Vipassana meditacija

Sekhem

Primećen član
Poruka
524
1000006668.png

Vipassana meditacija (pāli: vipassanā = „jasno viđenje“, „uvid“) je drevna budistička tehnika meditacije čiji je cilj izravno uvidjeti stvarnu prirodu uma i tijela – bez filozofije, rituala ili vjerovanja.
To nije tehnika opuštanja (iako opušta), nego metoda dubokog samopromatranja koja vodi prema oslobađanju od patnje.

1. Temeljna ideja Vipassane
Vipassana se zasniva na promatranju onoga što jest, iz trenutka u trenutak:
tjelesnih senzacija
osjećaja (ugodnih, neugodnih, neutralnih)
misli i emocija
reakcija uma
👉 bez osuđivanja, potiskivanja ili vezivanja.
Cilj je razviti čistu svjesnost (sati) i mudrost (paññā).

2. Što se uči Vipassanom?
Vipassana vodi do izravnog uvida u tri univerzalne istine (tzv. tri obilježja postojanja):
Prolaznost (anicca) – sve se stalno mijenja
Nezadovoljstvo (dukkha) – vezivanje vodi patnji
Ne-ja (anattā) – nema trajnog, čvrstog „ja“
Ovo se ne shvaća intelektualno, nego iskustveno u tijelu i umu.

3. Kako se Vipassana praktikuje – korak po korak

🔹 1. Priprema (etička osnova – sīla)
Prije prave Vipassane razvija se etička stabilnost:
ne štetiti drugima
ne lagati
umjerenost u ponašanju
To smiruje um i daje osnovu za duboku praksu.

🔹 2. Anapana – svjesnost disanja (ulaz u Vipassanu)
Praksa počinje Anapanom (prvih nekoliko dana na intenzivnim povlačenjima):
Kako:
sjediš uspravno (na podu ili stolici)
zatvoriš oči
pažnju usmjeriš na prirodno disanje
promatraš osjet zraka na nosnicama ili iznad usne
ne kontroliraš dah
🎯 Cilj:
izoštriti koncentraciju
smiriti raspršen um

🔹 3. Vipassana – promatranje senzacija u tijelu
Kad je um stabilniji, počinje prava Vipassana.
Kako se radi:
pažnjom sustavno „skeniraš“ tijelo
od vrha glave do stopala i natrag
promatraš sve senzacije:
toplinu, hladnoću
trnce, pritisak
bol, ugodu, prazninu
ne reagiraš (ne želiš ugodno, ne odbacuješ neugodno)
Ključna riječ: ravnodušna svjesnost (ekvanimitet).

🔹 4. Promatranje reakcija uma
Vipassana ne radi na mislima direktno, nego:
vidiš kako se senzacija pojavljuje
vidiš kako se um automatski veže ili odbija
ne reagiraš
senzacija prođe sama
👉 Tako se razgrađuju duboki obrasci navike i patnje.

🔹 5. Metta (ljubaznost)
Na kraju prakse često se prakticira Metta meditacija:
svjesno njegovanje dobrote i suosjećanja
prema sebi i drugima
Ona uravnotežuje duboki uvid s toplinom srca.

4. Što se događa tijekom prakse (realno)
Mogu se pojaviti:
nemir
bol u tijelu
potisnute emocije
sjećanja
👉 To je normalno. Vipassana ne potiskuje – ona čisti.
S vremenom se razvija:
dubok mir
jasnoća
stabilnost
manja reaktivnost u svakodnevnom životu

5. Koliko i kako vježbati kod kuće?
Za početnike:
10–20 min dnevno
sjedenje u tišini
fokus na disanje → senzacije
Za ozbiljnu praksu:
1 sat ujutro + 1 sat navečer (klasična preporuka)
ili intenzivni 10-dnevni Vipassana retreat

6. Što Vipassana NIJE
❌ nije religijski obred
❌ nije vizualizacija
❌ nije ponavljanje mantri
❌ nije bijeg od problema
✔️ jest radikalan susret sa stvarnošću kakva jest

7. Za koga je Vipassana posebno korisna?
ljudi s anksioznošću i stresom
oni koji žele duboko samorazumijevanje
osobe koje traže iskustvo, a ne teoriju
svi koji žele unutarnju slobodu

Za one koji ce procitati prvi post i pomisliti vau ajde da probam Vipassana meditaciju evo jos informacija.

Tvrdnja da je ovo bez filozofije, rituala ili verovanja je prva i osnovna laž. Svaki pokret u ovoj meditaciji je duboko natopljen budističkom dogmatikom. Verovanje da je sve patnja, da je sve prolazno i da nema Boga je njihova filozofija. Jasno viđenje (uvid) je zapravo mrak. Prosvetljenje uma dolazi kao dar od Duha Svetoga nakon očišćenja srca od strasti. Ovde se nudi uvid silom, kroz tehniku. To je pokušaj da se provali u duhovni svet na zadnja vrata.
Patnja je često lek koji nas budi iz sna greha. Osloboditi se patnje kako to lepo zvuči.

Definicija: Vipasana je suštinski pokušaj duhovnog samoubistva pod maskom oslobođenja, jer kroz ravnodušno posmatranje senzacija ukida dar rasuđivanja i pretvara čoveka u hladnu mašinu koja beži od Krsta i odgovornosti pred Bogom. Nudeći mir bez Hrista i etiku bez ljubavi, ova tehnika čoveka zatvara u tamnicu sopstvenog ega, gde se vrhunac mudrosti lažno predstavlja kao uviđanje da ličnost zapravo ne postoji.

Na primer:
👉 bez osuđivanja, potiskivanja ili vezivanja. ---------- ako ne rasudjujes kako mozes znati sta je dobro a sta zlo?

Što se uči Vipassanom?
Vipassana vodi do izravnog uvida u tri univerzalne istine (tzv. tri obilježja postojanja):
Ne-ja (anattā) – nema trajnog, čvrstog „ja“ ----------- Ako tvrdiš da tvoje ja ne postoji i da je sve samo prolazna senzacija, ko je onda taj koji donosi odluku da meditira?

VAŽNO: Postoje naučno i medijski dokumentovani slučajevi gde je Vipassana dovela do teških psihičkih poremećaja. Mnogi mediji, uključujući i velike svetske portale, izveštavali su o slučajevima poput onog Megan Vogt, koja je nakon 10 dana Vipassane doživela potpuni mentalni slom i na kraju sebi oduzela život. Ono što oni zovu ne-ja (anatta), psihijatrija prepoznaje kao ozbiljan poremećaj gde osoba gubi osećaj identiteta i povezanosti sa stvarnošću.
Na gotovo svim organizovanim Vipassana kursevima (pogotovo onim po Goenkinom metodu) polaznici moraju da potpišu obrazac u kojem potvrđuju da su u potpunosti odgovorni za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Sta mislite što?

Da pojasnim i skratim ljudima koji žele da probaju. Čuo sam za vapasanu i vidim da se zasniva na prihvatanju i obitavanju u ovom trenutku. Biti prisutan znači vibrirati visokom frekvencijom. Dovoljno je da vašu svest usmerite u ovaj trenutak i da bude prisutni njega što je više moguće. Jednostavno uhvatite sebe kako vam um luta i kako razmišljate o nekim glupostima jer to i radite u 99% vremena dnevno. Dovoljno je da posmatrate um, neka on i dalje proizvodi gluposti samo ga posmatraje, ili se fokusirajte na disanje i na okolinu, budite prisutni. Niko od vas ne traži da ispraznite um i ne razmišljate. To je teško jer ste navikli na vaš "majmunski um" koji non stop skače i nikad nije prisutan u ovom trenutku. Teško da ćete isprazniti um kompletno i tako funkcionisati dugo. Vidim da dosta ljudi misli da ako ne razmišljate niočemu ili ako ste prisutni i svesni ovog trenutka da ne funkcionišete kako treba i da ćete zaboraviti sve ostalo šta treba da uradite. Naprotiv, dobićete neverovatnu mentalnu čistinu. Nećete donositi odluke iz ljutnje i besa ili straha kao što obično radite, već ćete ih donositi sa više razine svesti. Poenta je da budete svesti jedine stvari koja postoji, koja je postojala i koja će uvek postojati a to je ovaj trenutak koji nema početak ni kraj, koji je uvek i koji će biti, koji nikada nećete napustiti, jer vi ste on.
Tvrdnja da je ovo bez filozofije, rituala ili verovanja je prva i osnovna laž. Svaki pokret u ovoj meditaciji je duboko natopljen budističkom dogmatikom. Verovanje da je sve patnja, da je sve prolazno i da nema Boga je njihova filozofija. Jasno viđenje (uvid) je zapravo mrak. Prosvetljenje uma dolazi kao dar od Duha Svetoga nakon očišćenja srca od strasti. Ovde se nudi uvid silom, kroz tehniku. To je pokušaj da se provali u duhovni svet na zadnja vrata.
Patnja je često lek koji nas budi iz sna greha. Osloboditi se patnje kako to lepo zvuči.
Da, oslobodi se patnje, svog uma, sve dolazi iz uma, bukvalno sva patnja koju imaš. Vrlo je jednostavno osloboditi se, tvoj ego ti ne dozvoljava to.
Definicija: Vipasana je suštinski pokušaj duhovnog samoubistva pod maskom oslobođenja, jer kroz ravnodušno posmatranje senzacija ukida dar rasuđivanja i pretvara čoveka u hladnu mašinu koja beži od Krsta i odgovornosti pred Bogom. Nudeći mir bez Hrista i etiku bez ljubavi, ova tehnika čoveka zatvara u tamnicu sopstvenog ega, gde se vrhunac mudrosti lažno predstavlja kao uviđanje da ličnost zapravo ne postoji.
Pije ti se voda, jel ponavljaš u sebi "ustajem, evo dižem du*e sa stolice, odoh polako ka česmi, joj moram prvo čašu dohvatiti i još ako je prljava joj majko moja mila moram je oprati prvo i očistiti, evo uzimam času, odvrćem česmu, vidi kako lepo voda ulazi u čašu, sad polako primičem čašu do usta i gutam vodu, joj kako lepa voda". Ja mislim da ne pričaš ovo, već radiš te stvari bez apsolutno ikakvog razmišljanja. Pa čekaj kako to radiš a nisi ponavljao u svom umu ceo proces? Ponavljanje i taj proces je patnja. Dakle nisi bio svestan ovog trenutka već si dopustio umu da preuzme stvar i odvrati te od ovog trenutka. To vazi za vipasanu. Um je sluga a ne gospodar. Kad dođe trenutak da odrešiš šta je dobro a šta ne, na primer neko ti ponudi buđavu papriku a ti ne moraš voditi monolog u sebi da bi doneo zaključak da je ona buđava. Ličnost i ne postoji ko je Pa Ja Jovanović ako mu uzmem ime i prezime i poreklo, veru itd??
Na primer:
👉 bez osuđivanja, potiskivanja ili vezivanja. ---------- ako ne rasudjujes kako mozes znati sta je dobro a sta zlo?
Imaš 5 čula, i više nego dovoljno da znaš šta je dobro a šta ne. Niko ne kaše da ne treba da koristiš svoj um, a naučio sam te i kako da budeš posmatrač svog uma, jer ti si taj posmatrač, tvoja iskonska svest.
Što se uči Vipassanom?
Ne-ja (anattā) – nema trajnog, čvrstog „ja“ ----------- Ako tvrdiš da tvoje ja ne postoji i da je sve samo prolazna senzacija, ko je onda taj koji donosi odluku da meditira?
Kao što je jedan guru došao do saznanja dok je razmišljao nešto, da su u njemu u stvari dva, jedan su misli a drugi koji posmatra te misli. Sam zaključi šta je pravo a šta ne. Taj koji donosi odluku, taj koji posmatra, to si ti, čista svest. Ako je odluka donešena svesno onda je prava. Koristi svoj um kad god je potrebno, ali ga koristi svesno i posmatrački.
VAŽNO: Postoje naučno i medijski dokumentovani slučajevi gde je Vipassana dovela do teških psihičkih poremećaja. Mnogi mediji, uključujući i velike svetske portale, izveštavali su o slučajevima poput onog Megan Vogt, koja je nakon 10 dana Vipassane doživela potpuni mentalni slom i na kraju sebi oduzela život. Ono što oni zovu ne-ja (anatta), psihijatrija prepoznaje kao ozbiljan poremećaj gde osoba gubi osećaj identiteta i povezanosti sa stvarnošću.
Na gotovo svim organizovanim Vipassana kursevima (pogotovo onim po Goenkinom metodu) polaznici moraju da potpišu obrazac u kojem potvrđuju da su u potpunosti odgovorni za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Sta mislite što?
Teški psihički poremećaji dolaze iz nemogućnosti ukroćena sopstvenog uma, jer ljudi ne znaju, ovo se ne uči u školi nažalost. Um toliko postane destruktivan da dolazi do šizofrenih cepanja ili šta već. Nesvest je nastupila braćo moja, šetajući zombiji svuda. Gledam jadnje ljude, robove svojih umova, šetaju tmurno svaki dan, ne znaju ni kako ni zašto, a najjadnije je to što ne znaju kako patnje da se oslobode, i kada dobiju odgovor njihov um neće to da prihvati. Um je gospodar mnogih a sluga nekolicine. Kad um postane sluga patnja će nestati skroz a ako ne skroz drastično će se smanjiti. Sve se ovo mora desiti u ovom trenutku svesno.

Back