Virtuelna realnost otkriva Milansku katedralu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
duomo_milano_italija_240223_tw1024.jpg

Milanska katedrala, gotička bogomolja koja je simbol grada i najveća katedrala u Italiji koju svake godine posećuju milioni turista, od kraja ovog meseca za sve posetioce uvodi i mogućnost posete putem virtualne realnosti.

Izgradnja Milanske katedrale započeta je 1386. a završena 1965. godine. Arhitekta Nikola de Bonaventura dao joj je taj inicijalni gotički izgled, a kroz petvekovnu izgradnju mnoštvo arhitekata, umetnika i skulptora dali su joj svoj pečat.

Jedna od najvećih katoličkih crkava na svetu, na svojih 11.700 m2, može da primi više od 40.000 ljudi, a godišnje je poseti više od dva i po miliona turista. Njima se nudi mnoštvo mogućnosti za posetu ovom fantastičnom zdanju, a od kraja ovog meseca, ko to bude želeo, moći će i da preko virtualne realnosti otkrije katedralu i upozna se sa njenom istorijom na jedan sasvim drugačiji način.

- Zahvaljujući ovim pametnim naočarima, mi možemo da vidimo nekoliko različitih stvari unutar Duoma. Ukupno 12 koje smo odabrali i koje se kreću od arheološkog dela, gde putem ovih naočara možete da vidite kako je to izgledalo u prošlosti. Zatim orgulje, koje su najveće orgulje u Italiji. Onda možete da se okrenete ka prozorima i videćete animaciju nekih scena koje se mogu na njima videti. Onda možete na samom ulasku u katedralu da vidite meridijanu, koju posetioci često ni ne primete, a zahvaljujući ovim naočarima možete videti snop svetla koji ulazi i osvetljava unutrašnjost katedrale - objašnjava Emanuele Kalioni, koordinator digitalnih aktivnosti Milanske katedrale.

Pored ovih pametnih naučara, koji putem proširene stvarnosti daju formu slikama, posetiocima se nudi i virtualno istraživanje kamenoloma Kandoljija odakle potiče mermer koji se koristio za izgradnju katedrale. Preko specijalnih vizira posetioci će moći da vide Valdosolu, gde se nalazi kamenolom, te da aktivno učestvuju u vađenju mermera, a moći će i da prošetaju platformom, koja se nekada koristila za rukovanje blokovima, na visini od preko 20 metara.

Ovaj obilazak turistima je moguć na engleskom jeziku, a od 28. jula na španskom i nemačkom.
Na ovaj način posetioci mogu da vide i detalje, koje inače ne bi zapazili, te da prošetaju istorijom.
(rts)
 
Na zalost ovo je verovatno buducnost ali ni jedna virtuelna tehnlogija ne moze da zameni direktan fizicki i vizuelni kontakt
u ovom slucaju sa Milanskim Duomom..Treba uci u njega preko ogromnog trga na kome se nalazi ,osetiti miris vekova koji su utkani u Duomo
i razgledati svu raskos i lepotu koja je unutra a i spolja..Milanski Duomo je nesto sto se ne propusta u obilasku ili boravku u Milanu
 

Back
Top