Vitamin koji je zadužen za zdrav izgled?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.460
Vitamin Be2 * Riboflavin je poznat i pod imenima laktoflavin, ovoflavin, vitamin Be2, a nalazi se u svim ćelijama ljudskog organizma.
Sintezu riboflavina vrše bakterije vrenja, kvasne gljivice i biljke, tako da ga ima u svim namirnicama biljnog porekla.
U namirnicama životinjskog porekla ima ga manje i u različitim količinama. Iznutrice i sir sadrže relativno velike količine ovog vitamina
koji nam pomaže da zadržimo zdrav i svež izgled.

688z387_vitamin-b-4308676_1280.jpg

O vitaminu B

Vitamin B igra ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i imuniteta. Kao što blokovi čine sastavni deo zgrade,
tako i vitamin B čini sastavni deo zdravog organizma i ima uticaj na naš nivo energije, funkciju mozga i ćelijski metabolizam.

Vitamini B kompleksa pomažu kod prevencije raznih infekcija a pomažu i kod:

Održavanja pravilnog funkcionisanja ćelija
Razvoja crvenih krvnih zrnaca
Podizanja nivoa energije
Slabijeg vida
Funkcije mozga
Boljeg varenja
Povećanja apetita
Poboljšava nervni sistem
Produkcije hormona i holesterola
Zdravijeg kardiovaskularnog sistema
Jačanja tonusa mišića

Kod žena, oni su posebno važni u trudnoći i tokom dojenja. Ovi vitamini potpomažu razvoj mozdanih ćelija kod beba tokom trudnoće i smanjuju rizik od mogućih defekata kod dece.Takođe, daju dodatnu energiju trudnicama, ublažavaju mučninu i smanjuju rizik od razvoja preeklampsije.

Kod muškaraca, vitamini B mogu da pomognu u povećanju nivoa testosterona, koji se prirodno smanjuje sa godinama, kao i kod razvoja mišića
i povećanja snage. Međutim, nedostaju studije na ljudima da bi se ovo tvrdilo.

Hrana bogata vitaminom B

Kako obrada hrane uklanja čitav niz hraljivih materija iz namirnica, preporučuje se da jedete cela zrna koja nisu prošla process obrade.
Namirnice sa visokim sadržajem vitamina B uključuju:

Braon pirinač
Ječam
Proso

Jaja su dobar izvor vitamina B, posebno pantenonske kiseline B5 I B12. Dva velika jajeta obezbeđuju 46% vase dnevne vrednosti vitamin B12 i 39% vase dnevne vrednosti vitamin B2.

Mahunarke su grupa hrane koja uključuje pasulj, sočivo, grašak. Osim što su bogat izvor vitamin B, mahunarke takođe mogu pomoći u snižavanju šećera i holesterola u krvi.

Citrusno voće kao što su pomorandže, klementine i limuni pokrivaju 6 od 8 vitamina B, oni sadrže tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, pantenonska kiselina B5, piridoksin B6 i folna kiselina B9

Avokado sadrži skoro 20 vitamina i minerala. Samo 150g avokada sadrži 3’% vaših dnevnih potreba za folatom i 23% vitamina B6, Meso (svinjetina, govedina, piletina, ćuretina itd.) kao i riba, odlični su izvori vitamina B3, B6 i B12. Takođe, sadrže i druge važne minerale kao što su kalijum, hrom, gvožđe, selen i cink.

Mnoge vrste žitarica za doručak su obogaćene vitaminima B, uključujući tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), vitamin B6 I B12.

Životinjska jetra je odličan izvor tiamina i folate. Konzumiranje jetre takođe može obezbediti vitamin A, riboflavin, bakar, gvožđe I holing.link

ne bih se ja zezao sa B kompleksom
vitamini rastvorljivi u vodi se izluce visak mokracom, ona promeni boju, boja joj se pojaca, postane jarkija... sad me podseti pivskog kvasca, i npr. dzigerice za malokrvne, sto je nina pomenu, ali je moja poenta da nam bez minerala vitamini i enzimi ne mogu da funkcionisu kako trebaju, cak iako ih imamo dovoljno
https://drsircus.com/iodine/
Mineral deficiencies are the underlying cause of most chronic disease. We need at least 60 minerals that are absolutely essential and in fact vitamins are useless without minerals, enzymes also need minerals to function properly as does the immune system.
možda fali jod?
Certain minerals are more important and more likely to be deficient and Iodine ranks as one of the most important minerals you probably don't have enough of.

vitamini rastvorljivi u vodi se izluce visak mokracom, ona promeni boju, boja joj se pojaca, postane jarkija... sad me podseti pivskog kvasca, i npr. dzigerice za malokrvne, ali je moja poenta da nam bez minerala vitamini i enzimi ne mogu da funkcionisu kako trebaju, cak iako ih imamo dovoljno
https://drsircus.com/iodine/
Mineral deficiencies are the underlying cause of most chronic disease. We need at least 60 minerals that are absolutely essential and in fact vitamins are useless without minerals, enzymes also need minerals to function properly as does the immune system. Certain minerals are more important and more likely to be deficient and Iodine ranks as one of the most important minerals you probably don't have enough of.
drugim rečima - oženi se brate
uradi šta treba da se uradi, zažmuri ako treba
a ona će ti sva zahvalna skuva raznovrsnu hranu punu minerala i vitamina a od mene dobijate tuzlansku so, ja plaćam shipping jer u njoj ima joda.

drugim rečima - oženi se brate
ja sam ozenjen, troje dece:p
uradi šta treba da se uradi, zažmuri ako treba
a ona će ti sva zahvalna skuva raznovrsnu hranu punu minerala i vitamina a od mene dobijate tuzlansku so, ja plaćam shipping jer u njoj ima joda.
u onoj za tursiju nema

WHAT IS PICKLING SALT? - Windsor Salt

Amazon.com : Morton Canning and Pickling Salt 4 Lb Box ...

https://www.google.com/search?sca_e...2ahUKEwjPnLqdk9mLAxX8mYkEHT7yIywQnN8JegQIOhAD
Pickling salt is a salt that is used mainly for canning and manufacturing pickles. It is sodium chloride, as is table salt, but unlike most brands of table salt, it does not contain iodine or any anti caking products added. Wikipedia

fali svima, i selen magnezijum itd
a b kompleks retko kome fali, uzimao sam i njega pa znamm cak i mega doze, znam tacno kada imam viska, kao i kada jeem dzigericu
znaš, kad nekom fali jod on misli da fali svima, pa onda kad neko i nije žurio sa ženidbom on sa svakim momački opušteno, a ovi iz opozicije misle da su svi lopovi.... zašto svako projektuje sebe na druge ja evo ne umem dobjasnim....

znaš, kad nekom fali jod on misli da fali svima, pa onda kad neko i nije žurio sa ženidbom on sa svakim momački opušteno, a ovi iz opozicije misle da su svi lopovi.... zašto svako projektuje sebe na druge ja evo ne umem dobjasnim....
ti kada objavis veridbu mi ima da popadamo svi ovde - od smeha
zarucio si se bre sa forumom, ja ti skresem u brk za tvoje dobro,a ti me provociras da me banuju opet

ovo za Prokija korisno. ;)

Ječam je odličan borac protiv holesterola i visokog pritiska: Probajte jednostavan recept sa zapečenim povrćem na mediteranski način​

Pon, 30.12.2024. 18:00h
Komentariši
salata sa ječmom i povrćem shutterstock_1472132417.jpg

Foto: Shutterstock
Ova žitarica je odličan izvor vlakana, vitamina i minerala. Vlakna u ječmu, posebno beta-glukani, povezana su sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja srca i niži nivo holesterola.

Back