Vilijam ŠekspirMnogo buke ni oko čega

Lada

Legenda
Poruka
52.239
Režija: Iva Milošević
Za dobrim i kvalitetnim predstava prašina se uvek diže.
Jugoslovensko dramsko pozorište se može pohvaliti izuzetno kvalitetnim repertoarom koji se u jednakim vremenskim razmacima oplemenjuje isto tako produktivnim predstavama. Jedna od njih jeste i Mnogo buke ni oko čega čije se prvo izvođenje desilo 28. novembra 2019. godine. I od tada beleži veliku posećenost, pogotovo što se jedan Šekspirov komad prikazuje na komičan i duhovit način.
Poznati glumački laureati su se našli u ovom komadu: Srđan Timarov (u ulozi Borača), Radovan Vujović (u ulozi don Pedra), Marko Janketić (u ulozi Benedeta), Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Joakim Tasić, Marko Baćović, Milena Vasić, Milica Sužnjević i Bojan Lazarov. Režiju potpisuje talentovana Iva Milošević kojoj je bio značajan i prijatan izazov da jedan Šekspirov komad prikaže na poseban, pozorišni način. Predstava ‘Mnogo buke ni oko čega’ se bavi pitanjima korelacije ljubavi, predrasuda i straha od neuspeha. I da li zaista postoji ljubav iz bajki.
Naime, prema statistikama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ovo je čak 20. Šekspirov komad na daskama ovog teatra. Najviše je igran ‘Hamlet’, a prate ga ‘Otelo’, ‘Romeo i Julija’, ‘Magbet’, ‘San letnje noći’, ‘Mletački trgovac’ i ostala, jednako uspešna dramska dela.
„Za svakog glumca je najveći kompliment stati pred Šekspira. Tu se brzo vidi da li možeš ili ne možeš da učestvuješ u najuzvišenijim glumačkim zadacima. Najplemenitiji događaj za svakog glumca je da se sretne sa Šekspirovim delom.“ – Srđan Timarov
U slučaju ovog teatra, uvek možete iskoristiti pogodnosti vezane za karte svih predstava. Naime, cene ulaznica za ovu predstavu iznose 2500 i 1500 dinara. Međutim, pojedinačni popust za kupovinu ulaznica na dan izvođenja predstave iznosi 50%, a uvek su dostupni i grupni popusti koji uključuju posete pravnih lica, grupe građana i obrazovnih institucija. Karte možete rezervisati preko zvaničnog sajta pozorišta ili kupiti direktno na njihovoj blagajni u periodu od 10h do 15h svakog radnog dana (kao i od 17h do početka predstave), kao i samom nedeljom od 17h pa sve do početka predstave.
Za sve Šekspirove predstave vredi napraviti kulturnu buku. Verujemo da će se i vama svideti.
mnogo-buke-ni-oko-cega-474-279-10930.jpg


Vilijam Šekspir
Mnogo buke ni oko čega
Režija Iva Milošević


Igraju:
Radovan Vujović - Don Pedro
Marko Janketić - Benedeto
Joakim Tasić - Klaudijo
Milica Gojković - Beatriče
Miodrag Dragićević - Don Huan
Marko Baćović - Leonato
Milena Vasić - Margareta
Srđan Timarov - Boračo
Milica Sužnjević - Hera
Bojan Lazarov - FranciskusIVA MILOŠEVIĆ O PREDSTAVI: U Mnogo buke ni oko čega nalazim kopču sa našim vremenom, na prvom mestu, kada je reč o okolišanju oko ljubavi, svesnom i nesvesnom, pojedinačnoj ili udruženoj težnji za komplikovanjem ostvarenja ljubavnog odnosa. Pitam se da li danas u čoveku preovlađuju strah, cinizam, odustajanje od potrage za ljubavlju, umesto sna i vere u nju. Naročito me rastužuje utisak koji sam stekla kada su u pitanju mladi ljudi, koji su u godinama kada institucija braka može postati opsesija ili pak izazivati veliku odbojnost. Ne mogu da se otmem dojmu da potrošački svet guši otvorenost bića prema onoj pravoj, spontanoj, besramno romantičnoj ljubavi koju kanališe priroda, a ne civilizacijski kanoni. Čini mi se da je današnji čovek postao ovistan o brzoj i kontinuiranoj potrošnji iskustava, doživljaja i razmene sa drugim bićima. Ishitreno odbacujemo drugog, kao iznošen komad garderobe, krivo uvreni da smo upoznali i primili sve što on ima da ponudi. Skloniji smo da se prepustimo nekakvom bezbednom plutanju kroz oprezne i oskudne emotivne razmene, bez sveobuhvatnog zanosa. U ovoj, današnjoj globalnoj kulturi samoživosti, samookrenutosti i narcisoidnosti, ljudi svoju fragilnost i čežnju za romantičnim iskustvima počinju sve češće da kriju od drugih, zatomljuju duboko u sebi, pretvarajući se tako u nekakve ježeve koje je nemoguće nežno pomilovati. A čini mi se da sve to proističe iz činjenice da je ljubav nešto neizvesno, svojevrsna zona rizika, a pri tom je ona, paradoksalno, najveći izvor života.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.