Visokoenergetski neutrini koji cepaju zvezde ogu doći iz crnih rupa

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.707
Sve je više dokaza da događaji poremećaja plime i oseke šalju subatomske čestice da lete kroz svemir

Kada se zvezda previše približi crnoj rupi, varnice lete. I, potencijalno, isto tako rade i subatomske čestice koje se nazivaju neutrini.

Dramatičan svetlosni šou nastaje kada supermasivna crna rupa pocepa svojeglavu zvezdu. Sada, po drugi put, primećen je neutrino visoke energije koji je možda došao iz jednog od ovih „događaja plime i oseke“, izveštavaju istraživači u studiji prihvaćenoj u Phisical Review Letters.

Ove lagane čestice, koje nemaju električni naboj, lete kroz kosmos i mogu se otkriti po dolasku na Zemlju. Poreklo takvih brzih neutrina je velika misterija u fizici. Da bi se oni stvorili, uslovi moraju biti tačni da drastično ubrzaju naelektrisane čestice, koje bi potom proizvele neutrine. Naučnici su počeli nizati potencijalne kandidate za akceleratore kosmičkih čestica. 2020. istraživači su prijavili prvi neutrino povezan sa poremećajem plime (SN: 5/26/20). Drugi neutrini su vezani za aktivna galaktička jezgra, svetle oblasti u centrima nekih galaksija (SN: 7/12/18).

032822_ec_neutrino_feat-1030x580.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.