Virusi jedu instalacione verzije programa???

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Uh, glupa priča, ali šta da radim... Možda vas i zabavi.
Zapravo, mene interesuje da li je moguće da su INSTALACIJE programa pune virusa???
Nisam jedno vreme imala AV, pre toga, nedavno, mi je instaliran novi Windows i tip me je uveravao da nema virusa, jer je formatirao disk, bla bla bla...
Možda je on formatirao disk, ali je bio dovoljno lenj da drugi nije ni skenirao, nego je tako spojio komp i instalirao O. S.
Na drugom su bile instalacije i još neki fajlovi za koje me je taj isti lik ubeđivao da ne mogu biti zaraženi!?! I kako ja sad da se raspravljam sa njim, kad sebe zove serviserom...
Kako sam ga donela kući (komp.) Winamp je počeo mnogo čudno da se ponaša (hoću da pustim pesmu, a on preleće oko nje 5 - 6 sekundi i, verovali ili ne, KOPIRA je na C disk :shock: )
I tako ja shvatim da su virusi još uvek tu.
Nije se dugo ništa dešavalo, odjednom su počeli da se kvare programi, jedan po jedan...
I najzad ja, sinoć, ubacim neki AV (Norton 2003), i prst me zabole od kliktanja, nemam pojma koliko mi je fajlova izbrisao. Pazite sad ovo - AV je uzeo deo Recycle Bin-a kome ja ne mogu da pristupim jer je, po svemu sudeći, oštećen i Recycle. (Piše nešto - wrong parameter, bla bla).
Sve ovo ne bi bio problem, mislim - dešava se, da mi virus nije pojeo INSTALACIJE, i tako ja ostadoh bez ičega... Čak i kada bih poželela da ih nekako vratim na komp., onako zaražene, ne mogu jer su ZAKOPANE u Recycle-u.
Dakle, oba diska su prsla načisto, najveći trip je - koji se to genijalni virus uvukao u instalacione verzije programa za - džepni računar, koji (svakako) koristi potpuno drugi operativni sistem!!!?
A, nađavola, taj džepni računar ima neki trip da se potpuno "isprazni" kada se ne koristi neko vreme, tj. vrati se na fabrički podešeno, ne bi bio problem da ja vratim podatke sa njega, jer imam podršku na PC-u, ali je ona onesposobljena i pojedena od nekih ultra-svestranih, extra-prilagodljivih, giga destruktivnih, mega senzacionalnih virusa...
Tako da sam ostala bez podataka gde god sam ih mogla imati.
Dobro, hajde, nije kao da čuvam podatke za DB...
Mene interesuje odgovor na par pitanja:
- Da li je moguće, dakle, da virus pojede instalacije programa?
- Da li je moguće da je AV pojeden od virusa (instaliran na već zaražen komp.) počeo čudnovato da se ponaša, brišući i ono što treba i ono što ne treba?
- Da li je jedini način da spasim što se spas'ti može da sednem i mesec dana klikćem na foldere instalacija za programe( kojih ima, ili je bilo, prilično mnogo), da bih videla koja još valja?
- Koji AV može da mi garantuje da posle njegovog dejstva više neće biti virusa? Naime, nađem ja treći disk (od nekog drugog), na koji bih mogla da prebacim ono što je ostalo, a šta, 'ebem ga, da prebacim, kada je AV poludeo i briše bez milosti? I kad završi komp. neće biti u stanju da ponovo preore disk za zaostacima...
Treba mi još jedan računar. Pa, kad tamo nabijem nešto sa ova dva diska ima i njega da pojede virus... Šta da radim???

Lexa:
Uh, glupa priča, ali šta da radim... Možda vas i zabavi.
Zapravo, mene interesuje da li je moguće da su INSTALACIJE programa pune virusa???
Nisam jedno vreme imala AV, pre toga, nedavno, mi je instaliran novi Windows i tip me je uveravao da nema virusa, jer je formatirao disk, bla bla bla...
Možda je on formatirao disk, ali je bio dovoljno lenj da drugi nije ni skenirao, nego je tako spojio komp i instalirao O. S.
Na drugom su bile instalacije i još neki fajlovi za koje me je taj isti lik ubeđivao da ne mogu biti zaraženi!?! I kako ja sad da se raspravljam sa njim, kad sebe zove serviserom...
Kako sam ga donela kući (komp.) Winamp je počeo mnogo čudno da se ponaša (hoću da pustim pesmu, a on preleće oko nje 5 - 6 sekundi i, verovali ili ne, KOPIRA je na C disk :shock: )
I tako ja shvatim da su virusi još uvek tu.
Nije se dugo ništa dešavalo, odjednom su počeli da se kvare programi, jedan po jedan...
I najzad ja, sinoć, ubacim neki AV (Norton 2003), i prst me zabole od kliktanja, nemam pojma koliko mi je fajlova izbrisao. Pazite sad ovo - AV je uzeo deo Recycle Bin-a kome ja ne mogu da pristupim jer je, po svemu sudeći, oštećen i Recycle. (Piše nešto - wrong parameter, bla bla).
Sve ovo ne bi bio problem, mislim - dešava se, da mi virus nije pojeo INSTALACIJE, i tako ja ostadoh bez ičega... Čak i kada bih poželela da ih nekako vratim na komp., onako zaražene, ne mogu jer su ZAKOPANE u Recycle-u.
Dakle, oba diska su prsla načisto, najveći trip je - koji se to genijalni virus uvukao u instalacione verzije programa za - džepni računar, koji (svakako) koristi potpuno drugi operativni sistem!!!?
A, nađavola, taj džepni računar ima neki trip da se potpuno "isprazni" kada se ne koristi neko vreme, tj. vrati se na fabrički podešeno, ne bi bio problem da ja vratim podatke sa njega, jer imam podršku na PC-u, ali je ona onesposobljena i pojedena od nekih ultra-svestranih, extra-prilagodljivih, giga destruktivnih, mega senzacionalnih virusa...
Tako da sam ostala bez podataka gde god sam ih mogla imati.
Dobro, hajde, nije kao da čuvam podatke za DB...
Mene interesuje odgovor na par pitanja:
- Da li je moguće, dakle, da virus pojede instalacije programa?
- Da li je moguće da je AV pojeden od virusa (instaliran na već zaražen komp.) počeo čudnovato da se ponaša, brišući i ono što treba i ono što ne treba?
- Da li je jedini način da spasim što se spas'ti može da sednem i mesec dana klikćem na foldere instalacija za programe( kojih ima, ili je bilo, prilično mnogo), da bih videla koja još valja?
- Koji AV može da mi garantuje da posle njegovog dejstva više neće biti virusa? Naime, nađem ja treći disk (od nekog drugog), na koji bih mogla da prebacim ono što je ostalo, a šta, 'ebem ga, da prebacim, kada je AV poludeo i briše bez milosti? I kad završi komp. neće biti u stanju da ponovo preore disk za zaostacima...
Treba mi još jedan računar. Pa, kad tamo nabijem nešto sa ova dva diska ima i njega da pojede virus... Šta da radim???

Joj, djevojcice sto se ti patis..

dakle, da bi znala ima li kakvih virusa u nekim instalacijama programa tokom instalacije treba da procitas i Licence Agriment u kojem lijepo pise sve sto treba da pise, ..

Sto se tice novog Windowsa i diska nije mi malo jasno da li se radi o dva fizicka diska ili dvije particije (disk izdijeljen na dva dijela)..

Sad, ako u sve nisi sigurna i ne znas sta i kako onda lijepo pocni od pocetka..

Imas windows kakav god da je (nadam se da imas i rezac diskova) a ako imas sve datoteke koje mislis da ti trebaju narezi na CD i tako ih sacuvaj..

Sto se tice kante za smece prilikom instalacije Norton System Works 2003 imas ograniceno koristenje kante za smece jer instalacijom ovog Symantecovog paketa dajes i neka prava ovom programu da se brine o tome, no uvijek mozes preko Windows explorera da ekliminises sta se nalazi u kanti..

S obzirom da je stanje kako jeste... Pokusaj doci do Kaspersky antivirus, neke od personal verzija koje vaze 30 dana i skini UPDATE pa sa istim u SAFE MODE i preskeniraj cijeli kompjuter i naravno sto nadje brisi.. U mnogome ces se rijesiti virusa..

nakon toga potrebno je da skeniras bar sa programom SpyBot S&D 1.4CR takodje u SAFE MODE i da se rijesis ostatka smeca kod tebe u kompjuteru..

Nakon ovih radnji javi se da nam kazes kako stvari stoje i ako treba da pisemo dalje...

Pozdrav za damu....

E ovako najbolje je da formatiras citav disk, tj. da sve pobrises sa njega, i ponovo instaliras sistem. Dalje virusi mogu da ti "pojedu" instalacione verzije software-a.
Znaci ti kako skeniras sa AV-om i brises te fajlove, oslobadjas se virusa, ali isto tako pravis novu stetu na racunaru, bilo to na OS-u ili nekom drugom programu, tako format i sve ponovo.

GZ:
Imas windows kakav god da je (nadam se da imas i rezac diskova) a ako imas sve datoteke koje mislis da ti trebaju narezi na CD i tako ih sacuvaj..

Sto se tice kante za smece prilikom instalacije Norton System Works 2003 imas ograniceno koristenje kante za smece jer instalacijom ovog Symantecovog paketa dajes i neka prava ovom programu da se brine o tome, no uvijek mozes preko Windows explorera da ekliminises sta se nalazi u kanti..

S obzirom da je stanje kako jeste... Pokusaj doci do Kaspersky antivirus, neke od personal verzija koje vaze 30 dana i skini UPDATE pa sa istim u SAFE MODE i preskeniraj cijeli kompjuter i naravno sto nadje brisi.. U mnogome ces se rijesiti virusa...
Ne razumesh, sve, maltene sve je vetj oshtetjeno. Ne znam shta da narezem jer nemam pojma shta nije zarazeno, niti shta je celo. A pitanje je i da li bih mogla da narezem bilo shta. Ako ponovo ukljuchim AV mislim da tje mi od fajlova i programa ostati pozadina za ekran... Pre nego shto sam ubacila taj AV mogla sam bar da se konektujem na internet, sad ne mogu ni to. I htela sam da uradim to sa Kasperskim i Pandom, ali je veza tako divna da nikada nije uspeo da apdejtuje do kraja, nego prekine na pola i onda, valjda, krene iz pochetka... A sad je i kasno, verovatno mi je otishla instalacija za Kasperski.
Shto se tiche toga da li imam dva diska ili jedan izdeljen na dva dela mislim da je ovo drugo :oops: Vidish, nikada mi nije palo na pamet... Ali, to nema smisla, onda me je serviser "inficirao" nekim njegovim s.anjem?!
Hm, nikada nisam videla dva diska unutra, sad sam malo zbunjena. Imaju (C i D) po 20 Gb.
Znachi, ideja da je AV pobenavio ne dolazi u obzir? Uzgred, nisam nikada ni ushla chestito u taj program, kada kliknem na ikonicu za AV, koja se pojavila nakon instalacije, otvori se samo prozor isti kao Internet Explorer kada nije ostvarena konekcija (The page cannot be displayed...), s tom razlikom shto se NE OTVARA EXPLORER, nego samo, tako, ta slika. AV je automatski pocheo da brishe sve shto je stigao. A onda je otishao Recycle, i nemam pristup tim obrisanim fajlovima.
Moja ideja je da zovem tog dechka i da iskoristim njegov rachunar, da nekim normalnim anitvirusom skeniram disk (ili diskove), ali ne mogu da ishchupam nishta iz Recycle-a.
- Shta bi se desilo ako bih izbrisala ceo AV program? Da li bi nestali fajlovi? Verovatno bi...
- Postoji li neki drugi nachin da ih povratim iz kante (uh, kakav izraz) ili su zauvek izgubljeni? Pitam zbog tog dzepnog rachunara, mnogo mi je chudno da su instalacije za njegove programe zarazene. Ionako mi je svejedno, komp. je prsao nachisto.
Hvala.

Bez uvrede na damu, ali moram da priznam da si i sama malo zakomplikovala..

Da idemo redom..

Kako se moze da primjeti iz tvog pisanja ti u racunaru imas 1 (jedan) tvdri disk (HDD) koji je podijeljen na dvije particije C i D..
Na particiji C je instalisan OS (operativni sistem) i potrebni, korisnicki programi, tipa office, AV i ostalo sto ti je iz raznoraznih razloga trebalo..

Dakle, postojao je virus ili vise njih koji su ti napravili problema u sistemu pa si zvala nekog sa jacim znanjem da ti to rijesi..

Lik koji je radio posao je obnovio sistem, bez da formatira particiju C (ili je to ucinio) pa je instalisao nov sistem i ponovo instalisao programe..

Sad ostaje zbunjujuce..
Koje sve AV programe imas i imas li jos i jedan AV program sem Nortona??

Ako je samo norton, sve stvar koje si sama bacila u kantu mozes da vratis preko Windows Explorera tako sto ces otvoriti isti pa kliknuti na kantu i odabrati fajlove koji se tamo nalaze pa desnim klikom na opciju Restore..

Ako se neki fajlovi nalaze u karantin Kanti Nortona, ne znam da li Norton dozvoljava Restore takvih podataka jer ih je smjestio u karantin iz razloga sto su zarazeni..

U krajnjem slucaju, ako su programi na D particiji zarazeni..
Mozes da uradis sledece: da skines svoj HDD i da ga prikljucis na neki drugi racunar i na tom drugom racunaru koji ima uredno azuriranu bazu antivirusnih podataka skeniras.. Nerton vise ne preporucujem u takvim slucajevima nikao, iskljucivo Kaspersky..

Druga varijanta je da ponovo formatiras svoj HDD C particiju i naneses svjez Windows XP sa SP2 i instalaciju Kaspeskog, niposto Nortona..
Nakon toga ides u skeniranje HDD-a i cijelog kompa.. Sto je zarazeno zarazeno je i mora da se ocisti..

Sad nesto mi bas i nije jasno kada su u pitanju virusi koji se eventualno nalaze na D particiji da odjednom sami krecu ako ih ne pokreces..

Treca varijanta je opet ona da ipak narezes sve sto mislis da ti treba, pa makar oni bili i zarazeni fajlovi ili osteceni.. Kada imas te narezane programe oni ti ostaju, a nakon tog posla formatiras i D i C particiju s tim sto na C instalises novi Win i tada sigurno ne bi trebalo da bude virusa a sa CD-a pokreces instalacije pojedinih programa koji ti trebaju.. Sa uredno instalisanim i updateovanim AV programom ne bi trebalo da bude problema...

To je bar po meni najbolje rjesenje...

Poz.

Primetila sam da volite da čujete "kako se završilo", pa reko' da vam javim.
Ustvari, ispade da su se posvađala dva AV programa, obrisani Kasperski i ovaj Norton. Valjda Kasperski nije bio do kraja obrisan. A bio je i neki treći tu, mada je on nebitan...
I tako bi meni Norton obrisao kompletan disk, a iovako nije ostao gladan...
Kasperski, dok je svojevremeno radio, ostavljao je neki šit koji je Norton prepoznavao kao virus, a kako je sve bilo skenirano... Da li je, uopšte, bilo virusa, to ostade nebitno.
Eh, ostadoh ja bez ijedne instalacije... Hoće to kad ih ne narežem na vreme.
Pozdrav i hvala.

Back