. Voleo bih da svi lekari na forumu pogledaju reprizu ako su u mogućnosti i da sutra pročitam neki komentar.

@Elle
@pikax
@Софија
Ne znam imam li taj kanal.Javljam.Hoću

@Elle
@pikax
@Софија
Моцо, не оптерећуј се. ;)

@Elle
@pikax
@Софија
Pogledacu obavezno i sutra cu ti dati svoje misljenje.

Ovo je tema koju sam otvorila prošle godine.
Suštinski , oduvek sam i lično i profesionalno bila protivnik suplementiranja ili propagiranja dijeta bez ovoga ili onoga OSIM u strogo indikovanim slučajevima.
Sve se jede. Meso jaja, povrće , voće , mleko se pije itd., HLEB se jede. Što manje prerađene hrane i slatkiša. I tu je i prvo slovo i tačka na priču.
Osim nedostatka vitamina D u zimskim mesecima koji OPET treba i verifikovati.
Minerali se takođe unose HRANOM.
To što ljudi vole tabletiranje i na svoju ruku uzimaju svašta ili se pridržavaju dijeta koje potiču od kvazinauke, možda je rezultat internet prosvetiteljstva.
Ne znam.

nisam ja ni reko da sam opterećen, zanima me šta misliš ;)
Ne bavim se tom temom previše.
Dugo godina je na mom odeljenju sedela dr koja je specijalista higijene i med. ekologije, subspecijalista za ishranu, doktorirala na mediteranskoj ishrani.
U životu se nije dotakla priče o slobodnim radikalima i antioksidansima.
Ja nemam neko specijalno interesovanje za tu temu osim u domenu mojih ličnih potreba.
Dosta toga sam usvojila od nje, imam njen jelovnik za slučaj nabacivanja viška, prisustvovala sam i pregledima kad ih radi, anamnezi koju uzima od pacijenata...ključ je uravnotežena ishrana i to je to.
Pretpostavljam da ljudi koji se hrane jednolično, mogu upadati u deficite , i to se onda manifestuje kroz razna stanja. tad, verovatno, suplementacija ima smisla.
Ali radikali i antio., nemam mišljenje o tome.

Back