Vilijam Montgomeri: Ubistvo Đinđića nema političku pozadinu

Да ли је убиство Зорана Ђинђића политички мотивисано?

• Да

• Не

• Не знам

• Мислим да је убиство последица криминалних веза појединаца из његове близине

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
U knjizi kažete da je Đinđić bio fasciniran ljudima kao što je Legija. Na čemu bazirate ovu tvrdnju?

- Nemam nijedan uverljiv dokaz o Đinđićevoj fascinaciji ljudima "koji žive s one strane", ali sam stekao takav utisak iz različitih komentara koje je iznosio tokom naših dugih razgovora. Bio je hrabar čovek, spreman da se suprotstavi pretnjama, a kada je to neophodno, i da stvara sebi neprijatelje. Opreznija osoba bi uzela dodatne mere obezbeđenja kada je postalo jasno da "zemunski klan" želi da ga ubije. Takva je bila njegova ličnost. Snažna, ali je zbog toga snosio fatalne posledice.

Vi ne verujete u pretpostavku da je Đinđićevo ubistvo bilo politički motivisano?

- Verujem da je Đinđić potpisao smrtnu presudu kada je doneo odluku da uhapsi Legiju i vođe "zemunskog klana". Takođe znam da je u to vreme politička atmosfera u zemlji bila zatrovana. Popularnost Đinđića i njegove stranke je opadala, a to je moglo da doprinese Legijinom osećaju da može da izvede atentat i da se izvuče bez posledica. Naravno, čuo sam dosta spekulacija, ali nisam video ništa što bi podržalo takve optužbe.

Pošto ste imali uvid u dešavanja od 5. oktobra 2000. do danas, kako biste ocenili srpsku tranziciju?

- Srbija je u nekim stvarima pokazala značajan progres i bukvalno nikakav u drugim. Najveći problem je ekonomija - u industrijskom sektoru nije bilo skoro nikakvog rasta i puno je državnih preduzeća koja su bankrotirala ili ne rade zadovoljavajuće. Sve dok se ekonomija ne poboljša i ne otvore radna mesta u značajnijem broju, Srbija će biti nestabilna. Kao i u drugim zemljama u regionu, korupcija je veliki problem. Mislim da tom problemu doprinosi vaš sistem, u kome moraju da se stvaraju velike koalicije kako bi se formirala vlada, jer svaka partija uspostavlja polje delovanja u koje smešta svoje ljude. Sve drugo što je zabrinjavajuće daleko bi se lakše rešilo da je država imala resurse koje donosi jaka ekonomija. Nažalost, problemi oko Haga i Kosova održavali su nacionalizam na visokom nivou i smanjivali sposobnost vlade i političkih stranaka da rešavaju svakodnevne probleme koje opterećuju građane Srbije.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...+Ubistvo+Đinđića+nema+političku+pozadinu.html

Pa gde će reći istinu, sigurno da ima, a pravi nalogodavci su još uvek na slobodi. Kao i hapšenje Legije, sam se predao a krio se u kući. To su priče za malu decu. Tu mora da je upleten i Joška Fišer jer je i on imao neki dil sa ubijenim. Ta pobuna Crvenih beretki i navodna hapšenja legije i ostalih vukova , je samo paravan. A Ameru ne verujem ništa. Njihova istina je uvek na kraju ispala -LAŽ! :rtfm:

Back