Vinski prozori ponovo rade

Lada

Legenda
Poruka
52.237
Vinski prozori ponovo rade: Pandemija oživela neobičnu tradiciju iz doba kuge
Nakon što je kuga 'opustošila' Firencu u 17. veku, u istorijskim knjigama ostale su zabeležene priče o tzv. vinskim prozorima.
vinski_prozor_toskana_italija_236039777.jpg


Kako bi izbegli porez i posrednike u prodaji, u 16. veku italijanskim porodicama bilo je dopušteno da vino prodaju direktno iz svojih palata i kuća, umesto u tavernama i gostionama, piše Pun kufer.

Smanjenje troškova je bilo važno, ali daleko važnija je ipak bila sigurnost i držanje bezbednog odstojanja jer je gradom vladala crna smrt.

Socijalna distanca praktikovala se mnogo pre pandemije korona virusa, a potreba za vinom stara je koliko i civilizacija. Tako su italijanski proizvođači vina u teškim vremenima pronašli su način za sigurno poslovanje - vinske prozore.

Do 19. veka prozorčići su postali toliko popularni da ih je gotovo svaka bogatija porodica imala na svojoj palati. Bili su taman toliki da kroz njih može da se gurne ruke sa buteljkom ili čašom.

Uprkos svojoj popularnosti, s vremenom su okolnosti dovele do njihovog zatvaranja. Vlasnici su prodavali svoje palate i praznili vinarije, raskošne zgrade postale su hoteli, apartmani ili javne ustanove, deo zgrada oštećen je u Drugom svetskom ratu, a poplava 1966. godine bila je poslednji ekser na kovčegu.

Drveni prozori stradali su prvi, a simpatična praksa polako je postala deo prošlosti.

Ali i danas postoji Udruženje vinskih prozora koji se bavi zaštitom preostalih prozora i negovanjem ove tradicije. Izradili su mapu postojećih prozora u Firenci i okolini i ponosno obavestili javnost da, jedan za drugim, prozori opet počinju da se otvaraju. Trenutno ih u gradu i okolini postoji oko 300.

Na ponovno otvorenje ih je podstakla pandemija novog virusa korona i ponovno – potreba za poslovanjem u teškim vremenima. S tim što su ovog puta u ponudi i hrana i kokteli.

Istorija se ponovila, a italijanska tradicija neočekivano je oživela.

Prozori su već postojali, sve što je trebalo učiniti jeste – ponovno ih otvoriti.

files.php
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.885
Gelateria Vivoli, jedna od poznatih firenčkih sladoledarnica, bila je jedna od prvih firmi koja je iskoristila svoju bučetu tokom pandemije koronavirusa (mada bi bistro po imenu Babae trebao biti priznat kao inicijator trenda, vrativši svoju bučetu u leto 2019).

"Odlučili smo da koristimo svoju bučetu tokom Covid-19 i kao zaštitnu meru i da izmamimo osmeh prolaznicima", rekla je Giulia Vivoli, vlasnica četvrte generacije sladoledarnice u intervjuu putem e-pošte. „Otvorali smo ga u prošlosti, ali je sada veoma prikladno.“
http%3A%2F%2Fcdn.cnn.com%2Fcnnnext%2Fdam%2Fassets%2F200811020144-03-buchette-del-vino.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.