Vilijam Montgomeri: Ubistvo Đinđića nema političku pozadinu

machkolinos

Ističe se
Poruka
2.397
http://pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/139651/Vilijam+Montgomeri%3A+Ubistvo+Đinđića+nema+politič
Vilijam Montgomeri: Ubistvo Đinđića nema političku pozadinu

Verujem da je Zoran Đinđić potpisao smrtnu presudu kada je odlučio da uhapsi Legiju. Opreznija osoba bi uzela dodatne mere obezbeđenja jer je postalo jasno da "zemunski klan" želi da ga ubije

Situacija u BiH i na Kosovu evoluira u stanje "zamrznutog konflikta". To znači da će sve ostati kao što je sad, sa manjim napretkom u sferi ekonomije i saradnji između etničkih grupa, kaže u intervjuu za Press bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Bil Montgomeri, koji je nedavno objavio i zapise o ambasadorskim danima pod nazivom "Kad ovacije utihnu".

- Ovakva situacija loša je za građane, ali je međunarodnoj zajednici lakše tako nego da pokuša da primeni neko drugo rešenje - dodaje on.

Kažete da Zapad smatra da je Srbija izgubila pravo na Kosovo zbog progona Albanaca i da je prelomni trenutak za nezavisnost Kosova bio mart 1999, kada su izbeglice bežale. Kako se u to uklapa Rambuje?

- Konferencija u Rambujeu upravo potvrđuje da sam u pravu. Ni u jednom trenutku konferencije niko od zapadnih igrača nije predložio, niti je podržao nezavisnost Kosova. Jedini cilj konačnog dokumenta bio je da se pronađe način da se zadovolji briga Zapada oko tretmana kosovskih Albanaca, bez promene granica ili gubitka suvereniteta.

Navodite da je intervencija SAD na Kosovu bila motivisana željom da se ne ponove zlodela iz Hrvatske i BiH. Ali, ideja o toj intervenciji postojala je i pre događaja u BiH i Hrvatskoj. SAD su 1992. saopštile da će intervenisati ukoliko JNA upotrebi silu na Kosovu?

- Ja sam decembra 1992. u vreme "božićnog upozorenja" Miloševiću u vezi s Kosovom bio u Vašingtonu. U stvari, prvobitni plan je bio da ja putujem sa državnim sekretarom Iglbergerom u Beograd da lično uručimo upozorenje. Taj je plan promenjen i umesto toga odlučeno je da upozorenje dođe od našeg otpravnika poslova, koji je imao stroga uputstva da Miloševiću pročita poruku od reči do reči i da se ne upušta u apsolutno nikakve diskusije s njim u vezi sa sadržajem poruke. To je odlučeno iz straha da bi kosovski konflikt, za razliku od konflikata u Bosni i Hrvatskoj, mogao da se prelije preko granica i uplete i susedne zemlje. To upozorenje, međutim, treba pažljivo proceniti, jer nije podrazumevalo šta ćemo mi tačno da uradimo. Ono ostavlja mogućnost upotrebe sile, ali ga ne obećava. Takođe, ono nije definisalo konkretne razloge koji bi doveli da upotrebe sile, već samo poručuje da bi američki odgovor uključio mogućnost upotrebe sile ukoliko srpska vlast bude odgovorna za podsticanje nasilja. Kao neko ko je bio direktno uključen u to pitanje, uveravam vas da nije bilo priprema američke vojske za upotrebu sile; nije bilo nikakve odluke na bilo kom nivou, niti je bilo napora da se definiše šta bi bio okidač za upotrebu, niti je bilo ikakvih priprema NATO-a za intervenciju. To, naravno, ne znači da upozorenje nije bilo ozbiljno. Kada Amerika iznese takav stav, to mora da se shvati ozbiljno. Ali, ako taj period uporedite sa grupisanjem snaga, konsultacijama sa NATO saveznicima, razgovorima i upozorenjima pre bombardovanja 1999. godine, videćete da je "božićno upozorenje" bilo na daleko nižem nivou. Ističem da su pre "božićnog upozorenja" uveliko trajali brojni sukobi u Hrvatskoj i BiH kojima se nije video kraj.

Sami pišete da su albanski glasovi mogli da doprinesu Miloševićevom porazu. Ako je to bio cilj Vašingtona, a ne nezavisno Kosovo, zašto 90-ih godina nije tražio od Albanaca da učestvuju na srpskim izborima?

- Pošto nisam bio u Srbiji u to vreme i pošto sam aktivno bio uključen u neka druga pitanja, nisam osoba koju treba pitati šta je rečeno ili nije rečeno Albancima oko izlaska na izbore. Činjenica je da nije bilo saradnje između Albanaca i bilo koje srpske političke partije, a da ja znam za to. Da li smo mi pokušali da ih ubedimo u to, to ne znam.

Srpske izbeglice se ne vraćaju na Kosovo, u BiH, Hrvatsku. Da li to znači da Zapad prećutno podržava etničko čišćenje Srba kako u budućnosti ne bi bili izvor problema?

- U principu, SAD su snažno podržavale povratak izbeglica. Mogu da vam kažem iz sopstvenog iskustva da smo u Bosni uložili veliku količinu vremena i novca da to postignemo. Na tom problemu sam dosta radio i u Hrvatskoj dok sam bio ambasador. Nadam se da će Srbi iz Hrvatske podržati ovu moju izjavu. Činjenica je, međutim, da će povratak izbeglica biti prioritet na papiru, ali da se u praksi tome neće poklanjati pažnja kao ranije. To nije zbog razloga koji ste naveli, već je to pitanje zbog smanjenja sredstava i drugih problema izmaklo iz radara. Pravi povratak izbeglica daleko je teži i složeniji problem nego što mnogi misle. Mnogo smo radili da u BiH vratimo imovinu prvobitnim vlasnicima, ali pravi povratak nije moguć bez radnih mesta, bezbednosti i bez volje većinske etničke grupe.

Verovatno ste imali priliku da čujete šalu da niste bili ambasador u Beogradu, već srpski premijer. Šta bi sve pošlo drugačijim tokom da niste bili u Beogradu?

- Verujem da je moj lični uticaj na događaje u Srbiji bio minimalan. Možda sam ubrzao ili usporio neke stvari, ali u kontekstu srpske istorije to je zanemarljivo.

U knjizi kažete da je Đinđić bio fasciniran ljudima kao što je Legija. Na čemu bazirate ovu tvrdnju?

- Nemam nijedan uverljiv dokaz o Đinđićevoj fascinaciji ljudima "koji žive s one strane", ali sam stekao takav utisak iz različitih komentara koje je iznosio tokom naših dugih razgovora. Bio je hrabar čovek, spreman da se suprotstavi pretnjama, a kada je to neophodno, i da stvara sebi neprijatelje. Opreznija osoba bi uzela dodatne mere obezbeđenja kada je postalo jasno da "zemunski klan" želi da ga ubije. Takva je bila njegova ličnost. Snažna, ali je zbog toga snosio fatalne posledice.

Vi ne verujete u pretpostavku da je Đinđićevo ubistvo bilo politički motivisano?
a

Trampa: Normalizacija odnosa sa Kosovom za EU

- Posle odluke MSP-a i rezolucije pred Skupštinom UN, apsolutno ne vidim da postoji ikakva akcija kojom bi situacija oko Kosova počela da se vraća u suprotnom smeru. Srbija može da demonstrira svoju ljutnju, ali ne može da promeni situaciju. Ako Srbija želi da bude pozvana u EU, ona neće morati direktno da prizna nezavisnost Kosova, ali će morati u potpunosti da normalizuje odnose sa Kosovom. Dakle, odgovarajuće pitanje za političare nije da li će priznati nezavisnost Kosova, već da li će podržati proces normalizacije odnosa. Neki partijski lideri već su pokazali volju da to urade. Pretpostavljam da će i ostali da ih isprate u tome, ali naravno neće svi - kaže Montgomeri.

- Verujem da je Đinđić potpisao smrtnu presudu kada je doneo odluku da uhapsi Legiju i vođe "zemunskog klana". Takođe znam da je u to vreme politička atmosfera u zemlji bila zatrovana. Popularnost Đinđića i njegove stranke je opadala, a to je moglo da doprinese Legijinom osećaju da može da izvede atentat i da se izvuče bez posledica. Naravno, čuo sam dosta spekulacija, ali nisam video ništa što bi podržalo takve optužbe.

Pošto ste imali uvid u dešavanja od 5. oktobra 2000. do danas, kako biste ocenili srpsku tranziciju?

- Srbija je u nekim stvarima pokazala značajan progres i bukvalno nikakav u drugim. Najveći problem je ekonomija - u industrijskom sektoru nije bilo skoro nikakvog rasta i puno je državnih preduzeća koja su bankrotirala ili ne rade zadovoljavajuće. Sve dok se ekonomija ne poboljša i ne otvore radna mesta u značajnijem broju, Srbija će biti nestabilna. Kao i u drugim zemljama u regionu, korupcija je veliki problem. Mislim da tom problemu doprinosi vaš sistem, u kome moraju da se stvaraju velike koalicije kako bi se formirala vlada, jer svaka partija uspostavlja polje delovanja u koje smešta svoje ljude. Sve drugo što je zabrinjavajuće daleko bi se lakše rešilo da je država imala resurse koje donosi jaka ekonomija. Nažalost, problemi oko Haga i Kosova održavali su nacionalizam na visokom nivou i smanjivali sposobnost vlade i političkih stranaka da rešavaju svakodnevne probleme koje opterećuju građane Srbije.

Kažete da ste potcenili moć "obaveštajnih službi, tajkuna, kriminalnih grupa i korupcije". Da li danas stvari stoje drugačije?

- Ne. Nema razlike.

Sta li ce sad Cedini da mantraju.:think:

List Press koji ste ranije nazivali Đilasovim, vam je sada postao omiljeni.

Montgomeri koji vam je ranije bio mongoloidni Nato zlikovac, vam je sada srbski rodoljub koji raskrinkava Dosovce.

Đinđića ste rekli da je smakao Zapad zbog Kosmeta i Sartida, a sada velite da je ubijen od strane Crvenih beretki.

↑ Da li to znači da Beretke rade za Solanu? Ako je tako onda više ne nosim JSO majice.

Montgomeri koji vam je ranije bio mongoloidni Nato zlikovac, vam je sada srbski rodoljub koji raskrinkava Dosovce.

Đinđića ste rekli da je smakao Zapad zbog Kosmeta i Sartida, a sada velite da je ubijen od strane Crvenih beretki.

↑ Da li to znači da Beretke rade za Solanu? Ako je tako onda više ne nosim JSO majice.

jel je bitno ko pise ili sta pise?
ako dolazi od strane kao sto kazes ''nato zlikovca'' utoliko rec ima vecu tezinu.
ko sta veli?:eek:
zamenjujes teze opasno.

ja stvarno ne znam, koji su to ''MI'' na koga se potencira niti me zanima, sta ko misli sta je ko rekao, samo sam preneo izjavu jako uticajnog coveka i sigurno da je mnogo upucen u desavanja, nema u to u sumlje. a pride sto govori kao ''slobodan covek'' bez opterecenja funkcije.

Poslednja izmena:
Kako ***** bivši ambasador slanina,to je strašno...to jeste polititičko ubistvo sve i da su ga ubile samo "beretke"(a jesu)bez bilo kakvog naloga sa strane,pa ubijen je premijer,a ne tamo neki pilićar,to mora da ima neku političku pozadinu...e sad koju...naravno neće se saznati NIKADA!!!

politicka pozadina je najobicnija mantra za skupljanje jeftinih politickih poena i smestanje politickim protivnicama. ima mnogo dubljih razloga od politicke pozadine.

kakav god da je jako je zanimljivo sta ce reci jer ovde svakako nije bio zanemarljiv faktor.
a svi znamo kakvu ulogu igraju ambasodori velikih zemalja a narocito SAD u jednoj banana drzavi kao sto je srbija i sam djindjic je o tome govorio.
on će sad reći bilo šta da bi bio u centru pažnje, što bombastičnije to bolje. ne vjerujem takvim ljudima i ne doživljavam ih ozbiljno, to je to. one je jedan obični klaun. i žena mu isto.

politicka pozadina je najobicnija mantra za skupljanje jeftinih politickih poena i smestanje politickim protivnicama. ima mnogo dubljih razloga od politicke pozadine.

Nismo se razumeli...svaki razlog za ubistvo premijera je političko ubistvo...kada to kažem, ne mislim samo na unutrašnje političke prilike,nego i na spoljašne(očigledno je da su i mnogi napolju želeli da on nastane sa scene),ali sve to i jeste politička pozadina,nebitno odakle ona dolazila...

Poslednja izmena:
ISTINA I LAZI MONTGPMERIA
Pošto je dobijene informacije uneo u kompjuterski dnevnik rada dežurni operater saobraćajne policije je odlučio da srednju kolovoznu traku, od ukupno pet koliko ih ima u Miloša Velikog, zatvori za svaki saobraćaj tačno u 10,25 sati i tako zaustavi kretanja automobila u toj traci iz pravca "Mostarske petlje" prema "Londonu". Odlučio je da tu, srednju traku otvori za saobraćaj pet minuta kasnije ali za kretanje automobila u suprotnom smeru od Nemanjine prema "Mostaru".

Kada je premijer išao na posao u zgradu vlade Srbije u uobičajeno vreme, oko 11 časova, zatvaranje te srednje trake za bilo koji saobraćaj u Miloša Velikog, obavezno se uklapalo u vreme prolaska kolone njegovih automobila iz pravca Topčiderske zvezde prema Nemanjinoj. Tako bi premijerov automobil od Zavoda "Rudo", do zgrade Vlade u Nemanjinoj, tu razdaljinu prelazio za manje od dva minuta.
Srbija, Beograd, sreda, 12. mart 2003.godine, lokalno vreme 10,20 sati.
Sledeći čovek koji je shvatio značaj informacije što ju je prosledila VI uprava MUP Srbije gradskoj saobraćajnoj policiji zvao se Dominikanac i upravo je pio jak "milfordov" čaj od jabuka sa cimetom u jednoj vili na Senjaku. Informaciju je dobio preko prenosnog "lap topa" računara koji je bio direktno povezan sa kompjuterskim centrom marke "Epl Mekintiš", a nalazio se u podrumu jedne luksuzne vile u najskupljem delu Lisabona. Elektronski centar iz Lisabona zvani "Dominik" je jednostavno javio "lap topu" koji se nalazio pored pomenute šolje čaja od jabuka sa cimetom, marke "milford", u vili na Senjaku, ono što je saobraćajni operativac koji reguliše semafore u ulici Miloša Velikog zapisao u dnevnik rada, odnosno da pre 12 časova ni jedna kolona pod pratnjom neće proći tom ulicom iz pravca Dedinja prema zgradi Vlade Srbije.
Zbog ovoga je Dominikanac odlučio da krene tačno u 11 sati i 30 minuta.
Da li je bilo više atentatora
On je bio neobičan čovek za koga su u vojsci Hrvatske smatrali da je major specijalnih formacija engleske armije poznatih kao SAS, u Lisabonu su ga poštovali kao vrlo bogatog proizvođača i trgovca na veliko svilom, i drugim finim tkaninama, koji je imao fabrike i predstavništva od Hong Konga na Istoku, do San Franciska na zapadu. Vatikan ga je poštovao kao velikog dobrotvora i darodavca benediktinskih samostana po Dolomitima. U Škotskoj su ga opet držali kao manje poznatog i sposobnog advokata, ali suvlasnika i apsolutnog naslednika najmoćnije i najbogatije advokatske tvrtke iz Edinburga.
Dominikanac je bio nadimak pod kojim je bio poznat u skoro svim obaveštajnim službama sveta i sinonim za smrt. On je bio asasin, plaćen ubica koji kada se iznajmi onda meti više nema spasa!Iz vile na Senjaku, koja je, inače bila iznajmljena na ime jednog holandskog trgovačkog predstavnika u Beogradu, asasin Dominikanac odlučio je da do odabranog mesta krene žutim skuterom, obučen u uniformu firme "Ekspres kurir", čiji su ljudi raznosili poruke, pakete i druge važne stvari po sistemu "od vrata do vrata" širom Beograda.

Srbija, Beograd, sreda, 12. mart 2003.godine, lokalno vreme 10,50 sati.
U kancelariji 55 na drugom spratu u Gepratovoj ulici broj 14, gde se nalaze prostorije Instituta za fotogrametriju firme "Geoinženjering" sedela su trojica ljudi u plavim radničkim kombinezonima. Oni nisu bili zaposleni u "Geoinženjeringu", jer su sva trojica u naručjima, baš kao da drže bebe, držali puške. Dvojica - automatske puške tipa kalašnjikov. A treći, koji je sedeo na jedno metar od otvorenog prozora, obgrlio je automatski karabin marke "Heckler i Koh", sa snajperskim nišanom. Na simsu prozora, sa unutrašnje strane prostorije, bilo je postavljeno ćebe, koje će poslužiti kao oslonac za pušku. Ispod otvorenog prozora, jedno pet metara niže, bila je trščana nadstrešnica – krov bašte kafića iz prizemlja. Kafić se zove "Hrabro srce".
Trojica ljudi, u plavim radničkim kombinezonima, bili su tu da bi pucali na premijera Srbije, kada se on doveze u dvorište zgrade Vlade Srbije, i kada od vrata automobila bude prelazio razdaljinu ne dužu od dva metra do ulaznih vrata broj pet u zgradu Vlade Srbije. Premijer će ta dva metra prelaziti skoro 10 sekundi, jer se kretao jako sporo, pošto mu je noga bila u gipsu. Kretao se pomoću štaka.
Pomoćnici ove trojice atentatora bili su raspoređeni po okolnim ulicama i duž cele ulice Miloša Velikoga, a imali su zadatak da jave dolazak kolone sa premijerom, i da docnije, nakon pucanja na šefa Vlade Srbije, obezbede odstupnicu na sigurno grupi neposrednih atentatora.
Čovek koji je držao snajpersku pušku i bio određen da puca na premijera imao je nadimak "Smuk", i bio je vrhunski profesionalac za pucanje iz ručnog naoružanja. Samo je on, pored komandanta cele operacije, pukovnika Legije, znao da je njegovo pucanje lažno, kao i ceo atentatat. Zaverenici, sve pripadnici Jedinice za Specijalne Operacije (JSO) koja je pripadala Resoru državne bezbednosti RMUP Srbije, serijom navodno slučajno neuspelih atentata želeli su da premijera Srbije nateraju da podnese ostavku. Pukovnik Legija, "Smuk" i svi ostali zaverenici dobili su naime pouzdane podatke da je predsednik Vlade Srbije odlučio da pukovnika Legiju i skoro sve oficire JSO-a isporuči Haškom sudu za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ.
Zbog toga su Legija i "Smuk" već tri puta kobajagi pokušali da ugroze život premijera, ali je on tvrdoglavo ostajao na čelu vlade. Ovo je trebalo da bude četvrti pokušaj, pa ako se sada ne uplaši, i ne podnese ostavku, onda... Kao krajnja opomena premijeru bilo je u planu da "Smuk" danas snajperom teško rani, ali i ne da ubije šefa ličnog fizičkog obezbeđenja predsednika Vlade Srbije, Milana Veruovića. Ovaj telohranitelj se kretao uvek tik uz premijera, ne nikada na većoj udaljenosti od jednog metra. Naročito sada, od kako se premijer kretao na štakama, jer mu je desna noga bila u gipsu.

• Podržavam
Reactions: 27E
Prvi pokušaj ubistva premijera Srbije dogodio se 16. februara 2003. godine na auto putu Beograd-Niš na prilazu glavnom gradu zvanom Bubanj potok, i to u trenutku kada se kolona automobila u kojoj se nalazio i Premijer vraćala sa Kopaonika, gde je skoro cela vlada provela vikend.
Namera je bila da se sa dva kamiona prepreči put koloni, u kojoj je bio predsednik vlade, tako da automobili moraju da stanu, a onda da zaverenici zoljama gađaju automobil sa premijerom. U poslednjem trenutku, od ovoga se odustalo zbog velike frekvencije saobraćaja u to vreme na auto putu kod Bubanj Potoka. Drugi pokušaj ubistva premijera dogodio se 21. februara 2003. na auto-putu Beograd - Zagreb, u Novom Beogradu, kod sportske hale "Limes", a trebao se odigrati po istom scenariju kao i pokušaj pet dana ranije. Ovoga puta kamion je preprečio put automobilu, u kome se nalazio premijer, ali je čistom igrom slučaja, i prisebnošću šofera, automobil predsednika vlade izbegao zasedu ručnih bacača tipa "zolja". Posle ovog pokušaja vozač kamiona je uhapšen, ali je posle nekoliko dana pušten iz zatvora, iako je i štampi i obezbeđenju i samom premijeru bilo jasno da je u pitanju organizovani atentat.
Samo pet dana ranije, dakle 7. marta 2003. godini isti ovi atentatori čekali su premijera sakriveni u kombiju parkiranom na krovu garaže na početku ulice Miloša Velikog, gde je nekada bila kafana "Tri lista duvana". Odlučili su da predsednika Srpske vlade gađaju, kada se polako, uz korišćenje štaka, bude peo od automobila, stepenicama do velike aule Savezne skupštine. Naime, toga dana je potpisivana takozvana "Beogradska deklaracija", prema kojoj je raspuštena Savezna Republika Jugoslavija, a promovisana je nova država koja se sada zvala Srbija i Crna Gora.

Tačno u 11 sati i 30 minuta ostavio je glavni ključ od vile, prema dogovoru, u poštansko sanduče, a onda, obučen u plavo-žutu i fluorescentnu antikišnu uniformu, uzjahao je takođe žuti skuter i krenuo Suvoborskom ulicom prema Bulevaru Vojvode Putnika. Kada je žuti skuter, na kome je bio logotip "Ekspres kurir" službe minuo pored Zavoda "Rudo", pivare BIP i posle pored zgrade RMUP-a, slučajni prolaznici koji su ga primetili pretpostavljali su da u nekom državnom nadleštvu, ili nekoj ambasadi možda, očekuju važnu poštansku poruku po sistema "od vrata do vrata". Onda je vozač žutog skutera skrenuo iz Miloša Velika desno i uzbrdo u Višegradsku, pa potom ulevo Ulicom Generala Ždanova, prošavši pored britanske ambasade, ponovo skrenuo levo u Birčaninovu. Dominikanac je očigledno bio savršeno savladao saobraćajnu geografiju ovog dela Beograda. Spuštajući se pored srušene zgrade Generalštaba, pa presekavši Miloša Velikog provezao se pored zgrade MIP-a, da bi skuter zaustavio ispred broja 6 u Biračaninovoj ulici.
Pogledao je na ručni sat: bilo je 11 sati 43 minuta. Stigao je skoro minut i po ranije nego što je planirao. Polako je skuter priterao uz saobraćajni znak koji je obeležavao da u daljnjem toku Birčaninove sa te strane nije više dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje motornih vozila. Iz spremišta ispod sica izvadio je debeli lanac proturio ga kroz zadnji točak i skuter ogromnim katancem osigurao od krađe, vezavši ga za šipku znaka.- Ovaj srpski izum alarma i nije tako loš - pomislio je. - Ako se neko bude pitao zašto je skuter vezan, možda pomisli da je vozač skoknuo kod ljubavnice na prepodnevnu infuziju dok njen muž dirinči na poslu.
Onda se liftom popeo na šesti sprat i kalauzom otključao vrata na kojima je pisalo: Pavlović. Znao je da samica Vera Pavlović radi kao poslovni sekretar i prevodilac u jednoj eksportnoj firmi, čije je sedište u Centru Sava, i da nikada ne dolazi u svoj stan pre 17 i 30 minuta. A ako slučajno danas i dođe, iznenada u sledećih pedesetak minuta, biće to njena sudbina i životna greška. Moraće da je smesta neutrališe...

Dominikanac je seo u fotelju, uključio televizor, pa otvorio lap-top kompjuter, koji je bio u neposrednoj i stalnoj vezi sa "Epl Mekintošom" u Lisabonu. Ta računska stanica poslednje generacije, nazvana od milošte "Dominik", koja još nije mogla da se kupi u slobodnoj prodaji, već više od dva meseca neometano je imala pristup svim aktivnim i arhiviranim fajlovima u kompjuterskim sistemima policije, vlade, BIA, MIP i drugim institucijama u Beogradu, i u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. "Dominik" nije uspeo da provali jedino u centralni kompjuter Vojske SCG. Sve informacije o premijeru Srbije, koje bi se pojavile u bilo kom kompjuterskom sistemu u Beogradu, lisabonski centar "Dominik" odmah bi prosleđivao "lap topu", koji je bio neprestano u dometu ruku i očiju Dominikancu.

Back