Виртуални Набуко остаје без гаса

Kristian.Bogdanovic

Ističe se
Poruka
2.440
Виртуални Набуко у трагању за гасом

Пројкат изградње гасовода Набуко из Централне Азије и Закавказја у Европу мимо Русије може да остане на папиру. О томе пише угледни британски лист Фајненшл тајмс.

Издање саопштава да је руководство козорцијума за изградњу гасовода затражило од земаља произвођача гаса да до краја марта дају јасне гаранције поводом будућих енергетских испорука. Време притиска. Учесници конзорцијума, а то је низ европских земаља, укључујући Немачку, Аустрију и Мађарску, припремају се буквално ве године да приступе изградњи магистрале дужине скоро три хиљаде километара. Главни задатак пројекта је смањити зависност од руског гаса, тачније диверзификовати испоруке енергената. У те сврхе планирано је да се потроши преко десет милијарди долара. Ипак до данас нема одговора на кључно птиање: да ли уопште постоји гас за пуњење цевовода? Испоставља се – практично га нема. За сада је само Азарбејџан обећао да ће дати укупно 10 милијарди кубних метара за потребе ЕУ. Али то је очигледно недовољно. У скоро за задовољавање растућих потреба Европе биће потребно ни више ни мање додатних 200 милијарди кубних метара. Уз то Набуко за сада нема коначни бизнис-план, нису извршени неопходни инжењерски радови. Да се удахне живот у тај за сада виртуални пројекат не помаже чак ни активна подршка од стране САД и НАТО, који узмају у обзир одсуство Русије у њему.

Са проблемом ресурсне базе Набуко се суочио од самог почетка, истиче председник Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Генадиј Шмаљ.

Прорачун показује да су аутори Набука рачунали на учешће Азарбејџана, Туркменије, Ирана и могуће Русије у њему. Што се тиче Азарбејџана, данашњи баланс показује: он скоро да нема слободни гас. Туркменија је у совјетско време производила 80 милијарди кубних метара гаса. Али сада је тај обим пао. И читав њихов гас је распоређен. Они су изградили гасоводе у Кину и Иран. Уз то ми купујемо од Туркменије. Зато слободног гаса данас у Туркменији скоро да нема. Остаје Иран. Али, узимајући односе Ирана са неким западним земљама, између осталог са САД, тешко да се он може разматрати као учесник пројекта. Набуко је више пи-ар акција, него озбиљан, економски оправдан пројекат.
 
Доле Америка! Живела Евроазија!

Ма, јасно, пријатељу. Тај Набуко ме подсећа на ситуацију где наркоман (запад, претжно Америка) покушава да се уфикса, па промаши вену и убоде се у месо (колапс Америчке спољне пљачкашке политике на Блиском Истоку).
 
Pre neki dan sam procitao na 'Glasu Rusije' i vest da je na Kamcatki pronadjeno (ne znam koliko hiljada tona) mnogo zlata i da ce to nalaziste biti 5 po velicini u svetu.. :)

A zanimljivo je i da Rusija poseduje petinu svetske pijace vode i da npr samo na Kamcatki ima dovoljno pijace vode da zadovolji polovinu kineskog stanovnistva!

...i sta je sada poenta price ? Kinezi nece biti zedni ?
 
nabuko ne mozhe da funkcionishe bez iranskog gasa!!!

a znash kad ce iran da snabdeva zemlje chlanice nato gasom? nikad a mozhda ni tad.

nabuko ce u stvari i biti 1 od povoda napada na iran, ako ne srushe adolfinedzhada i njegov rezhim pre toga na drugachiji nachin. naravno tu su i josh neki povodi za napad, pomaganje mudzhahedina i terorizma, nuklearni centri i obogacivanje uranijuma, opijati...
 
Nabuko je puko još pre godinu dana.

Gas koji je trebao da ide za Nabuko završio je i Kini na sledećih 99 godina ako ga do tada uopšte bude bilo.

Bilo je nekoliko tema ovde na Krstarici tada a ovaj tekt koji se sada pojavio samo je dokaz koliko je demokratska EU obaveštena o svojim problemima.

Jedini prirodni gas koji će stizati u EU ide samo iz Rusije i nešto malo iz Norveške u najboljem slučaju 10%.

Inače Iran je u trenutku kada je napad bio sasvim izvodljiv na njega samo iz razloga otimanja proizvodnje gasa i nafte kompletnu svoju proizvodnju gasa usmerio u Kinu i to na zahtev Kine. Kina je izgradila ceo gasovod u rekordnom roku za nešto malo vipše od godinu dana.

Zato su se malo oladile amreičke glave oko invazije na Iran u zadnje vreme.
 
Poslednja izmena:
Ево га:
Чиста вода скупља од злата

Настаће берзе за трговину водом

Чиста вода постаје један од кључних стратешких ресурса. Према прогнозама УНЕСКО-а, до 2030. године око половине становништва Земље ће осећати мањак питке воде. Аналитичари тврде о вероватноћи глобалних водених конфликата. Кроз извесно време ће вода бити скупља од нафте. Узимајући у обзир такве прогнозе, Русија, која има петину светских залиха воде, има шансу да постане озбиљан играч у трговини тим ресурсом.

Питање рационалног коришћења слатке воде и борбе против њеног мањка у дугорочној перспективи ће се разматрати током другог Међународног форума Чиста вода-2010. Он ће бити одржан у Москви идуће недеље. У том ће сусрету учествоватим политичари, економисти, научници, представници пословних кругова из различтих земаља. Ако се данас у свету једним од главних глобалних проблема сматра енергетска безбедност, у условима промене климе може да се истакне водена безбедност. У регионе, који највише страдају од мањка воде, спадају афрички и блискоисточни региони, што никако не доприноси стабилности у тим ионако нестабилним жариштима. Дакле, дефицит слатке воде реално постаје једним од најопаснијих глобалних изазова. Како сматрају у УН-у, у свету већ данас има око 2 хиљаде рејона, у којима може да дође до оружаних конфликата. У перспективи, узимајући у обзир потенцијал Русије и потребе других држава, могуће је разматрање питања о извозу питке воде, на пример, преко специјалних водовода, као и стварање водене берзе, - истакао је у ексклузивном интервјуу Гласу Русије председник комитета Савета Федерације за природне ресурсе и заштиту човекове средине Виктор Орлов.

Берзе за трговину водом ће у Русији, свакако, настати, али не данас. Мислим, да ће до тога доћи не раније, него за 20 до 30 година, а можда и више, јер се у свету истовремено развијају технологије за чишчење воде, чак и коришћење морске воде. Иначе је могућа изградња водовода питке воде, могуће је возити воду танкерима по читавом свету. Код нас на Камчатки има довољно веома чисте дивне воде бар за половину Кине, а чак и више, коју би могли да транспортујемо танкерима. Већ постоје такви пројекти.

Осим тога, према мишлењу научника, у блиској перспективи велику вредност ће имати не само вода као ресурс, већ и роба за чију је производњу потребна велика количина воде. То су, на пример, производња тканина, као и различитих синтетских влакана. Огромни обим воде тражи и хлађење блокова енергетских уређаја. И ту Русија има изузетне могућности да би заузела једно од кључних места на том тржишту, јер Русија има не само много воде, већ и апсолутно све ради развоја производњи где се троши много воде.

http://www.enovosti.info/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=0&idnovost=15618

Sta sad imas da kazes ? :rtfm:
 
Nabuko je puko još pre godinu dana.

Gas koji je trebao da ide za Nabuko završio je i Kini na sledećih 99 godina ako ga do tada uopšte bude bilo.

Bilo je nekoliko tema ovde na Krstarici tada a ovaj tekt koji se sada pojavio samo je dokaz koliko je demokratska EU obaveštena o svojim problemima.

Jedini prirodni gas koji će stizati u EU ide samo iz Rusije i nešto malo iz Norveške u najboljem slučaju 10%.

Inače Iran je u trenutku kada je napad bio sasvim izvodljiv na njega samo iz razloga otimanja proizvodnje gasa i nafte kompletnu svoju proizvodnju gasa usmerio u Kinu i to na zahtev Kine. Kina je izgradila ceo gasovod u rekordnom roku za nešto malo vipše od godinu dana.

Zato su se malo oladile amreičke glave oko invazije na Iran u zadnje vreme.

pa onda juzhni tok nema alternativu, shto je i nama ok
 

Back
Top