Vista, novi HP laptop, veliki problem

milka canic

Zainteresovan član
Poruka
123
Pomoc potrebna kompjuterski nepismenom stvoru. :heart:

Kupila sam pre dva HP laptop. Instalirana vista i rekli da je sve instalirano i da nista ne diram.

Ukljucim komp, nakacim se na kablovski internet, prema instrukcijama SBBovca i iskoci mi neka Mcaafe zastita da treba da se updatuje, klikni tu i tu, ja kliknem. Radi neko vreme i kaze mi da je greska i da ponovim, ja opet i opet isto.

U medjuvremenu mi iskoci onaj windows znak za firewall i da to treba da se up date i to pritisnem. Zovem brata, kaze mi da izbrizem tu zastitu i da privremeno skinem mozzilu i AVG dok mi ne donese nesto drugo. I to i uradim.

I sve lepo funkcionisalo. Onda dobijem mail za neki infoaxe od drugarice i kao kreten odem i prijavim se i skinem kao neki program. Mislila sam da je nesto kao Facebook i kad sam videla da nije, odem i unistall.

Kada sam ugasila komp, stigla mi je poruka, da sacekam dok windows ne sacuva promene. Upalim opet komp, stize mi poruka, da windows ne moze da sacuva promene i nesto pise wait repering sistem.

Lap top radi savrseno pusta diskove, net, bluetooth, kamera, ali uopste nije zapamtio da je obrisao tu Mcaffe zastitu, a zastita ne radi, tdje nece ni taj infoaxe. exe uopste da obrise. AVG nije zapamtio da je instalirao i nece da ga instalira, jer mi salje poruku da ne moze da prepozna konekciju i trazi neki proxy. Svaki program instalira, ali kad opet upalim komp, tog programa nema vise.
Znaci ne pamti nove programe, a stare nece da obrise.

Jel to neki virus ili sam nesto greskom uradila? I sta sad da radim? Da li mi to pokriva garancija ili da nadjem nekog drugog da mi instalira novi OS? U svakom slucaju, Vista mi se nista ne dopada, pa bih htela XP, a to ne daju u prodavnici. Posto nisam dobila nikakav disk, da li ce mi ostati HP programi i drajveri ili moram da imam neke diskove za to? :dontunderstand:

CIA snajka, CIA. Upropastili su pola sveta...

Pozobala si virus... tj nasela si na najstariju foru navlacenja da instaliras program koji navodno radi nesto sta ti hoces a u stvari preotima tvoj komp. Strasno je ako imas pristup finansijama preko tog kompa jer sta god radis na njemu nije vise sigurno od tudjih ociju.

Ali ne mora da bude strasno. HP ionako dodje sa hrpom bespotrebnih programa koji kojebaga rade nesto tebi korisno a u sustini samo opterecuju komp.
Obrises ceo disk bez da zalis ista (tako se sigurno otarasis svega sta nije pozeljno niti sigurno) i instaliras novi windows. Pre toga se potrudi da proveris da imas sve originalne programe koji ti trebaju (windows, drajveri za laptop) a bilo koji drugi program vec mozes naknadno da downloadujes.

Videces da ce komp biti 2x brzi (ako ti ne smeta da nema nekih HP opcionalnih programa)

Mali savjet oko licence:
Ukoliko ti je Vista Bussines/Ultimate na laptopu (licencirana) imaš pravo izvršiti downgrade (spuštanje) na licenciran XP Pro. Ukoliko je Vista Home ona nema pravo spuštanja na XP Home.
Onda ostaje problem sa drajverima... da li uopšte imaju za taj laptop ako se na njemu instalira XP.

Druga opcija ti je, ukoliko si ovaj mjesec kupila Laptop (ili možda predhodni), postoji mogućnost da možeš izvršiti Upgrade na Windows 7 (analogno predhodnom primjeru, samo ako nije Home verzija). To bi se trebala raspitati kod prodavca (ili čak pozvati call centar MS). U svakom slučaju šteta je da gubiš licencu. Za prosječnog kućnog korisnika Vista je sasvim dobar OS tako da ne bi trebala olako ga napuštati.

Back